2006.
27-28. hét

FELIRATKOZÁS
FATÁJ-online hetilap körlevéllistára.
Ha nem közvetlenül értesült a lapról és továbbiakban szeretne rendszeresen értesítést kapni, akkor a fenti kapcsolóval küldjön egy e-mailt, a tárgyat (subject) változatlanul hagyva.
Örömmel vesszük, ha levelében jelzi közelebbi érdeklődési, illetve szakterületét.

július 3.
-----
július 16.

Használat:

Tartalomjegyzék, menürendszer:
induljon itt: www.fagosz.hu használja a FATÁJ menüt.

A középső test részben lévő barna színű szövegkapcsolók
és a , jelek további helyekre vezetnek, vagy egy dokumentumot nyitnak meg.

Szinte minden esetben érdemes a képekre is rákattintani, mert ezzel a felnagyított kép, vagy további képek jelennek meg.

Itt a bal, illetve a jobb oldalsávban lévő vastag betűs szövegrész is lehet szövegkapcsoló.

 

Ha ezt a lapszámot nem a FAGOSZ honlapja részeként olvasná, akkor a FAGOSZ honlapot itt érheti el.
Ha a FATÁJ-ból bármit felhasznál, kérem hivatkozzon erre a helyre, mint forrásra.


Megnyílt a MECSEXTRÉM Kalandpark Árpádtetőn

MECSEXTRÉM A kalandpark terveiről a FATÁJ-ban először máciusban írtunk a céghírek közt. A Park alapkövét május 17-én rakta le Bókay Endre országgyűlési képviselő és Káldy József, a Mecseki Erdészeti Zrt. vezérigazgatója. Július 14-én pénteken délelőtt pedig íme megnyílt a MECSEXTRÉM Kalandpark Árpádtetőn. A parkot dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg.

A Mecseki Erdészeti Zrt. az erdőgazdálkodási alapfeladatai mellett mindig is nyitott volt arra, hogy a nagyközönséggel jobban megismertesse az erdő turisztikai szolgáltatásait, sőt minél több ismeretet adjon át az erdőről és az erdőgazdálkodásról. A mostani fejlesztéssel pedig igyekeznek kihasználni tudásukat és képességeiket, hogy a közönség számára olyan kikapcsolódási lehetőséget adjanak, melynek bevétele hamarosan aktívan hozzájárul a cég jövedelmezőségéhez, ugyanakkor tovább javítja az erdőgazdálkodó vállalkozás elismertségét.

A Mecsextrém parkban 300 fős rendezvénysátor van a nagyobb eseményekhez, a központi épületben pedig üzlet, mini természetmúzeum, és egyéb kiszolgálóegységek. Az attrakciók: hőlégballon, quad pálya, mászófal, alpesi kötélpark, toronycsúszda, gyermekjátszótér, gumiasztalok, kerti vasút, ügyességi pálya mozgáskorlátozottaknak, gördeszka görkorcsolya és BMX pálya, lábhajtású gocart, zorb (a gömb, amiben gurulni lehet), szárazcsúszda, tiroli csúszda, ..., sőt a közelben még hegyikerékpáros versenypályát és egy hosszabb quad pályát is kijelöltek. Könnyen lehet, hogy a jövőben több terep sportág is észreveszi majd ezt a helyet, hogy érdemes lesz versenyeiket itt rendezni.

Kattintson az alábbi szövegre, hogy megnézhesse kiküldött tudósítónk képes (+képaláírások) beszámolóját a Mecsextrém Parkról és a megnyitóról.

2006-07-14 FATÁJ szöveg és fényképek: Mőcsényi Miklós


Erdőgondozás Magyarországon - állami segítséggel

Kezdjük a végén: Gémesi József másfél oldalas cikkben válaszolt Jávor Benedek és Gálhidy László "Erdőrontás Magyarországon állami segítséggel?" című írására. Gémesi cikkének már a címéből is sejthető, hogy alapvetően nem ért egyet a másik két szerző mondandójával: Erdőgondozás Magyarországon - állami segítséggel (Cikke szövegéért kattinson a cikk címére.) A cikkben Gémesi József azt mutatja be, hogy az állam jó gazdája erdeinek, a gazdálkodás terén nem von el, hanem éppen ad forrásokat a jó erdőgazdálkodáshoz.

-------------------------------------------
Az előzmények:

