2006.
10. hét

FELIRATKOZÁS
FATÁJ-online hetilap körlevéllistára.
Ha nem közvetlenül értesült a lapról és továbbiakban szeretne rendszeresen értesítést kapni, akkor a fenti kapcsolóval küldjön egy e-mailt, a tárgyat (subject) változatlanul hagyva.
Örömmel vesszük, ha levelében jelzi közelebbi érdeklődési, illetve szakterületét.

március 06.
-----
március 12.

Használat:

Tartalomjegyzék, menürendszer:
induljon itt: www.fagosz.hu használja a FATÁJ menüt.

A középső test részben lévő barna , barna szövegkapcsolók
és a , jelek további helyekre vezetnek, vagy egy dokumentumot nyitnak meg.

Itt a bal, illetve a jobb oldalsávban lévő vastag betűs szövegrész is lehet szövegkapcsoló.

 

 

Emlékeztető:
FAGOSZ, MBFSZ, OAFSZ = MAFABE közgyűlések és konferencia Tihanyban, március 24-25.
A részletes programot és az iratokat megtalálja előző lapszámunkban: FATÁJ 2006_09


Öregfások jelentkezzetek!

Ezúton továbbítok e levelet, amit a lelkes faiprosoktól kaptam:
FMK ÖregfástBegyűjtőOldalA Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara a Karon végzett öregfások adatainak összegyűjtésébe fogott. Célunk, hogy a "faiparos-család" minél több tagját megtaláljuk és a különböző egyetemi és kari rendezvényekről, eseményekről tájékoztatást tudjunk számukra adni.
Ha Ön Egyetemünk Faipari Mérnök Karának hallgatója volt, kérjük küldje el adatait a faiparos@fmk.nyme.hu e-mail címre, vagy az ÖregfástBegyűjtőOldalon (honlap) töltse ki az adatlapot! Az adatlap kitöltése természetesen önkéntes!
Személyes adatok: | Név: | Szak, melyen a diplomát szerezte: | A végzés időpontja: | Személyes e-mail cím: | Magántelefonszám: |
Munkahelyi adatok: | Munkahelye: | Munkahely honlapja: | Beosztása: | Munkahelyi e-mail: | Céges telefonszám: |

Aláírók: "A Kar lelkes vállalkozó-csapata"
2006-03-13 FATÁJ


Országos Erdőfórum volt Bakonybélben március 9-10-én

A Környezet- és Természetvédő Szervezetek XIV. Országos Találkozójának előprogramjaként a Kerekerdő Alapítvány Országos Erdőfórumot rendezett március 9-10-dikén Bakonybélben. A fórum több témakört tárgyalt: Erdeink természetessége, Erdészeti és temészetvédelmi stratégiák, jogi szabályozás, struktúrális változások, Tartamos erdőgazdálkodás a Bakonyban, Társadalmi igények, társadalmi részvétel, társadalmi kontroll, civil szervezetek szerepe.
A vitanapon számos előadás taglalta a fenti témakörölet, a leghivatottabb előadók tolmácsolásában, köztük Dr. Bartha Dénes, Dr. Csóka György, Klemencsics András, Sódor Márton, Gémesi József.
A vitanapot jól megfogalmazott és lényeges felszólalások tették értékessé. A résztvevő civil szervek képviselői, a hivatásos természetvédők és az erdőgazdálkodók szemléletét biztosan közelítette a Fórum. Különös hangsúlyt kapott az a tény, hogy jelenleg Magyarországon az erdőfenntartás forrását szinte csak az erdők hozama biztosítja. Nagy hiba volna az összességében amúgy is gyenge jövedelemtermelő képességű magyar erdőket újabb szervezetek költségigényével megterhelni.
A másnapi terepi bejáráson élénk eszmecsere folyt a különféle erdőgazdálkodási eljárásokról, a kívánt erdőképről. A terepi bejárás legfőbb eredménye, hogy a nem erdész szakember természetvédők "tőközelből" kaphattak felvilágosítást, és néhány rosszul használt fogalomat is sikerült pontosítani.
Általános vélemény, hogy a hasonló jellegű párbeszédekre mindenképpen szükség van, elsősorban az erdőgazdasági tevékenység igazi lényegének megismertetése érdekében.
2006-03-12 FATÁJ, szerző: Gerely Ferenc, fotó: Pápai Gábor


