2006.
38-40. hét

FELIRATKOZÁS
FATÁJ-online hetilap körlevéllistára.
Ha nem közvetlenül értesült a lapról és továbbiakban szeretne rendszeresen értesítést kapni, akkor a fenti kapcsolóval küldjön egy e-mailt, a tárgyat (subject) változatlanul hagyva.
Örömmel vesszük, ha levelében jelzi közelebbi érdeklődési, illetve szakterületét.

szeptember 18.
-----
október 8.

Használat:

Tartalomjegyzék, menürendszer:
induljon itt: www.fagosz.hu használja a FATÁJ menüt.

A középső test részben lévő barna színű szövegkapcsolók
és a , jelek további helyekre vezetnek, vagy egy dokumentumot nyitnak meg.

Szinte minden esetben érdemes a képekre is rákattintani, mert ezzel a felnagyított kép, vagy további képek jelennek meg.

Itt a bal, illetve a jobb oldalsávban lévő vastag betűs szövegrész is lehet szövegkapcsoló.

 

Ha ezt a lapszámot nem a FAGOSZ honlapja részeként olvasná, akkor a FAGOSZ honlapot itt érheti el.
Ha a FATÁJ-ból bármit felhasznál, kérem hivatkozzon erre a helyre, mint forrásra.


FAGOSZ XXXI. FaKonferencia november 8-9., Dobogókő

FAGOSZIdén ismét új helyszínt kerestünk. A kiszolgálás kíváló volt Kecskeméten, bizonyára az lesz itt is, a parkolás azonban lényegesen egyszerűbb lesz, mint a belvárosi részen volt.

Az előadások:

Csóka Péter , főosztályvezető, FVM Természeti Erőforrások Főosztály :A magyar erdőgazdálkodást érintő támogatások (EU, nemzeti) és jogi környezet (Etv., ...) várható változásai 2007-től
Jung László , általános és termelési vezérigazgató helyettes, EGERERDŐ Zrt.: Tűzifa hiány?
Fejes László, ügyvezető igazgató, MÁV-REC Kft.: Új korszak az EUR raklapok hazai gyártási, javítási, forgalmazási rendszerében
Vágó Csaba, értékesítési vezető, OPTEN Kft.: Az OPTEN Egységes Követelésnyilvántartó rendszere, mint a kintlévőség-csökkentés hatékony eszköze
Tóth Béla Ákos, kereskedelmi vezető, CGP Instruments Bt.: Digitális Fatérfogat Meghatározó Kézi Számítógép (csúcs és középátmérő alapján) bemutatása (számítási eredményei a FAGOSZ Köbözőkönyvvel azonosak)

A menetrend a szokásos. A részletes program doc, illetve pdf állományban. A jelentkezési lap doc, illetve pdf állományban.
A FaKonferencia programját és a bejelentkezettek listáját megtaláljaa FAGOSZ honlap Események menü alatt.

Jelentkezési határidő: október 27.

2006-10-12 FATÁJ


A FAGOSZ díjmentesen OPTEN védelmet ad tagjainak

OPTEN Kft.A körbetartozástól, a behajthatatlan követelésektől retteg nagyon sok cég. Új vevő, de akár még régebbi partner esetén is állandóan kérdés, hogy a szállítónak a vevő tud-e majd fizetni. Melyik vevőkkel, érdeklődőkkel kell különösen óvatosnak lenni ez a nagy kérdés. A szokásos cégi belső nyilvántartások és az informális kapcsolatok, baráti beszélgetések mellett több cég is igyekszik illő díjakért infodmációs hátteret adni, amiben a legnehezebb: konkrétan meg kell nevezni azokat a vevőket, melyekkel óvatosnak kell lenni.
A FAGOSZ is kereste a kapcsolatot, hogy tagjai javára tudna-e partneri megállapodást kötni ilyen vállalkozóval és e munka eredményre is vezetett: Szövetségünk az OPTEN Kft-vel szerződött. Választásunkban jelentős tényező volt, hogy előtte az ÉVOSZ-szal az OPTEN ugyanezt a szerződést már megkötötte, a körbetartozás pedig az építőiparban különösen jellemző.
A konstrukció lényege, hogy a FAGOSZ tagjainak a tagság részeként (befizetett tagdíj esetében) az OPTEN megadja az internetes online rendszerbe belépés kódjait és a követelésnyilvántartási szolgáltatást a tagság díjmentesen veheti igénybe, valamint a jogtár és cégtár modulok használatánál egyszeri 20 ezer Ft-nyi kedvezmyényt kapnak tagjaink.
A további részletek megismerhetőek az OPTEN Kft honlapján, valamint itt is letölthető a tagságnak szóló megrendelőlap, az általános tájékoztató és a szerződési feltételek. Tagjainknak az előkészített szerződéseket és belépési kódokat az OPTEN közvetlenül megküldte. A rendszer használati tapasztalatainak kiértékelésére nyílik majd lehetőség a FAGOSZ Fakonferencián Dobogókőn november 8-án.

2006-10-06 FATÁJ


Gyopár Kft.: KEMAX felületbevonó, LignoNovum-WoodTech vásárdíjat kapott

KEMAX felületbevonó = űrtechnika a bútorgyártásban
Gyopár Kft.Az idei LIGNO NOVUM Faipari Szakkiállításon bemutatkozott számos újdonság közül a GYOPÁR Kft. vásárdíjat nyert a Magyarországon elsőként forgalmazott KEMAX termékkel. A hőre lágyuló műanyagból kifejlesztett anyag olyan szélsőséges hatásoknak kitett helyeken is alkalmazható, mint pl. közterek, egészségügyi létesítmények, laboratóriumok, irodák, közintézmények, vagy szórakozóhelyek, berendezései. A széles területen való alkalmazhatóságot kiváló tulajdonságainak köszönheti. A teljes keresztmetszetben azonos, homogén anyagból készült, 0,7-2,0 mm vastagságú felületbevonó kellő formaszabadságot nyújt könnyű formálhatósága miatt.
Azonban ez ne legyen megtévesztő. A laboratóriumi tesztek alapján a karc, ütés és vegyszerállósága felülmúlja a HPL-lemezeket, sőt hőállóság tekintetében is jól vizsgázott. Továbbmegyek: nem ég és könnyen grafiti-mentesíthető, továbbá jól megmunkálható.
A vásárdíjat nyert kerek mosdó, mellyel a KEMAX termék tulajdonságait érzékeltették, jó példája a felületbevonó sokoldalúságának, hisz e a forma felülete más anyaggal nehezen vonható be, de a KEMAX rendszerrel egyszerűen megvalósítható ez a feladat.

KEMAX részletes tájékoztató anyag (pdf, 680 kB) , A Gyopár Kft. bemutatkozik (pdf, 840 kB)

2006-10-06 FATÁJ (x)


AKE Hungária Kft.: Nesting + CNC, LignoNovum-WoodTech vásárdíjat kapott

Falemezből íves alkatrészeket kell gyorsan, egyszerűen, és a korábbiaknál is kisebb szabási veszteséggel előállítani? A megoldás a nesting*, ami segítségével az alkatrészek a szabástérképen a lehető legközelebb helyezhetőek egymáshoz, sokkal közelebb, mint amit a befoglaló téglalapok legjobb kiosztása jelentene.
AKE Hungária Kft.Az AKE Hungária Kft. a Lignonovum vásáron bemutatta az ezt megvalósító tervező- és szabászprogramot, az alkalmas gépet és szerszámot. Mindez az általa képviselt Homag cég fejlesztése. Valamilyen CAD programban el kell készíteni az alkatrészek rajzát, amit aztán a WoodWop alakít át a gépek számára érthető utasításokká. A WoodNest program segítségével pedig úgy lehet az alkatrészeket egymáshoz tologatni és forgatni, hogy utána a legkevesebb veszteséggel vágja ki azokat az e művelethez ajánlott - lehető legkisebb átmérőjű - háromélű szerszám.
A kíváló vágásminőséghez hosszú szerszám- és gépélettartamhoz a nagy sebességű CNC megmunkálásnál, mint a nesting esetében hasznos, ha alig van rezonancia. Ezt lehet elérni a HSK Plus szerszámbefogással (HSK63 kúpos és HSK25 száras szerszámokhoz), hisz ez a kapcsolat 0,01 mm-es élkörpontosságot ad, vetekedve a monoblokkos rendszerekkel. A lecsökkentett szerszámhossz következtében a főorsó igénybevétele csökken, így kisebb a szerszámtörés veszélye és jobb az elszívás hatékonysága.
A fentiek gyakorlati megvalósítását az AKE Hungária egy Weeke Venture 3 típusu CNC központon, illetve egy kis hintaszék gyártási példáján mutatta be. További részleteket megtudhat a www.ake.hu honlapján, Hírek / Újdonságok menüpont alatt, illetve ha a céggel közvetlen kapcsoltba lép.
*A nest búvóhelyet, fészket jelent. A nesting fészkelést, de a jelen esetben hogy az egyik alkatrész kiálló "félszigete" a másik "öblébe" tolható, forgatható, amivel a szabási veszteség jelentősen csökkenthető.
Az AKE Hungária Kft. biorobotjait pedig megtekintheti a FATÁJ előző lapszámának vásári beszámolójában elérhető képgaláriában.

2006-10-06 FATÁJ (x)


Tooltechnic Kft.: DOMINO, LignoNovum-Woodtech vásárdíjat kapott

A Tooltechnic System Kft. képviseli Magyarországon a Festool gépeket. A Festool 2006. februárjától kezdte el forgalmazni az új és egyedülálló DOMINO dübelező rendszert. Ez magában egyesíti a különleges sokoldalúságot és a könnyű kezelhetőséget a legnagyobb pontosság és egyedülálló stabilitás mellett. A rendszer a Festool által újonnan kifejlesztett DOMINO dübelmaró gépből és lazán illeszthető ovális keresztmetszetű csapból, a DOMINO dübelből áll. A DOMINO dübelező rendszer egyesíti a hengeres és a lapos tipli előnyeit. A DOMINO dübel különleges alakja a fakötéseket sokkal stabilabbá teszi. Az első dübel fészkét az asztalos az ütközőcsapok segítségével készíti el és azt teljes pontossággal marja ki. Így az összekötendő munkadarabok élei szintben illeszkednek, a további lukak marásánál pedig a DOMINO rendszer már nagyobb toleranciát is megenged. A jövőben tehát így készülhetnek gyorsabban is a még pontosabb fakötések.

A DOMINO dübelmaró - olyan egyedülálló, mint maga a rendszer: Szabadalmaztatott marási elv, kifogástalan geometria és sokoldalú állíthatóság az igazi szakember számára tényleg gyerekjátékká teszi még a bonyolultabb szerkezetek kötéseinek gyors elkészítését is. A DOMINO dübelmaró forgás közben egyszerre ingamozgást is végez. Ez így visszaütközés mentes, ezáltal pedig biztonságos munkavégzést tesz lehetővé, illetve abszolút pontosak a mart hosszlukak. A lukak hossza, akár menet közben is, a marógépen egy egyszerű gombváltással változtatható. Az eltolható léptető-ütköző anyagvastagság függő beállítást tesz lehetővé, a szögfeltét 0-90°-ban állítható, az ütközőcsapok süllyeszthetőek, stb.

A DOMINO dübel - stabil, mint a csaphornyos kötés, csak sokkal gyorsabban elkészíthető és változatosabb a használata. Az ovális DOMINO alak nagy enyvezési felülettel és különleges, bordázott DOMINO geometriával rendelkezik, amelyek mind a stabilitást szolgálják. A dübel teljesen csavarodás mentes és PEFCpontosan a kimart hosszlukba illeszkedik. Különösen keretek és állványok építésénél ér el a DOMINO rendszer a csaphornyos kötésekével megegyező terhelhetőségi értékeket. A DOMINO dübel, a különféle alkalmazások és anyagvastagságok figyelembe vételével, öt különböző méretben készül. És végezetül: a DOMINO dübel megkapta a Pan European Forest Council (PEFC) díját a felelősségteljes erdőgazdaságból származó fatermék gyártásáért.

A DOMINO dübelező rendszer részletes leírásából (pdf, 1,8 MB) a berendezés felépéítéséről, használatáról a fentieknél is többet megtudhat.

2006-10-05 FATÁJ (x)


Anest: L'invincibile, LignoNovum-Woodtech vásárdíjat kapott

ANEST Zrt.A L'invincibile annyit jelent: a legyőzhetetlen.
Több mint fél évszázados tapasztalattal a tarsolyában prémium kategóriát alapított az SCM. 1952-ben készítette a neves gyár első kombinált gépét, mely tartósságával, elnyűhetetlenségével méltán érdemelte ki nevét: L'invincibile.
Akkoriban Magyarországon egy kőbányai kisiparos műhelyében nagyon hasonló gép készült. A Cselényi-féle kombinált gép ugyanúgy, mint az SCM-é, a tartósság, robosztusság, könnyű kezelhetőség példaképét jelentette a maga idejében. Sok helyen persze a mai napig működik. A kőbányai üzem hagyományait féltve őrző Anest Zrt. ma a magyarországi képviselője az SCM-nek.

Az SCM a jól bevált elnyűhetetlen, robusztus konstrukciót ötvözte korunk követelményével a legfejlettebb elektronikus technológiával. A "L'invincibile" név nem csak egy gépet, hanem egy teljes, felső kategóriás klasszikus gép palettát jelent: választhatunk egyengető-, vastagsági gyalugépet, fix- és dönthető tengelyű marógépet, és többféle lapszabász körfűrészgépet is, melyekhez felső kategóriás szolgáltatáscsomag is jár: a vevő tagja lesz a L'Invincibile KLUB-nak, amit klubkártyával igazolunk.
Magas szintű szolgáltatások: A gépet ünnepélyes ceremónia keretében adják át a vevőnek a gyárban. A L'Invincibile gépekre a gyártó és a forgalmazók kiemelt, vásárlás utáni és technikai támogatást biztosítanak és kifejezetten érdeklődnek a felhasználói tapasztalatok iránt, hogy azokat a fejlesztésben aztán hasznosíthassák. Az alkatrészellátás is kiemelt és soron kívüli a felső kategóriás üzembiztonság érdekében (független, internetes alkatrészrendelés), a fődarabokra meghosszabbított garancia jár. A hivatalos márkaképviseletek többszintű, gyári továbbképzésen vesznek részt, majd az ezt lezáró sikeres vizsgák után kezdhetik meg az L'Invincibile gépek forgalmazását.

Az Anest 12-tedszer nyert LignoNovum vásárdíjat. Egyetlen más gyártó sem dicsekedhet olyan széles géppalettával, mint az SCM GROUP, most pedig új, kompromisszummentes, tiszta felsőkategóriát sikerült létrehozni az L'Invincibile gépekkel, mely egyedülálló a piacon. Az ANEST csapata mint saját értékeinek megfogalmazódását, nagy örömmel mutatta be a LignoNovum 2006. vásáron a L'Invincibile gépeket. Immár a vásár után szívesen látjuk az Anestnél Gödön, hogy ezeket a gépeket ne csak képről láthassa, de érezze és tapinthassa is! TRADÍCIÓ + MINŐSÉG + FEJLESZTÉS + BIZTONSÁG + ERGONÓMIA + DESIGN = L'Invincibile
Egy kis ízelítő a L'Invincibile gépekről: F5200 egyengető gyalugép | S6300 vastagsági gyalugép | SI4000, SI4500, 6000, 6500 lapszabász körfűrészgépek | TF 1300, TF1400, TF2400, TI 1500, TI 1600, TI2600 asztalos marógépek.
A L'Invincibile gépek LignoNoVum vásáron leleplezését pedig megtekintheti a FATÁJ előző lapszámának vásári beszámolójában elérhető képgaláriában.

2006-10-05 FATÁJ (x)


A Pannon Falap-Lemez Kft LignoNovum-WoodTech vásárdíjat kapott

Pannon Falap-Lemez Kft.A Pannon Falap-Lemez Kft. a standjára, annak szépségére, minőségére kapta a vásárdíjat. Ilyen díjat évente csak egyet ad a Vásárbizottság. A stand fő szerkezetét a színes MDF táblák adták, ugyanakkor jól áttekinthetően mutatta be a cég teljes falemez kínálatát, melynek rövid felsorolása az alábbi.

Ajtógyártás alaplemezei: Egy oldalon kétszer-késelt furnér borítású rétegelt lemezek és az MDF borítású lécbetétes bútorlap
Jelentősen meggyorsítják az ajtószerkezet gyártást. Megoldást nyújtanak igényes borítások, tokok, ajtólapok készítésére. Marható rétegelt lemezeink biztosítják a fedőfurnér és a mart felület harmonizálását.
Színfurnérozott lapok
Táblásított lapok: A táblásított és 3 rétegű lapok hossztoldott vagy a termék teljes hosszában toldás-mentes lamellákból ragasztott tömör fapanelek.
Ipari lemezek: a különbözo bevonattal (fenolfilm, melamin) ellátott, ragasztott falemezek. A maglemez elsősorban rétegelt lemez, 3 rétegű fenyő panel vagy lécbetétes bútorlap lehet.
Rétegelt lemezek
Faipari alaplemezek: MDF lapok, MDF lapok laminált felülettel, színes MDF lapok (Topan Color*), lécbetétes bútorlapok

* A Topan colour FF, az első formaldehid mentesen ragasztott tömegében színezett MDF, amely magas hajlító-, szakítószilárdsággal és jó csavartartással rendelkezik. A gondosan kéregtelenített tűlevelű alapanyag, formaldehidmentes PU-ragasztó hozzáadásával biztosítja a finom és tömör felületet. A farostokból álló homogén felépítés valamint a rendkívül alacsony ásványi anyag koncentráció biztosítja a megmunkálás során a szerszámok hosszú élettartamát és a sokrétű profil kialakítás lehetőségét. A Topan colour FF a Glunz AG terméke, a gyártó üzemek ISO 9001 szerint tanusítottak.

2006-10-05 FATÁJ (x)


A STIHL 4-MIX LignoNovum-WoodTech vásárdíjat kapott

STIHL 4-MIX: a Stihl keverékkenésű, szelepelt négyütemű motorja.
A hagyományos kétütemű motorral szerelt gépek néhány éven belül, egy jogszabályi szigorítás miatt, kiszorulnak Európából is. Ezeknek a kipufogógázában ugyanis jelentős mennyiségű (az új előírás mintegy négyszerese!) káros anyag található. Ennek egy része lényegében el nem égett benzin és olaj keveréke. A jelentős öblítési veszteséggel dolgozó gépben ugyanis a tüzelőanyag egy része, keveredve az égéstermékkel, kipufogógázként távozik a levegőbe. Ez által feleslegesen terhelődik a környezet.
Az ember a tájgazdálkodás, az erdőgazdálkodás, a kertészet, és az ipar számos területén, jelenlegi tudásunk szerint nem képes megbirkózni feladataival, kétütemű motorral hajtott eszközök nélkül. A kétütemű motor négyüteművel szemben ugyanis magasabb fordulatszámra képes, helyzet-érzéketlenül működik, és lényegesen egyszerűbb felépítésű, mivel nincs külön olajozási rendszere. Nem beszélve arról, hogy a négyüteműből eleve nagyobb méretű gép kell ugyanahhoz a teljesítményhez.
A STIHL mégis megalkotta mindezen nehézség ellenére, utcahosszal a többi gépgyár előtt a 4-MIX névre hallgató négyütemű motorját. Ez mindkét hagyományos elven működő motorból átvett ötleteket, de csak a számára előnyös tulajdonságok erejéig és szelepelt, keverékkenésű, négyütemű motor került ki a fejlesztők kezei közül.
A szelepek segítségével a füstgáz káros-anyag tartalma a legszigorúbb jövőbeni normákat is könnyedén teljesíti. Üzemelése környezetkímélőbb, gazdaságosabb (kisebb fogyasztás), mint a kétütemű keverékolajozású elődök bármelyike, forgatónyomatéka nagyobb, zajszintje alacsonyabb, valamint könnyebben is indítható.
A STIHL 4-MIX motor 2005. óta már két fűkasza típus (FS 100, FS 130) és egy kombinált-motor (KM 130) erőforrása a magyar piacon. Ez a fiatal család évről-évre gyarapszik, és joggal szolgált rá mind a felhasználók, mind a környezettudatos emberek elismerésére.

A Lignonovumon az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft. STIHL és Wiking gépeit a soproni Márk Team Gépszaküzlet mutatta be.

2006-10-05 FATÁJ (x)


Őszi tűzifahiány?

Az alábbiak a napi sajtó hírei, a sajtószemle rovatban lenne a helyük. Ez azonban most olyan témakör, ami érdemesnek tűnt arra, hogy itt egy helyre gyűjtsük e híreket. Érdekes a tűzifa iránti kereslet jelentős bűvülése és ezen értékesítés korlátai a hazai erdők forrás oldaláról.
Talán van aki még tudja az elődök emlékeiből vagy saját tapasztalataiból, hogy az 50-es években milyen erős fatakarékossági és fahelyettesítési programok voltak. A fatüzelést többféle módon is igyekeztek visszaszorítani, majd szaladtak az évtizedek és jött az olaj, mára a gáz korszaka. Az 50-es és 60-as években Magyarország végig tűzifa importőr volt. Akkor 1972. volt az utolsó év, amikor külföldről is jött tűzifa, tehát a 70-es és 80-as években önellátóak voltunk e termékből. A tervutasításos rendszer részeként (még ha az folyamatosan szorult is vissza) a tűzifa belkereskedelmi kontingens kötelező termelési szállítási parancsaira is sokan emlékeznek még. A hazai fakitermelés nettó 6,9 millió m3-es 1986. évi csúcspontja is ezzel függött össze, mely erőltetett termelésről a rendszerváltozás idejére 5,9 millió m3-re esett vissza a nettó fakitermelés. A tűzifa belkereskedelmi kontingens 1988-ra megszűnt és már abban az évben megindultak az első próbálkozások e termék exportjára, ami ma már a fapiaci élet természetes része.
A tűzifa piacon a mostanihoz hasonló feszültség még a kárpótlási kitermelési moratóriumok időszakának ('93-'94) 4,6 millió m3-es legalacsonyabb nettó fakitermelése idején sem volt, ami azt jelzi, hogy a tűzifa felhasználási igények az idők során jelentősen lecsökkentek. A magánerdők nagyobb részének "üzembeállásával" 2000-re a fakitermelés ismét elérte az 5,9 millió m3-t és azóta ez és 5,7 millió m3 között ingadozik, 2005-ben 5,94 millió m3 volt. Ezen árutömeg értékesítésében 2003-tól (pusztán 2-3 év alatt!) mintegy 25%-ot elérő piacváltás történt: megjelentek az erőművek, mint tűzifa fogyasztók. Az idén őszi gáz és villany áremelési bejelntések hatására pedig megélénkült a lakosság tűzifa kereslete is. Három és fél évtized után Magyarország ismét tűzifa importőr lett. (Halász Aladárnak van egy egyetemi tankönyve a fakereskedelemről, amelyiknek előszavában leírja, hogy a két világháború között hogyan vezették be a budapesti piacon az erdélyi bükk hasábfát tűzifának, mert itt a cser és a tölgy volt ismert a városlakóknak. Ma ilyen marketing akcióra már nem lesz szükség, csak fa legyen elég.)
Említést érdemel még, hogy amikor az erőművi tűzifa fogyasztás valósággá és határozott tényezővé vált, akkor (2004. szeptemberében) a FAGOSZ elnöksége sok egyeztetés árán készített egy állásfoglalást a fából termelt zöldenergiával kapcsolatban. A leírtakat a Szövetség elküldte számos érintett hatóságnak, de a javaslatok eddig süket fülekre találtak, a mai napig nincs olyan helyzetelemzés és prognózis, amiből látni lehetne a fa fűtési és energetikai felhasználásának várható alakulását, a vakrepülés tehát folytatódik. Ezzel szemben az eladóknak és a vevőknek is jobb lenne, ha a fő irányokat és mennyiségeket illetően kiszámíthatóbb lenne a közeljövő tűzifa piaca.
Mőcsényi Miklós, FAGOSZ

Gáz van, fa nincs. Nehéz helyzetben lesznek a fűtési szezonban azok, akik - elsősorban a viszonylagos olcsósága miatt - áttértek a fatüzelésre, hiszen nagyon bizonytalan, mikor és honnan érkezik egy-egy szállítmány a telepekre. Dunaújváros körzetében az erdőfelügyelet nem ad engedélyt az akácerdők kivágására, mert fiatal az ültetvény. A tapasztalatok szerint a harminc-negyven éves telepítések válnak vágáséretté, ezért a megyében jelenleg a Sárosd környékén levő vegyes ültetésű erdő kivágásával juthat a lakosság a kereskedőkön keresztül a tüzifához. dh-online.hu 10-09

Hiány mutatkozik tűzifából: a lakosság kereslete mellett óriási a kapacitásuk a fatüzelésre áttért hőerőműveknek, miközben a kínálati oldalon a fakitermelés még vissza is esett. Kezdjük a kört onnan, ahonnan a tüzelő származik: az erdőből. Hiába nő a kereslet, az erdőtulajdonos szabályosan nem térhet el a tízéves fakitermelési tervétől, miközben a természetvédelmi előírások is egyre szigorúbbak. Dr. Magas László, a Kisalföldi Erdőgazdaság vezérigazgatója úgy tájékoztatott: számos objektív okból évente 5-6%-kal csökken a fakitermelés a gazdaság területén. Lehet tehát akármilyen jó a piac, nem termelhet ki a társaság több fát, mint amit a kötelmei engednek. kialfold.hu 10-07

Fejér megyében fahiányra lehet számítani. Ennek fő oka, hogy több széntüzelésű erőmű állt át fatüzelésre, az emelkedő gázárak miatt pedig egyre többen állnak át fatüzelésre. A drágaság miatt már fosztogatják is az erdőket. A tüzépesek nagy része a mostanihoz hasonló nagy rohamra nem is emlékszik. Kevés van az akácból, tölgyből, gyertyánból, a hiányt a kereskedők gyakran szlovák és ukrán importból kénytelenek pótolni. Az árak már most is 25%-kal magasabbak az egy évvel ezelőttinél, ám további drágulás várható, s mivel az erdészetek idén már nem vágnak ki több fát, bár több tüzéptelepen már csak előjegyzéssel lehet tűzifához jutni - derült ki a körkérdéséből. Csak a Dunántúlon két olyan hőerőmű kezdte meg működését, ami kizárólag fával fűt, azon egyszerű oknál fogva, hogy az állam magasabb áron veszi át a zöldáramot. Érthető hát, hogy a falopás növekvő tendenciát mutat Fejérben, ahogy ezt Emmerling Gábortól, a Vadex Zrt. erdőművelési igazgatójától megtudtuk. Sokszor a már kitermelt, feldarabolt (máglyába rakott faanyagot) lovasítják meg, gyakran stílszerűen lovasfogattal, mert az gumikeréken gördülve csendesebb járgány mint a teherautó, de lopják, azaz kifűrészelik a lábon álló értékesebb tölgyet, bükköt és fenyőfát is. fmh.hu 10-06

A tűzifa ára 20-25%-al magasabb, ugye rájött még az 5%-os ÁFA-emelés, mert 15%-os volt eddig a tűzifa ÁFÁ-ja, most már 20%-os, meg olyan 15%-al emelkedett a beszerzési ára - mondja Debrecenben Kiss Ernő, a Kiss Tüzép tulajdonosa. Szinte a fűrész alól értékesítik a tüzelőnek való kitermelt fát a Nyírerdő Zrt-nél. A két kelet-magyarországi megyében állami erdőket kezelő társaságtól évi 90 ezer köbméter keménylombos tűzifa kerül a lakossághoz: ennek kétharmadát teszi ki az ilyen célra jóformán csak errefelé keresett akác. dunatv.hu 10-04

A hazai erdők nem tudják kielégíteni a tűzifa igényeket. A fakitermelés Magyarországon elérte a maximumot, az erdők már nem tudják kielégíteni az energetikai szektor és a lakosság növekvő igényeit - jelentette ki Horváth József, a Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt. kereskedelmi osztályvezetője szerdán a baranyai megyeszékhelyen. hvg.hu 10-04 , ebroker.hu 10-04 , mno.hu 10-04 , index.hu 10-04 , pecsinapilap.hu 10-05 , szegedinapilap.hu 10-05 , greenfo.hu 10-06 ,

Megnőtt a kereslet a tűzifa iránt, egemelkedett az ára, mégis egyre nehezebb hozzájutni. A kereskedők nem sok jóval biztatnak. Keller József, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese elmondta, az áremelkedés két oknak köszönhető. Egyrészt a szeptemberi ÁFA-kulcs emelkedésnek, másrészt pedig annak, hogy az erőművek egyre nagyobb mennyiségben használnak biomasszát, fát, ami jelentős elszívó hatást gyakorol a piacra. Mivel ártéren gazdálkodnak, csak egy bizonyos határig, 25 ezer köbméterig tudják kielégíteni a lakossági igényeket. Eddig a környező települések vásárlóinak volt rá lehetőségük, hogy a nagyobb tüzépektől szerezzék be a fát, de most náluk is csökken a kínálat, így az erdőgazdaság is érzékeli a kereslet növekedését. Áraik emelkedtek: míg tavaly fajtától függően 9 és 11 ezer forint között volt egy köbméter fa bruttó ára, most 14 és 15 ezer forint között van. A Gyulaj Zrt. két lépcsőben emelte a tűzifa árát: júniusban és augusztusban - tudtuk meg Antli Istvántól, a társaság főmérnökétől. Egy köbméter csertölgy tűzifa - a szállítási költség és áfa nélkül - 11 ezer forintba kerül, tavaly év végén 8.800 forint volt. Antli István szerint a lakossági fogyasztás növekedése okozza a hiányt. A gáz- és a villanyáremelkedés arra sarkallta az embereket, hogy gyorsan más megoldást keressenek a tél beállta előtt. A társaság három erőműnek is szállít, de velük már több éves kapcsolatuk van, így a mostani keresletnövekedés nem ennek köszönhető. tolnainepujsag.hu 10-04

Ősz végére hiányt jósolnak tűzifából a szakemberek. Nem kizárt, hogy novemberben már szlovák és ukrán importból kell biztosítani a hazai tűzrevalót. Európára általában jellemző a fahiány, mivel az erdővédelmi programok miatt csökken a kitermelési terület. Cégünk telephelyeinek többségén jelenleg van tűzifa, később azonban gyakrabban előfordulhat, ami elvétve már most is megesik, hogy egy-egy körzetben átmeneti hiány mutatkozik - mondta Illyés László, a Mecseki Erdészeti Zrt. kereskedelmi igazgatója. A fahiány egyik vélhető okaként említik, hogy az elmúlt években több, korábban széntüzelésű erőmű - köztük a pécsi is - fatüzelésre állt át, mivel az állam garantált magasabb áron veszi át a zöld áramot. dunantulunaplo 10-04

Ősz végére tűzifahiány várható itthon - állítja a Magyar Hírlap. Ennek több oka van - az egyik például az, hogy az elmúlt években több széntüzelésű erőmű fatüzelésre állt át, mivel az állam magasabb áron veszi át a zöld áramot. Emellett a háztartásokban is egyre több fával működő kazán van. ma.hu 10-02 , online.rtlklub.hu 10-02 , hirado.hu 10-02 , globalpress.hu 10-02 , greenfo.hu 10-02 , delmagyarorszag.hu 10-02 , uno.hu 10-02 , echotv.hu 10-02 , privatbankar.hu 10-02 , vg.hu 10-02 , haon.hu 10-02 és az öszes előzőek forrása, a teljes anyag: magyarhirlap.hu 10-02 , későbbi hírátvevő: nol.hu10-05 ,

Immár a Vértesi Erőmű is biovillanyt gyárt, amihez mintegy 80 ezer m3 fa erejéig beszállító a Vértesedő Zrt. is részben saját erdeiből, részben felvásárlásból. Kossuth Rádió alapján Forestpress.hu 09-29

2006-09-18.... FATÁJ gyűjtés


Peter Zumthor kapta az idei "Természet lelke" faépítészeti díjat

"Peter Zumthor alkotásai érzelmeket váltanak ki, de nyomai ennél tartósabbak." mondta a bíráló bizottság elnöke.
A Természet lelke faépítészeti díj a világ legfontosabb elismerése a faépítés terén. Minden második évben ítéli oda a Finn Fa a Kultúrában Szövetség egy személynek, vagy személyek egy csoportjának, aki(k) munkájuk során a fát tehetségesen és kreatívan használja(ák). A díjat a Finn Erdészeti Alapítvány finanszírozza.


A Peter Zumthor tervezte Saint Bruder kápona

Peter Zumthor Bázelben (Svájc) született 1943-ban. Az első elismerést a '80-as évek végén aratta, azzal a fedél-rendszerrel, amelyet Haldensteinben (ahol lakik) római romok védelmére tervezett a stúdiója, valamint egy kis kápolnával amely a szaggatott alpesi tájban található Sumvitgban. Már ebben az időben fát használt mindegyik szerkezetben, hagyományos stílusban, de új módon. Zumthor legismertebb faépülete minden bizonnyal a 2000. évi Hannoveri Világkiállítás svájci pavilonja. Ebben az újszerű designban azt kutatja, hogyan lehet a hagyományos favázszrkezetet a modern építészethez igazítani.
Annak ellenére, hogy Zumthor az egyik legközkedveltebb előadó, elismert gondolkodó, író és oktató a modern építészet terén, nem szeret túl sokat szerepelni a nagyközönség előtt. Nem lehet megtalálni terveit olyan illusztrált kiadványokban, melyeket egyes kollégái évente készítenek. Elutasította azt is, hogy a monográfiáját, mikor elfogyott újranyomják. Az alapján, amilyen híres, megválogathatja az ügyfeleit. Irodája most is a Haldenstein nevű faluban van, ahol lakik. Irodájának nincs honlapja. Nem teszi közzé kiállításai, elismerései, kitüntetései listáját. A projectjeit maga választja ki és készíti el az utolsó részletig kompromisszumok nélkül.

A korábbi Természet lelke díjakat kapták: az olasz Renzo Piano 2000-ben, a japán Kengo Kuma 2002-ben és az ausztrál Richard Leplastrier 2004-ben.

2006-09-28 FATÁJ A Finn Erdészeti Szövetség sajtóközleménye és honlapjának beszámolója alapján.


Lakás és Enteriőr Vásár volt Győrben

Az előző FATÁJ lapszámban jeleztünk egy új eseményt, a győri Lakás és Enteriőr Vásárt.
Hogyan jut a gyártó a piacra, ha nincs viszonteladója, saját üzlete, beszállítója? De ha van is, akkor meg hogyan lehet új potenciális vevőkkel megismertetni a portékát, felkelteni a vágyat? Több út is kínálkozik. Az X-Meditor Kft. hagyományteremtő céllal indította útjára a Lakás és Enteriőr kiállítást.
A rendezvényt szervezők elsődleges célja azon gyártók, iparművészek, szolgáltatók bemutatása volt, akik minőségi munkájukkal már bizonyítottak a piacon. Szeptember 23-án reggel 58 kiállítóval nyílt meg a Lakás és Enteriőr Építészeti és Lakberendezési Kiállítás, ahol a bútorgyártók, épületasztalosok, kárpitos-bútor-gyártók, restaurátorok, fafaragók és intarziakészítő vállalkozások mellett a lakás felöltöztetését megcélzó termékelőállítók: lámpások, függönyösök, üvegművészek és más iparművészek is felvonultatták tudásuk gyümölcsét.
A kiállítás hozadékát csak hosszú távon lehet értékelni, de napokkal az esemény után is vannak kézzelfogható eredmények. A kiállítás szervezői elégedettek a hangulattal, a kiállítás minőségével, és a kiállítók professzionális hozzáállásával. Ezt azért fontos kihangsúlyozni, mert több résztvevőnek ez volt az első ilyen szereplése. A kétnapos Lakás és Enteriőrnek jelentős látogatottsága volt, ami azt bizonyítja, hogy úgy a termékelőállítók mint a látogatók, igénylik az ilyen jellegű rendezvényt.

2006-09-29 FATÁJ, az X-Meditor sajtóanyaga alapján


A fahevítés újdonságai

A fahevítés, pontosabban a fa csomagolóanyagok ISPM 15-ös FAO szabvány szerinti fertőtlenítésével, illetve a vonatkozó magyar és EU előírásokkal foglalkoztunk már, sőt e témát külön lapon is feldolgoztuk. A lényeg nem változott, azonban az ISPM 15 szerinti fertőtlenítést újabb országok is megkövetelik, valamint változik azon hazai cégek listája, melyeket az ONTSZ, mint fa csomagolóanyag fertőtlenítésére regisztráltként tart nyilván.

Az ONTSZ 2006. szeptember 11-i frissítése szerint a hazai fahevítésre, illetve ennek megfelelően kezelt fa csomagolóanyag kibocsátására regisztrált cégek listája:
| Hild-Fa Bt. | EXTRA Kft. | TOM HOLZ Bt. | ÖKOPAL *| KOZÁK-FA Kft. | EXPRESS Kkt. | Losán Bt. | Golden Pallet Kft. | FATE Kft. | Északerdő Zrt. Miskolci Fűrész Üzm. Ig. | Toboz 2000 Kft. | VADEX Zrt. | Austro-Fa Kft. | Ladár és Domián Kft. | Royalpack Kft. | Rozifa Kft. | Triopack Kft. | Unitype Kft. | Ava-Pack Kft. | KEFAG ZRt. Rajkai Telepe *| Tóth Ferenc | Tóth József | Jankó és Társa Bt. | Varsány Techfa Kft | Ligna Trading | FAGUS KFT | GABÓ 2000 Kft. | PAULIK Bt. | RAKFAKER Kft. | SELLATON Zrt. | GYETVAI PACK Kft. | Famíves 2000 Kft. | Baracsi-Paletta 97 Kft. | S.Z.S. Lignum Kft. | Nyergesi Bt. | ERDÉRT Zrt. Tuzséri Fűrészüzem | BAKTAHOLZ Kft. | PRO Rehabilitáció Kft. | Kliebert Gusztáv | Katavics Kft. | FA-GYULA | FOL-FA Kkt. | Fehér és Kék Kft. | Juhász és Társa Kft. | Lombos Kft. | EMIL-FŰRÉSZ Bt. |
* Az Ökolap Kft beolvadt a KEFAG Zrt-be és így működik tovább, a KEFAG Zrt Rajkai Telepén ugyanakkor a raklapgyártás megszűnt.
A fenti kapcsolók a cégek Fatudakozóban lévő adataihoz vezetnek, ahol Min, Mid vagy Max mértékben láthatóak a cégek adatai. Annak érdekében, hogy a későbbiekben az ISPM 15-nek megfelelően az ONTSZ-nél regisztrált cégeket könnyebb legyen megtalálni, ezt a szolgáltatást a Fatudakozóban önálló kóddal felvettük a Faipar / Szolgáltatás / Faipari szolgáltatások / Hőkezelés ISPM 15 szerint kategóriába, így a tevékenységi gyorskeresésben hamar ki lehet választani az ISPM 15 szerint regisztrált cégeket.

Az ISPM 15-öt megkövetelő országok listája bővült: a Dominikai Köztársaság már bevezette ezt a szabványt, Oman pedig 2006 decemberétől követeli meg az alkalmazását. Az ISPM 15-öt megkövetelő országok teljes listája az ONTSZ honlapjáról, illetve az e mondatban lévő kapcsolóról érhető el, ahol a beveztés éve és néhány egyéb részlet is megtalálható. A gyorslista: Argentína, Ausztrália, USA, Bolívia, Brazília, Bulgária, Kanada, Chile, Columbia, Costa Rica, Dél-Afrikai Közt., Dél-Korea, Dominikai Köztársaság, Ecuador, Egyiptom, Európai Unió és Svájc, Fülöp-szigetek, Guatemala, Honduras, India, Indonézia, Japán, Jordánia, Kína, Libanon, Mexikó, Nigéria, Nicaragua, Omán, Panama, Paraguay, Peru, Seychelle-szigetek, Szíria, Tajvan, Penghu, Kinmen és Matsu szigetek, Tanzánia, Törökország, Trinidad és Tobago, Új-Zéland, Ukrajna, Venezuela.

Az ONTSZ-nél a téma szakértője: Molnár Katalin és Tóthné Lippai Edit.

2006-09-28 FATÁJ


Európai Erdőtulajdonosok Szövetsége ülésezett Budapesten.

EU Vidékfejlesztési Konferencia volt Budapesten szeptember 21-22. két napján. 14 EU ország + Horvátország vidékfejlesztési és erdészeti államigazgatási szakemberei és a magánerdő-gazdálkodók képviselői találkoztak.

  • A fő téma volt: az EU 2007-2013-as nemzeti vidékfejlesztési programajainak erdészeti intézkedései.
  • A konferencia címe: "Az erdőgazdálkodás, mint a Közös Agrár Politika (KAP) és a Vidékfejlesztési Politika (VFP) része - a politikától a megvalósitásig".
  • Az esemény helyszíne volt: ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezete (FAO) Közép- és Kelet-Európai Alregionális Központja (SEUR), Budapest, Benczur u. 34.
  • Az esemény rendezői és finanszírozói: Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (EC DG Agri) és az Európai Erdőtulajdonosok Szövetsége (CEPF).CEPF

A résztvevők annak ellenére, hogy az erdőgazdálkodás két különböző tulajdonosi körét képviselték - állami és magán szektort - nagyon hasonló megállapításokra jutottak. A két nap alatt 2 munkacsoportban tárták fel az EU vidékfejlesztési szabályozás és a tervezett vidékfejlesztési programok jellemzőit és hiányosságait, illetve keresték a javuláshoz szükséges lépéseket. Az egyik fő tapasztalatként szinte minden résztvevő aláhúzta a jobb kommuniációra van szükségesség az EU felől a tagországok felé és a tagországokon belül az egyes érdekeltek felé. Az előkészités és a tervezés során komoly kommunikációs hiányt lehetett érzékelni, amely a megvalósitást nehezebbé teszi. Az erdőtulajdonosi társulások és szövetségek ezt a hiányt tudják a magánszférában pótolni, amennyiben az állami adminisztráció komolyan veszi őket, hiszen napi munkáuk része a folyamtos kommunikáció tagjaik felé. Az új szabályozás egyik gyenge pontja, hogy ezen szövetségek és társulások megalakulására már nincs közvetlen támogatás, hanem csak a szaktanácsadás nyújtáshoz és igénybevételhez, tehát a társulások meglétét eleve feltételezi ez a rendszer, ami az új EU tagországokban sok esetben probléma.
A résztvevők áttekintették az EU források felhasználának nemzeti sajátosságait, a helyi kezdeményezés fontosságát és az értelmezési problémákat. Az egyes országokban eltérnek a keretszabályozás megvalósitása során a nemzeti megoldások, amihez nekik kell kezdeményezni a szükséges jogi ertelmezéseket. Érdekes volt a tisztán nemzeti forrásból finanszirozott ügyek megvitatása. Számos jó példa van ilyen támogatásokra is melyeket a nemzeti erdészeti és vidékfejlesztési politika alapján működtetnek, folyamatosan egyeztetve az EU illetékes bizottsági tisztviselőivel. Magyarország esetén az FVM képviselője jelezte a nemzeti finanszirozási forrás igényét több témakör esetén: pl. az erdészeti integrátori rendszer fenntartása, vagy az erdei vasutak finanszirozása esetében.
A konferencia alapján informáicós anyagok készülnek, illetve az EU tagországok vidékfejlesztési programjainak elemzése is elkészül és hamarosan az a CEPF honlapján ezek megjelennek. A további években is lesznek hasonló célú és tartalmú konferenciák. További infomáció: Dr. Lengyel Atilla, CEPF COB KKE Tanácsadó, Budapest, Benczur u. 34, T: (1) 461 2019

A konferencia kapcsán a FAO-SEUR iroda rögtön készített is egy kiadványt magyarul, amely összefoglalja, hogy az EU vidékfejlesztési szabályozásában mely elemek és ezek hogyan vonatkoznak az erdőgazdálkodásra. A 2 oldalas ismertetőt letöltheti itt pdf formában (3,8 MB!). A konferencia előadási anyagai hamarosan elérhetőek lesznek a CEPF, illetve a FAO-SEUR honlapokon. (Mindkettő angol nyelvű.)

Szedlák Tamás, az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának munkatársa elmondta, hogy az Európai Unió következő időszakában végrehajtandó nemzeti vidékfejlesztési terveket össze kell hangolni annak érdekében, hogy az egyes tagállamok erdőműveléssel kapcsolatos tevékenysége minél koordináltabb legyen. Lengyel Attila, az Erdőtulajdonosok Európai Szövetségének közép- és kelet-európai szakértője szerint Magyarországon jelenleg mintegy 300 ezer erdőtulajdonos van. A gazdálkodók száma 20 ezer és 30 ezer között mozog. Szerinte több évtizedre lesz szükség ahhoz, hogy a célként kitűzött mintegy 500 ezer hektárnyi többleterdő-terület telepítése megtörténjen az országban. greenfo.hu 09-26

2006-09-28 FATÁJ Lengyel Atilla sajtóanyaga és a napisajtó alapján


Magánerdészeti Információs Központ avatása és Országos Erdőfórum a Nyírségben

Az előző FATÁJ lapszámban a Nyíregyházán szeptember 10-én megnyitott első Magánerdészeti Információs Központról és az országos Erdőfórumról a sajtóhíreket tettük közzé, itt pedig a két eseményt fényképekkel mutatjuk be.

Az első magánerdészeti Információs Központ létrehozásának ötlete még 2005-ben támadt, amit aztán sok előkészítő munka és pályázat készítése követett. Jó pályázat volt, nemes célra: nyert 160 millió Ft-ot az FVM-től. A felépítéshez és a berendezéshez a további forrásokat az érdekelt helyi vállalkozók biztosították.
Az épület gazdája a MEGOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Erdészeti Integrátorok Szövetsége, ugyanakkor ide költözik az Állami Erdészeti Szolgálat Debreceni Igazgatóságának helyi részlege is.
A MEGOSZ részére a ház helyet ad a szövetségi adminisztrációhoz, ugyanakkor képzési, tanácsadási és sok egyéb funkcióval töltik meg hamarosan. Erre nagy szükség is lesz, hiszen míg országos átlagban 40% a magánerdők részaránya, itt a megyében ez 70%, tehát sok erdőgazdára számíthatnak majd programjaikon.


A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre.

Az Országos Erdészeti Fórum jelmondata: Jelen, jövő: Magánerdő!


A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre.
A délelőtti Információs Központ átadás után Napkoron, a Napkori Erdőgazdák Szövetkezetének erdei iskolája melletti nagy réten felállított rendezvénysátorban volt a MEGOSZ szervezésében az Országos Erdészeti Fórum, mintegy kétszáz fő részvételével. Többségében erdőtulajdonosok, erdészeti vállalkozók, Ebt-k, erdészeti integrátotok voltak jelen, ugyanakkor szinte mindegyik állami erdészeti cégtől többen is jöttek, illetve számos szervezet és hatóság is képviseltette magát.
Mint Közép-Európában jelentős magánerdészeti eseményen Stefan Schenker, az Erdőtulajdonosok Európai Szövetségének elnöke is jelen volt.
A főasztalnál a főhatóságokat Gráf József FVM és Veres János PM miniszterek képviselték, ugyanakkor ott volt Csóka Péter, az FVM Természeti Erőforrások Főosztálya vezetője, valamint Gazda László a megyei közgyűlés elnöke és természetesen Luzsi József, a MEGOSZ elnöke, illetve a házigazda Támba Miklós, a Napkori Erdőgazdák Szövetkezetének elnöke is.

A délelőtti házavatás és a délutáni Erdészeti Fórum az erdészek nagy eseménye volt szeptember elején. Gratulálunk az építőknek, szervezőknek, a házigazdának és a MEGOSZ-nak, mely szervezet az égiszét adta mindehhez.

2006-09-26 FATÁJ, Fotók és szöveg: Mőcsényi Miklós


Gazdasági jelenségek, események

Az MGYOSZ-tól kapott értesítés szerint: a hulladékgazdálkodás, hulladéklerakás szabályainak [20/2006.(IV.5.) KvVM r.] változtatásával kapcsolatban szeptember 13-án szakmai napot szervezett a KvVM, ameinek eredményét, illetve az írott javaslatokat és felvetéseket (09-29-i összefoglaló) lehet megismerni a KvVM honlapjának vonatkozó fejezetében: www.kvvm.hu/szakmai/hulladekgazd/aktualitasok.htm. A rendelet módosításán a KvVM Környezetgazdasági Főosztálya (dr. Erdős Péterné mb. főov., tel: 457-3575) tovább dolgozik és ha lesz újabb változata, azt újra egyeztetni fogja a gazdasági szereplőkkel. Ha a fagazdasági szakmai területen lenne ehhez vélemény, kérem juttassa el a FAGOSZ titkárságára. (A fenti kapcsolóval megjelenő honlaprész nem jeleníti meg a KvVM honlapjának szokásos elemeit, hanem "csak" a hulladékgazdálkodási témára összpontosít. Az oldal menüire állva almenük nyílnak ki, de ez a funkció csak MS InternetExplorer alatt működik, Mozilla Firefox alatt nem. Nagyon hasznos a legalsó menüpont, a Sitemap, aminek segítségével gyorsan át lehet tekinteni a honlap teljes - meglehetősen terjedelmes - rendszerét. A szervezettel foglalkozó részben lehet hogy egyes személyi változások még nincsenek átvezetve. Érdekes, hogy a hulladékos honlapnak a KvVM honlapjához nincs keresztkapcsolója.)

2006. első kilenc hónapjában majdnem kétezerrel több cég vált fizetésképtelené, mint a tavalyi év azonos időszakában. Michael Szabó, a Coface Hungary cégminősítő ügyvezetője szerint azonban a csődök egy jelentős részének oka nem valódi fizetésképtelenség, csupán az, hogy a tulajdonos nem akarja megfizetni tartozásait. A csődök tekintetében a textilipar vezet 4,5%-kal, ez azonban 9 hónapos arány, ami éves szinten 6%-os csődarányt jelent. Ezt követi az építőipar, a faipar 3,78%-kal, illetve a kis- és nagykereskedelem 3% feletti csődaránnyal. A dramatikusan emelkedő csődszámok mellett még mindig több cég van ma Magyarországon, mint 12 hónappal ezelőtt. Az elmúlt 1 évben 11 ezer cég megszűnt, de 16 ezer cég alakult. Ez nem 16 ezer új üzletötletet takar, hanem legtöbbször régi cégekből formálódó újakat. inforadio.hu 10-04

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény és a kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2006. évi ... törvénytervezetet a FAGOSZ titkárság október 10-én szétküldte a tagságnak szíves megismerésre, sőt akár véleményezésre is. Az MGYOSZ a tagszövetségeinek igen rövid határidőt adott, ami az irat bonyolultsága és terjedelme alapján nem egészen reális. Ezért ha a témában később lenne a tervezethez vélemény, azt is igyekszünk majd feldolgozni és továbbítani. A leendő törvény tervezett hatálybalépése: 2008. január 1.
Az előterjesztés teljes szövge közel 130 oldal, amiből:
1-4. oldalak = bevezető lapok, mint tartalomjegyzék és címlap,
5-12. oldalak = a vezetői összefoglaló.
13-15. oladalak = határozati javaslat és ütemterv,
16-34. oldalak = a törvénytervezet törzsszövege
35-48. oldalak = a törvénytervezet részeként számos egyéb jogszabályt modosító §-ok (a saláta rész),
49-98. oldalak = különféle okiratminták,
99. oldaltól a végéig = a részletes előterjesztés, a magyarázat.

 


Céghírek

FALCO Zrt.
A FALCO Zrt. faxszámai megváltoztak:
Központi fax (94) 516-693
Vezérigazgatóság (94) 516-692
Műszaki igazgatóság (94) 516-693
Gazdasági igazgatóság (94) 516-693
Kereskedelmi igazgatóság (94) 516-694
Beszerzés (94) 516-694
Logisztika (94) 516-695
ITDH
A Tajpeji Kereskedelmi Iroda (Tajvan) ügyeinek intézését kereskedelmi igazgatóként október 1-től Gulyás Gabriellától átvette Füle János Róbert. Tajvani idő szerint este 6-i, magyar idő szerint déli 12-ig áll az érdeklődők rendelkezére. Telefon: (008862)-8501 1200 Fax: (008862)-8501 1161  hutroff1@ms39.hinet.net

A FATUDAKOZÓ-ban új szereplők:

  Varsány Techfa Kft. Fafeldolgozás, -kereskedelem. Faanyagok hőkezelése ISPM-15 szerint.
ORMAFA Kft.
ORMAFA Kft.

Orosz fenyő fűrészáru import-export. Származási helyek: Urál, Komi, Arhangelszk, Szibéria /Krasznojarszk, Bratszk/. Angarai erdeifenyő / vörösfenyő.

ROZIFA Kft.
Rozifa Kft. Faházak, könnyűszerkezetes épületek (garázs, lakóház, nyaraló, pavilon, szerszámkamra) tervezése, gyártása, helyszíni szerelése. Faanyagok hőkezelése ISPM-15 szerint. Raklapgyártás.
AGROKER Kft.
AGROKER Kft. Mezőgazdasági és erdőgazdasági erőgépek forgalmazása. Növényvédőszerek forgalmazása.
Jankovits Hidraulika Kft. Jankovits Hidraulika Kft. Gépek, hidraulikai berendezések szerelése, javítása. Erdészeti eszközök javítása.
Tooltechnic System Kft.
Tooltechnic Kft. Faipari villamos és sűrített levegős kisgépek forgalmazása. Ipari kisgépek, felsőmarók, kézi körfűrész, bázis asztal, elszívók, csiszológépek, polírozógépek, levegős csiszológépek.
Gyopár Kft.
Gyopár Kft. Bútorfrontok, bútorok: szekrények, asztalok, konyhabútorok gyártása; konnyűszerkezetes csarnokok építése. KEMAX lemezek forgalmazása.
AKE Hungária Kft.
AKE Hungária Kft. Körfűrészlapok, váltólapkás és beforrasztott lapkás marószerszámok, profilos lapkák, felsőmarók, fúrók gyártása, forgalmazása. Faipari gépértékesítés és szervíz, rendszertervezés, faipari szoftverek forgalmazása.
ERFARET
NYME - ERFARET Az ERFARET-ben résztvevő partnerek tudásbázisnak integrálásával olyan új, jelentős, iparilag is hasznosítható, a régió fejlődését előmozdító eredményeket hozunk létre, melyek eléréséhez az egyes partnerek önálló munkája nem lenne elegendő.
  Erdőgazdák Zala Megyei Szövetsége Érdekképviselet, oktatás, tanácsadás, jogsegélyszolgálat.
Fenyvesi Fa-Technika Kft.
Fenyvesi Fa-Technika Kft. Asztalos megmunkáló gépek és szerszámok. Ajtó- és ablakgyártás gépei és szerszámai. Fűrészüzemi gépek és szerszámok. PREBEN légtechnikai berendezések. Szerszámélezés, technológia tervezés, műszaki szaktanácsadás.
Kálmán Bútoripari kft.
Kálmán Bútoripari Kft. Faipari felületkezelő anyagok: HEIDELBERGER HOLZLAKK SYSTEM lakkok, CONCORDE ragasztók kizárólagos Mo-i képviselete, NAPOLEON(I). QUICKWOOD csiszolórendszerek. Szóróberendezések. Korszerű és hagyományos felületkezelés anyagai. Bútorgyártás.
Paul Művek Paul Művek, Airnet Compressors Csavar- és dugattyús kompresszor, levegőtisztítás és szűrés, légszerszámok forgalmazása.
Paliszander Kft.
Paliszander Kft. Faipari gép és szerszámok 3000 m2-en. Szervíz, élezés, díjtalan tanácsadás. A ROBLAND, PAOLONI, FRAVOL, FRISCHLING, FUTURA, CB, CO-MATIC, CMT, OMAS, VIRUTEX faipari gépek és szerszámok, valamint a MAFELL ácsipari gépek kizárólagos forgalmazója.

A FATUDAKOZÓ-ban megjelenésüket megújították:

DIFA Kft.
DIFA Kft. Fa és műanyag ablakok, bejárati ajtók, garázskapuk, utólag szerelhető bútorminőségű belső ajtók gyártása és forgalmazása.
F. Berger Kft.
F.BERGER Kft. Daruk, targoncák, kommunális és ipari gépek, alkatrészek: LOGLIFT, JONSERED, HIAB, SENNEBOGEN, KATO daruk; OIL&STEEL kosaras emelő; MULTILIFT konténercserélő; MOFFETT-KOOI, FOCOTRUCK, ROCLA targonca; JOHNSTON, HOLDER, BOKI, PFAU kommunális gépek.

2006-08-28 ... FATÁJ


Események

FAGOSZNovember 8-9. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia
A FaKonferencia programja éppen e lapszám elkészültére állt össze áll össze. A további részleteket megtalálja a legelső cikkben. Szokás szerint a hengeresfa és elsődleges faipari termékekkel és ezek piacával összefüggő előadások lesznek.
A helyszín ismét új: Dobogókő, Nimród szálloda. A menetrend is a kialakultak szerinti: 8-án ebéddel indítunk, amit a plenáris ülés követ, majd a vacsora és a baráti, üzleti beszélgetéseké lesz a terep késő estig és akár azon túl is. Akik ott alszanak, a 9-i reggeli utánra időzíthetnek még néhány kétoldalú megbeszélést. További tájékoztatás: FAGOSZ titkárság.

Bútorvilág szakvásárOktóber 26-29.: Bútorvilág szakvásár.
Helyszín: Budapest, Hungexpo vásárterület, "A" csarnok.
BÚTORVILÁG 2006, Életmód - Lifestyle: 15. alkalommal kerül megrendezésre a BÚTORVILÁG kiállítás ez év október 26-a és 29-e között a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség gesztorálásával a Hungexpo Budapesti Vásárközpont "A" pavilonjában. A társadalmi és gazdasági változások folyamatosan alakítják környezetünket s benne mi magunk is változunk. Ezt a folyamatot érik tetten az évenként megrendezésre kerülő kiállítás résztvevői amikor segítenek az otthon, a munkahely személyre szóló kialakításában. A kiállítás fókuszában a bútor áll, mint lakókörnyezetünk hangsúlyos eleme, de helyet kapnak a kiegészítők, a teljesség kialakításához kapcsolódó tárgyak.
A tárgykultúra alakítói itt is megmérettetik magukat: a fiatal asztalosok, és az Iparművészeti Egyetem hallgatói vonultatják fel ötleteiket, remekeiket. A lakberendezők bemutatják az egészben való gondolkodás előnyeit, a különböző stílusokat - életérzéseket. Legyen ez a kiállítás gondolatadó, ösztönző környezetünk ujjá formálására, várjuk Önt, tegyük ezt együtt október 26-29-ig a Hungexpo Budapesti Vásárközpont "A" pavilonjában!

Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil SzövetségA Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Együttműködések Programja keretében a Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség (HAND) "Nemzetközi fejlesztési tapasztalatok" címmel 2006. október 20-21-én másfél napos konferenciát rendez a nemzetközi fejlesztési együttműködés céljairól, az EU fejlesztési politikájáról, az új tagállamok szerepéről, az állami, az üzleti és a civil fejlesztők együttműködéséről, valamint balkáni és afrikai uniós fejlesztésekről. A konferencia ingyenes, nyelve a magyar, az angol nyelvű előadásokhoz tolmács biztosított. Minden fejlesztéssel foglalkozó, vagy az iránt érdeklődő szakembert és civil szervezetet örömmel várnak. A meghívó, a részletes program és a jelentkezési lap letölthető a www.hand.org.hu weboldalról. További tájékoztatás a conference@hand.org.hu e-mal címen, illetve az (1) 318-5540 telefonszámon, vagy az (1) 318-5555 telefaxszámon kérhető. A hírt küldte: Országgyűlés Civil Irodája

A NYME Erdőmérnöki és Faipari Mérnöki Kara 2006. október 18-án 14:00 órától ünnepi összejövetelt rendez Prof. dr. Varga Ferenc 70. születésnapja tiszteletére az Erdészeti Múzeum Dísztermében. Az ünnepi programban a köszöntők és jókívánságok után előadásokat hallhatnak az érdeklődők az erdővédelem aktuális oktatási és gyakorlati kérdéseiről, majd 16.30-tól fogadással köszöntik az ünnepeltet. Forrás: NYME hírlevél 10-09

ERFARET2006. október 13-án az ERFARET Innováció-menedzsment képzést tart, mely első eleme egy négy kurzusos rendszernek. Novemberben: Pályázatkészítés, tavasszal: Iparjogvédelem és Projektmenedzsment címmel folytatódik a képzéssorozat. Az oktatási anyag elsősorban vállalkozásoknak végzős hallgatóknak és doktorandusoknak készült. A képzés listaára: 15 e Ft + áfa, de ingyenes az ERFARET konzorciumi partnereinek, a Nyugat-Magyarországi Egyetem dolgozóinak, doktorandusainak, hallgatóinak. 20% kedvezményt kapnak a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter tagok, a Soproni Kereskedelmi és Ipari Kamara tagjai, valamint azok a vállalkozások, amelyek legalább 3 főt küldenek a rendezvényre. Az ismertető és a jeletkezési lap elérhető, az EFARET honlapján a letöltés menü alatt.

Magyar Erdőgazda SzövetségA Magyar Erdőgazda Szövetség 2007. február-márciusában Erdőgazda tanfolyamot szervez FVM pályázati segítséggel. Jelenkezési határidő 2006. december 11. A helyszínek Pest megyében lesznek. Tematika: EU ismeretek, közbeszerzési ismeretek, A magyar erdőgazdálkodás áttekintése, A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv erdészeti vonatkozásai, Erdősítések tervezése, Különleges erdősítések, Erdőfelújítás, Erdősítések védelme, Természetvédelem az erdőkben, Erdősítések ápolása. Továbbá különböző helyszíneken gyakorlati képzés is lesz.

MEGOSZI. Dunántúli Magánerdős Nap 2006. október 07-én, Bagod (Zala megye). Az eseményt a MEGOSZ és a MEGOSZ Zalaegerszegi Regionális Irodája szervezi. A rendezvényen közel 400 magánerdő-gazdálkodó illetve tulajdonos vesz részt. Kapcsolat a szervezőkhöz: telefon (92) 331-077, e-mail: info@nanorb.hu, niki@nanorb.hu
Délelőtti előadások: Hajdu Tibor (Zala Megyei ÁESZ vezetője): A zalai erdőkről, magánerdőgazdálkodásról, a hazai erdészet aktuális helyzetéről | Ali Tamás (ÁESZ osztályvezető): Magánerdő-gazdálkodókat érintő EU-s támogatások, pályázati lehetőségek | Luzsi József (MEGOSZ elnöke): A MEGOSZ jelenlegi, jövőbeli elképzeléseiről, erdőtörvényről, támogatásokról | valamint a 4 (5) megye integrátorai közül egy-egy integrátor bemutatkozik. Délután labdarúgótorna, kultúrprogram, Erdőgazda társasjáték, kiállítási standok, tombola.

2006-08-28... FATÁJ


Jó szerencsét!

Jó szerencsét!Pontosabban www.joszerencset.hu ! A honlap bevezető szövege pedig az alábbi:

"Kedves Látogató!
Ennek a honlapnak az oldalain a hagyományosan bányászatnak és kohászatnak nevezett ipar és tudomány jelentős képviselőiről és eredményeiről szóló bemutatók szerepelnek. Mi büszkék vagyunk a szellemi teljesítményekre, jeles tudósokra és feltalálókra, de ha valaki nincs benne a tananyagban, vagy "nem jó a marketingje", akkor csak azok szereznek róla tudomást, akik az adott szakterülettel foglalkoznak, pedig a teljesítmény megérdemelne nagyobb ismertséget is. Ezért a ma már inkább anyagtudománynak és földtudománynak hívott (és ezzel ki is bővült) terület eredményeit kezdjük el az interneten összegyűjteni.
Mivel már a mérnök-hallgató is megtanulja, hogy egy tervet csak abbahagyni lehet, befejezni nem (hiszen mindig lehet rajta fejleszteni, ennek csak az idő és a költség szab határt), ezért ez a honlap sem teljes: kb. 50 életrajzot és találmányt tartalmaz.
Jó szerencsét!"

Ezúton gratulálunk a honlap készítőinek, hogy szakmájuk jeles embereinek, illetve a bányász-kohász oktatás történetének bemutatását e honlapon egy helyre gyűjtötték.