A FERN 2005. februári számában megjelent egy cikk "Hungary: forest degradation with State assistance" címmel, Jávor Benedek és Gálhidy László tollából. (Magyarország: erdőromlás állami segítséggel) A FERN honlapján belül az áttekintő lap, ahonnét a cikk megnyitható. A lapot az azonos nevű szervezet, a FERN adja ki. (fern = páfrány)
Honlapjukból kiolvashatóan: A Fernt 1995. márciusban Sian pettmann és Saskia Ozinga hozta létre egy-egy brüsszeli és UK-beli hátsószobában, a Világ Esőerdeinek Mozgalma részéről. Mára két teljes iroda működik 4-4 fővel e helyeken. A Fern alapvetően az erdővel, erdészettel foglalkozó ENGO (nemkormányzati környezeti szervezet), mely az EU-nál lobbizik céljai elérése érdekében. A Fern tevékenysége az egész világra kiterjed, elsősorban az európán kívüli térségekkel foglalkozott, de utóbb kiterjesztette tevékenységét az EU erejeire is. Az EU új tagországaiban már több mint 10 NGOval áll kapcsolatban és abban segíti ezeket, hogyan használják fel az EU politikáit és jogalkotását az erdők megvédésére saját országukban. Egyik nagy kampánya volt 2004-ben az export hitel ügynökségek megreformálására vonatkozó akciójuk. Foglalkoztak az illegális fakitermelés visszaszorításával, az erdőtanusítással, a klímaváltozással, a biodiverzitással és hasonló témákkal.Résztvesznek az ENSZ Erdészeti Fórumában. 2004-ben, az előző évinél lényegesen nagyobb, majdnem 1 millió Euró bevételből működött a szervezet. Szorosan együttműködnek a WWF-fel, a Greenpeace-szel, a Föld Barátaival, a Tajga Hálózattal, számos európai, trópusi és észak-amerikai zöldszervezettel.
Feltehetően az új EU tagországok felé nyitásuk kapcsán kerültek kapcsolatba a két szerzővel, aminek kapcsán születhetett a lapjukban közzétett cikk.

Ezt követően a FERN-ben közzétett cikk angol eredetiben megjelent 2005. március 19-én a Védegylet honlapján is. 2006. július 15-ig 283 olvasóra talált a cikk.

Aztán eltelt több mint egy év, amikor 2006. április 27-én a Jövő Házában egy az "Amiről az erdő mesél" című délutáni beszélgetéshez a Jövő Háza honlapján a beharangozóban is kapcsolót tettek Fern-ben megjelent cikk eredeti angol változatához, mint a beszélgetés háttér "szakirodalmához". A beszélgetőpartnerek voltak: Gálhidy László (Nyugat-Magyarországi Egyetem, Környezettudományi Intézet, Ökológia és Genetika Intézeti Tanszék) és Ruff János (Országos Erdészeti Egyesület, Szokolya-Királyrét Erdészet)

Az egy évvel korábbi cikk híre bizonyára e beszélt beharangozó meghívóból vagy értesítőből juthatott el a hazai szaksajtóhoz, minek következtében a Forestpress elkészíttette és már a fenti beszélgetés előtt egy nappal közzétette magyarul a cikket. (Ezt július 15-ig 236-an olvasták el.) A fordítás sajnos nem tökéletes és helyenként elkeveredtek szövegrészek onnét, ahol a forrásban voltak, a tördelés (pl. fejezetcímek számozása) pedig nagyon nem hasonlít az eredetire. A szerzők gondolatai ugyanakkor a magyar szövegből is egyértelműen "átjönnek".

Igazán nagy nyilvánosságot a cikk, a fenti forrásból átvéve, a több ezer példányban megjelenő Erdészeti Lapok májusi számában a 137-138. oldalakon kapott, ahol az változtatás nélkül - az eredetivel össze nem vetve, ami persze a gondolati lényegen már sokat nem változtat - jelent meg.

Ez utóbbi ösztönözhette Gémesi Józsefet, hogy megírja válaszcikkét, mely július 7-én megjelent a Forestpressben és bizonyára hamarosan megjelenik az Erdészeti Lapokban is.
-------------------------------------------

A FAGOSZ a helyes erdőgazdálkodás pártján áll, amely gazdálkodás során a szereplők betartják a törvényeket és más jogszabályokat. Ismereteink szerint erdőgazdálkodó tagjaink éppen ezt teszik. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy mindeközben az egyre szapordó természetvédelmi többlet előírások jelentős többletköltségét kénytelenek saját gazdálkodásukon belül kompenzálni (lenyelni), mivel a központi költségvetés e célra nem szánt forrásokat.
A kitemelési mennyiségeket illetően az olvasók figyelmébe ajánljuk a FAGOSZ honlapján a FATÁJ menü alatt az Elemzések kategóriában elérhető Áttekintés a magyar fagazdaságról 2006 című anyagot, amelynek 4. oldalán lévő grafikonból jól látható, hogy a fakitermelésen belül az állami a rendszerváltozáskor visszaesett, majd azóta lényegében nem nő, a magános kör pedig a kárpótlások miatti jelentős visszaesés után idult "visszanövekedésnek". Érdemes egy pillantást vetni a 8. oldalon lévő külkereskedelmi grafikonra is az adatok megismerése érdekében.
2006-07-07 FATÁJ, összegyűjtötte: Mőcsényi Miklós


Állami Erdészeti Szolgálat 40 fős létszámcsökkentése.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Értesítő 2006. évi 13. számában jelent meg a miniszter 5/2006. utasítása az FVM igazgatási jellegű intézményeinek létszám-előirányzatáról. Ebben az Állami Erdészeti Szolgálat létszámát 40 fővel 400 főre rendeli csökkenteni. (40/440 = -9,1%) Az FVM 9 igazgatási jellegű költségvetési szerve közül 8-nál kell hasonló csökkentést végrehajtani, egy esetben: az MVH-nál pedig csekély mértékben nő a létszám.
Kapcsolódó cikk a Somogyi Hírlapban 07-07
2006-07-07 FATÁJ