Lakáskultúra élőben 2006. szakvásár volt

Lakáskultúra élőbenAz interaktív kiállítás és vásár március 10-12. között, péntek-szombat-vasárnap volt nyitva a Papp László Budapest Sportarénában. Úgy tűnik jó volt a kiállítói érdeklődés, mert nem csak a csarnok telt meg teljesen, de a főbejáratok közötti közlekedő területeken is számos cég állított ki. Bútor, festék, lakáskereskedelem, a lakás mindenféle lakóterének felszerelései, parkettagyártók és más burkolatosok, kertibútorok, stb. a teljes programot megismerheti a www.lakaskulturaeloben.hu honlapon.
Néhány standról és termékről - ízelítőként - láthat nagyobb képeket kis galériánkban, amihez kattintson itt a jobb oldali képre. Külön érdemes kiemelni, hogy a vásár legszebb standja elismerő oklevelet kapta a Bakonyerdő Zrt. Franciavágási Parkettagyára.

A képeken: Austro-Fa Kft. parketta, Stab Bt. parketta és Jive (Grabo) parketta, Orange 6 Kft. festék, Mecsekparkett Kft. parketta, Színfolt Kft. háztartási fatermékek, Bakonyerdő Zrt. Zalahalápi Parkettagyár parketta, BNV-Fa Kft. kertibútor, DOMHOM Kft. faburkolatú számítógép-elemek, G-Profil Kft. magasfényű asztalok, Forest Hungary Kft. Stilla® étkezőgarnitúrák.

A belépő nem volt (1500 Ft) éppen olcsó + a katalógus 800 Ft, mégis sok látogató volt feltehetően az erős reklámnak köszönhetően. Érdekes ötlet, hogy a katalógus végén több kiállító is negyed-fél évig felhasználható, 5-20%-os árengedményt adó beváltható bont helyezett el. A kiállítók - akikkel rövid látogatásom alatt beszélgettem - elégedettek voltak a vásárral.
2006-03-12 FATÁJ, Foto: MM


Erdész Tájfutó Bajnokság és tájékozódási túraverseny

Nyílt Magyar Erdész Tájfutó Bajnokság és tájékozódási túraverseny TIPO Kupa lesz a háromnapos tájfutó verseny keretében.
Helyszín: Szuha
Időpont: 2006. április 29 - május 1.
Részletes kiírás letölthető.

2006-03-08 FATÁJ


NYME FMK állásbörze, Sopron, március 24.

Szeretettel meghívjuk Önt a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Hallgatói Önkormányzata által szervezett Állásbörzére! Célunk, hogy a faipart a legmagasabb szinten művelő vállalkozások, és a jövő faipari-műszaki értelmisége egymásra találjon, s egy-egy kötetlen beszélgetés keretében a lehetséges közös jövőről beszélgethessen.

Az Állásbörze időpontja: 2006. március 24. (péntek) de. 10-13 óra között. Helye: A Nyugat-Magyarországi Egyetem főépülete (9400. Sopron, Bajcsy-Zsilinszky út 4. B épület, II. emelet, 7-es terem). Idén egy igényes nyomtatott és elektronikus formában is megjelenő kiadvánnyal készül az Egyetem az eseményre, mellyel hallgatóink tájékozódását könnyítjük meg. Amennyiben cégével részt kíván venni az Állásbörzén, kérem a csatolt kérdőív kitöltésével és elküldésével mielőbb jelezze azt alábbi elérhetőségek valamelyikén. A visszaküldés határideje: 2006. március 15. Bízom abban, hogy a hallgatók és Önök is megtalálják a számításukat, és egy sikeres Állásbörzét tudunk közösen március 24 -én lebonyolítani.
Jó szerencsét!
Garab József NYME FMK HÖK Elnök garabj@freemail.hu
Postacím: NyME Faipari Mérnöki Kar Hallgatói Önkormányzat, 9400. Sopron, Ady Endre út 5.
Tel.: 20/53-53-993
2006-03-08 FATÁJ (Megjegyzem szerencsétlen egybeesés a MAFABE konferencia és az állásbörze egy napon. A MAFABE időpontja januárban már közismert volt.)