2006-09-29 FATÁJ gyűjtés, a honlapra bukkant: Tóth János


Sajtószemle

Jó formában az AMI hallgatói: "Mozgásban a Design" címmel szeptember 25. és október 2. között rendezték meg Budapesten a Design Hetet, melynek fontos momentuma, hogy az FMK Alkalmazott Művészeti Intézet V. éves formatervező szakos hallgatója, Kardulecz Judit Nóra a Magyar Formatervezési Díj Diákmunka Kategória díját vehette át.
A "Magyar Formatervezési Díj 2006." c. kiállításon az AMI korábbi és jelenlegi hallgatói is szerepelnek kiállítóként: Anitics Ivett építész tervező művész, Fignár Levente formatervező művész és Szeles Péter IV. éves formatervező hallgató. Forrás: NYME hírlevél 10-09

Tizenhat tagja van a szekszárdi kistérségben megalakított faipari klaszternek. A klaszter terveiről Márkus Istvánt, a Már-Ker Szekszárd Kft. ügyvezetőjét kérdettük. Elmondta, hogy a faipari cégeken kívül tagja az együttműködésnek az Ady Endre Szakmunkásképző és Szakközépiskola, valamint az OAFSZ. A társulás célja, hogy a térségben működő faipari vállalkozásokat összefogja. Gondolkodnak közös fejlesztésekben, s egységesíteni szeretnék arculatukat, valamint megjelenésüket a szakmai bemutatókon, kiállításokon. Javítani akarják az egymás közti kooperációt. A szakosodás területén is vannak még tennivalóik. Együtt lehetőségük van arra is, hogy uniós pályázatokat nyerjenek. Márkus István: A legfontosabb célunk, hogy Szekszárdon és a város környékén minél több közbeszerzési pályázaton legyünk eredményesek. A térségben nyolcvan cég van, többségük mikrovállalkozás: egy-két főt alkalmaznak. Tíz alkalmazottja legfeljebb 4-5 vállalkozásnak lehet. A legnagyobb a Már-Ker Kft. ötven fős létszámával. tolnainepujsag.hu 10-09

Jogszabály-változást sürgetnek a magán erdőtulajdonosok. Céljuk az, hogy ne álljon több százezer hektárnyi erdő parlagon Magyarországon. A MEGOSZ Zala megyei rendezvényére olyan erdőtulajdonosokat is meghívtak, akik ezidáig nem művelték erdeiket.
"Zala megyében az erdőterületek 40 százaléka nem működik. Óriási vagyon, óriási olyan lehetőség, amely munkát teremthet. 40 ezer hektár erdő, 40 erdész szakember, 1.000-2.000 olyan ember, aki az erdőkből tudna élni" - jelentette ki Luzsi József, a MEGOSZ elnöke.
A szakemberek szerint a jogszabályok sürgős megreformálására van szükség ahhoz, hogy a jelenlegi problémás helyzet rövid időn belül megoldódjon. "Gondolok itt elsősorban illeték, adó, örökösödési jogszabályok olyan jellegű megváltoztatására, ami egyszerűbbé teszi az erdőtulajdonlást, erdőbirtoklást, és ezáltal az egész erdőgazdálkodást" - mondta Hajdú Tibor, Zala Megyei ÁESZ igazgatója. A fórum résztvevői hangsúlyozták: az erdészeti ágazat jelenleg rendkívül tőkeszegény, ezért az EU következő pénzügyi időszakában, azaz 2007-2013 között meg kell ragadni azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek forráshoz juttathatják az erdészeti szövetségeket, szakszolgálatokat. dunatv.hu 10-07

Szeri János 1923-ban született, nős volt, három gyermeket nevelt fel, s 1948-tól 1996-ig erdészként dolgozott. A tölgyből faragott kopjafával a Mecsek Erdészeti Zrt. tiszteleg emlékének. Ennél a cégnél dolgozott Szeri János a legtovább, évtizedekig a kárászi erdészet kerületvezetője volt, 1200 hektáros területet bíztak rá, s munkáját példaadó hivatástudattal látta el. Az erdőért élt, s nyugdíjba vonulása után még 13 esztendőn át a baranyai cégnél szolgált. Azért állítottak kopjafát Szeri Jánosnak, mert a kollégák szívesen gondolnak az egykori kerületvezető szakmai tudására, emberségét példaértékűnek tartják. Amúgy az erdészet összesen 57 kerületvezetőt foglalkoztat, vagyis Szeri János nem volt magas beosztásban. Az egykori erdész nem követett el hőstetteket, nem mondott felejthetetlen igazságokat, nem fűződnek hozzá nagy sztorik. nol.hu 10-09

A szakképzésben Csongrád ma élvonalban van. A Bökény városrészben épült Sághy Mihály Szakképző és Szakközépiskola, mely az elmúlt hetekben ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját, rugalmasan tudott mindig alkalmazkodni a változó igényekhez, s időben felkészült új szakmák befogadására. Kezdetben a faipar volt a főipar, bútorgyári központ is volt Csongrád. Ma sokkal kevesebb asztalosra van szükség. Most az új feladat: klímaszerelőket képeznek az iskolában, egyre többen jelentkeznek erre a szakmára, mert helyben is találnak maguknak munkát. delmagyarorszag.hu 10-09

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy férfi, akit Takács Istvánnak hívtak. Vagyis nemcsak hogy élt, hanem él ma is, jó egészségben, az égieknek hála, éppen most töltötte be a hetvenötödiket. Annyit kell még tudni róla, hogy Tápiószecsőn született, az apja hét határon híres műbútorasztalosa volt a falunak, s a gyerekek is mind örökölték a felmenők kézügyességét. István erdészeti technikumot végzett, aztán vetette erre-arra az élet, végül a Műszaki Egyetemnél kötött ki, ott töltött be felelősségteljes állást hosszú évtizedekig, onnan ment nyugdíjba, amikor eljött az ideje. Érdemes még megjegyeznünk róla, hogy ráckevei lakos régóta, meg talán azt, hogy szeret vadászni, meg azt, hogy festő. Ez utóbbit persze csak a beavatottak meg a közelállók tudták róla eddig, minthogy csak most, a hetvenötödik születésnapján érezte elérkezettnek az időt, hogy a közönség elé álljon és festményiből kiállítást nyisson. 168ora.hu 10-06

2008-tól támogatást ad a megújuló energiahordozók termelőinek Norvégia - jelentette be a hagyományos energiahordozókkal jól ellátott ország energiaügyi minisztériuma október 5-én. Norvégiában a szélenergiával áramot termelő, 80 korona/MWh (több mint 12 USD) támogatást élvezhet. A biomasszát felhasználó erőművek 100 korona/MWh támogatást kapnak, de még a vizi energiát hasznosító áramtermelőknek is jut majd támogatás. A kormány azt ígéri, hogy a támogatást 15 éven keresztül folyósítja, az adott erőmű fejlesztési munkái legalább a folyósítás előtt négy évvel kezdődjenek meg, vagy ezen időszakon belül záruljanak le. A norvég energiaügyi tárca azt tervezi, hogy egy külön pénzalapot is létrehoz - mintegy 20 milliárd norvég koronával - a megújítható energia termelésének növelésére. mfor.hu 10-06 , privatbankar.hu 10-05

Akár két évig terjedő szabadságvesztéssel és pénzbírsággal is sújtható az, aki más erdejében termett makkot lop. Sajnos az egész országban egyre gyakrabban fordul elő ez a jelenség: az ERTI Püspökladányi Kísérleti Állomásán tavaly több esetben is kénytelenek voltak feljelentést tenni a termés eltulajdonításának ügyében. Az intézet munkatársai tavaly három esetben tettek feljelentést az illegális makkszedők ellen. Mivel a kárérték egyénenként nem érte el a 10 ezer forintot, ezért csak tulajdon elleni szabálysértést követtek el a bíróság döntése szerint. Ha azonban az egy főre vetített kárérték eléri a 10 ezer forintot, akkor már lopásnak minősül az esemény, s akár két évig terjedő szabadságvesztéssel és pénzbírsággal is büntethető az elkövető. haon.hu 10-03

Jó tanácsok ingatlan vevőknek: Az új lakásoknál számtalan probléma adódhat, leeshetnek a csempék, csúnya lehet a burkolat, vagy hibás lehet az ablakok szigetelése. A nyílászárókat mindenképpen alaposan szemügyre kell venni: jól záródnak, nincsenek vetemedve? Sokszor előfordul az is, hogy nem olyan típusú ablakot szerelnek be, amilyet a szerződés előír; a megegyezés alapján például három rétegű, hő és hangszigetelő ablak járna, amely helyett kétrétegű hőszigetelő üveget kapunk. Mindent tételesen le kell ellenőriznünk, valóban parkettát kapunk, és nem laminált padlót? Nem "alakultak" műanyaggá az eredetileg tervezett fa nyílászárók? stb...stb... hvg.hu 10-02 (FATÁJ: Úgy látszik, néhány ingatlan ügynöség már sok csudát látott, ha ilyen tanácsokkal látja el az érdeklődőket!)

Létrejött a Vértes Natúrpark: Az elmúlt tizenöt esztendő eseményeit tekintve a Pro Vértes Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Viszló Levente és munkatársai nem sütkérezhettek gondtalanul a Haraszt-hegy tetején. Legalábbis az alapítvány tizenötödik születésnapja alkalmából Csákvárra érkező szakemberek ezt állapították meg. Haraszthy László természetvédelmi államtitkár köszöntőjében különlegesnek nevezte a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, ahol - mint mondta - a karsztos középhegység síkkal találkozik. Kiemelte: az alapítvány munkatársai olyan feladatokat vállaltak fel az utóbbi évtizedekben, amelyet máshol egy önálló nemzeti parkban tudnak csak megvalósítani. fmh.hu 09-30

Erdők közjóléti célú védelmére és bővítésére 216 millió forint folyt be a 2006. évi SZJA úgynevezett "második 1 százalékából" - közölték csütörtökön azok a zöld szervezetek, amelyek a költségvetési törvény tervezése során tavaly "kilobbizták" ezt a felajánlási jogcímet. A WWF Magyarország, a Védegylet, a Kerekerdő Alapítvány és a Palocsa Egyesület közös közleménye szerint több mint 29 ezer adófizető áldozta SZJA-jának 1%-át erre. A civil szervezetek elkészítették javaslatukat az FVM-nek a pénz felhasználására.
A civilek tendert írnának ki iparilag művelt erdőterületek átállítására, az ezzel összefüggő szaktervezésre, a természetközeli erdészettel kapcsolatos kutatás-fejlesztésre és a szemléletformálásra. A közlemény szerint a felajánlott összeg nem pótolhatja az állami és EU-s finanszírozást, hiszen az ágazatnak lényegesen nagyobb forrásokra lenne szüksége. A szóvivő nehezményezte, hogy az összegyűjtött összegen felül az állam más forrásokból nem áldoz természetközeli erdészetre. Ugyan az Új Magyarország Fejlesztési Terv tartalmazza célként a meglévő erdők védelmét és fenntartását, ám 2009 előtt erre a jelek szerint nemigen fordítanak pénzt. hirado.hu 09-28

Szeptember 21-én adták át a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának felújított épületét Sopronban, amely az informatikai oktatást és kutatást szolgálja. Amint a korábban technikumként működő épület véglegesen az egyetem tulajdonába került, négyhónapos, intenzív felújítás keretében az oktatás és kutatás céljainak megfelelően teljesen átalakították. Az épület ma már eleget tesz a mozgáskorlátozottak akadálymentes közlekedését előíró követelményeknek is. Az informatikai oktatásban ez az épület lesz a meghatározó létesítmény, itt kapnak helyet az IBM-mel történő együttműködést szolgáló laboratóriumok és tantermek is. hvg.hu 09-21

Korábban évről évre beszerezhetett olcsó tűzifát a lakosság a Dalerd Zrt. fakitermelésein - az idén már erre nincs lehetőség. Ahogyan elkezdődött az akció, szinte azonnal elfogyott a gyűjthető fa, mert az igény a duplája a korábbiakhoz képest, ám a kitermelhető mennyiség azonos maradt. Alighogy elkezdődött, máris befejeződött a Dalerd Zrt. kedvezményes ágfagyűjtő akciója a megyében. Elfogyott a gyűjthető fa. delmagyar.hu 09-26

A Vértesi Erőmű Zrt. barnaszénről fatüzelésre átállása kapcsán feltett kérdésre dr. Széles Attila, a Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatójának válasza: Valóban mintegy 80 ezer köbméter a szerződött, évente kitermelendő famennyiség. Viszont az is igaz, hogy ennek csupán a fele származik megyénk területéről, azaz a Vértes és Gerecse erdeiből. A többit beszállítók adják, hozzák más vidékről. Mindemellett fakitermelési tervük mindössze hatvan százalékos, azaz a környezet megóvásával még további negyven százalékot kitermelhetnének. Ez az egyik oldal. Ezen túl menően le kell szögezni: 1993 óta tulajdonképpen nem változott szűkebb hazánk erdeiben a kitermelt famennyiség. Ám korábban a fölösleg nyugati országokba vándorolt, míg most a bokodiak, azaz oroszlányiak hasznosítják alternatív energiaforrásként. Annyit még meg kell említeni: a helyi erdőgazdaság 90 százalékban alkalmazza az úgynevezett természetközeli erdőfelújítást a szakhatóságok szigorú ellenőrzésével. Mindössze tíz százalékos a tarvágás, ez az arány pedig az országban a legalacsonyabb. 24ora.hu 09-23

Az Országos Asztalos és Faipari Szövetség Heves Megyei Tagozata még augusztus 25-én tartott egy megbeszélést Egerben a megszorító csomag kiértékeléséről, illetve esetleg ellenjavaslatok kidolgozásáról. A Tagozat véleménye és javaslatai közel egy hónappal később szeptember 20-án jelent meg a Heves Megyei Hírlapban. Ennek utolsó mondata: "A konszenzuson alapuló megszorító intézkedések nagyobb hatékonysággal képesek a mindenkori államadóság csökkentésének gazdasági hátterét biztosítani, mint a sebtében, háttértanulmányok nélkül, szűk csoport által összeállított és elfogadott törvények." A teljes szöveg olvasható itt: hevesmegyeihirlap.hu 09-20.

A munkabiztonsági felügyelők tapasztalatai szerint Zalában évente a balesetek döntő többsége a fakitermelés, fafeldolgozás és az építőipar területén történik. A megelőzésről nem lehet eleget beszélni, az ellenőrzések tapasztalatait is erre használják. További részletek: zalaihirlap.hu 09-19

2006-09-18... FATÁJ gyűjtés


Tallózás lengyel szaklapokból

A Kronospan Lengyelországban invesztál GPD 2006/9: 4
A Kronospan cég új gyárat épít 1000-150 millió euro értékben 500 ezer m3 forgácslap és 500 ezer m3 OSB gyártására Lengyelországban, emellett 100 millió zlotyit ruház be disztribúciós rendszerébe. A cég metanol elosztással is foglalkozni fog, ennek érdekében metanol áttöltő állomás építését készíti elő. A Lengyelországban nem gyártott metanolból 100 ezer tonnát fog havonta bevinni be az országba.

A Barlinek cég hitelt vesz fel GPD 2006/9:4
A Barlinek cég az Ukrajnai Vinnice-ben épülő üzeméhez 40 millió euro hitelt vesz fel az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól. A beruházás első lépcsőjében 60 ezer m3-es lombos fűrészüzem épül, amely parkettlécet szállít Lengyelországba. A teljes beruházás értéke 140 millió zloty, amelyben fenyő fűrészüzem, svédpadló gyártás, szárító és kazántelep építése is szerepel.

Széttartó diagrammok GPD 2006/9:5
Az European Panel Federation (EPF) jelentést készített a 25 európai ország falemeziparáról. A faalapú lemezek gyártása 2005-ben 35,5 millió m3-t tett ki, ami 2,9% növekedést jelent. A falemezipar legnagyobb vásárlója változatlanul a bútoripar (54%), míg a második helyre az építőipar került (23%), emellett minden huszadik falemezt a fapadló gyártásában használtak fel. Az egyes lemezféleségek eredményessége eléggé differenciált képet mutat, mivel a gyártásra és az értékesítésre részben nem azonos tényezők hatnak. Változatlanul nőtt az MDF lemezek felhasználása (13,5 millió m3), itt is a fő vevő a bútoripar. Az OSB lemezek felhasználása 3,1 millió m3 volt az építőipar mélyrepülése ellenére. A fa csomagolóanyagok gyártása már harmadik éve csökken, ennek ellenére a lengyelországi logisztikában konjunktúra van.

Kínai export expanzió GPD 2006/9: 6
A 2006. első felében a kínai fatermékexport minden termékcsoportban nőtt. Az országban feldolgozott fanyersanyagok nagy része (12 millió m3) Oroszországból származik. A fűrészáru export 430 ezer m3 volt, a fő vásárlók: Japán, USA, Korea, Taiwan, Ausztrália. Rétegelt lemezből Kína 138 ezer m3-t hozott be Indonéziából és 60, 8 ezer m3-t Malajziából. A fatermékek csoportjában a legnagyobb arányú kivitelt a bútorok jelentették elsősorban Hongkongba, Japánba, Nagy-Britanniába és Ausztráliába. Az Orosz Erdőügynökség és a Kínai Állami Erdők között tárgyalások folynak 1 millió ha szibériai erdő kitermelésére.

A DROMA Rómába tart EUMOBOA tagságért GPD 2006/9: 12
A DROMA a Lengyel Faipari Gép- Szerszám- és Berendezésgyártók Egyesülése 13. tagja kíván lenni a faipari gépgyártók EUMOBOA egyesülésének. Ezzel a mintegy 800 európai tag faipari gép- szerszám- és berendezésgyártóval azonos feltételek mellett jelenhet meg a nemzetközi kiállításokon és vásárokon, juthat azonos, vagy hasonló információhoz az egyes piacokon.

Romlás a fapiacokon GPD 2006/9: 16-17
A Pricewaterhouse Coopers által készített, a világ a Fa- Papír- és Csomagolóanyag-iparára vonatkozó elemzése szeptemberben látott napvilágot lengyel kiadásban. Megállapította ebben, hogy nehéz helyzet vár az ágazatra. Az átlagos tőkemegtérülési mutató (ROCE) a 2004. évi 5,3%-ról 2005. évben 4,5%-ra esett vissza. A növekvő energiaárak alapvető problémát fognak okozni 2006-ban. A prognózisban Európa, Észak-Amerika és világ több régiója is megjelenik. A 2005. évben a "TOP 100" között új kínai cég jelent meg, ez a Nine Dragons Paper Holdings. Kína változatlanul az európai, a japán és az amerikai befektetők színtere.

Lesnoi fatemplom GPD 2006/9:64
A kaszub vidéken, Lengyelország északnyugati partvidékén található az ország legmagasabb faépítménye a 32 m-es tornyú háromhajós fatemplom. A templom a 17-18. században épült, több ízben felújították, legutóbb 1975-ban és 1993-ban.

2006-09-23 FATÁJ, a tallózást készítete: dr. Tóth Sándor László | GPD = Gazeta Przemyslu Drzewnego


ITDH Üzleti hírek

ITD

06-39/E/ES-4
Spanyol cég bútorzárak gyártóival szeretne kapcsolatba lépni.
Mobicol S.L. Kontaktszemély: Paqui Alcaide E-mail: comercial@itex.es

06-38/E/GR-1
Görög
vállalat faanyagokat keres megvételre.
Cég: Stamtsios Sotirios, Kontakt személy: Mr. Kiofentzoglou Constantinos
Ország: Görögország, Kala Dentra Serres, 7th km Serres -Salonika
Telefon: 00 30 23210 7839, 75000 Fax: 00 30 2310 78003
info@stamtsios.com, www.stamtsios.com

06-38/E/HR-4
Horvát cég építészetben használt faárut vásárolna.
Cég: Kio Keramika d.o.o. Kontakt személy:Suzana Cader
Horvátország, 33515 Orahovica
Telefon:385 33 840 316 Fax:385 33 840 310
scader@kio.hr, www.kio.hr

FAGOSZ titkárság kérése: Kérem értesítse az ITDH-t a cikk cégén lévő címek valamelyikén, ha eredményt ért el az alábbi kapcsolatok bármelyikével.

-------------------
ITDH Beszállítói és Tanácsadó Központ
: Molnár G. Csilla és Bazsó Beáta
Fax: (1) 472-8140, E-mail: uzletihirek@itd.hu Telefon: (1) 472-8150
-------------------


Sportrovat: Mecsextrém MTB verseny

Számtalan olyan eset volt már, hogy egy-egy erdőgazdaság eltűrte, hogy területén OX, vagy MX, esetleg DH, iletve 4X hegyikerékpáros (MTB) versenyt rendezzenek. Ez volt a kedet a '90-es évek elején. Adódtak esetek, amikor a terület gazdája utólag tudta meg, hogy verseny volt nála. Az idők során a felek (versenyszervezők és területgazdák) között kialakultak az egyeztetési, engedélyezési játékszabályok. Aztán a '90-es évek végére és az új évezred kezdetére egyre több olyan eset is volt, van, amikor az erdőgazdaságok a versenyek támogatói között is megjelennek, a kiírásokon és honlapokon szerepelnek névvel, emblémával.
Eddig azonban erdőgazdaság MTB versenyt még soha nem szervezett, de most megtört a jég: a Mecseki Erdészeti Zrt Mecsextrém Kalandparkjában október 1-én volt az első erdészeti szervezésű hegyikerékpár verseny. Ráadásul a pályát is az erdőgazdaság készítette elő, amihez pályakijelölőnek Vinczeffy Zsoltot kérték fel. (Ő képviselte Magyarországot az Athéni Olimpián MTB szakágban.)
A verseny OX típusu volt, egy kör kb 5,5 km hosszú, amiből aszerint, hogy az induló profi vagy hobbi, illetve milyen korosztályba tartozott, 1-7 kört kellett megtennie. Egy kör összesített szintemelkedése 185 m, a legalacsonyabb és a legmagasabb pont közti eltérés 100 m volt. A verseny kicsit későn volt meghirdetve, de így is volt 22 résztvevő. Az időjárás kegyes volt és gyönyörű napsütést és így száraz pályát hozott, ami azért érdekes, mert az idei MTB versenyek többsége esős, illetve erősen sáros volt.
A versenyzők jól érezték magukat, a pálya jól sikerült, a szervezők profi munkát végeztek, volt elektronikus körönkénti időmérés, elhozták a legjobb bemondót és zeneszolgáltatót, utána még tésztaparti is volt. Az eredmények tanulmányozhatóak a Mecsextrém honlapján, ahol a programok lista legalján van ennek kapcsolója. A következő évadban bizonyára több versenyt is szerveznek majd, melyekhez kívánunk sok sikert és persze sok résztvevőt.

2006-10-02 FATÁJ kiküldött tudósítója

Utolsó frissítés: 2006-10-12

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt (a három cím egy helyre vezet):
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze:

 

 

 

 

 


 Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, FAGOSZ
 ©1999-2017.
 Minden jog fenntartva. All rights reserved.

FAGOSZ: H-1119 Budapest, Fehérvári út 89-95. L/125. 
Tel: (+36 1) 798-5685, Fax: (+36 1) 762-3011  e-mailinfo@fagosz.hu 

W: www.fagosz.hu / www.fatudakozo.hu / www.fataj.hu/ www.hungarobinia.hu /