Jelentősen nőhet a tűzifa ára

A gázáremeléssel párhuzamosan akár 20% körüli mértékben nőhet a lakossági tűzifa ára is. Ez a termék a hazai közel 6 millió m3 fakitermelés mintegy hatodát teszi ki. Hasonlóan egyhatodnyi mennyiség a "bioáram" előállító fafogyasztó erőművek energetiaki fa felhasználása. Mivel ezek esetében a vevők hosszútávú megállapodásokat kötöttek a szállítókkal és ez köti az árak alakulását is, itt a begyűrűzés nem lehet ilyen hirtelen, azonban biztosan nyomás alá helyezi ezt a vevőkört is a lakossági tűzifapiac emelkdő ára.
Ez a mozgás azonban itt még nem áll meg, mert a hazai forgácslapgyártók rostfa beszerzésére, sőt a hazai fűrészipar rönkellátására és árszintjére is (számukra kevésbé kedvező) hatással lesz ez az áremelkedési tendencia.

Kapcsolódó cikk: DebrecenTV 07-05
2006-07-12 FATÁJ


Kiterjesztették az Építőipari Ágazati Kolektív Szerződést = kötelező

A Munkaügyi Közlöny 2006. évi 3. számában megjelent a "Tájékoztató az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződés megkötéséről" című tájékoztatás a 167. oldalon. A Munkaügyi Közlöny 2006. 3. szám tartalomjegyzéke, és a lapszám teljes szövege. (Az utóbbi pdf és nem nyomtatható!) Így a kiterjesztés 2006. március 28-tól hatályos és az ÉÁKSZ alkalmazása minden ebben felsorolt tevékenységű vállalkozásnak kötelező.
A szerződés törzsszám és név szerint felsorolja azokat a cégeket (ha jól számolom 431), melyek felhatalmazást adtak az ÉVOSZ-nak, az IPOSZ-nak és a VOSZ-nak, mint munkaadói érdekképviseleti szervezeteknek, hogy az ÉÁKSZ-t aláírják. Különös figyelmet érdemel a szerződés 31. oldala, amelyik a bértarifarendszert tartalmazza a 63 e Ft-os segédmunkástól a 220 e Ft-os középvezetőig bezáróan. Érdekes kérdés például, hogy az e szerződés alapján adott, a minimálbér 2x-nél alacsonyabb bér után mennyi is a közteher a szerződő feleknél, illetve a kiterjesztéssel érintett valamennyi vállalkozásnál.

Az ÉÁKSZ-t aláíró munkáltatói érdekképviseletekhez tartozó munkáltatók alapvetően az alábbi TEÁOR területeken fejtik ki tevékenységüket, a kiterjesztő határozat pedig éppen ugyanezekre a TEÁOR szerinti tevékenységet folytató összes hazai vállalkozásra tette hatályossá a a szerződés kötelező alkalmazását, függetlenül attól, hogy ezek a szerződés aláírói voltak-e vagy sem. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség és felügyelői, valamint az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és ellenőrei tehát e tevékenységű cégeknél ellenőrizni és követelni fogják az ÉÁKSZ-ban leírtak betartását!!

45 ÉPÍTŐIPAR
45.1 Építési terület előkészítése
45.11 Épületbontás, földmunka
45.12 Talajmintavétel, próbafúrás
45.2 Szerkezetkész épület(rész), egyéb építmény építése
45.21 Épület, híd, alagút, közmű, vezeték építése
45.22 Tetőszerkezet-építés, tetőfedés, vízszigetelés
45.23 Autópálya, út, repülőtér, sportjátéktér építése
45.25 Egyéb speciális szaképítés
45.3 Épületgépészeti szerelés
45.31 Villanyszerelés
45.32 Szigetelés
45.33 Víz-, gáz-, fűtésszerelés
45.34 Egyéb épületgépészeti szerelés
45.4 Befejező építés
45.41 Vakolás
45.42 Épületasztalos-szerkezet szerelése
45.43 Padló-, falburkolás
45.44 Festés, üvegezés
45.45 Egyéb befejező építés
45.5 Építési, bontási eszköz kölcsönzése személyzettel
45.50 Építési, bontási eszköz kölcsönzése személyzettel

A faiparosokat akár közelebbről is érintheti majd a 45.22, a 45.42 és a 45.43 tevékenységi terület.

FMM miniszter tájékoztatója a határozatról, mellyel az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződést kötelező alkalmazásra országosan kiterjesztette. A kapcsoló az ÉVOSZ-tól tölti a nyomtatható 2 oldalas doc állományt.
Az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződés közlönyi változata. A kapcsoló az ÉVOSZ-tól tölti a nyomtatható 38 oldalas doc állományt.

