2005.
49-52.
hét


december 05.
-----
január 1.

Használati javaslat:

Tartalomjegyzék, menürendszer:
Ha szeretné a többi lapszámot, illetve ezek tartalomjegyzékét is látni, induljon a FAGOSZ www.fagosz.hu honlapjáról, használja a FATÁJ menüt.

Szövegkapcsolók
A barna apróbb betűkkel írt szövegrészek kapcsolók. Ezekre az egérrel ráállva a szöveg színe zöldre és aláhúzottra vált. Erre kattintva nyílik meg a szövegnek logikailag megfelelő követkaző oldal. Az önálló, külső hivatkozások új ablakban, a FAGOSZ honlaprendszer hivatkozásai pedig a FAGOSZ honlap keretrendszerében nyílnak meg. Az utóbbi esetben a böngésző program "vissza" gombjával lehet legyegyszerűbben az előző oldalra visszajutni. A megnyíló új oldalt pedig, ha már nem szükséges be kell zárni.

Képek nagyítása:
A képek esetében ha az egérrel a képre állva az egérmutató kézzé változik, akkor a képen kattintva a legtöbb esetben annak kinagyított változata jelenik meg új, "repülő ablak"-ban. Ha már nem szükséges, a rpülő ablakot be kell zárni.

Ikonok
Esetenként szerepelnek a és a jelek a szövegben. Ezek azon túl, hogy jelölik a letölthető dokumentum típusát, több esetben is maguk a kapcsolók. Ráállva az egér kézzé változik és kattintva letölthető a szöbegben jelzett irat.

Itt a bal, illetve a jobb oldalsávban lévő vastag betűs szövegrész lehet csak azért megvastagított, hogy ezzel legyen kiemelve, de lehet hogy egyben kapcsoló is. Ha egérrel rááll, a szöveg világosabb vastagított aláhúzott zölddé válik, az egérmutató pedig kézzé, akkor kapcsoló és kattinthat a mögöttes tartalom megismeréséért.

 

 

 

BÚÉK 2006!

Ezúton kívánunk minden kedves olvasónknak boldog és sikeres új évet 2006-ra!
2006-01-03 FAGOSZ titkárság

Fajáték kiállítás Sopronban 2006. január 31-ig

"Fából készült csodák" facsipeszek és spatulák című játék-kiállítás
2005. november 30-tól 2006. január 31-ig van nyitva szerda kivételével, naponta 10-13 óráig.
az Erdészeti Múzeumban Sopron, Templom utca 4. Esterházy Palota.
Pók spatulából Skorpió csipeszekből

A természetes anyagokból különféle játékokat készíthetünk. A fa az egyik legcsodálatosabb anyag, hiszen holtában is él. De talán a legfontosabb, hogy mindenhol és mindenki számára elérhető. A tárlaton a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán tanuló hallgatók, Gerencsér Kinga irányításával készült munkái láthatók.
2005-12-30 FAGOSZ

NAVS = Nemzeti Agrár-vidékfejlesztési Stratégia társadalmi vitája

2005. október 21-én az EU Hivatalos Lapjában megjelent az Európai Tanács 1698/2005/EK rendelete (2005. szeptember 20.) az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyujtandó vidékfejlesztési támogatásról.
2005. december 21-én volt FÖVÉT ülés, melynek meghívójával kapták a résztvevők a Nemzeti Agrár-vidékfejlesztési Stratégia (2007-2013) irányelvei, prioritásai című december 9-én készült, 13-án küldött vitaanyagot (28 oldal). 19-én pedig ennek átdolgozott, Brüsszelbe kiküldött, átírt anyagát kaptuk NEMZETI AGRÁR-VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2007-2013 1. VÁLTOZAT = NAVS 1 címmel (29 oldal).
Az ülést néhány nappal követően továbbfejlesztette az FVM honlapjának az EMVA aloldalát, amelyen immár NEMZETI AGRÁR-VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2007-2013 1/5. VÁLTOZAT= NAVS 1/5 (31 oldal) található. Ugyanakkor erről a helyről letölthető a Javaslat - A Tanács Határozata a vidékfejlesztésre vonatkozó közösségi stratégiai iránymutatásokról (2007-2013 közötti programozási időszak) című irat (16 oldal) és Agrár-vidékfejlesztési stratégiakialakításához kapcsolódó kérdőív (6 oldal), melynek segítségével az FVM a gazdálkodók érdekképviseletek és más piaci szereplők véleményét szeretné megismerni.

