2006.
35-37. hét

FELIRATKOZÁS
FATÁJ-online hetilap körlevéllistára.
Ha nem közvetlenül értesült a lapról és továbbiakban szeretne rendszeresen értesítést kapni, akkor a fenti kapcsolóval küldjön egy e-mailt, a tárgyat (subject) változatlanul hagyva.
Örömmel vesszük, ha levelében jelzi közelebbi érdeklődési, illetve szakterületét.

augusztus 7.
-----
szeptember 17.

Használat:

Tartalomjegyzék, menürendszer:
induljon itt: www.fagosz.hu használja a FATÁJ menüt.

A középső test részben lévő barna színű szövegkapcsolók
és a , jelek további helyekre vezetnek, vagy egy dokumentumot nyitnak meg.

Szinte minden esetben érdemes a képekre is rákattintani, mert ezzel a felnagyított kép, vagy további képek jelennek meg.

Itt a bal, illetve a jobb oldalsávban lévő vastag betűs szövegrész is lehet szövegkapcsoló.

 

Ha ezt a lapszámot nem a FAGOSZ honlapja részeként olvasná, akkor a FAGOSZ honlapot itt érheti el.
Ha a FATÁJ-ból bármit felhasznál, kérem hivatkozzon erre a helyre, mint forrásra.


Lignonovum - Woodtech, Sopron, 2006. szeptember 6-9.

A LignoNovum-WoodTech szakvásárra többen is nagy kíváncsisággal tekintettek előre: vajon képes lesz-e tovább növekedni, vagy netán ezen a vásáron is megjelennek a csökkenés első jelei? Végül az eredmény: a kiállítási terület és a kiállítók (230) száma sem változott. Ugyanakkor emlegettek néhány céget, melyek hagyományosan mindig itt voltak, de most hiányoztak; helyüket kitöltötték a többiek, illetve az új szereplők. A szervezők igyekeztek a műszaki adottságokat minél jobban kihasználva a csarnok méretű sátrakat egységesebbé tenni, amivel egyben áttekinthetőbb is lett a vásár. A látogatói érdeklődés jó volt, az utóbbi évekhez hasonlóan most is mintegy 15 ezren voltak kíváncsiak a vásárra. Ezen belül jobban sikerült az iskolák mozgósítása több asztalos, faipari képzést adó középiskola hozta diákjait a számukra így oktatási hellyé váló gép, szerszám és anyag, alkatrész bemutatóra. Ahogy érdeklődtem, a nyitásra nagyon sokan aggódva érkeztek, aztán folyamatosan oldódott ez a hangulat, és péntek estére már megnyugodtak a kiállítók: elégedettek voltak a látogatottsággal és az üzleti érdeklődések erejével, tartalmával is. A látogatók pedig a megszokott jó kiszolgálást kapták, ismereteiket pedig bővíthették a kísérő rendezvényeken is.

A vásáron hagyományosan 10 vásárdíjat is adtak az erre kiválasztott kiállítóknak. A díjazás rendszere annyiban változott, hogy idén nem lehetett általában bármivel pályázni, csak újdonságokkal, illetve magával a standdal, annak megjelenésével. A díjazottak:

  Cégnév A díjazott pályázat A cég tevékenysége
METNER Kft.
METNER Kft. Kontraprofilos páros végmegmunkáló gép Faipari szerszámok (körkéses marószerszám: bútorszerszám, nyílászáró profilok, egyedi szerszámok) gyártása, forgalmazása. Saját fejlesztésű szabadalmaztatott szerszámok gyártása. Szerszámok felújítása, élezése. Körfűrész értékesítés, élezés, javítás.
Tóth Tibor
Tóth Tibor TTM EmBross pro program Komputervezérlésű felsőmarók készítése. Alkalmas: ajtófrontmarás, illesztő furatok, zárhelyek, grafikák, dombormű, betősablonok stb. készítésre. Saját fejlesztésű maróprogram: alkalmas TTM, ISEL, ROLAND, GRAVTEC, GERBER, ATT marógépek vezérlésére is.
STIHL, Wiking
A. STIHL Kft. - Márk Team Gépszaküzlet Környezetbarát négyütemű motoros gépek STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze. || STIHL és VIKING erdészeti és kertészeti gépek kiskereskedelmi forgalmazása.
Tooltechnic System Kft.
Tooltechnic System Kft. Festool DF 500 FEQ tiplimaró rendszer Faipari villamos és sűrített levegős kisgépek forgalmazása. Ipari kisgépek, felsőmarók, kézi körfűrész, bázis asztal, elszívók, csiszológépek, polírozógépek, levegős csiszológépek.
OERTLI Magyarország Kft.
OERTLI Magyarország Kft. LEUCODIA nesting felsőmaró OERTLI és LEUCO faipari szerszámok értékesítése.
ANEST Zrt.
ANEST Zrt. SCM L'invincibile gépsorozat SCM, CENTAURO faipari gépek, SCHUKO elszívóberendezések, DIMAR faipari szerszámok forgalmazása, élezőüzem, szakszervíz.
AKE Hungária Kft.
AKE Hungária Kft. Hatékony termelés nesting (beágyazási) eljárás alkalmazásával Faipari szerszámgyártás. Körfűrészlapok, váltólapkás és beforrasztott lapkás marószerszámok, profilos lapkák, felsőmarók, fúrók gyártása, forgalmazása, ezek élezése, karbantartása. Faipari gépértékesítés.
Szakszer Kft.
Szakszer Kft. Pelletes kazán ATMOS faelgázosító kazánok forgalmazása (18-100 kW-ig).
Gyopár Kft.
Gyopár Kft. KEMAX bevonatok Bútorfrontok, bútorok: szekrények, asztalok, konyhabútorok gyártása; konnyűszerkezetes csarnokok építése.
Panon Falap-Lemez Kft.
Pannon Falap-Lemez Kft. A stand maga, annak kialakítása a díjazott. Faanyagok, falemezek forgalmazása: rétegelt lemezek, MDF, OSB lapok, egy- és háromrétegű táblásított lombos falapok, ötrétegű bútorlapok, háromrétegű CEIBA lapok, színfurnéros bükk, tölgy, cseresznye forgácslapok.

A vásár egészét bemutatni szinte lehetetlen, azonban tekintsék meg a FATÁJ képgalériát, amelyben több cég érdekes termékei is láthatóak.

Budapest Furnér Művek Kft.A Budapest Furnér Művek idén bővített furnér, élfurnér és élléc választékot mutatott be a Ligno Novum kiállításon. Jelentősen bővült egzóta furnér kínálatunk, a megszokott saját termelésű európai és az amerikai fafajok széles választékán felül. Az élfurnérok közül a profilokhoz, ajtótokokhoz és íves alkatrészekhez használatos kasírozott "soft" minőségű furnérokra hívtuk fel látogatóink figyelmét. Fa élléc kínálatunk mind méret-, mind fafajválasztékban szélesedett. A jobb oldali kis képre kattintva nézheti meg a cég standját és néhány termékét.
Várjuk szeretettel telephelyünkön is: Budapest Furnér Művek Kft., 1222 Budapest, Háros u. 7. , Tel: +36 1 424 6200 Fax: +36 1 226 5309, www.bfm.hu, bfmbuda@bfm.hu

Működő faipari üzemmé és nyüzsgő kereskedelmi központtá vált szerdától az MKB Aréna Sopron és a sporttelep környéke. A Ligno Novum - Wood Tech felvonultatta a faipar és az erdészet technikai újdonságait. kisalfold.hu 09-06

 


ERDÉRT Kecskeméti Facentrum bemutatása

A fűrészáru tér ERDÉRT ZrtAz ERDÉRT Zrt. célja, hogy folyamatosan növekvő piaci lefedettséggel, a hazai fapiac koordináló szerepét lássa el, és hogy Közép- és Kelet-Európa legeredményesebb fakereskedelmi vállalkozásává növekedjen. E stratégia megvalósításának részeként nyitotta meg 2006. szeptember 14-én a cég új Farády Zsolt és Nagy GáborFacentrumát Kecskeméten. A frekventált helyen létesített Facentrumában a piacon egyedülállóan széles, tudatosan felépített, minőségi termékválasztékkal, havonta frissülő akciós kínálattal, modern környezettel és jól képzett szakemberekkel találkozhat a vásárló. Az 1500 m2-es szabadterületen a kedves vevő az építőiparban alkalmazott fenyő fűrészáru mellett az asztalosipar számára jól használható kiváló minőségű orosz fenyő-, hazai és egzóta lombos fűrészáruk és kerti termékek közül válogathat. A gépesített 900 m2-es modern raktárcsarnokunkban találhatók a lap-lemez ipari termékek, táblásított és tömbösített faáruk, műszárított fűrészáruk, balkon- és korlátelemek, szigetelőanyagok és gipszkarton rendszerek. Szintén a csarnokban válogathat a vevő a saját gyártású, utólagos csiszolást már nem igénylő padló- és falburkoló elemek széles méreti és fafaji választékából. A bemutatótermükben a bútorszerelvények, pántok, csavarok, élzáró elemek, ragasztók, lakkok, faápoló szerek mellett, a komplett konyhabútor összeállításához szükséges termékeket is megtaláló. Bútorasztalosok munkájának megkönnyítésére lapszabász és élzáró gép is működik az ERDÉRT Kecskeméti Facentrumában. (A képen Farády Zsolt az új Facentrum igazgatója és Nagy Gábor az ERDÉRT vezérigazgatója.)

ERDÉRT Zrt. Kecskeméti Facentrum
6000 Kecskemét, Felsőcsalános 60/B.
Tel: 76/501-000 Fax: 76/501-009, info.kecskemet@erdert.hu

2006-09-14 FATÁJ


A rétegelt-lemez gyártás fellegvára: ÚFA Bt.