Nőnapra hóvirág

Sok boldogságot, friss, tavaszi szépséget kíván a FATÁJ szerkesztősége minden kedves olvasónak, köztük is különösen a hölgyeknek Nőnap alkalmából. (A képen kerti hóvirág látható, november végétől nyílik.)
2006-03-08 FATÁJ , Foto: MM


Eltérő nézetek az állami erdők sorsáról

Ki teljesíti a környezetvédők elvárásait? címmel jelent meg a március 8-i Magyar Nemzet 13. oldalán egy 3/4 oldalas ismertetés 14 zöldszervezetnek a kormány részére megfogalmazott 12 pontba foglalt elvárásairól, valamint ezzel kapcsolatban Parragh Dénes (FIDESZ) és Orosz Sándor (MSZP) véleményéről. A 12 közül a 9. és a 10. pont érinti az erdőgazdálkodást:

  1. A természetvédelmi oltalom alatt álló védett állami területek, az átalakított és csak természetvédelmi kezelési feladatokat ellátó nemzeti parki igazgatóságok vagyonkezelésébe kerüljenek. Az erdők felügyelete kerüljön a gazdasági jellegű tárcáktól a környezetvédelmi tárcához. Az időszak végére teljes egészében valósuljon meg a Vásárhelyi-terv.
  2. A vidékfejlesztési, agrár-környezetvédelmi és erdőtelepítési támogatások minden évben emelkedjenek.

Parragh Dénes véleményéből a fentiekre vonatkozó rész:
"... Ki akarunk állni a természetvédelmi szakma mellett, és változtatni azon az áldatlan helyzeten, amely az önálló természetvédelmi hatóságok megszűntetésével és a vízügy szervezeti és anyagi megcsonkításával keletkezhet. .... A zöldekhez hasonlóan indokolatlannak tartjuk hogy részvénytársaságok kezében legyenek az állami erdőink, hiszen ez a forma akadályozza a jóléti erdőgazdálkodást. A védett területeket egy egységes állami vagyonkezelkő szervezeten belül kell kezelni. ...."

Orosz Sándor véleményéből a fentiekre vonatkozó rész:
"... Egyetértünk azzal, hogy ne kezelje egyidejűleg két állami szervezet a védett területeket. A zöldek megfogalmazása viszont, miszerint az erdők felügyelete kerüljön a cégektől a nemzeti parkok kezelésébe, elavult szemléletet tükröz. .... azt biztosan teljesítjük, hogy a környezetvédelmi tárca továbbra is önálló marad, hiszen az egyik legfontosabb ágazata az államigazgatásnak."

FATÁJ kommentár: Jól látom mindkét nyilatkozatból, hogy a nem védett állami erdők sorsáról (kb 600 e ha) mintha egyik fél sem nyilatkozna még burkoltan sem?

2006-03-08 FATÁJ, forrás: Magyar Nemzet


A magyar erdők egészségi állapotának bemutatása

Az Erdőfigyelő Konferenciáról írtunk a FATÁJ_2006_06. számban. Ott a hazai erdők egészségi állapotával kapcsolatban és a megfigyelési módszerekről is többféle megközelítésben hangzottak el előadások.
Most pedig elkészült és az Erdészeti Főosztály március 7-én délben közzétette a hazai erdők egészségi állapotának legfrissebb átfogó leírását.
2006-03-08 FATÁJ, forrás: www.fvm.hu


Céghírek

ERDŐSZÖV Rt.ERDŐSZÖV Rt.
Az Erdőszöv Rt. áthelyezte székhelyét a 2724 Újlengyel, Dózsa Gy. u. 1. címre. Az irodák továbbra is a 2721 Pilis, Vasvári Pál u. 35. címen találhatóak, mely eddigi székhelye a továbbiakban telephelyként szolgál. A telefonszámok változatlanok, a postai küldeményt az új és a régi címen egyaránt megkapják.

KEFAG Zrt.KEFAG Zrt.
Sódar Pál, aki hosszú éveken át sikeres vezérigazgatója volt a KEFAG-nak, első, így eddigi egyetlen munkahelyéről 1 év egyetemi ösztöndíj és 40 év munkaviszony után 62 évesen nyugdíjba ment. Az új vezérigazgató Kiss Béla, aki eddig a cég kereskedelmi iroda vezetője volt. Ezúton kívánunk Sódar Pálnak boldog, sok és kiegyebsúlyozott nyugdíjas évet, Kiss Bélának pedig sok sikert a cégvezetéshez.