A FATÁJ idei 11. heti számában írtunk arról, hogy létrejött Faipari, Bútoripari és Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság (FABE ÁPB), melyben munkaadói oldalon a FAGOSZ-MBFSZ-OAFSZ vesznek részt. Idén ősszel indul e fórumon az a folyamat, amelynek eredményeként könnyen lehet, hogy a mi szaktarületünkön is hasonló felfogású ÁKSZ fog létrejönni.
2006-07-13 FATÁJ, Mőcsényi Miklós


Céghírek

Az ÚFA Bt. a gazdasági környezet változásaihoz alkalmazkodás keretében a tudatos szervezetépítési cégstratégia részeként a bővülő tevékenységekhez igazodva megszűntette a cég rönkellátási egységét és helyette 2006. június 1-vel létrehozták az alábbi részlegeket:

Alapanyag beszerzési osztály osztályvezető: Jarabek Szabolcs
Kooperációs osztály osztályvezető: Kása Árpád
Szállítmányozási osztály osztályvezető: Molnár Lászlóné
Rönktér és rönkraktár osztályvezető: Kása Árpád
művezető: Gedó jános
Tűzifa előállító üzem üzemvezető: Kása Árpád
művezető: Gedó János

Az ÚFA Bt. tevékenysége: Hámozott furnérgyártás, rétegelt lemezgyártás, furnérbetétes bútorlap, idompréselt székülések, támlák, lépcsőlapok rétegelt lemezből, késelt furnérok (tölgy, mahagóni, cotó, fenyő, kőris, dió, cseresznye). Fenyőfűrészáru, bútorvasalat kereskedelem.

Wood-2000 Kft. A WOOD-2000 Kft. is belépett az e-mail címmel rendelkezők táborába: wood-2000@freemail.hu
A WOOD-2000 Kft. tevékenysége: Rönk, fűrészáru kereskedelem, tölgy, akác, egyéb kemény lombos, fenyő, nyár, bányászati választékok, fűrészáru gyártás, szárított keménylombos fűrészáru, szőlészeti választékok.

KRONOSPAN-MOFA Kft.Ahogy a FATÁJ 2006_14-15. számában írtuk, a Mohácsi Farostlemez Rt-nél a farostlemezgyártás leállt és a továbbiakban lényegében a terület és épületvagyon vagyonkezelését végzi. A termelési tevékenységet pedig a KRONOSPAN-MOFA Farostlemezgyártó Kft. folytatja, amihez felépítik a száraz farostlemez (MDF) gyártó gépsort. Ennek kapcsán a FAGOSZ tagságban is ugyanez a váltás jött lére, így a második félévtől a KRONOSPAN-MOFA Farostlemezgyártó Kft. a FAGOSZ tagja.

A FATUDAKOZÓ-ban új szereplők:
OPTIGÉP Gépgyártó Kft. Fatüzelésű fűtőberendezések gyártása 100 kW teljesítmény felett; EA-F faapríték készítő berendezés gyártása; adapter szállító kocsik; napraforgó betakarító adapter, szárzúzók, töltögetőgép, bakháthúzó, energiaültetvény betakarítógép gyártása.

A FATUDAKOZÓ-ban megjelenésüket megújítók:
Agrovéd Kft. Akrreditált vizsgálólaboratórium: üzemeltetők részére faipari és erdészeti gépek időszakos biztonsági felülvizsgálata; EU-ba bejelentett vizsgáló és tanusító szervezet. Gyártók, forgalmazók részére faipari gépek típusvizsgálatát,tanusítását végezzük.
Fagyöngy Bt. Elsődleges fafeldolgozás - elsősorban akác fűrészáru termelése és bérfűrészelés -, valamint erdészeti szolgáltatás (fakitermelés, erdőművelés).
Specitool Kft. A PASLODE+DuoFast szegező és tűzőgépek magyarországi képviselete. Eladás, szervíz, szaktanácsadás. Szegezőgépek, szegek, kapcsozógépek, kapcsok, alkatrészek értékesítése.
---------------

2006-07-03 .... FATÁJ


Erdészeti MTB pálya Walesben

LLANDEGLALlandegla Weles (UK) észak-keleti csücskében van Wrexham és Ruthin között. A legközelebbi angol (UK) nagyváros Liverpool, mely e helytől északra fekszik. Nos, Llandeglaban a "Coed Llandegla Forest" 650 ha és 1972-73-ban telepítették. A tulajdonos és az erdőgazdálkodó az 50 éve alapított Tilhill cég, mely piacvezető az Egyesült Királyság (UK) erdőgazdálkodásában és fakitermelésében. Több mint 200.000 ha területen nyújt szolgáltatást erdőtulajdonosoknak, csak Walesben 22.000 ha erdőt kezel.

Nos, már ez is érdekes, azonban az különösen, hogy a Coed Llandega Forest Észak-Walesben az egyik legnagyobb magántulajdonú rekreációs hely. Hegyikerékpáros (MTB) útvonalakat építettek kezdőknek, családoknak és nagymenőknek egyaránt. Minden útvonal végig az erdőben halad, és ezek egyetlen főutat (országutat) sem kereszteznek. A látogató központban van kávézó és szerelőműhely a kerékpárosoknak. A "bringáserdő" honlapja részletes tájékoztatást ad az útvonalakról és mindenféle szervezési ismeretről. A GYIK (gyakran ismételt kérdések) = FAQs (frequently asked questions) problémára is gondoltak a honlap szerkesztői.

