2005.
48.hét


november 28.
-----
december 04.

Használati javaslat:

Tartalomjegyzék, menürendszer:
Ha szeretné a többi lapszámot, illetve ezek tartalomjegyzékét is látni, induljon a FAGOSZ www.fagosz.hu honlapjáról, használja a FATÁJ menüt.

Szövegkapcsolók
A barna apróbb betűkkel írt szövegrészek kapcsolók. Ezekre az egérrel ráállva a szöveg színe zöldre és aláhúzottra vált. Erre kattintva nyílik meg a szövegnek logikailag megfelelő követkaző oldal. Az önálló, külső hivatkozások új ablakban, a FAGOSZ honlaprendszer hivatkozásai pedig a FAGOSZ honlap keretrendszerében nyílnak meg. Az utóbbi esetben a böngésző program "vissza" gombjával lehet legyegyszerűbben az előző oldalra visszajutni. A megnyíló új oldalt pedig, ha már nem szükséges be kell zárni.

Képek nagyítása:
A képek esetében ha az egérrel a képre állva az egérmutató kézzé változik, akkor a képen kattintva a legtöbb esetben annak kinagyított változata jelenik meg új, "repülő ablak"-ban. Ha már nem szükséges, a rpülő ablakot be kell zárni.

Ikonok
Esetenként szerepelnek a és a jelek a szövegben. Ezek azon túl, hogy jelölik a letölthető dokumentum típusát, több esetben is maguk a kapcsolók. Ráállva az egér kézzé változik és kattintva letölthető a szöbegben jelzett irat.

Itt a bal, illetve a jobb oldalsávban lévő vastag betűs szövegrész lehet csak azért megvastagított, hogy ezzel legyen kiemelve, de lehet hogy egyben kapcsoló is. Ha egérrel rááll, a szöveg világosabb vastagított aláhúzott zölddé válik, az egérmutató pedig kézzé, akkor kapcsoló és kattinthat a mögöttes tartalom megismeréséért.

 

Tíz éves a Faipari Egyetemi Kuatásért Alapítvány

10 éves fennállása alkalmából az Alapítvány december 2-án tartotta ünnepi ülését Sopronban, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektori Tanácstermében. A támogatókat és a további érdeklődőket köszöntötte Walter Dezső polgármester, dr. Winkler András rektorhelyettes, Deák Ferenc a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Molnár Sándor a Faipari Kar dékánja, majd Csehi István a Kuratórium elnöke beszámolt az Alapítvány tevékenységéről, terveiről.

10 éves a Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány Walter Dezső Dr. Winkler András Deák Ferenc Dr. Molnár Sándor Csehi István

Winkler Andrástól megtudhattuk, hogy az Egyetemnek már 7 kara van és hamarosan 16 ezer diákja lesz. A hamarosan hatálybalépő új felsőoktatási törvény jelentős változásokat hoz, mert ez vezeti be Magyarországon a bachelor és master, illetve PhD szintekre osztott egyetemi képzést.

Érdekes volt megismerni a Henkel cég magyarországi történetét Deák Ferenctől. A céget 130 éve alapította Fritz Henkel Achenben. Bár a tőzsdén van a cég, de ma is a család kezében van a meghatározó részvénycsomag. 1927-ben éppen Sopronban egy helyi szappanfőzővel kezdte a cég az első mai értelemben vett mosóport, a Persilt gyártani, de ugyanitt készült a Sidol, a Henko és más patinás termékek. Hosszabb távollét után 1987-ben a Henkel alapította az első magyarországi vegyesvállalatot, majd 1993. volt a HENKEL Magyarország Kft. alapítási éve. A Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány a cég segítségével pedig 1995-ben jött létre.

Csehi István tájékoztatása szerint az Alapítvány támogatói köre jelentősen átalakult a kezdetekhez képest. Kezdetben főleg a Henkel ragasztót felhasználók kg-onkénti 2-2 forintja és a cég ezzel azonos támogatása volt a források döntő része. Ma pedig már magánszemélyek és más cégek is támogatják az Alapítványt céljai elérésében. 2005-ben forgalom alapon 6 cég, együsszegű támogatással 30 cég és 17 magánszemély is a befizetők körébe tartozik. A cél 10 éve változatlan: diplomamunkák, doktoranduszképzés, egyetemen maradó eszközök vásárlásának támogatása. (A ragasztással kapcsolatos témák kizártak.) Évi 1-1,5 MFt a lehetőség olyan kisebb értékű és jellegű célokra, amikkel más pályázati helyeken általában eleve reménytelen indulni. A témakörök: építés, fatudomány, lemezipar, termék gyártás és tervezés, vállalati marketing, művészet. Ez a Faipari Mérnöki Kar tevékenységét támogató egyetlen közcélú, SZJA 1%-át is fogadni képes alapítvány.