Mecseki Erdészeti Zrt.MecsextrémMECSEKERDŐ
A Mecseki Erdészeti Zrt. új honlacímet jegyzett be: www.mecsekerdo.hu , valamint ugyanezt ékezetesen is: www.mecsekerdő.hu és az előbbinek megfelelően megváltozik a cég összes e-mail címében is a @ utáni úgynevezett domain-név mecsekerdo-re, így pl.: info@mecsekerdo.hu az általános alapcím a továbbiakban. Egy darabig átirányítással bizonyára a régi címek is működnek.
Korábban a Sajtófigyelő rovatban írtunk arról, hogy az erdőgazdaságnak "mecsextrém" ötlete támadt és hozzálátott a Mecsextrém Park létrehozásához. Itt jobbra extrémnyuszin kattintva ismerheti meg a cég honlapjáról a további részleteket.

2006-03-06... FATÁJ gyűjtés


Tallózás a lengyel szakirodalomban

A Fordaq újabb szerzeménye
A www.fordaq.com, amely a fa- és bútoripari információcsere nemzetközi portálja tulajdonosa lett a www.ihb.de az európai német nyelvű faipari internetes fórumnak is. Ezzel a Fordaq mintegy 18 ezer résztvevővel rendelkezik, amelyek ajánlatait havonta 400 ezer internetező olvassa. A belga gyökerű Fordaqnak részlegei működnek Franciaországban és Romániában, képviseletei vannak Olaszországban, Horvátországban, Boszniában, Indiában, Kínában és Lengyelországban. A portál jelenleg 12 nyelven jelenik meg. Nowy nabytek Fordaq'a GPD 2005'/12 :4

Több a megrendelés, mint a faanyag
A Kronospan Polska 7 üzemmel rendlelkezik, falemezek mellett papír- műgyanta és laminátumgyártással is foglalkozik. 1989 óta több, mint 3 milliárd Zlotyit fektetett be Lengyelországban, Egyik üzemét a Szczecinek-it mégis le kellett állítania 2004. év végével a drága fanyersanyag miatt. A cég Litvániában tervez új üzemet és modernizálni kívánja üzemét Csehországban. Wiecej zamówien, niz drewna. FPD 2005/12:9

Különböző szerkezetű faházak (Teljes oldalas cikk)
A Cei-Bois a bővülő faanyagfelhasználás egyik útját a faházépítésekben látja. Áttekintés a helyszínen szerelhető, előre gyártott elemekből felépülő házakról és alkalmazott faanyagokról. A könnyű vázszerkezetű 38 mm-es falakból felépülő kanadai, a német Fertighaus 50-60 mm-es falakkal, az energiatakarékos 22-24 cm-es falakkal rendelkező svéd házrendszerek. A gerenda és félgerenda, valamint a faváz szerkezetű házak és tetőmegoldásaik. Rózne konstrukcje ale zawsze z drewna GDP 2005/12: 24

Finn lakótelep faházakból
A Finnforest Sunsbergben, Helsinkitől 25 km-re kormánytámogatással lakótelepet épít faházakból. A lakások alapterülete: 85 -174 m2 közötti. Első lépcsőben 224 házat húznak fel kb. 600 fő részére. A későbbiekben 460 ha területen 2,6 ezer ház felépítését tervezik. Finskie osiedla drewniane GPD 2005/12: 38

A Kronostar és a Metsa Oroszországban invesztál
A közeljövő első beruházását a Kronostar cég MDF gyártósora jelenti Kostrom térségében 350 millió Euró értékben. A gyár évente 430 ezer tonna farostlemezt fog előállítani. A svéd Stora Enso második és harmadik beruházása hullámpapír gyárat eredményez. Szentpétervár környékén a finn Metsa Botnia cég építi ki 200 ezer m2-es fűrészüzemét. Kronostar i Metsa zainwestuje w Rosji GPG 2006/2: 6