Másfél évtizeddel ezelőtt, amikor Újkígyóson a Fűrész- Lemez- és Hordóipari vállalat számára bérmunkában dolgozó faipari üzem önállóvá vált, csak kevesen mertek hosszú életet jósolni a vállalkozásnak. Hiszen a helyi termelőszövetkezettől bérelt telephelyen működő, szegényes gépparkkal rendelkező társaság nehéz fába vágott: egy beruházás-igényes területen, a rétegelt lemezek gyártásában kívánta kamatoztatni szakmai tudását. Azóta persze bebizonyosodott, hogy a kitartó, szívós munka meghozta gyümölcsét. Ugyanis az Újkígyósi Falemezüzem Bt. maradt az egyetlen magyar tulajdonú, hazai síklemez gyártó kapacitás, amely képes volt továbbfejlődni, s növelni versenyképességét.

Nem volt könnyű a kezdet sem, mivel a rendszerváltást követően sokan próbálkoztak szakértelem nélkül a faanyagok kereskedelmével. Ekkor érkezett Oroszországból az a nagy mennyiségű olcsó falemez is, amellyel a vállalkozásnak fel kellett vennie a versenyt. Csak 1994-ben esett vissza a lemezimport, amikor a felhasználók felismerték, hogy a hazai szabványoknak nem megfelelő, rossz minőségű alapanyaggal nem érdemes igényes megbízásokat elvállalni. Ezt követően futott fel az Újkígyóson gyártott mennyiség, s növekedett a forgalom, ami lehetővé tette a továbblépést, a fejlődést.
­ Már korábban, a bérmunkák időszakában megismertük a minőségi lemezgyártás követelményeit ­ tájékoztat Mihucz György ügyvezető, a vállalkozás fő tulajdonosa, aki mindig jó érzékkel határozta meg a stratégiát. Térnyerésünket elsőként a réspiacok igényeinek teljesítésével kezdtük. Igyekeztünk megfelelni a különféle vevői elvárásoknak, ezért áttértünk az egyedi termékek előállításra, a speciális felépítésű, anyagú és méretű lemezek gyártására. Piacpolitikánk ma sem változott. Üzleti filozófiánknak jelenleg is ez a fő pillére. A megtermelt hasznot pedig rendre visszaforgattuk, s a termeléshez szükséges műszaki fejlesztésekre, gépi beruházásokra, a létesítmények felújítására és építésére fordítottuk. Az első években szűk egy hektáros terület állt rendelkezésünkre, ma már tizenkét hektár van a tulajdonunkban, s a meglévő technológiával több mint 22 ezer m3 bükk, nyár, fenyő, cser, tölgy akác, éger és hárs rönköt dolgozunk fel évente.
Kezdetben az üzem mindössze két nagyfrekvenciás présgéppel és egy darab síkpréssel rendelkezett, s így a hámozott furnért vásárolniuk kellett. 1991-ben döntöttek egy használt hámozógép beszerzéséről, amit saját erőből újítottak fel és alakították át az elképzeléseiknek megfelelően. Időközben a munkák gazdaságos szervezése és a biztonságos üzemmenet érdekében a műszaki szakemberek részvételével létrehozták az Optimum-Wood Kft-t, amelyre rábízták a technológia irányítását, az energiaközpont üzemeltetését, valamint a gyár műszaki fejlesztését. Az új szervezet felállításánál fő szempont a termelés biztonsága volt, amelyet mindig sarkalatos kérdésnek tekintettek. Nem sokkal később Sátoraljaújhelyen megvásárolták egy spanyol vállalkozó teljes furnérgyártó üzemét, ahol hámozott és késelt furnér előállítására nyílt újabb lehetőség.
­ Nos, mint kiderült, a telephely ­ amely immár Bodrog Furnér Kft. néven működik ­ megvásárlása helyes döntés volt, hiszen a hármas szlovák, ukrán, román határ közelsége jó értékesítési és alapanyag beszerzési lehetőséget kínál számunkra ­ mondja az ügyvezető. Itthon ugyanis éves szinten ingadozik a falemezek iránti kereslet, az exporttal azonban, amely ma már az éves termelés 70%-a, le tudtuk kötni a gyár teljes kapacitását. Az elmúlt év decemberében ismét fontos előrelépést tettük. Újkígyóson vásároltunk egy új telephelyet, ahol korszerű átalakítással modern belkereskedelmi centrumot hoztunk létre, amely máris fontos feladatot lát el. Első egységeként egy leendő saját hazai és külföldi értékesítési hálózatnak, kiszolgálja a hozzánk érkező vevőkört, új kapcsolatokat teremt, s felmérve a bútor-, asztalos- és építőiparban, a belsőépítészetben, a jármű-, játék- és csomagoló iparban dolgozók egyedi igényeit, fontos információkat nyújt a termelés számára. Bár vannak kitűnő területi képviselőink az országban, ám az egyedi termékgyártás miatt célszerű közvetlenül a felhasználókkal is napi kapcsolatban maradni. Mindez megfelel annak a stratégiának, amely szerint azt tűztük ki célul, hogy Újkígyós a hámozott furnér és rétegelt lemezgyártás európai fellegvárává váljon. Ahol különleges lemezek készülhetnek, s ahol a vevők a nagyüzemi árszinten gyártathatják le és szerezhetik be mindazt, amire szükségük van. Mindehhez szükségünk van megfelelő szakembergárdára, hozzáértő utánpótlásra. Ezért vállalkoztunk a szakmunkásképzésre, melynek keretében tavaly például negyven dolgozónk szerzett itt helyben faipari gépmunkás és gépkezelő szakképesítést. De ezért költünk sokat a szakemberek továbbképzésére, tréningekre, s segítünk az egyetemről érkező hallgatók diplomamunkáinak készítésénél.
A két üzemben immár négy hámozó gép dolgozik, s ezzel a gyár képessé vált a kisebb rönkátmérők fogadására. Rövidesen újabb fejlesztés ér véget, ami lehetővé teszi, hogy megszűnjön a furnérszárítás szűk keresztmetszete. De azt is, hogy a nagyüzemi gyártás előnyei párosuljanak a kisüzemi termelés rugalmasságával és előnyeivel. Számos külföldi példához hasonlóan ugyanis az Újkígyósi Falemezüzem Bt. hosszú távon ezt az utat kívánja járni. Ez teszi lehetővé, hogy az alapanyag egyre magasabb felkészültségi fokon értékesüljön, hogy a vevők akár alkatrészben vásárolhassák meg a szükséges fa termékeket.
­ Minden vásárlói igényt, ami a fával kapcsolatban van igyekszünk teljesíteni ­ fűzi hozzá Oláh László a cég belkereskedelmi vezetője. Aki hozzánk fordul, nem távozik üres kézzel, komplex szolgáltatást kap. A szolgáltatások bővítése érdekében a belkereskedelmi központba lapszabász- és élzáró gépet vásároltunk. És emiatt fejlesztjük rövidesen a csiszolási technológiát is. Szakembereink azért dolgoznak, hogy valamennyi megrendelőnk számára megbízható, gyors és hosszú távú megoldást nyújtsanak.

Újkígyósi Falemezüzem Bt., Belkereskedelmi Centrum
5661 Újkígyós, Tormási út 15.
Tel.: 66/256-111/123, Fax: 66/554-112, e-mail: belker@ufa.hu

A cikk eredeti megjelenését pdf (241 kB) állományban is megtekintheti, a képekkel együtt. Kattintson a kapcsolóra.

2006-09-05 FATÁJ, a Profi-Fa szaklapból átvett cikk, melynek szerzője: Fónagy István.


KEOP = Környezeti és Energetikai Operatív Program

KvVM, KEOP oldalaA Környezeti és Energetikai Operatív Program [132 oldal, pdf] (KEOP, korábbi címén: Környezeti Operatív Program/KOP/) a 2007-2013 közötti Európai Uniós költségvetési tervezési időszakra vonatkozó Új Magyarország Fejlesztési Tervből "a környezet fenntartható használata" horizontális cél végrehajtását szolgáló operatív program. A KEOP egyeztetésének első köre lezárult, a vélemények és azokra a válaszok is elolvashatóak. [0,5 MB, xls, melynek 596 sora van] 28 szervezet adott véleményt, erdészeti és faipari nincs köztük.
A KEOP következő változatát az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) jelenleg folyó társadalmi egyeztetése után, annak véglegesítéséhez kapcsolódóan dolgozza ki a KvVM 2006. szeptember második felében. Ezt követően - az ÚMFT többi Operatív Programjával együtt - a KEOP véleményezésére újabb lehetőség nyílik majd.

 • Az anyag sok helyen foglalkozik az erdőgazdélkodással, annak természet-közeliségével, az erdei iskolákkal.
 • Szerepel benne, hogy a megújuló energiahordozón alapuló villamosenergia termelés 2005-ben 1627 GWh volt és ennek 96%-át régi szenes erőművi blokkok tisztán6 fatüzelésre történő átállásával, illetve biomassza együttégetésével állítják elő.
 • A 2013-ra tervezhető zöldáram termelés összetétele (figyelembe véve a hazai sajátosságokat) a következő lehet:
  - szilárd biomassza 3 992 GWh
  - biogáz 262 GWh
  - szélenergia 710 GWh
  - egyéb technológiák 436 GWh
  - összesen 5 400 GWh
  a zöme tehát a hosszab távú tervek szerint is biomassza, ami bizonyára elsősorban fát jelent. Az előterjesztés szerint: "A 2005-2013 között tervezett 3400 GWh/év növekmény kiemelkedően legnagyobb tételét a biomassza bázisú villamosenergia-termelés növekménye teszi ki, melynek feltétele az, hogy a mezőgazdaságban megvalósuljon az energetikai célú növénytermelés tervezett mértékű felfutása." (75. oldal) (A FATÁJ megjegyzése: a fás szárú energiaültetvények indításához az Erdőtörvény módosítása nagy kérdés, hogy mikorra lesz majd hatályos. Hasonlüan nagy kérdés, hogy a fa igen nagy mértékben bioárammá felhasználásnak milyen hatása lesz a faiparra és annak alkalmazottaira.)

2006-09-15 FATÁJ


Felavatták a Csergezán Pálról elnevezett fa szerkezetű kiltót a Nagy-Kopaszon

Pilisi Parkerdő Zrt.Új kilátó épült a Budai-hegység legmagasabb - 559 m - csúcsán, a Nagy-Kopaszon. A munkálatok 2004-ben kezdődtek és 2006. szeptember 5-én volt az átadási ünnepség. A Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán emelkedő kilátó felső szintje 18 m magas. A pont 100 lépcsőfokon elérhető magasságból egyedülálló körpanoráma tárul a látogatók szeme elé. "Tiszta időben a főváros 100 km-es környezetét belátni, a Mátrától a Pilisen és Zsámbéki-medencén át a Velencei-hegységig. Az Esztergomi bazilika akár felhős időben is szabad szemmel látható. A jól azonosítható látnivalók irányát a kilátószinten ábrák és feliratok jelzik" - mondta Zambó Péter, a kilátót építtető Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.
A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészete által épített kilátó beton alapon nyugszik, szerkezete a kültéri viszonyoknak leginkább megfelelő vörösfenyőből készült. A tervezők - a hannoveri világkiállítás magyar pavilonját is jegyző Basa Péter, Czér Péter és Jordán László - különleges lécborítást alkalmaztak. Ez lehetővé teszi a szabad kilátást, ugyanakkor tériszony nélkül lehet feljutni a kilátószintre. A tágas pihenők nagyobb csoportok látogatását is lehetővé teszik, egyszerre 150 fő tartózkodhat a kilátóban. A földszinti beton alapzatot graffiti-álló festékkel festették. A kilátó csúcsán lévő nemzeti zászló jól látszik a János-hegyről vagy akár a Zsámbéki-medence településeiről
A kilátó építését az FVM 40 M Ft-ral támogatta.
A kilátó névadója a híres természet- és vadászfestő Csergezán Pál, aki számos képen örökítette meg a környék élővilágát. Az avatási ünnepség után a részvevők megkoszorúzták a 10 éve elhunyt művész közelben fekvő sírját.
A Pilisi Parkerdő Zrt. további öt kilátót tart fenn, egy kivételével mind a főváros közvetlen közelében található. A kirándulók több mint tíz kiépített kilátópontról - például Dobogókőről - is gyönyörködhetnek a panorámában.
Forrás: Lomniczi Gergely, kommunikációs vezető, (20) 984-6134 lomniczi.g@bp-erdeszet.hu

Kapcsolódó sajtóhír:
Budapesten és környékén hét kilátó is van, a legújabbat nemrég avatták föl a Budai-hegység legmagasabb csúcsán, a Nagy-Kopaszon. A tornyot Csergezán Pálról, a híres természetfestőről nevezték el. A Pilisi Parkerdő Zrt. Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán emelkedő új kilátójának tizennyolc méter magas felső szintjéről pazar körpanoráma nyílik a főváros 100 kilométeres körzetére. Továbbá egész komoly kilátóáttekint olvashat itt: nol.hu 09-09


Fahidat avattak Brennbergbányán

Fából készült, akadálymentesített fahidat avattak Berennbergbányán szeptember 14-én. A beruházás 2006. tavasszal kezdődött el, a tényleges építéshez augusztus közepén fogtak a szakemberek. A rámpás fahíd a Nemzeti Kutatási Hivatal támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásából, továbbá az önkormányzat anyagi segítségével jött létre. A rámpa műszaki szerepéről dr. Molnár Sándor, a Faipari Mérnöki Kar dékánja mondott rövid bevezetőt, és köszöntötte a meghívottakat. Ezt követően az új létesítményét prof. dr. Faragó Sándor rektor avatta fel.

A NYME-ERFARET (Erdészeti és Faipari Regionális Egyetemi Tudásközpont) keretében a Faipari Mérnöki Kar, Építéstani Tanszéke elindított egy az akadálymentesítést szolgáló szabad nyomvonalú, környezetbarát farámpa kutatási programot. A kutatás célja, hogy a mozgássérültek számára olyan farámpa konstrukciót fejlesszünk ki ami tájba illő és így azokat tájvédelmi körzetekben, nemzeti parkokban is el lehessen helyezni. A kitalált konstrukció lehetővé teszi, hogy a terep adottságaihoz maximálisan alkalmazkodó, kötetlen nyomvonalú fakonstrukció épülhessen.
A Faipari Mérnöki Kar és azon belül az Építéstani Tanszék egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy Ha-zánkban egyre több faépület és fakonstrukció épüljön. Megpróbáljuk, a külföldön már egyre több ember számára természetes "ÉPÍTS FÁBÓL" elvét megértetni a gyerekekkel és az Egyetemünk hallgatóival.

A kutatási program és az Ifjúsági Tábor célkitűzései szerencsésen találkoztak a megtervezett fahídban. Olyan hídat sikerült tervezni, ami a közlekedés elsődleges szempontjai mellett további erényeket is rejt magában: gyalogos fahíd ökologikus jelkép körszínpad gyermekjátszótér kutatási program. A tervezésnél mind az öt szempontot valamint a szakági előírásokat is figyelembe kellett venni. A híd mérete és lejtési szöge a vonatkozó előírások szerint készült. A függőleges korlátpálcákat később szerelik be. A RET-en belül a kutatás pénzügyi koordinálását Dr. Gerencsér Kinga végzi. A rámpa kb. 7 millió forintos költségvetéssel készült. A költségeket a Faipari Mérnöki Kar és a Polgármesteri Hivatal állta.
A tervezők: Szabó Péter építészmérnök, Andor Krisztián építőmérnök, Hantos Zoltán faipari mérnök.
A kivitelező: Ubrankovics Kft.

A faszerkezet elemei: Akác - elülső rész lépcsőzetes tuskók, Vörös fenyő - tartószerkezet, Tölgy - bordázott padlódeszkázat; Felületkezelés: Kínai faolaj.

2006-09-15 FATÁJ: napisajtó (kisalfold.hu 09-14) és az ERFARET titkárság segítsége és sajtóanyaga alapján.


Magánerdészeti Információs Központ avatása és Országos Erdőfórum

Az ország első Magánerdészeti Információs Központját avatta fel Nyíregyházán Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szeptember 10-én, vasárnap. hirado.hu 09-10 , szon.hu 09-10

A következő FATÁJ lapszámban lesz fényképes beszámoló az Országos Erdőfórumról.

2006-09-25


Gazdasági jelenségek, események

Mintegy 7-szer annyi faipari, bútoripari, asztalos, fakereskedelmi és erdészeti cég szűnt meg, vagy ment csődbe, felszámolásba 2006. augusztusában, mint a korábban egy-egy hónapban.
Aki a FATÁJ-online lapot olvassa, bizonyára használta már, de legalább ismeri a FATUDAKOZÓ-t, ahol a háttérben több mint 10.000 cég szerepel, közülük 2600-nál többen láthatóak az online felületen, amiből közel 600-nak a kapcsolati adatai is láthatóak. A rendszert a FAGOSZ több mint 10 éve működteti. Sok tapasztalat gyűlt össze. A Céghírekből (amit ma már DVD-n adnak ki) kereshetőek az új és a megszűnő, csőd- és felszámolási eljárásba lépő, cégek is.
Eddig havonta átlagosan 130 (100-150) szakterületünkbe tartozó cég szűnt meg, vagy indult nála csőd-, illetve felszámolási eljárás. A meglepetés: most szeptember közepén azt láthatjuk, hogy 2006. augusztusában ezzel szemben kiugróan sok, 878 fás és erdész vállalkozás szűnt meg, vagy indult nála csőd-, illetve felszámolási eljárás a Céghírekben keresgélésünk találati listája szerint. Lehet ugyanakkor, hogy valamilyen cégbírósági nagytakarítás tanúi lehetünk, mert az esetek mintegy 80%-a (a vizsgált augusztusban) a megszűnés, tehát a valamilyen eljárás végén a cég bírósági nyilvántartásból kivezetése. (E találati lista szereplőinek kevesebb mint negyede az erdész, a többi fás.)
A megszűnteket a Fatudakozó alapját képező FAKAT-Komplex CD-ről töröljük, a felszámolás alá kerülteknél pedig jelezzük, hogy: f.a. Forrás: FAGOSZ titkárság, Tóth János.

Nem vezetett tömeges kilépéshez az EVA kulcsának 15-ről 25 %-ra emelése: a mintegy 103 ezer evázóból a szeptember 15-ig feldolgozott adatok szerint mindössze 658-an jelentkeztek ki. magyaroszag.hu 09-19

Szeptember 15-étől változások az adózás rendjében: Fiktív cég: Az adóhatóság felfüggesztheti azoknak a cégeknek az adószámait, amelyek nem találhatók meg a székhelyükön, és a képviselőjüket sem lehet utolérni. A bankoknak a levont kamatadót havonta - összesítve - be kell vallaniuk. A másik EU-tagállamban levont kamatadót itthon be kell vallani, és a különbözetet be is kell fizetni. Ellenben ha a magyar kamatadó alacsonyabb, akkor a különbözetet az APEH csak kérelemre utalja vissza. A szeptember 15-e után indult felszámolásoknál az APEH mulasztási bírságot szabhat ki a felszámolóra, ha az nem fizette be a csődben lévő cég adóját. magyarorszag.hu 09-14

A Bútorszövetség megjelentette a soproni szakvásárra a szokásos bútoripari statisztikai áttekintését, amely a főbb bútor termék alcsoportok szerint tagolva tartalmazza a termelést, az exportot és a belföldi értékesítést a hazai cégekre, valamit az ország teljes bútor export-importjának főbb adatait. Az öt oldalas elemzés a fenti kapcsolón elérhető.

2006. május-július között a foglalkoztatottak száma 3.934 ezer, a munkanélkülieké 311 ezer volt, a munkanélküliségi ráta 7,3%-ra (2005. azonoshoz +0,2%pont) emelkedett - közölte a KSH aug. 29-én. A 2006. január-márciushoz képest ugyanakkor ez -0,4%pont, a szezonális hatásokból is következően. magyarorszag.hu 08-29

A Monetáris Tanács aug. 28-án, aug. 29-től 50 bázisponttal 7,25 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A döntés lényegében megfelel az elemzői várakozásoknak. A testület ezt megelőzően júniusban 25 bázisponttal 6,25 százalékra, júliusban 50 bázisponttal 6,75 százalékra módosította az alapkamatot, ami korábban, 2005. szeptember és 2006. június között 6 százalék volt. magyarorszag.hu 08-28

A nyáron elkészült az ITD honlapján a Beszállítói Program saját aloldala és a hitelprogram is tovább igazodott az igényekhez. Forrás: ITDH 09-14-i levele.

2006-08-29 FATÁJ


Céghírek

ERDÉRT Zrt. Az ERDÉRT Zrt. Szolnoki Facentrum 2006. 08. 31-én megszűnt. Helyette az ERDÉRT Zrt. Kecskeméti Facentrum néven nyit 2006. 09. 15-én új telepet, melynek igazgatója: Farády Zsolt 06-30/415-4994. (6000. Kecskemét, Felsőcsalános u. 59/b.)
FVM
Az FVM belső szervezetének átalakulásával jött létre a Természeti Erdőforrások Főosztálya augusztus 1-vel, melynek szervezeti tagozódása:
- Erdészeti Osztály, főosztályvezető-helyettes: Szepesi András;
- Vadászati Halászati és Vízgazdálkodási Osztály, főosztályvezető-helyettes: Pintér István;
- Kutatási és Biotechnológiai Osztály, osztályvezető: Sándor István.
Csóka Péter, a főosztályvezető augusztus 25-én kapta meg megbízását. Az általános főosztályvezető helyettes Klemencsics András.
TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.

A TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. lett Rt-ből augusztus 22-én.

A FATUDAKOZÓ-ban új szereplők:

GEOTEX Kft.
Geotex Kft. WILSONART GIBRALTAR homogén akril lapok, lemezek, mosdók, mosogatók, szerszámok, a megmunkálás eszközeinek forgalmazása. ALKOR 3D PVC fóliák. RESOPAL lapok.
ROZMARING Hungária Kft.
ROZMARING Hungária Kft. Csiszolóanyagok márkakereskedelem, konfekcionálás. BMA olasz csiszolóvásznak és papírok. CARBORUNDUM ELECTRITE cseh köszörű, -élező, -fenőkövek.
Raab Karcher TÜZÉP Zrt.
Raab Karcher TÜZÉP Zrt. Építő fa- és egyéb anyagok forgalmazása. Nyílászárók, ajtók, ablakok, padlóburkolatok, faáruk. Építőanyag kereskedelem.
  TABAKA Bt. Erdőművelés, fakitermelés, belföldi faanyag kereskedelem. STIHL erdészeti gépek, szerszámok forgalmazása.
  Dobay Péter Kereskedés erdészeti eszközökkel és szerszámokkal, "S" kapoccsal, műanyag "H" kapoccsal. Kézi láncfűrészek, OREGON fűrészláncok, vezetőlemezek, csillagkerekek, kenőanyagok forgalmazása, fűrészláncok konfekcionálása.
  VIHAROS és TÁRSA Erdőterv Bt. Mérnöki tevékenység, szaktanácsadás, szolgáltatás: földmérés; parképítés; erdőgazdasági feltáróutak tervezése, korszerűsítése, fenntartása; erdőtelepítés; különleges erdők, parkok, fásítások létesítése, átalakítása; vízelvezetés, melioráció.
BIRDAL Kft.
BIRDAL Kft. Faanyagok, fatermékek forgalmazása.
  Solari Kft. Keményfa kültéri megoldások, panelek, akácból és vörösfenyőből.
SZILKER Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Dow Corning szilikonok, National faipari ragasztók és GORI faipari festékrendszerek hivtalos disztribútora. Deventer profilok, poliuretán habok, Aluron vízvetők, penészölő forgalmazása.
  ERDÉSZETI Szaporítóanyag Kft. Nyár, tölgy, bükk, akác erdők vásárlása. Szaporítóanyag termelés-értékesítés (nyárak, tölgy, akác, szil, fekete fenyő). Nyár export rönk felvásárlása.
KAPOS-MECHANIK Bt.
KAPOS-MECHANIK Bt. Faiparban szalag- és keretfűrészlapok gyártása; CrV és Kefém körfűrészek, gyalukések, faipari marók, köszörűkövek, favédő anyagok, stb. forgalmazása. Faipari szerszámok javítása, élezése. Védőkesztyűk, drótkorongok, karbantartó gépek értékesítése.
  Ferenczi Géza, csemetetermelő Erdészeti szaporítóanyagok termelése: SZNY, KST, NNY, A, MK, FKNY. Erdőgazdálkodási szolgáltatások: fakitermelés, erdőfelújítás, erdőtelepítés, erdőkezelés.
  HOLZ-FA Faipari Kft. Akác karók és oszlopok gyártása iváni fűrészüzemünkben. Erdőgazdálkodási szolgáltatások (erdőápolás, fakitermelés), faanyag-kereskedelem, fatermékek exportja.
HUNGAROPRO Kft.
HUNGAROPRO Kft. Holland NEPRO cég modulszerű faházainak, pavilonjainak, faépületeinek hazai előállítása, forgalmazása.

A FATUDAKOZÓ-ban megjelenésüket megújították:

     
  Abádszalóki Magán Erdészeti Kft. Erdőgazdálkodás (1300 ha-on). Integrátor. Csemetekert 2,0 ha, nemesnyár: 80-100 ezer, egyéb keménylombos: 50-80 ezer db. Faanyag forgalmazás, mezőgazdasági és épületfenntartó szolgáltatás, gépjavítás.
D & K Kft. - WAGNER képviselet
D & K Kft. - WAGNER képviselet J. WAGNER márkájú, anyag és energiatakarékos, környezetkímélő festőberendezések forgalmazása.
HUSQVARNA Magyarország Kereskedelmi Kft.
HUSQVARNA Magyarország Kereskedelmi Kft. Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER.
KUHN Földmunka- és Rakodógépeket Forgalmazó Kft.
KUHN Földmunka- és Rakodógépeket Forgalmazó Kft. Erdészeti rakodógépek (PALFINGER, EPSILON daruk), VALMET harvesterek (döntő, rakásoló gépek) és forwarderek (kihordók), MITSUBISHI targoncák, KOMATSU földmunkagépek forgalmazása.
NERBÓTHERM Ajtó-Ablak Faipari Kft.
NERBÓTHERM Ajtó-Ablak Faipari Kft. JIM BARNA tipusú faablakok, faajtók gyártása. Homlokzati nyílászárók, ablakok, erkélyajtók, bukó-toló ajtók, emelő-toló ajtók, harmónika ajtók, bejárati, beltéri ajtók.

2006-08-28 ... FATÁJ


Megjelent a FAKAT-Komplex.CD 2006 szeptemberi kiadása,
+ az Erdészeti Cím- és terméktár is

Megjelent a FAKAT-Komplex.CD 2006 szeptemberi kiadása: 3 nyelvű kezelőfelület, az erdész, faiparos, bútoros-asztalos szakma legnagyobb hazai címtára.
Összes cég: 10.000 (ebből az online felületen is látszik MAX: 447; MID: 89; MIN: 2064 cég)
A cégeknél összesen 2.805 részleg, alegység, viszonteladó adatai
Cégvezetők: 9.640 személyes elérhetőségekel
Weblap: 1.725 cégnél
Email : 2.271 cégnél
Ára: 22.000,- Ft (nettó) árjegyzékünk szerint, megrendelhető a FAGOSZ titkárságon.

Erdészeti Cím- és Terméktár 2006 
A tizenkét éve működő cégadatbázis-rendszerünk legújabb eleme jelent meg a Wood-Tech Szakvásárra időzítve! A több év óta cd-melléklettel is ellátott kiadványban több mint 150 hazai erdőgazdálkodó vállalkozás mutatkozik be. Ezek mellett az ágazat hatósági, oktatási, kutatási intézményei is megtalálhatóak, továbbá közzétettünk benne egy általunk készített tanulmányt "A magyar erdőgazdálkodás és fafeldolgozó ipar főbb jellemzői" címmel.
Ára: 800,- Ft+ÁFA, további részleteket talál a FAGOSZ honlapján.


Események

FAGOSZNovember 8-9. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia
A FaKonferencia programja még később áll össze, szokás szerint azonban a hengeresfa és elsődleges faipari termékekkel és ezek piacával összefüggő előadások lesznek. Amint kész a november 8-9-i program, illetve a jelentkezési lap, a FAGOSZ honlapján az Események menü alatt hozzáférhető lesz.
A helyszín ismét új: Dobogókő, Nimród szálloda. A menetrend is a kialakultak szerinti: 8-án ebéddel indítunk, amit a plenáris ülés követ, majd a vacsora és a baráti, üzleti beszélgetéseké lesz a terep késő estig és akár azon túl is. Akik ott alszanak, a 9-i reggeli utánra időzíthetnek még néhány kétoldalú megbeszélést. További tájékoztatás: FAGOSZ titkárság.

MAKÉSZNovember 3-4-5.: IV. Készház Vásár és Szakmai Napok
Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ. Az ÉVOSZ Könnyűszerkezetépítő Tagozat MAKÉSZ Védjeggyel rendelkező és az állandó tagjai, valamint a támogató és beszállító cégek mutatják be termékeiket és szolgáltatásaikat. November 3-án és 4-én, a péntek és szombat délutánonként a szakmai program keretében a szakma képviselői és az építtetők részére tartanak előadásokat.
Készház Magazin: A Könnyűszerkezetépítő Tagozat 2006-ban Készház Magazin címmel új kiadványt jelentet meg. A Készház Vásár és Szakmai Napokra megjelenő Magazin a korábbi Készház ÁBC kiadvány helyett készül. A 3.000 példányban megjelenő 64 oldalas Magazinban: összefoglaló a készházépítési technológiáról, annak műszaki követelményeiről, valamint a Tagozat MAKÉSZ Védjeggyel rendelkező és állandó tagjainak bemutatása, valamint az építtetőket és a szakembereket is érdeklő szakcikkek. 300eFt/oldal+áfa a hirdetés, PR riport vagy interjú. További info az ÉVOSZ honlapján.

Bútorvilág szakvásárOktóber 26-29.: Bútorvilág szakvásár.
Helyszín: Budapest, Hungexpo vásárterület, "A" csarnok.
BÚTORVILÁG 2006, Életmód - Lifestyle: 15. alkalommal kerül megrendezésre a BÚTORVILÁG kiállítás ez év október 26-a és 29-e között a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség gesztorálásával a Hungexpo Budapesti Vásárközpont "A" pavilonjában. A társadalmi és gazdasági változások folyamatosan alakítják környezetünket s benne mi magunk is változunk. Ezt a folyamatot érik tetten az évenként megrendezésre kerülő kiállítás résztvevői amikor segítenek az otthon, a munkahely személyre szóló kialakításában. A kiállítás fókuszában a bútor áll, mint lakókörnyezetünk hangsúlyos eleme, de helyet kapnak a kiegészítők, a teljesség kialakításához kapcsolódó tárgyak.
A tárgykultúra alakítói itt is megmérettetik magukat: a fiatal asztalosok, és az Iparművészeti Egyetem hallgatói vonultatják fel ötleteiket, remekeiket. A lakberendezők bemutatják az egészben való gondolkodás előnyeit, a különböző stílusokat - életérzéseket. Legyen ez a kiállítás gondolatadó, ösztönző környezetünk ujjá formálására, várjuk Önt, tegyük ezt együtt október 26-29-ig a Hungexpo Budapesti Vásárközpont "A" pavilonjában!

október 6.: Faipari szakmai nap: Vállalatirányítás, finanszírozás, EU pályázat
A Ross Systems Hungary Kft szeretettel meghívja Önt az általa szervezett Faipari Szakmai Napra, mely 2006. október 6-án lesz az erdőgazdaságok, fafeldolgozók, fából készült termékek gyártói részére.
Helyszín: Hotel Gottwald**** Tata, M1-es autópálya mellett. Részletes Program.

MGYOSZMGYOSZ konferencia: "Hogyan tervezzük adóinkat, avagy őszi változások a törvényekben" 2006. október 4. (szerda) 10 óra. (A BDO Forte Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft. előadói) A konferencia részletes programja és jelentkezési lapja. Részvételi díj: 15eFt, MGYOSZ (közte FAGOSZ) tagoknak 12eFt.

MGYOSZMGYOSZ csúcstalálkozó: Új Magyarország, új nemzeti fejlesztéi terv (Kik lehetnek az EUs pénzeső haszonélvezői?) Előadó: Bajnai Gordon kormánybiztos. 2006. szeptember 28. (csütörtök) 10:00, MGYOSZ székház: Budapest, Kossuth tér 6-8. VII. emelet. A rendezvény ingyenes. Részvételi jelenkezés szeptember 25-ig az MGYOSZ titkárságon: Fax (1) 474-2063, 474-2064 (Jelezze FAGOSZ tagságát!)

ITDSzeptember 27.: ITD tanfolyam a játékok biztonságáról és a CE jel alkalmazásáról. (A rendezvény díjmentes!) A program és ajelentkezési lap megtalálható az ITD honlapján.

Nézőcsúcsra, 6-8000 látogatóra számítanak a szervezők az idei Kortárs Enteriőr lakáskultúra és lakberendezési vásáron, mely szeptember 21-én (??) délután nyílik a szokott helyen, az Aranybika Szálló Bartók Termében, Debrecenben. deol.hu 09-14 A Vendégváró szerint az időpont az előzővel ellentétben: szeptember 26-29. vendegvaro.hu A vagy.hu is ezt az időpontot erősíti meg, ahol részletes vásárelőzetes olvasható: vagy.hu

Lakás és Enteriőr építészeti és lakberendezési vásárszeptember 23-24.: Lakás és Enteriőr építészeti és lakberendezési vásár Győrött. ., hogy az önálló arculattal rendelkező, a minőséget magukénak érző vállalkozások, és a fogyasztó találkozhasson. ., hagy a lakosság megismerje a szomszédban előállított minőségi terméket.., hogy a mester megismerje a vevő igényeit, hogy aztán személyre szabhassa a bútort. ., hogy támogassuk a hazai ipart. ., hogy megmutassuk: ugyan olyant olcsóbban, annyiért sokkal jobbat tudunk csinálni! Helyszín 2006. őszén, most: Győr, Egyetemi csarnok. Ugyanakkor a vásárt szervező X-meditor Kft. nagy terveket sző, mert az esemény honlapja szerint 2007-ben ugyanezt még az ország további öt nagyvárosában is meg kívánják szervezni. Forrás: OAFSZ titkárság.

Szeptember 21-22.: Nemzetközi vidékfejlesztési és erdészeti konferencia ( Erdészet és a vidékfejlesztési politika jövője - az elmélettől a gyakorlatig) Helyszín: Budapest, Benczur u. 34., a FAO Alregionális Irodája
CEPF: Erdőtulajdonosok Európai SzövetségeA tanácskozást az Európai Bizottság Mezőgazdasági, Vidékfejlesztési és Erdészeti Osztálya, valamint az Erdőtulajdonosok Európai Szövetsége szervezi. A mintegy 20 országból érkező résztvevők az EU 2007-2013-as programozási időszakának erdészeti intézkedéseit tárgyaljak meg.
- a Nemzeti Vidékfejlesztési Programok tapasztalatai az egyes tagországokban;
- információcsere a vidékfejlesztésben végrehajtott erdészeti intézkedésekről;
- az állami és magánszféra együttműködésének erősítése;
- az EU vidékfejlesztési modell ismertetése és megvitatása;
- az egyes országok megoldásainak bemutatása az EU intézmények számára;
- a CEPF információs hálózatának erősítése;
- együttműködés az egyes szervezetek között, és az EU illetékes osztályaival.
A konferencián mind a magán, mind az állami szektor, illetve számos országból a vidékfejlesztési (erdészeti) minisztérium képviselteti magát. Az előadók az Európai Bizottság brüsszeli központjából, Ausztriából, Finnországból, Svédországból, Németországból, Spanyolországból és Szlovéniából érkeznek. A konferencia nyelve angol. Kapcsolat: Lengyel Atilla T.:461-2019; (30)408-1283
Az EB Mezőgazdasági és vidékfejlesztési honlapja a témába vágó további ügyek iránt érdeklődőknek.

Szeptember 20-tól: 10. Országos Erdők Hete. Az Országos Erdészeti Egyesület és számos erdőgazdálkodó, illetve az erdészettel kapcsolatban álló más szervezet ilyenkorra időzíti különböző rendezvényeit, aminek következtében a szokásosnál többen kerülnek kapcsolatba a nagyközönség részéről és más szakterületekről az erdőgazdálkodás. Az Erdők hete nyitórendezvénye: az I. Európai Erdőpedagógiai Találkozó Sopronban (09. 20-22.) a Gyermek és Ifjúsági Táborban, ahol az Erdők Háza is található. A találkozó háromnyelvű (M/N/A) és természetesen több erdőpedagógiai előadás lesz a különböző országok résztvevőitől.
A témában kutatva érdkes feldolgozásra akadtam: a 2005. évi Erdők hete a Múlt-Kor Történelmi portálon. Azon túl, hogy a tavalyi rendezvényt feldolgozták, sok a témába vágó további anyag is elérhető itt.

szeptember 20.: Az FVM Gépkísérleti Intézetének szervezésében: Pellet, brikett szakmai nap, helyszín: Gödöllő. A kapcsolón elérhető a program és a további részletek.

BNVBudapesti Nemzetközi Vásár szeptember 9-17.
Az árucikkek legnagyobb választékát ezúttal is az "otthon" jegyében kínálja a BNV. Modern és hagyományos vonalú bútorokat, számos lakberendezési tárgyat, apróbb, s nagyobb kiegészítőt, kerámiatárgyakat, különböző lakástextíliákat, gyönyörű szőnyegeket, vidám színekben pompázó függönyöket, jacuzzikat, úszó medencéket. Egyszóval mindent, ami egy lakást, vagy házat igazi otthonná varázsol. Mindazok, akik még kissé járatlanok lakásuk átalakításában, felújításában, feltétlenül keressék fel az "A" pavilonban a Lakberendezők Országos Szövetségének "Trend-szigetét". Itt nemcsak a bútor-divattal ismerkedhetnek meg, hanem segítséget is kaphatnak a jelenlévő szakemberektől elképzeléseik megvalósításához.

2006-08-28... FATÁJ


Erdőtanusítás, PEFC hírek

PEFC PEFC = Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes = Erdőtanusítási Rendszereket Megvalósitó Program. A PEFC Tanács független, non-profit, nem-kormányzati szervezet, melyet 1999-ben alapítottak. Célja a független (u.n. harmadik) szervezet általi tartamos (fenntartható) erdőgazdálkodási gyakorlat vizsgálata és tanusitása, illetve a fatermékek eredettanusitása. A PEFC rendszert önkéntességi alapon vállaló gazdálkodók és fatermék gyártók és forgalmazók kötelezettséget vállalnak a nemzeti szabvány szerinti tartamos (fenntartható) erdögazdálkodási gyakorlat folytatására, továbbá tartamos gazdálkodásból származó fanyag felhasználásra. Ezt a vevők számára a terméken elhelyezett és liszensz alapján kiadott PEFC logo igazolja. A további részletek megtalálhatóak a www.pefc.org honlapon.

Szeptember 12-én tartotta ülését az OEE Erdőtanusítási Szakosztálya Bugacpusztán. Az erdőtanusitási rendszerek hazai tapasztalatairól és a PEFC rendszer bevezetésének szükségességéről folyt vita és tájékoztatás. Az ülésen a Nyírerdő, a SEFAG és a Mecsekerdő Zrt-k ismeretették az FSC tanusítással kapcsolatos tapasztalatait, valamint a PEFC Magyarországi Egyesület mutatta be a jelen helyzet nehézségeit. Az ülésen tőbb erdőgazdasági Zrt. támogatásáról biztositotta a PEFC rendszer bevezetését, amelynek első feladata a hazai szabvány kidolgozása és gyakorlati tesztelése. Ez a feladat az egész magyar erdőgazdálkodás ügye - hangzott el a részvevőktől. Forrás: Lengyel Atilla, a PEFC Magyarországi Egyesület titkára.

Oroszországban a két nemzeti erdőtanusítási rendszer egy ernyőszervezetben egyesült a PEFC Tanács égisze alatt. A két szervezet elnöke egy ernyőszervezet alapító okiratát aláírta, hogy mindkét orosz erdőtanusítési nemzeti rendszer jelen legyen a PEFC-ben. A PEFC Igazgatósága szeptember 15-én jelezte, hogy a PEFC októberi Közgyűlésének azt fogja javasolni, hogy a továbbiakban ez az új szervezet legyen oroszország részéről a PEFC tagja. Mindkét orosz nemzeti szervezet kinyilvánította, hogy tanusítási rendszereiket benyújtják PEFC általi elfogadtatásra. további részletek

Megjelent a PEFC hírlevél 2006. augusztusi száma, amely pdf-ben (angol) letölthető további részletek

2006-08-28... FATÁJ, a www.pefc.org alapján


Öregdiák honlap nyílt a NYME-en

Öreg DiákA Nyugat-Magyarországi Egyetemen végzetteket igyekszik összegyűjteni az Öregdiák honlap, melynek célja:
"Az Öregdiák oldal létrehozásával az a célunk, hogy a Nyugat-Magyarországi Egyetem diákjai a diploma megszerzése után is kapcsolatot tarthassanak felsőoktatási intézményükkel, illetve azokkal a régen látott cimborákkal, akikkel együtt koptatták az iskolapadot, akikkel mára egy szakmai közösséggé kovácsolódtak.
Volt diákok kapcsolatba léphetnek egymással és intézményükkel, nyomon követhetik Egyetemünk fejlődését, oktatási kínálatának alakulását, hírleveleken keresztül tájékozódhatnak az egyetemi élet eseményeiről."
Látogasson el Ön is az Öregdiák honlapra és regisztrálja magát!

2006-09-15 FATÁJ


Sajtószemle

Kronospan-MOFA Kft.A termelés újraindításához megkezdtük az alapanyag beszerzését, valamennyi korábbi rostfa- beszállítónkkal felvesszük a kapcsolatot - mondta Szántó Dezső, a Kronospan-Mofa Kft. vezérigazgatója. A jövő év márciusától termelő HDF lapkészítő üzemnek 2007-ben hasonló mennyiségű, azaz mintegy 300 ezer ürméter rostfára, fűrészüzemi aprítékra, széldeszkára lesz szüksége, mint amennyit korábban a gyár egy év alatt feldolgozott.
A visszabontást befejezték, folyik az üzemcsarnokok építése, a volt irodaépület teljes átalakítása. November közepétől folyamatosan érkeznek a környezetet már nem szennyező, száraz eljárású lapkészítő, valamint a lakkozóüzemi gyártósorok gépei. Az új gyár jelenlegi 53 fős létszámát a termelés beindulásáig két lépcsőben 150 főre emelik. dunantulinaplo.hu 09-19

A hazai kereslet visszaesése és az egyre több versenytárs jelenti a bizonytalansági tényezőt a jövőt illetően az eddig folyamatosan bővülő magyar családi vállalkozás, a Bio-Textima Kft. számára. A speciális biomatracokkal, léces betétekkel, ágyrendszerekkel foglalkozó, egyedi hálószobabútorok gyártó társaság legutóbb tavaly kapott nagydíjat az őszi BNV-n, ahol idén, az elmúlt hétvégén záruló rendezvényen is sikeresen szerepeltek. nepszava.hu 09-19

A holland kormány úgy döntött, hogy munkaerőpiacának tizenhat szektorát megnyitja a 2004 májusában csatlakozott nyolc közép-kelet-európai ország polgárai előtt. Az érintett szektorok: faipar, nagykereskedelem, fémfeldolgozás, pékipar, húsfeldolgozó ipar és mészárszékek, kereskedelem és vendéglátás, kézművesipar, egészségügy, szociális szolgáltatások, egyes kereskedelmi szolgáltatások, az építőipar bizonyos területei és a távközlés. globalpress.hu 09-19 , privatbankar.hu 09-19

Az 1956-os forradalom és szabadságharc szentgotthárdi emlékerdejét kezdték el kialakítani a hét végén. Az erdő egyben védősáv is a város és az ipari park között. A kéthektáros parkerdőben 1956 fát ültetnek el, főként az Őrségre és a Vendvidékre jellemző, őshonos fajtákat, tudtuk meg Bugán József városi erdőgazdálkodótól. A sétautak mentén úgy ültetik el a fafajtákat, hogy az őszi lombszíneződéskor a magyar nemzeti lobogó színeit adják ki. A sétány közepén álló emlékmű a nemzeti lobogóból kivágott címert szimbolizálja. Az emlékerdő telepítését az ÁESZ Szombathelyi Igazgatósága támogatta, az FVM vissza nem térítendő támogatást adott a saját erőt nem igénylő, erdőtelepítésre létrehozott forrásból. Szentgotthárd az ingatlan átengedésével járult hozzá az emlékpark kialakításához. Az emlékerdőt október 20-án adják át. vasnepe.hu 09-19

Zala megyében 2004. óta van jelen a szervezett falopás, amelynek lényege, hogy a szervezők valamelyik erdőben résztulajdonhoz juttatnak egy többnyire vagyontalan személyt, aki engedély nélkül letermeli a faállományt. A lopás ténye nem állja meg a helyét, mivel tulajdonon belül van, "csak" az engedély nélküli fakitermeléssel vádolható. A bírságot azonban nem tudják behajtani ezeken az embereken. Az erdészeti hatóság küzd ez ellen, de kézzelfogható eredményt az új erdőtörvény hozhat, szigorító intézkedéseivel. Eddig Zalában ezzel a módszerrel 35-36 hektár erdőt vágtak ki engedély nélkül. Nagy szükség lenne a hathatós törvényi módosításokra, amelyek meggátolnák az erdőirtásnak ezt a módját. zalaihirlap.hu 09-17

Szeptember 16-án szombaton nyílt meg az "Erdők háza" a Salgótarján melletti Salgóbányán. A használaton kívüli erdészlakból kialakított fogadóközpont különlegességei közé tartozik, hogy itt a vakok tapintással szerezhetnek ismereteket a természetről, és egy sötétszobában a nemlátók is megtapasztalhatják, hogy a látó emberek hogyan érezhetik magukat a természetben. Az Erdők házát az erdőgazdálkodás hasznából (Ipolyerdő Zt.) és a FVM erdészeti támogatásából csaknem 40 millió forintból hozták létre. Lévárdi György, a salgótarjáni erdészet vezetője és Poldauf Zsuzsanna, az Ipolyerdő Zrt. pedagógiai szakreferense a cégen belül e téma közvetlenebb gazdája. uno.hu 09-16

80 millió Ft AVOP-támogatással ingyenes szakképzési program indul romák számára Somogy megyében. A résztvevők az erdőművelő, a fakitermelő, a gépkezelő szakmát és az általános mezőgazdasági ismereteket sajátíthatják el a képzésen. A 3-5 hetes szakmai továbbképzésen hátrányos helyzetűek, főként romák vehetnek részt - ismertette Káplár János, a támogatást elnyert szőcsénypusztai Széchenyi Zsigmond Szakközép- és Szakiskola igazgatóhelyettese. Erdőművelő, motorfűrész-kezelő, fakitermelő, lakott területi fakitermelő, gépkezelő szakmákat és általános mezőgazdasági ismereteket sajátíthatnak el a jelentkezők. Azért ezeket a képzéseket választották, mert a megye erdőben gazdag, folyamatosan szükség van utánpótlásra a telepítéshez, gondozáshoz, fakitermeléshez. Az első tanfolyamokra október közepéig lehet jelentkezni, ezt követően pedig folyamatosan, 2008 augusztusáig. magyarorszag.hu 09-15