Erdészeti szempontból jelentősége van annak, hogy az erdőgazdálkodás ügye az egyes tengelyek cikkeinél megfelelően szerepelnek. A FÖVÉT ülésen a FAGOSZ részéről felvetettük, hogy miközben az NAVS a magánerdőkkel és gazdálkodóikkal érdemben foglalkozik, nem tesz említést az állami erdőkről (60%), illetve ezek szerepéről, gazdálkodóiról és az állam őket érintő szándékairól; továbbá míg a mezőgazdaság és az élelmiszer ipar egymásrautaltsága sokféle képpen megjelenik, addig a faipar még annyi említést sem érdemelt, hogy ez az erdőgazdálkodás elsődleges piaca.
2005-12-28 FAGOSZ

KATI = Kereskedelmi Akadályok Tájékoztató Irodája

KATI megkezdte működését. A magyar gazdálkodóknak, ágazatoknak és szakmai szövetségeknek nyújt segítséget a külpiaci problémák elhárításában.
Az iroda hivatalosan 2006. január 1-től működik, de az e-mail címek már most élnek, mondta Major Isván a Magyar Köztársaság nemzetközi kereskedelmi képviselője december 20-án. A címek: Kereskedelempolitika.KATI@gkm.gov.hu vagy: KATI@gkm.gov.hu
Az iroda feladata a magyar panaszok továbbítása az EU Bizottságához. A KATI-n keresztül a magyar vállalkozások részére is rendelkezésre áll az EU harmadik piacok kereskedelmi akadályait rendszerbe fogó adatbázisa.
A KATI a GKM Nemzetközi Kereskedelempolitikai Titkársága feladatkörébe tartozik. A KATI útján mejgjelenő javaslatokat ők értékelik és rendszerezik, dolgoznak ki esetleg javaslatokat. E tevékenységhez a jogi háttér: az Európai Unió Tanácsának a kereskedelem akadályairól szóló 3286/94/EK tanácsi rendelete (KAR).

A GKM honlapján a KATI-ról a sajtóbejelentés leírásánál lehet olvasni, a további részleteket pedig a kereskedelmi akadályok menü alatt lehet megtalálni. A KATI-t leíró egy oldalas ismertető: KATI ismertetése egy oldalon.

Az e témkörrel összefüggő MAD Market Access Database (Piacelérési Adatbázis) honlapot a FATÁJ-online 2005-42 lapszámban mutattuk be október elején. A MAD-et minden magyar vállalkozás 2004. május 1-től, EU tagságunk kezdetétől teljes értékűen használhatja.

A VÁMINFO 2005. január végén írt a KATI-ról, hogy akkor egy-két hónapon belül elindul a rendszer. Úgy tűnik, hogy némi késéssel végül 2006. elejére sikerül ezt megvalósítani.
2005-12-21 FAGOSZ, forrás: Magyar Nemzet, www.gkm.hu, www.vaminfo.hu, www.hirado.hu

Atlaszcédrus monográfia

Az OEE Erdőművelési Szakosztály Cédrus Bizottsága már több esztendeje elhatározta egy atlaszcédrus monográfia összeállítását. A monográfia kiinduló anyaga Dr. Tóth János tiszteletbeli elnök francia nyelvű tanulmányainak Dr. Tompa Károly általi magyar fordítására alapozódott. Ezen tanulmányokat még a BEFAG fordíttatta le Tompa Károllyal 1984-ben, és Nyári László 2002/2003 telén jutott hozzá azokhoz. A begépelt anyagokat Dr. Tóth János aktualizálta, és így állt elő ez a 40 oldalas tanulmány Atlaszcédrus monográfia 1,78 MB pdf.

Itt említést érdemel a Növényi Génbank Tanács Erdészeti Munkabizottsága, melynek honlapján lesz majd e monográfia végleges helye, illetve a Cédrus Bizottság további anyagai is ott jelennek majd meg.
2005-12-21 Nyári László levele alapján FAGOSZ

Elmaradt az erdészdemonstració: a MEGOSZ megállapodott az FVM-mel

Beszámoltunk korábban a 2006. évi költségvetés tervezetéből látható erdészeti támogatásokkal kapcsolatos problémákról és ezek elhárítására tett lépésekről a FATÁJ-online 2005-48 lapszámban. Mivel a számos egyeztető fórumon felszólalás, az előterjesztések, majd a nagyközönség fizetett hirdetésben megszólítása, sajtótájékoztató, különböző levelezések és lobbi munka nem vezett eredményre, a MEGOSZ tagsága úgy döntött, hogy országos, sok helyszínű félpályás útlezárást alkalmazó demonstrációt jelent be december 16-i kezdettel és az azt követő hét minden napjára ha szükséges. A MEGOSZ által megfogalmazott követeléseket a FAGOSZ is támogatta.
A bejelentés hatására december 15-én az FVM minisztere tárgyalásra hívta a MEGOSZ-t, ami alapján viszonylag hamar sikerült megállapodásra jutni. A megállapodás szövege már aznap délután olvasható volt az FVM honlapján.
2005-12-15 FAGOSZ

CSIBA házivásár volt december 9-10-én

CSIBA Kft.
A szokásosan visszatérő év végi vásárok közül a mostani azzal emelkedett ki, hogy a CSIBA Kft. most 15 éves, illetve a vásárnak helyet adó csarnokot immár 10 évvel ezelőtt vették használatba.
Csiba Béla a cégtulajdonos és ügyvezető igazgató visszatekintve elmondta, hogy 15 éve alatt 11.000 gépet adott el a magyar faipar részére, amiből 2.400 volt a használt és 8.600 pedig új. A másfél évtized alatt nagy utat járt be a vállalkozás. A nagyteljesítményű fűrészipari gépek, a különböző asztalos-alapgépek, de a legmodernebb CNC gépek, a porelszívó és hulladékkezelő berendezések is megtalálhatóak a palettán.
A CSIBA Kft. által képviselt számos neves gépgyártó közül most a ROJEK volt a kiemelt szereplő. A cég ügyvezető igazgatója Evzen Rojek úr 1921-ig vezette vissza családi cégük történetét, amikor nagyapja megalapította azt. Az 1948-as államosítás előtti időkből még ma is sok gép működik. 1991-ben nyílt lehetőség, hogy a család újra tulajdonosa lehessen a sajátjának. Mára a világ 60 országában van már képviseletük. Kooperálnak olaszokkal, saját vállalkozásuk van Ukrajnában és Lengyelországban. A privatizáció után a ROJEK első külföldi partnere Magyarország, illetve itt a CSIBA Kft. volt. Ezért is örülnek annak, hogy a cégüknél 1991. óta előállított 40.000-dig gépet éppen itt adhatják át.
A gép vevője a Szombathelyi Regionális Munkaerőfejlesztő és Képzőközpont, ahol felnőtt átképzési programok során fogják majd oktatásba ezt a gépet. A REMEK részéről Barna László vette átt ezen ünnepi alkalommal a gépet.
Az esemény különlegessége volt Búzás Csaba, aki szinte minden hangszeren zenél. Ebből persze csak néhányat mutathatott be, azonban igazán különlegesség volt, hogy még a keresztvágó kétkezes döntőfűrészt is zeneszóra bírta.

A csarnokMegnyitóCsiba BélaEvzen RojekA 40.000-dik ROJEK gép átadásaA 40.000-dik ROJEK gép átadásaA megszólaltatot fűrészGazdag gépkínálat, sok látogató

2005-12-09 FAGOSZ

A hatályos magyar jogszabályok az interneten

A Hatályos Jogszabályok Elektronikus Gyűjteménye a napi hatályos állapotukban tartalmazza - az önkormányzati rendeletek kivételével - az összes jogszabályt és az állami irányítás egyéb jogi eszközének szövegét, az esetleges módosításokkal egységes szerkezetben. A jogszabályokat - ügyek szerint rendezve - az Ügyleírásoknál is megtalálja.
2005-12-07 FAGOSZ, forrás: www.magyarorszag.hu

Kelet-Nyugat EXPO 2006. június 2-5.

A 16. Kelet-Nyugat Nemzetközi Kiállítás és Vásár lesz Nyíregyházán június 2-5. között. Ezen belül két tematikus blokk lesz:

  • VII. BAU Építőipari Szakkiállítás (hang-, hő- és vízszigetelés, valamint fürdőszoba és burkolatok főtémákkal)
  • VII. Bútor- és Konyhakiállítás (A XXI. század konyhája kiemelt témával)

Kapcsolódó rendezvények: II. Határon túli magyar vállalkozások találkozója, Visegrádi Négyek kis- és középvállalkozásainak kiállítása és találkozója, II. Kárpát-medencei Üzletember találkozó, A falusi turizmus bemutatkozása.
A 2005. évi Kelet-Nyugat Expora visszatekinthet, a 2006. éviről pedig érdeklődhet e-mailben, telefonn: 42/402-399
2005-12-07 FAGOSZ, forrás: A cég hírlevele

"Lakáskultúra élőben" szakvásár 2006. március 10-12.

Második alkalommal rendezi meg a vásárt a Lakáskultúra Magazint kiadó Axel Springer Kft., valamint az Expomedia csoportban tag BNR Kft. A 3 napos rendezvénynek az Axel Springer lapkiadó névadója és egyben szponzora is. Szűcs Eszter, a lap főszerkesztője szerint: Biztos vagyok benne, hogy a BNR Kft-vel együttműködve, erőink egyesítésével érdekes és sikeres rendezvényt tudunk létrehozni Budapesten.
A kiállítás helyszíne a 8000 m2 hasznos területű Budapest Sportaréna. A kiállítás koncepciójára, a már bejelntkezett kiállítókra és minden további részletre vonatkozó tájékoztatás megtalálható a LAKÁSKULTÚRA ÉLŐBEN honlapján.
2005-12-07 FAGOSZ, forrás: A kiállítás honlapja

 

Utolsó frissítés: 2006-01-13

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze:

 

ERFA-TOURS Kft.
Egzotikus tanulmányutak az ERFA-TOURS Kft-vel
ajánlata:
- HAJÓÚT a NÍLUSON
- III.29-én teljes napfogyatkozás Egyiptomban

MKVSZ
A Magyarországi Kiállítás és Vásárszervezők Szövetségének 2006. évi vásárnaptára.

 

 


 Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, FAGOSZ
 ©1999-2017.
 Minden jog fenntartva. All rights reserved.

FAGOSZ: H-1119 Budapest, Fehérvári út 89-95. L/125. 
Tel: (+36 1) 798-5685, Fax: (+36 1) 762-3011  e-mailinfo@fagosz.hu 

W: www.fagosz.hu / www.fatudakozo.hu / www.fataj.hu/ www.hungarobinia.hu /