A bringaerdő épületei hétfőn zárva, a többi napokon de. 10-től du. 1/2 6-ig vannak nyitva. A parkoló és az ösvények reggel 8:30-tól este szürkületig vannak nyitva. Az autóknak a parkolódíj 1,5 Font/4 óra vagy 2,5 Font/egésznap, de lehet 12 havi bérletet is venni 25 Fontért. Elgondolkodtató. Biztosan sok más paramétert is imerni kellene, de mindenképpen érdekes lenne tudni, hogy ez a 650 ha erdő így hoz-e több hasznot a tulajdonosának, vagy ha hagyományos erdőgazdálkodást folytatna benne. Megérne némi tapasztalatcserét az ügy.
2006-07-13 FATÁJ, figyelmemet felhívták rá én meg összefoglaltam: Mőcsényi Miklós


Események

Sopronban: Klímaváltozás a Duna vízgyűjtő területén és az ebből adódó feladatok címen szeptember 4-8. között Nyári Egyetem lesz. Az előadások nyelve angol. A doktoranduszok kredit pontot kapnak.
Kapcsolattartó: Kovács Miklós mkovacs@kkk.nyme.hu

Részletes program | Jelentkezési lap

Előretekintés 2007-re:

Faenergia vásár Oleansban 2007-ben 2007. április 19-22-én lesz egy Faenergia vásár Franciaországban Orleansban, melyet kétévente szerveznek, legutóbb 2005-ben volt.


Sajtószemle

Mesterséges fácánnevelés helyett: fácánélőhely-teremtés. Az idei évtől ez a jelszó a Dalerdnél. Ha egy-egy mezőgazdasági terület tíz százalékán nem alkalmaznak vegyszert, és a megfelelő mennyiségű rovartáplálékot "termő" növényekkel vetik be - a fácán magától is kitűnően szaporodik. S az ilyen fácán vadászatáért több pénzt fizetnek a külföldiek, mint a tenyésztettéért. további részletek: Délmagyarország 07-12

Több építkezés is folyamatban van a Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni karainál. A régi és az új (pardon hogy így hívom, a 70-es évek elején épültet, de nekem azóta új a másikhoz képest) kollégium felújítása 700 M Ft. Idén szeptemberre az "új" felújítása elkészül, a diákok már ebbe költözhetnek, a régihez meg jövőre tavaszon látnak hozzá. Mire mindkettő készen lesz, még összekötő-híd is lesz a két épület között. A Baross úton pedig új 400 fős kollégium épül.
Az Erdőmérnöki Kar új 8 tantermes építkezése (750 M Ft) csúszik egy helyi lakos panasza miatt.
Ugyanakkor hamarosan kezdődik a Közgazdasági Kar Erzsébet utcai campusán az udvar beépítése (450 M Ft): aula, nagy előadó, konferenciaterem.
Folyamatban van a Faipari Kar javára a korábbi gépipari technikumi épület felújítása, átalakítása (300 M Ft) várhatóan szeptemberre lesz készen.
Mindegyik beruházást PPP magánbefektetői program keretében finanszírozzák, az így kapott végül is hitelt az egyetem mintegy 20 év alatt fizeti vissza. Kisalföld 07-12

Az előző FATÁJ lapszámban a céghírek közt írunk arról, hogy a Graboparkett (amely újabban a Graboplast Rt. kecskeméti gyáregysége) idén második félévtől jelentősen emeli termelését és értékesítését is. Most erről cikk jelent meg a Világgazdasgban is: vg.hu 07-12

Sellye-Pécs A közelmúltban kötött együttműködési megállapodást a PannonPower Rt. a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságával. A tudósok ezt azzal indokolták, hogy mindig kiemelten figyeltek a helyi gazdaság fejlesztésére. Ezek sorába tartoznak a pécsi erőmű biomassza-fejlesztései, illetve az ehhez kapcsolódó, a térség fejlődését előmozdító programok. Dunántúli Napló 07-12

Bartucz Ferenc társaival immár tíz éve magánerdő gazdálkodásban munkálkodik, nem is akármilyen módon, mivel két esztendeje letette a szakirányítói esküt. Aki ismerős az erdészet világában, az tudja, hogy a szakirányítás egyfajta rang a szakmában. Természetesen nem kerülte el a figyelmét az uniós pályázat, melyet a szaktárca írt ki két évvel ezelőtt, s amely a kedvezőtlen hasznosítású szántóföldek helyére történő erdőtelepítést támogatását ígérte. A tulajdonosi kör, amelynek Bartucz Ferenc is tagja, gyakorlott pályázó, eddig 20 millió forintot nyertek az EU-tól művelési ág módosításával járó erdőtelepítésre. Legutóbb közel 30 hektárnyi terület "átvarázsolását" vállalta az erdőtelepítésre létrejött és szakosodott projekt-cég. továbbiak: Népszava 07-11

A mezőberényi bútorgyár a felszámolási eljárás után a Saqqara Bútor Kft. tulajdonába került. László Mihály, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a közelmúltban megérkezett a Szlovéniából megrendelt rönkhasító gép. Munkatársaival jelenleg is a szerkezet üzembe állításán dolgoznak. Bár korábbra tervezték, a fafeldolgozást valószínűleg novemberben kezdik el. A német piacra kívánnak egyedi, felső és felsőközép-kategóriás bútorokat gyártani. A termékekre a tapasztalatok szerint az év két időszakában: nyár közepén és karácsony táján mutatkozik komolyabb kereslet. A fennmaradó időszakban a vállalkozó úgy tervezi, hogy rönkhasítással foglalkoznak, míg a létszámot folyamatosan, a munkafolyamatok beindításával párhuzamosan emelik majd. A kft. szeptemberben már szeretne megjelenni Németországban a nullszériás, bemutatóbútorokkal. Még folynak a tárgyalások, de ha azok sikerre vezetnek, más jellegű, komoly megrendelés érkezhet Németországból. Egy cég ugyanis hajóbelső-készítéssel bízná meg a társaságot. Békés Megyei Hírlap 07-10

Biomasszán alapuló távfűtés épül Pornóapátiban. A berendezés műszaki átadása 2005. október végén volt. A fogyasztók folyamatosan kötnek rá a rendszerre. A távfűtőmű: 2 db FHB-06 típ., Bioláng Tüzeléstechnikai Kft. gyártmányú melegvíz-üzemű kazán, teljesítmény: 2x600 kW. (Tüzelőberendezés: csigás etetésű, bolygatott lépcsősrostélyos. A termelt víz hőfoka: 95/60 °C.) 86 lakossági és 11 közületi fogyasztó vesz részt a project-ben. A fogyasztók csúcs hőigénye: 1150 KW; a tTervezett éves hőértékesítés: 8215 GJ; tTüzelőanyag-felhasználás: kb. 1220 t/év. Tüzelőanyag: faapríték, fűrészpor max. 40% nedvességtartalommal. Részletes leírás Zsuffa László coenergy@chello.hu projektmenedzsertől: Víz-, Gáz- és Fűtéstechnika

Beszámolók a Muzsikál az Erdő programsorozatról:
Szép számmal összegyűltek a természetet és a zenét kedvelők Fenyvespusztán, akiket Szabó Lajos erdészetvezető üdvözölt. - Újból magunkba szívhatjuk ezt a tiszta levegőt amelyet a mátrai erdők adnak nekünk. Újból hallhatjuk muzsikát az erdő közepén, ebben a csodálatos környezetben. Az idei programunk a maconkai tótól indult és sok helyszínen szerepelt. Feljutottunk tegnap a galyatetői csúcsokra is, vagyis Nógrád megye határán is átléptük. Ez azt jelenti, hogy a muzsikál az erdő eszmeisége tovább terjed - fogalmazott Szabó Lajos, majd átadta a szót dr. Batta Andrásnak a Liszt Ferenc Zeneakadémia rektorának. Nógrád megyei Hírlap 07-10

Az elmúlt hetekben négy gyanús tűzeset volt a Nyírerdő Zrt. területén, melyekben több mint 300 köbméter fa égett el. A szakértők szerint valószínű, hogy szándékos gyújtogatás történt. A kár több millió forint. Legutóbb múlt csütörtökön Debrecen mellett, Nagycserén csaknem 150 köbméter rönkfa égett el. A tűzben a 175 centi magasan és 40 méteres hosszúságban álló akáctűzifa-készlet, és még 20 köbméter ipari akácfa égett porrá néhány óra alatt.
Az elmúlt hetekben hasonló tűzesetek voltak Baktalórántházán, Nyírlugoson és Hajdúhadház környékén. Az erdészek furcsállják, hogy egyik esetben sem az aljnövényzet, hanem a már kivágott, elszállításra váró rönkök kaptak lángra. A tűzvizsgálók véleménye szerint lehetséges, hogy gondatlanság okozta a tüzet, de azt sem zárták ki, hogy szándékos gyújtogatás történt. Az elmúlt hetekben történt 4 tűzeset miatt az erdészet feljelentést tett a rendőrségen. uno.hu július 08 , RTL 07-09 , DebreceniTV 07-07
Igen nagy a hasonlóság a különböző tűzesetek között: nol.hu 07-08

Egy újpesti faiparos:
Az 1888-ban született Eichel Dezső vegyészeti tanulmányokat folytatott, majd az asztalosipar alapjait sajátította el. Ifjúkorában ékszerboltot működtetett testvérével az Árpád úton, majd hosszú ideig a Kollár Miklós vegyészeti gyár főtisztviselője volt, de aztán végképp átállt a fára. A fa - a bőr mellett - Újpest alapanyaga volt: a Dunán keveredett le a Felvidékről a matéria, és onnan jöttek a fások is: asztalosok, fakereskedők, jobbadán zsidók.
Eichel Dezső az első világháborúban Doberdónál tüdőlövést kapott, Besztercebányán ápolták, ott látogatta meg felesége, e vizit konzekvenciája lett 1917-ben a leány, ki most itt, Verőcén mesélt nekem.
A vitéz katonából nagy tekintélyű újpesti polgár lett, az újpesti Lőrinc utcában lévő Minerva Famegmunkáló és Faáru Gyár tulajdonosa, városi képviselő, az újpesti izraelita hitközség pénzügyi elöljárója, az izraelita Szentegylet elöljárósági tagja, a Gyermekbarát-Jószív Egyesület társelnöke.
További részletek: nol.hu 07-08

Kialakult a fejlesztéspolitikai intézményrendszer, az AVOP marad az FVM-nél, finisben az NFT II, kérdés, hogy lesznek-e regionális operatív programok. Részletek: Magyarorszag.hu 07-07

Egy korábbról lemaradt, de nagyon érdekes lakberendezési bútorkereskedelmi elemzés bevezető szövege: A nagy lakberendezési láncok növekvő piacról, a kisebb bútorboltok szűkülő keresletről beszélnek. Az országban jelen lévő multik bővítik hálózatukat, és hamarosan több új szereplő is megjelenhet a piacon. Kérdés, lesz-e elég vevő erre a kínálatra. A pénzszűkébe kerülő magyarok ugyanis először lakberendezési költségeiket faragják le. Bútorosoknak megéri továbblépni a részletekre: nol.hu 06-02

Egy másik hírkövület: Az RPG nemzetközi ipari befektetési társaság kezébe került a pécsi Pannonpower Holding Rt. részvényeinek 85%-a. Az ügylet beleillik a londoni székhelyű befektetési társaság, az RPG közép-kelet-európai stratégiájába. Olyan ipari létesítményeket kívánnak megvásárolni a régióban, melyekkel ki tudják használni a gyors gazdasági növekedésben rejlő lehetőségeket. A részvények 15%-a az erőmű vezetőségének kezében maradt. A Pannonpower eddig az ugyancsak londoni Crossroads Capital magántőke-befektető csoport kezében volt, amely egyébként befektető az RPG-ben is. mfor.hu 2005-11-04

2006-07-03 ... FATÁJ gyűjtés


Tallózás lengyel szaklapokból

Meglepetések a függőleges fiókból Meblarstwo 2006/6: 36
Az idei FURNIKA (Poznan) szakkiállítás kiállítás egyik érdekessége volt a TCo Trading Company konyhaszekrényeiben bemutatott többféle funkciójú függőleges "fiók", amely az alsó és a felső szekrények között helyezhető el. Az előlről nyitott fiók szokásos méretei: szélessége 600 mm, magassága 710 mm és három funkcióváltozatban készül: Spice - fűszer- és apróbb konyhai kelléktató, Tools - konyhakellékek és kisgépek részére, valamint Screen - monitor vagy TV befogadására. Az igazi újdonság az, hogy mindez alulról elektromos Orgalift segítségével feltolható a felső szekrénybe.

Fanyagok hőkezelése Meblarstwo 2006/6: 56-58.
A faanyagok tartósságának, fizikai jellemzőinek javításánál alkalmazott eljárások között egyre hódít a gőzölés és a magas hőmérséklet alkalmazása. Az Instytut Technologii Drewna-ban (a poznani Faipari Kutatóintézet), erdei-, luc- vörösfenyő és nyír faanyagon150, 185 és 220o C-on végzett hőkezelés hatását vizsgálták ezen faanyagok olyan fizikai jellemzőire, mint a térfogati sűrűség, egyensúlyi fanedvesség, dagadás, vízfelvétel. A vizsgálati eredmények mellett megállapítja szerző, hogy célszerű a hőkezelést 185 o-on elvégezni és az európai faanyagok hőkezelése, az ezzel elérhető fizikai és esztétikai effektus fékezheti a trópusi fafajok divatját Európában.

Sárga lámpa Ukrajnának Meblarstwo 2006/6: 64-65.
Ukrajnában a behozatali vámok csökkentését tervezik, ami előnyösen befolyásolhatja a bútor és falemezimportot. A hazai bútortermelés felét az ülőbútorok adják, elmaradottnak mondható a konyhabútorok termelése, emellett jelentős az ukrán bútorok exportja is: a legnagyobb vevő az "erdő nélküli" Törökország. A importvámok nagyságára vonatkozó vita még nem zárult le Ukrajnában.

Hová, merre a bútorokkal? Meblarstwo 2006/6: 70-73.
A lengyel Logisztikai Kutató Intézet próbaelemzést végzett a bútor- és bútoripari alapanyagok szállításának helyzetéről, a szállítóeszközök kihasználtságáról a bútorgyártásban igen jelentős Wielkoposka régióban. A szállítások zöme (mintegy 72%) közúton történik, mint általában Európában. A vizsgálat alapján javaslatot tettek a vasúti és a kombinált vasuti+közuti szállítás arányának növelésére: útvonalra és fogadóállomásra. Javaslatot dolgoztak ki a Németországba irányuló bútorexport egy részének vasútra terelése ügyében.

A lengyel falemezgyártás adatai GPD 2006/5: 4-5.
A lengyel Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a 2005. évben 298 224 Mg kemény és 126 649 Mg szigetelő farostlemezt gyártottak 2 177 fő foglalkoztatásával Lengyelországban, amelynek árbevétele 483,09 millió Zl volt. A rétegelt lemezipar összesen 148 488 m3-t állított elő 3 166 foglalkoztatottal 381,81 millió Zl értékben. A cikkben felsorolt öt kemény, és három szigetelő farostlemezt gyártó üzem, valamint a 7 rétegelt lemezgyártó adatai a kereslet élénkülését tükrözik 2005-ben.

Szigetelőanyag egynyári növények rostjaiból GPD 2006/5: 33
A Steico (korábban Ekoplyta) cég Czarnkowban nemcsak lemezeket gyárt len és kenderrostból, hanem szigetelőpaplant is. Az üzem teljes kapacitása 130 ezer m szigetelőanyag, ami napi öt teherautónyi mennyiségnek felel meg. A növényi rostokból gyártott szigetelőpaplant az építőipar, valamint a gépkocsigyártás fogja hasznosítani.

A Blumwe gyártól a FOD-ig Bydgoszczban. GPD 2006/5:57
A Bygoszcz-i Blumwe Gépgyárban már 1936-ban a kor legmodernebb keretfűrészét gyártották Gigantic néven. Az 1865. évig visszavezethető üzemben az 1894-es esztendőben már közel 300 főt foglalkoztattak. A FOD (Fabryka Obrabiarek do Dewna) a XX. században a keretfűrészek, majd a fűrészipari gépsorok legismertebb gyártójává vált nemcsak Lengyelországban. Törzsgyárának üzemépületét ipari műemlékké nyilvánították.

XVIII. századi fa vízvezetékek GPD 2006/5: 60
Évszázadokon keresztül Európában az erdei fenyő, a kőris, a szil, az éger és a tölgy fájából készült vízvezetéket használtak. Ezekből különösen a tölgy bizonyult a víz jelenlétében ellenállónak a mikroorganizmusokkal szemben. Már 1492-ben Nürnbergben vízzel hajtott fúrót használtak a vízvezetékcsövek készítéséhez. A Varsói Egyetem Könyvtárában őrzött 1791-ben készült ábra alapján mutatják be az egykori vízellátás vassal és rézzel erősített, helyenként ólommal bélelt továbbító- kötő- és kifolyó elemeit. A tölgyfa vízvezetékeket a XVIII. század gazdagabb városaiba és váraiba építették be. A későbbiek során a tölgy értékes fáját inkább a hajóépítésben és a hordógyártásban hasznosították.

2006-07-8... FATÁJ Összeállította: dr. Tóth Sándor László Bpest, forrás: Meblarstwo, Gazeta Przemyslu Drzewnego .


Egy régi jótállási jegy

Valahonnan elindult két ágybetét és a telkülnkön kötött ki, már eleve elég romosan, majd már a ház alatti zugban csak a macskák használták, aztán már ők sem, ami visszamaradt az két ilyen cetli, a betétekben a kárpit alatt találtam, a rugóhoz kötve. Az cetlit felkötő zsinór pedig kis fémplombával volt oldhatatlanra rögzítve. A gyártónak csak a márkaneve szerepel rajta, címe vagy más adata nem, pedig érdekes lenne tudni, ki gyárthatta a SALTA tartósrugót. Szép dolog, amikor a mesterember így nevét adja termékéhez.
Kattintson a képecskére a nagyításhoz, iletve a cetli hátlapjának megtekintéséhez.

2006-07-13 FATÁJ, Mőcsényi Miklós


ITDH Üzleti hírek

---------------

06-27/I/UA-5
Ukrán egyéni vállalkozó keményfa árukat kínál (bükk-, gyertyán-, tölgyfa), megrendelés szerint méretre fűrészelve és csomagolva. Lehetőség van szélezetlen deszka (gyertyánfa) és fából készült kerti dísztárgyak (kisebb kerítések, oszlopok és stb.) szállítására.
"Szlobodyan Valentin Vasziljevics"
Telefon/fax: +38-0382/785-511 Mobil: +38-067/380-79-18 E-mail: kvalk@mail.ru

FAGOSZ titkárság kérése: Kérem értesítse az ITDH-t a cikk cégén lévő címek valamelyikén, ha eredményt ért el az alábbi kapcsolatok bármelyikével.

-------------------
ITDH Beszállítói és Tanácsadó Központ
: Molnár G. Csilla és Bazsó Beáta
Fax: (1) 472-8140, E-mail: uzletihirek@itd.hu Telefon: (1) 472-8150
-------------------

 

Utolsó frissítés: 2006-07-17

Ha van híre a FATÁJ számára, küldje bátran.

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze:

 

 

 

 

 

 


 Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, FAGOSZ
 ©1999-2017.
 Minden jog fenntartva. All rights reserved.

FAGOSZ: H-1119 Budapest, Fehérvári út 89-95. L/125. 
Tel: (+36 1) 798-5685, Fax: (+36 1) 762-3011  e-mailinfo@fagosz.hu 

W: www.fagosz.hu / www.fatudakozo.hu / www.fataj.hu/ www.hungarobinia.hu /