Várkonyi Gábor Ádámfi Tamásné Szendrei Csaba Nyugat-Magyarországi Egyetem műemlék könyvtára

Az ünnepi ülésen résztvett Szendrei Csaba, aki most a Henkel Moszkvai Képviseletének vezetője. Annak idején az ő javaslatára jött létre ez a szervezet. Az alapítvány Kuratóriumának tagi tisztéről lemondott Ádámfi Tamásné, akinek helyére a többi tisztségviselő felkérésére Várkonyi Gábor, a Graboparkett Kft. ügyvezető igazgatója lép.

E beszámoló komoly hiányossága, hogy nincs benne fénykép Ecseri Józsefről, aki nélkül az esemény nem jöhetett volna létre. Érzékelhetően rengeteget "mozgott" az esemény sikeréért, mely szokását ott sem hagyta el, így nem sikerült lencsevégre kapni :( Nem árulom el, hol lelhető fel, aki nem tudja, vessen magára. :)

Az ünnepi ülést követően a résztvevők érdekes látogatást tehettek a NYME műemlék könyvtárában, megismerve, hogy milyen ritkaságok szerepelnek ebben a gyűjteményben. Ugyanakkor tájékoztatást kaptak az NYME Központi Könyvtárának működéséről napi problémáiról is.
2005-12-07 FAGOSZ MM

Nulla állami támogatás a magyar erdők közcélú funkcióira 2006-ban

Tisztelt Állampolgár!

Tudja-e Ön, hogy
Magyarország területének ötöd része, 2 millió hektár erdészek által
szakszerűen és fenntartható módon művelt erdő, ami
évente több, mint 3 millió tonna légköri szenet köt meg,
ennek megfelelő mennyiségű oxigént szabadít fel és mindezen
keresztül mérsékli a globális felmelegedés káros hatásait?

Tudja-e Ön, hogy
ezeknek az erdőknek a közcélú feladataira:

az erdei iskolák üzemeltetésére,
gyermekeink környezettudatos nevelésére,
az erdészeti irodalom és kultúra terjesztésére,
a parkerdők, erdei utak, pihenők, tornapályák,
erdei kisvasutak fenntartására,
vagy az erdők szeméttől való megtisztítására,
általában az összes közérdeket szolgáló magyar erdő
fenntartására a 2006. évi nemzeti költségvetés
egyetlen fillér támogatást sem ad?!

Tudja-e, hogy amikor az erdészek fellépnek a hazai erdők
érdekében, akkor valamennyi magyar állampolgár
alapvető emberi jogait és biztonságát is védik?

Kérjük támogassa és fogadja megértéssel ez irányú
lépéseinket, törekvéseinket!

Magán Erdőtulajdonosok és
Gazdálkodók Országos Szövetsége
www.megosz.org
megosz@mail.datanet.hu
Országos Erdészeti
Egyesület
oee@mtesz.hu
Fagazdasági
Országos Szakmai Szövetség
www.fagosz.hu
info@fagosz.hu

A fenti szöveg Erdő Közcélokra Nulla Támogatás 2006-ban, illetve Erdő Közcélokra Nulla Támogatás 2006-ban formában.

Ez a közlemény fizetett hirdetésként megjelent a november 30-i Népszabadságban, illetve aznap a Magyar Nemzetben rövid riport jelent meg a MEGOSZ főtitkárával, aki a 2005-43. lapszámunkban található elemzés lényegét ismertette.

Olvasóinkat emlékeztetem az erdészeti támogatásokkal kapcsolatban megjelent korábbi hírünkre a FATÁJ-online 2005-43. heti számban, melyben a FÖVÉT Erdészeti és Faipari Ágazati Tanácsának megalakulásáról számoltunk be. Abban a hírben részletes elemzés is található az erdészeti támogatások elapadásáról és 2006. évi "igen szűkös" voltáról. Ha valaki érdeklődik a háttér és a részletek iránt, javaslom olvassa el azt a hírt és az elemzést is.

A FÖVÉT november 30-i ülésén az FVM részéről tájékoztató hangzott el a 2006. évi költségvetés agrár fejezetével kapcsolatban. Lényegében új információt nem kaptunk, a keretek azonosak a más ismerttel, mozgástér nincs. Az Erdészeti és Faipari Ágazati Tanács előterjesztése - az FVM lassú belső ügyintézése miatt - nem jutott el időben a FÖVÉT titkárságra, így érdemi napirendi pontként nem szerepelt. Ennek ellenére a FAGOSZ és a MEGOSZ igyekezett az ágazat érdekeit képviselni, azonban a hatósági oldal érzéketlen volt az elmondottakra.

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Erdészeti albizottsága részére az NYME EVGI által készített október 19-i előterjesztést a 43. lapszámban lehetett letölteni. Az időközi egyeztetések alapján elkészült ezen előterjesztés továbbfejlesztett változata, amely már a 2007. évre is előretekint. Lényege, hogy a támogatási többlet igényt a javaslattevő megosztja 2006. évi 2 MdFt és 2007. évi 3,91 MdFt tételekre, valamint előrevetíti azt a lehetőséget is, hogy 2007-ben és -től az erdőfenntartási járulék fizetési kötelezettség fel lenne függesztve, vagy megszűnne. Ezt az újabb előterjesztést (pdf 134 kB) az Erdészeti albizottság december 1-én megkapta.