Két motorkerékpárt adott a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnak az Ipolyerdő Zrt. Dóra Ottó, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke köszönte meg elsőként az értékes adományt a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón: A közbiztonság területén jelentős eredményeket érhet el a nagy értékű motorkerékpárok használatával a Salgótarjáni Rendőrkapitányság. Kiss László, az Ipolyerdő Zrt vezérigazgatója, mint a megye gazdasági életében igen fontos szerepet betöltő cég vezetője, igen hasznos ajándékot adott most át! A megye keleti felében a lakosság többszörösen hátrányos helyzetben van, az emiatt rendszeresen elkövetett falopások, egyéb ügyek kezelése átfogó és összetett feladat megoldását kívánják. Ehhez nyújt segítséget a két motorkerékpár. Az illegális fakitermelők elleni rendőri tevékenység közvetlenül a gazdálkodás, a különféle zavaró tényezők kiszűrése pedig a turisztika vonzóbbá tételét fogja szolgálni ezen a tájon! Butkai István alezredes, Salgótarján rendőrkapitánya reményét fejezte ki, hogy a terepmotoros járőrök szolgálatba állításával a salgótarjáni és környékbeli közlekedési morál is jelentősen javul majd. Az ország más részein is a rendőrség kötelékében szolgálatot teljesítő terepmotoros járőrök igen szép eredményeket értek el. nmedia.hu 09-14

Hajdú-Bihar megye összes erdőterülete több mint 68 ezer hektár. Ebből 35 ezer hektár magán, illetve közösségi tulajdonban van, 33 ezer hektár pedig állami erdő. Ez dinamikusan változik. A megye összterületéhez képest 11-12 százalékos az erdősültségi arány. Ez az országos átlag alatti, mivel Magyarország erdősültsége 19-20 százalékos. Részletes beszámoló a megye erdő állapotáról: haon.hu 09-14

A korábban Domus áruházként működő épületben a teljes körű felújítást követően megnyitott az új miskolci Tesco szupermarket, a Jysk lakberendezési áruház és több kisebb üzlet. A földszinten egy ezer négyzetméteres Tesco áruház, valamint divatáru-, sport-, bizsu-, mobiltelefon-üzlet, pénzváltó és lottózó kezdte meg működését, az emeleten pedig a lakberendezési termékeket kínáló cég nyitott meg. tozsdeforum.hu 09-14

Több mint 3,8 milliárd euró jut Magyarországnak az Európai Unió központi költségvetéséből vidékfejlesztési támogatásra a következő hét évben - derül ki az Európai Bizottság közleményéből. A Bizottság bejelentette az e célra szánt EU-pénzek elosztásának véglegesítését. További részletek: euvonal.hu 09-12 Az EU honlapján pedig az alaphír magyarul, ahol országonkénti és évenkénti bontásban is látható az összesen 77,7 milliárd Euro felosztása: europa.eu/rapid/PressReleases... 09-12

A megszokott telephelyünkön az eddigi magas színvonalú szolgáltatással várjuk ügyfeleinket - mondja Asztalosné Máthé Zsuzsanna, A FAFRONT 2003 Kft. cégtulajdonos ügyvezetője. A cég főprofilja az egyedi bútorok gyártása és beszerelése. Legyen szó konyha-, szoba-, vagy irodabútorról. Az ügyfelek számára ingyenes szolgáltatás a háromdimenziós látványterv és az árajánlat készítése. A középáras bútorok iránt a legnagyobb a kereslet, amelyek az úgynevezett mikrofóliás frontelemekből készülnek. tolnainepujsag.hu 09-12

Luzsi József (MEGOSZ elnöke): A vidékfejlesztési stratégiai tervbol lényegében kimaradtak az erdészeti jogcímek, vagy nem kapnak kello hangsúlyt. A stratégiáról eddig megtartott fórumokon Gráf József agrárminiszter ígéretet tett arra, hogy az erdogazdálkodás támogatási lehetoségeit kibővítik. Az erdőgazdák így fokozott érdeklődéssel várják a vidékfejlesztési terv Brüsszelbe benyújtandó változatát. További részletek: dunantulinaplo.hu 09-09 , reggel.hu 09-09

A kormány szeptember 6-i ülésén döntött róla, hogy támogatja a FAO új budapesti központjainak létrehozását. A FAO korábban határozott arról, hogy a magyar kormány kedvező döntése esetén Rómából Budapestre helyezi át Európai Regionális Hivatalát, valamint a Közös Szolgáltató Központot, ahol a FAO európai, közel-keleti és afrikai adminisztratív feladatait fogják ellátni.  
Az FAO döntését a FVM kezdeményezése és több éves lobbizása, valamint az 1996 óta Budapesten működő FAO Közép- és Kelet-Európai Alregionális Hivatalának sikeres működése előzte meg. A FAO döntésében Magyarország infrastrukturális, oktatási és szakmai bázisa is szerepet játszott.  Ezzel Budapest gyakorlatilag Európa mezőgazdasági fővárosává válik, amil álláslehetőséget jelent a magyar szakemberek számára. A Regionális Hivatalban a magyar költségvetés finanszírozásával 12, a Közös Szolgáltató Központban a FAO finanszírozásával 86 magyar munkatársat fognak alkalmazni. A Regionális Hivatal költözésére várhatóan 2007. januárjában, a szolgáltató központ költözésének első fázisára pedig várhatóan 2007. szeptemberében kerül sor. magyarorszag.hu 09-06 FATÁJ: Erdészeti és faipari Szempontból a FAO Európai Erdészeti Bizottságának van jelentősége. Ez a bizottság szorosan együttműködik a Genfben működő EGB Fabizottságával.

A Graboplast a termékeinek a 92 százalékát külpiacokon értékesíti. A lakossági padlótermékeknél elsősorban a kelet-európai piacokon következett be jelentős felfutás, ennek nyomán ebben a szegmensben az idén 4,5 milliárd forintos árbevételt ért el a társaság az első fél évben. Ez több mint 20 százalékos növekedést jelent.
A cég a jelenlegi parkettagyártásának teljes kapacitását képes kihasználni a nyugat- és dél-európai piacok szívóhatása nyomán. Parkettából 2,1 milliárd forintos árbevételt könyvelhetnek el erre a fél évre, ami 50%-os növekedésnek felel meg az egy évvel korábbihoz viszonyítva. vg.hu 09-05 , portfolio.hu 09-05 , mfor.hu 09-05

Szakmai programmal vette kezdetét szeptember 4-én az őszi Kanizsai Bútornapok lakberendezési kiállítás és vásár, mely a nagyközönség által péntektől vasárnapig (09_8-10.) látogatható. A bútoriparban évek óta nagy sikernek örvend a kanizsai lakberendezési kiállítás és vásár, mely most is a Quattro Mobili Bútorszalonban s a szemközti MÁV NTE-sportcsarnokban zajlik. Az első négy napon mindkét helyszínen a bútoráruházak vezetőit és kereskedő partnereiket látják vendégül a gyártók. A Kanizsa Trend Kft. számos újdonságot mutat be házovásárán. Az alkalomra ismét bútorszalonná avanzsált MÁV NTE-sportcsarnokban a kanizsai vállalkozásokat 1995 óta tömörítő Faipari Szakosztály Egyesület 29 tagja közül mind a 11 bútorgyártó cég bemutatja újdonságait. Elnökük, Hohl László szerint termékeik bárkivel felveszik a versenyt. zalaihirlap.hu 09-05

A nemzeti parkokról 2007. első felében törvénytervezetet terjeszt az Országgyűlés elé a KVVM, jelentette be Persányi Miklós szeptember 4-én, a 7. Magyar Ökológus Kongresszuson. A miniszter elmondta: a jogszabály azt kívánja elősegíteni, hogy a nemzeti parkok igazgatóságai helyi szervezetekkel karöltve vidékfejlesztési tudásbázisokat hozzanak létre.  A miniszter megjegyezte, hogy már van példa a társadalmi szervezetek természetvédelmi tevékenységére. Az országban több helyen helyi civil szervezetek úgynevezett natúrparkokat hoztak létre. Ezek olyan kezdeményezések, amelyek többnyire oktatási és ökoturisztikai célokat szolgálnak. Az első natúrpark az Írott Kő natúrpark, amely kőszegi szervezetek osztrák együttműködéssel alapítottak. magyarorszag.hu 09-04 , fn.hu 09-05 , greenfo.hu 09-05 ,

Határmenti területek természetvédelmi értékeinek felmérésére és megóvására indított nemrégiben programot a Magyar Madártani Egyesület. Az elkövetkezendő 1,5 évben biológusok, ökológusok, természetvédelmi szakemberek fogják vizsgálni Soprontól Sátoraljaújhelyig a határszakaszhoz kapcsolódó, úgynevezett Natura 2000 területeket. Ezek a területek az Európai Unió Natura 2000 elnevezésű ökológiai hálózatának láncszemei, így nem csak hazai, hanem nemzetközi védelmet is élveznek. geographic.hu 09-04

Erdészeti közmunkaprogram:
A november 30-ig tartó meghívásos programba a Mecseki Erdészeti Zrt. kapott részvételi lehetőséget, a cég a megye több pontján foglalkoztat összesen 90 embert csemetekertben és parkerdei munkáknál. A kezdeményezés a tartósan munkanélküli, főleg roma származású embereket célozta meg, kiemelt célcsoportja a 25 év alatti, illetve a 45 év feletti korosztály. A jelenlegi közmunkaprogramban a résztvevőkre fejenként 82.500 Ft jut havonta. Ennek minimálbér-arányos részét, mintegy 40 000 forintot kapnak készhez a közmunkások. dunantulunaplo.hu 09-05
A Nyírerdő Erdészeti Zrt. területén csaknem 350 közmunkást foglalkoztatnak szeptember elsejétől decemberig, a több mint százmillió forintba kerülő programot a kormány 90 millió forinttal támogatja. nol.hu 09-04 , haon.hu 09-01
Szeptembertől 85 regisztrált munkanélküli lát munkához a Dalerd Dél-alföldi Erdészeti Zrt. erdeiben. Az akciót a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium közmunkatanácsa finanszírozza. - Az idén már harmadjára biztosít közmunka-lehetőséget erdőgazdaságokban a minisztérium, országos program keretében - mondja Fazekas József vezérigazgató-helyettes. A Dalerd 21 millió forintot kapott erre a célra. A közmunka - melyre a munkaügyi központ közvetíti ki az embereket - sokaknak jóformán az egyetlen lehetőség arra, hogy eltartsák önmagukat, családjukat. delmagyarorszag.hu 08-31

"Ha nem tudunk összefogni, akkor a nagy multik bedarálnak minket." Frankó Pál, aki egy bútoripari vállalkozást irányít Szarvason, úgy véli, nem az a legfontosabb, hogy új befektetőket hozzanak a térségbe, hanem az, hogy az itteni vállalkozók jobban tudjanak boldogulni, őket kell elsősorban segíteni. Ha ők forrásokhoz jutnak, akkor tudnak fejleszteni és új munkahelyeket teremteni. bmhirlap.hu 09-02

A Mecseki Erdészeti Zrt., miután Nagymátéban (Hetvehely mellett az erdőben) Fekete István Füvészkertet hozott létre. A parkban emlékösvényt alakítottak ki, és augusztus 30-án felavatták itt Farkas Pál szobrát is, aki bronzból formálta meg az írót. dunantulinaplo.hu 09-01

Megjelent az Éghajlatváltozási stratégia koncepciója. A 20-25 éves időtávlatra kitekintő stratégia a globális felmelegedéssel együtt járó rendkívüli események megelőzés és a szükséges helyreállítás humán, szervezési, technikai, szervezeti és pénzügyi feltételeire is kitér. A koncepció rögzíti a kormány és valamennyi résztvevő szerepét és feladatait, továbbá a felkészülés, a védekezés és a helyreállítás pénzügyi és műszaki feltételei megteremtésének szükségességét. A projekt felöleli a természetvédelem, vízgazdálkodás, mezőgazdaság, erdőgazdaság, energetika, közlekedés, település, környezet-egészségügy, turizmus, katasztrófavédelem, biztosítási rendszerek, közgazdasági és jogi szabályozás és tudatformálás területeit. informed.hu 09-01 , radio.hu 08-29 ,
FATÁJ kiegészítés a hírhez: Az Éghajlatváltozási stratégia az MTA és a KvVM közös VAHAVA projectje keretében készül. A VAHAVA project honlapján elérhető a Stratégia augusztus elején készült tervezete, valamint megtalálható a szeptember 14-i Környezetpolitikai Fórum programja is, melyen többek között e stratégiával is foglalkoznak majd.

Az FVM háttérintézményeivel együtt a legnagyobb létszámú minisztérium, s ennek ésszerűsítését a gazdák is kezdeményezték - mondta Herbály Imre, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke. Az átszervezés célja az olcsóbb, hatékonyabb, ügyfélközpontúbb intézményrendszer megteremtése. A kunhegyesi politikus beszámolt arról, hogy a földhivatalokat és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt nem érintik a tervezett összevonások. A megyei földművelésügyi hivatalokat, az állami erdészeti szolgálatot, az állat-egészségügyi állomásokat, valamint növény- és talajvédelmi szolgálatot egy intézménybe vonják össze januártól. ujneplap.hu 08-31

Dolgozóinak mintegy ötödétől válik meg a Magyarországon is érdekelt osztrák Inku lakberendezési áruházlánc a forgalom csökkenése, illetve az átszervezések miatt. Csehországban a jövőben megszűntetik a kiskereskedelmi egységeket, Magyarországon is további költségtakarékossági intézkedésekre van szükség annak ellenére, hogy a forgalom az idén nagyobb a tavalyinál - közölték szerdán a cégnél. mfor.hu 08-30

Az IKEA Lakberendezési Kft. az augusztusban záródott pénzügyi évben 16%-os éves növekedéssel 33,3 Md Ft bruttó árbevételt ért el, miközben 10%-kal csökkentek árai és az 5%pontnyi áfa-csökkenést is érvényesítette 2006. jan. 1-től. A következő üzleti évben pedig (5,4%-os árcsökkentés mellett) 14%-os bővüléssel számol a társaság. vg.hu 08-30 , index.hu 08-30 Az Ikea vezetése Budapesten, Debrecenben és Miskolcon tájékozódik a harmadik áruház megépítésének lehetőségéről, de a megnyitásra nincs még időpont. mfor.hu 08-30 Nem várható három-négy éven belül, hogy az Örs vezér terei és a budaörsi mellett harmadik egységgel bővül a magyar IKEA-hálózat. vg.hu 08-30
Ehhez alaphírhez csatlakozó elemzés: Az idén folytatódni látszik a bútorpiaci boom: erről nemcsak a statisztikai hivatal adatai, hanem a Magyarországon piacvezető IKEA forgalma is tanúskodik. A jelenség azért lehet kissé meglepő, mert az elmúlt másfél évben jelentősen visszaesett a lakásépítési kedv. Tavaly több mint tíz százalékkal mérséklődött a kiadott építési engedélyek és 6,4 százalékkal a használatba vett lakások száma. Ez a tendencia az idén is folytatódott: az első fél évben ötödével kevesebb engedélyt adtak ki, és 14 százalékkal kevesebb lakást vettek használatba a tulajdonosok. Ehhez képest a bútorpiacon dinamikus fejlődés figyelhető meg: 2003-tól évi kilenc, tíz, illetve hét százalékkal bővült a piac, az idei első fél évben pedig két százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a kiskereskedelmi forgalom.
Hozzá kell tenni azonban, hogy a statisztikai hivatal egy kalap alá veszi a bútorboltokat és a barkácsáruházakat, vagyis a lakberendezés mellett az 1300 milliárdos össztétel tartalmazza az építőanyagok és egyéb háztartási cikkek forgalmát is. Maga a bútorpiac ennél kisebb volument képvisel, a becslések szerint éves szinten 240-260 milliárdot jelent ágyastul, szekrényestül, függönyöstül, párnástul. Érdekesség, hogy a Magyarországon gyártott bútorok aránya csak kisebb szeletet jelent a piacon: értéke tavaly 114 milliárd forintot tett ki, ám ennek hozzávetőleg a fele exportra ment.
Vagyis az otthonokba kerülő bútorok és kiegészítők legnagyobb része import. Hozzájárul ehhez a hazai piac koncentrálódása is: a multinacionális cégek, mint az IKEA, a Kika, a Sconto vagy a szintén skandináv Jysk egyre nagyobb szeletet tud kihasítani a piacból. magyarhirlap.hu 08-29

A főként a termék-design, csomagolás, ékszer- és bútoripar területén használt Amapi Pro szoftver legfrissebb verziója számos újdonsággal szolgál. szamitastechnika.hu 08-30

Nőtt Bulgária bútoreladása mintegy 14%-kal 2006. I.negyedévben, a Bulgár Kereskedelmi Kamara adatai szerint. A növekedés motorja zömében az export előző évi hasonló időszakhoz mért 9%-os bővülése volt, de a belföldi eladás is több volt, mint korábban. A bulgár bútoripar kibocsátásának 70%-a export. A bővülés bevételi többlete ugyanakkor messze nem elég azokhoz a fejlesztésekhez, melyek az EU munkaügyi előírások betartásához kellenének. Ebből a szakértők arra következtetnek, hogy mikor Bulgária csatlakozik az EU-hoz, sok üzemnek be kell majd zárnia. Furnilink 08-22

2006-08-28... FATÁJ gyűjtés


ITDH Üzleti hírek

ITD

06-34/E/GB-1
Brit gyártó által szállított, elsősorban fa és fém üzleti berendezések készre szerelésére keres magyar alvállalkozókat.
RTC Ltd., Sittingbourne, Kent, Kontaktszemély: Andy Cable
Telefon: +44-1795-413-136 Mobil: +44-7738-618344 Fax: +44-1795-412791

FAGOSZ titkárság kérése: Kérem értesítse az ITDH-t a cikk cégén lévő címek valamelyikén, ha eredményt ért el az alábbi kapcsolatok bármelyikével.

-------------------
ITDH Beszállítói és Tanácsadó Központ
: Molnár G. Csilla és Bazsó Beáta
Fax: (1) 472-8140, E-mail: uzletihirek@itd.hu Telefon: (1) 472-8150
-------------------

Utolsó frissítés: 2006-09-25

Ha van híre a FATÁJ számára, küldje bátran.

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze:

 

 

 

 

 


 Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, FAGOSZ
 ©1999-2017.
 Minden jog fenntartva. All rights reserved.

FAGOSZ: H-1119 Budapest, Fehérvári út 89-95. L/125. 
Tel: (+36 1) 798-5685, Fax: (+36 1) 762-3011  e-mailinfo@fagosz.hu 

W: www.fagosz.hu / www.fatudakozo.hu / www.fataj.hu/ www.hungarobinia.hu /