Nedves fa felvágása
A Faba cég (Baboszewo) sorozatvágáshoz a nedves (15% feletti) fára alkalmas fűrészlapot fejlesztett ki. Változtattak a fűrészlap és a keményfémlapka anyagán, a lapot olyan bevonattal látták el, amelynek kisebb a súrlódása, kevésbé tapad meg rajta a gyanta is. Fenyőfélék, nyír, éger és nyár felvágásánál a fűrészlapok egyaránt jól működnek. Przetarcie drewna mokrego GPD 2006/2: 34

Skandináv mintára
A háromrétegű padlóelemek legnagyobb gyártója a Barlinek-i Fűrész teljesen új fenyő és lombos fűrészüzemet épít. A januárban induló fenyő üzem kapacitása 160 ezer m3 hengeresfa lesz 1 műszakos üzemben, az eddigieknél 20%-al alacsonyabb gyártási költséggel. A lombos üzem évi 80-120 ezer m3 fát fog felvágni 1 műszakos üzemelés mellett. Na skandynawskich wzorach. GPD 2006/2: 48

Automatizált újrahasznosítás
A ZBMS Lignum cég (Kargów) használt rakodólapok feldolgozására fejlesztett ki célgépet. A szalagfűrészes technológiával működő már kipróbált prototípusnak nem okozott gondot a rakodólapok felvágása. Zautomatizywany recykling GPD 2006/2: 53

2006-03-08 FATÁJ, tallózta: Tóth Sándor László


Hazai sajtószemle

A napokban élénk érdeklődése kísérte Mátészalkán azt az energiafűz betakarítási bemutatót, amelyet régiónkban az első ilyen 17 hektáros, új ültetvényben rendezett a tulajdonos Szilágyi János agrárvállalkozó és a technológia hazai adaptálásán dolgozó Kósa Ferenc, a Kaposvári Egyetem címzetes professzora, akivel a helyszínen beszélgettünk. ..... Átvenni kötelező: Ami az energiafűz támogatását illeti, a már jelenleg is elérheti a 45 százalékot. ..... s külön előny, hogy nem a 2009-től nagy valószínűséggel megszűnő és az EU tervei szerint farmtámogatássá alkuló, földalapú támogatások körébe utalták. ..... kevés olyan növény létezik, amelyre nézve átvételi kötelezettség van előírva, de az energianövények ilyenek. Még kevesebb az olyan növény, amelynek a - növekvő méretű - termesztését az Unió előírja erre született  EU jogszabály alapján hazánknak is. Szabolcs-online
FATÁJ: Az átvételi kötelezettségben és az EU termesztési előírásban azért nem lennék ennyire biztos, még ha a energiaültetvény valóban sok irányból szorgalmazott is.

A külföld vállalatok "jószolgálati tevékenysége" érhető tetten a főként IKEA-beszállítóként ismert Swedwood Sopron Bútor Kft.-nél, ahol négy éve üzemel a Greenergy Kft. kapcsolt hő- és villamosenergia előállítására alkalmas berendezése. "A hulladékenergia haszonélvezői vagyunk. Mivel a beruházás pénzügyileg megérte, így nem kellett győzködni a vezetőséget" - fogalmazott László Béla, a vállalat beruházás és üzemfenntartás vezetője. MFOR.HU

A bútorgyártás lehet az EU dömpingellenes ténykedésének legújabb terepe, miután a német és olasz bútorcégek az olcsó kínai import megfékezésére sürgetik Brüsszelt. Véleményük szerint az ázsiai gyártók tisztességtelenül alacsony áron szállítanak az európai piacra. Az európai bútorgyártók várhatóan két hónapon belül hivatalos dömpingpanaszt nyújtaak be, azzal vádolva Kínát, hogy termelői az otthoni piaci ár alatt értékesítenek kontinensünkön kárpitozott díványokat és egyéb ülőalkalmatosságokat. Az európai bútoripar 117 milliárd eurós éves termelésének közel felét adó Német- és Olaszország érdekei nyilván eltérnek a nem vagy csak alig termelő tagállamokétól. Az Európai Bizottság egyre nagyobb erőfeszítéseket kénytelen tenni, hogy egyensúlyozni tudjon az ellentétes belső érdekek között. VGO , FN.hu ,

A Nagybörzsönyi Erdei Vasút: Civil kezdeményezés hatására, 1987-ben újra indult a vasút. Sokan ajánlották fel segítségüket, munkájukat. A budapesti Deák téri iskola diákjai takarították a pályát, a Győri Műszaki Főiskolások és a Ganz-Mávag dolgozói a járműveket hozták rendbe. A Szobi Kőbánya zúzottkövet ajánlott fel. Hozzájárult pénzzel Vác városa és a Közép-Dunavidéki Intézőbizottság; felajánlották a vasút átvételét. Az Erdőgazdaság vállalta a vasút üzemeltetését, biztosította az új talpfákat. A vágányokat csak ott cserélték, ahol nagyon fontos volt. Helloinfo

"Ismerjük meg hazánk nemzeti parkjait!" címmel filmvetítést rendez a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) a Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontban (Felsőtárkány, Ifjúság út 34/1.). Az érdeklődőket havonta egyszer látják vendégül, s bemutatják az ország tíz nemzeti parkját Heves Megyei Hírlap

Korábbi FATÁJ számokban már írtunk a falopásról. Dél-Alföldön is erősen lopják a fát az erdőkből, amint ez a Petőfi Népe cikkéből kiderül.

2005: mintegy 1.600 könnyűszerkezetes ház épült Magyarországon, ami 40%-kal több, mint 2004-ben - mondta Kárpáti József, az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozatának elnökhelyettese. Átleg 20 MFt/db = kb. 32 MdFt összérték. Mintegy 160 cég épít de ebből 60-70-nek nincs ÉMI tanusítása. A jelentős aladási bővülést zömében a költségelőnnyel működő tanusítatlanok érték el. Az összes használatba vettből 9,4% a könnyűszerkezetes 2005-ben. 2006-ban 1850-1900 könnyűszerkezetes ház felépülésére lehet számítani az építési engedélykérelmek alapján, ami már 11% tesz majd ki. ... Privátbankár 03-08

Fot for EuropeSevillában jártak február végén a Dél-Alföld régió kis- és középvállalkozásainak képviselői. Az európai partnerekkel való találkozást és kapcsolatfelvételt szolgáló összejövetelre a Fit for Europe projekt keretében, a Mobiliaria 2006 Nemzetközi Bútoripari Kongresszus alkalmából került sor. A projektről és a további partnerkereső találkozókról a http://www.fitforeurope.org honlapon található információ. Forrás: VG.hu Dél-Alföldi Régió
FATÁJ: A honlap úgy látszik még épül. A honlap mozilla alatt nem jól jelenik meg, Explorerrel viszont igen. Éppen a Fa és fafeldolgozási Cross-Bo project kapcsolója is még nem aktív, így annak tartalma még nem látható. A project magyar tagja: Tamás GYULAI, a Dél-Alföldi Régiótól: www.del-alfold.hu

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium2006-ban pályázatot ír ki a gazdasági tárca a nem panellakásokban élők energiatakarékossági törekvéseinek segítségére. Hamarosan megjelennek a gazdasági tárca pályázatai a hagyományos építésű lakások nyílászárócseréjére, fűtéskorszerűsítésére is - jelentette ki Szanyi Tibor. Az ilyen jellegű pályázatok az idei évtől kezdve uniós társfinanszírozásban indulnak. .... Magyarország.hu 03-07
FATÁJ: A GKM honlapján erről ma (03-08) ennyi áll: "A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tájékoztatja az érdeklődőket, hogy a lakossági energia-megtakarítás növelését szolgáló pályázat kiírására várhatóan március hónapban kerül sor.A pályázat pontos feltételeiről a sajtón és a minisztérium honlapján keresztül tájékoztatjuk a közvéleményt."
Úgy tűnik, érdemes lesz figyelni erre. Nocsak, nyílászáró!? Asztalosok hajrá, tessék gyorsan kitanulni, hogyan kell a vevő helyett a saját termékre a pályázatot megírni.

A Zöldenergia Hírlevél Riportja az Gráf József miniszterrel:
(a biomassza-energiáról beszélgetésben) .... Hátránya, hogyha nagyon nagy mennyiségben ilyen módon állítunk elő energiát, akkor ennek alapanyag szükséglete egy idő után a minőségi fa felé megy el. Ezért lesz szükség más típusú biomassza alapanyagra, mint például fás szárú energiaültetvények telepítésére, energiafüvek termesztésére. Tudom, hogy a pécsi erőmű más - főleg az ormánsági, illetve szentlőrinci térségben - mezőgazdasági vállalkozásokkal együtt erőműi felhasználásra telepített energiaültetvényekkel, energiaerdőkkel kísérletezik, hiszen ezek megújíthatók és folyamatosan előállíthatók. (A hírlevelet a PannonPower Holding adja ki a fejlécben Zöldenergia, a bögészőablak-címben Biomassza hírlevél címmel.)

NBH (Nemzetbiztonsági Hivatal) az orosz és ukrán maffiáról: .... Magyarországon továbbra is a magyar és az orosz ajkú szervezett bűnözés a meghatározó. .... A hagyományos pénzügyi műveletek és a köztörvényes bűncselekmények végrehajtása mellett uniós, állami és önkormányzati projektekbe, beruházásokba kívánnak bekapcsolódni. Érzékelhető, hogy új gazdasági pozíciók kiépítésére törekszenek, elsősorban az olaj- és a földgáz-értékesítés piacán, valamint az építőanyag-, műtrágya-kereskedelem és a fafeldolgozás területén. .... INDEX , MagyarRádió ,

A finn Lemminkäinen Oyj közölte, bepereli a svéd IKEA-t, amiért az visszavonta egy már félkész áruház építésére szóló, 92 millió eurós megbízását. A szentpétervári projektnek az év végére kellett volna elkészülnie. ..... VGO

BÉTEXA Bétex Rt. több mint 20 MFt-os beruházással internetes áruházat hozott létre, amihez gvop-pályázaton is nyert forrást. Csizmadia László elnök-vezérigazgató szerint a hazai szokások alapján az első évben legfeljebb a forgalom 2-3%-át tudják a internetre terelni, ami a Ny-Európai 15%-tól messze kevesebb. Az érdeklődést növelheti, hogy az új honlap a lakberendezési tanácsok mellett a tervezéshez ingyenes szoftvert kínál az érdeklődőknek. Kkiskereskedelmi partnereik számára is új csatornául szolgál a honlap megrendeléseik feladásához. .... VGO
FATÁJ megjegyzés: A logon kattintva elérheti a BÉTEX honlapot és áruházat. Némi barangolás után nyugodtan mondhatjuk, hogy tényleg nagy munkát végzett a cég és igazán gazdag szolgáltatást nyújt megújított honlapja. Gratulálunk!

Háztulajdonos címmel ad ki új lapot a Mirein Kiadó: az új ingyenes kiadványt a kiadó azokhoz juttatja el, akik az elmúlt években a fővárosból kiköltözve az agglomerációban építettek családi házat maguknak. Az új 40 oldalas magazint márciustól októberig kéthavonta, 15 ezer példányban a Magyar Posta terjeszti. KreatívOnline
(Lehet hogy ez a piac végtelen?)

A DTZ Hungary találta meg az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája számára megfelelő budapesti székhelyet, a Deák Ferenc utca 15-ben. Az uniós intézmények több, mint 1000 m2-t foglalnak el februártól a Deák Palota felső szintjein. Az új iroda neve mostantól "Az Európai Unió Háza"-lesz. Az épület műemlék, melyet nemrégiben újítottak fel, a káprázatos belsőépítészeti megoldásokat Eric van Eggerat neve fémjelzi. A DTZ az irodaház tulajdonosát: az Immobilia Rt.-t képviselte. Tőzsdefórum 03-06
FATÁJ kommentár: Kíváncsi lennék, hogy lesz-e akár csak egy magyar cég is a beszállítók és a kivitelezők között.

Add oda magadat az erdőkért! Egy érdekes szervezet érdekes módon küzd az erdőkért. További részletek az Extra.hu-ban

2006-03-06... FATÁJ gyűjtés

Utolsó frissítés: 2006-03-14

Ha van híre a FATÁJ számára, küldje bátran.

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze:

 

 

 

 

 


 Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, FAGOSZ
 ©1999-2017.
 Minden jog fenntartva. All rights reserved.

FAGOSZ: H-1119 Budapest, Fehérvári út 89-95. L/125. 
Tel: (+36 1) 798-5685, Fax: (+36 1) 762-3011  e-mailinfo@fagosz.hu 

W: www.fagosz.hu / www.fatudakozo.hu / www.fataj.hu/ www.hungarobinia.hu /