A közlemény aláírói közül a MEGOSZ, a FAGOSZ és az OEE tartott közös sajtótájékoztatót december 2-án az Erdészeti Információs Központban, melyről beszámolt a Forestpress, a HÍRTV és cikk jelent meg a Világ Gazdaság dec.5-i számában is.

A probléma lényege, hogy ami a földművelés egyéb ágaiban nem gyakorlat: lényegében különbözeti járadék jelleggel az Erdőtörvény alapján adó módjára beszedett erdőfenntartási járulékot oszt vissza az állam az agrártámogatás keretében az erdőfelújítás támogatására. Ez az erdőgazdálkodásban "körbejáró" pénz. Ugyanakkor közcélú erdészeti funkciókra a társadalom elvárásainak teljesítése érdekében 2004-ig tényleges támogatás is volt 1,5-2 Md Ft értékben, ami 2005-ben már elmaradt és a 2006. évi költségvetés tervezetéből is hiányzik. Ezt a munkát a köz továbbra is elvárja, azonban az állam nem fizeti ki. = (a) elmarad, (b) a gazdálkodók nyereségük terhére végzik el (c) az erdőfelújítás fedezetének egy részét kell ide átcsoportosítani, akkor viszont arra nem marad támogatási forrás.
A mezőgazdasági területek EU-s társfinanszírozású erdősítési támogatása a fentiektől független ügy, abból nem lehet az előző nemzeti célokra semennyi forrást sem átirányítani.
A gazdálkodók félelme, hogy a közcélú erdészeti ügyek finanszírozási hiánya végül a 2006. évi erdőfelújítások elől vesz el jelentős összegeket, amit még tetézni fog, hogy a 2005. évi erdőfelújítások támogatásának kifizetése is jelentős részben áthúzódik 2006-ra és mindez az erdészeti finanszírozás terén jelentős zavarokhoz vezethet.
2005-12-06 FAGOSZ

Tisztújítás az Európai Faipari Szövetségnél (CEI-Bois)

A CEI-Bois elnökévé választotta Jurmalában (Lettország) november 16-án tartott közgyűlésén Mikael Eliassont, a svéd SETRA Group marketing igazgatóját. A SETRA Group AB Svédország legnagyobb és Európa harmadik legnagyobb faipari cége.
A mérnök és erdész Eliasson 1954-ben született. A CEI-Bois elnöki poszttján Bo Borgströmöt követi, a Moelven korábbi vezérigazgatóját és a Finnforest Corp vezérigazgató helyettesét, akinek az elnöki mandátuma lejárt. A CEI-Bois Borgströmöt tiszteletbeli elnökévé választotta az európai fatermék iparért, különösen az Utiterv 2010 folyamat beindítása terén tett szolgálatainak elismeréséül.
Ugyanakkor a CEI-Bois alelnökévé választotta Laszlo Döryt, aki az osztrák Constantia-ISO Holding AG elnökségének tagja és az Európai Falemezgyártók Szövetségének (EPF) elnöke, valamint elnökségi taggá választotta Roberto Tengget, aki az olasz Agrifor International Srl ügyvezető igazgatója és a Fedecomlegno alelnöke.

A CEI-bois-nak a FAGOSZ 1992. óta tagja, '94-ben volt a közgyűlés házigazdája Budapesten, mely az akkori EU határain kívüli első ilyen esemény volt.

Mikael Eliasson,
a CEI-Bois elnöke
2005-11-29 FAGOSZ, a CEI-Bois sajtóközleménye alapján

Létrejött a megállapodás a minimálbérről

A megállapodás 2006-2007-2008. évekre szól és minimálbért, illetve ennél magasabb garantált bérminimumot határoz meg. A minimálbér a fenti évek sorrendjében: 62,5 , 65,5 , illetve 69,0 ezer Ft. A garantált bérminimum pedig a gyakorlati évektől és a végzettségtől függően az előzőeknek különböző %-kal megemelt mértéke. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban létrejött megállapodás teljes, eredeti szövege a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium honlapján megtalálható, az érdekelteknek célszerű a teljes szöveg alapos tanulmányozása.
2006-ra a felek azzal számoltak, hogy: a GDP +4%, a foglalkoztatás +(0,5-1,0)%, a munkatermelékenység +(3,0-3,5)%, a reálkereset +(1,0-1,5)%, az infláció +2%.
Az OÉT a btuttó keresetek +(4-5)% növelését ajánlja a vállalkozási szférának és a kollektív bértárgyalást folytató feleknek.
Az OET 2006-2008. évi bérmegállapodás OÉT 2006-2008. bérmegállapodás, illetve OÉT 2006-2008. bérmegállapodás formában.
2005-11-28 FAGOSZ, Forrás: www.fmm.gov.hu, MGYOSZ

 

Utolsó frissítés: 2005-12-07

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze: