FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-12-03

ZETA - Zöldenergia Tanácsadó Szolgálat - kutatási jelentés

 

A hazai energiahatékonyság folyamatos növekedését igazolják az elmúlt 35 év adatai, amit az energia igényesség mutatószámának az energiafelhasználás/GDP viszonyszámának csökkenése jellemez.

Hazánkban a legnagyobb tartalék a megújuló energiaforrásokban van, környezetre gyakorolt viszonylag kedvező hatásuk is alátámasztja, azt a törekvést, hogy ennek részarányát alapvetően növeljük, ám annak ma még számos előfeltétele hiányzik. Munkánkban az egyik hiányzó fontos feltételt a zöldenergia tanácsadás rendszerét tárgyaljuk.

Organigram

A kutatási jelentés összefoglaló megállapításai, következtetései, javaslatai

Magyarország éghajlati és talajadottságai kiválóak mind a faalapú, mind pedig a lágyszárú energiahordozó növények, valamint a gabona és olajos magvak nagy hozamú termelésére.

Egy országos hatókörű zöldenergia program csak abban az esetben lehet eredményes, ha tartalmazza az atomizálódott zöldenergiahordozó termelők, szolgáltatók és hasznosítók tevékenységét támogató ZöldEnergia Tanácsadó Szolgálat (ZETA) létrehozását és eredményes működtetését.

 

A zöld energia tanácsadó szolgálat a bioenergetikai rendszerrel foglalkozó termelői, szolgáltatói és hasznosítói szféra szakmai felkészítője, tanácsadója. A szolgálat eredményes működésének legfontosabb feltétele a tanácsadó testület magas szintű szakmai felkészültsége, a legújabb tudományos eredmények naprakész, készségszintű ismerete és ezek hatékony továbbadására való képessége.

Egy sikeres országos zöldenergia program feltételezi a fejlesztés anyagi és szellemi összetevőinek adott helyen és adott személynél való koncentrálását, amely nem jöhet létre hatékony közvetítés nélkül. A hatékony zöldenergia hordozó termeléshez szükség van a biológiai, termesztési, betakarítási, ökonómiai és ökológiai feltételek korszerű színvonalú ötvözésére, valamint ezek adott helyszínre való adaptálására.

A ZETA független, nem kereskedelmi érdekű, hanem zöldenergiahordozó termelői, szolgáltatói, hasznosítói érdekű tanácsadás , amelyet az EU és az állam támogat.

A ZETA önfinanszírozó képessége, működésének második évétől kezdődően fokozatosan alakul ki, ezt segíti majd a zöldenergiahordozó termelők, szolgáltatók és hasznosítók számára végzendő térítéses szolgáltatások egyre kiterjedtebb rendszere.

Alapvető közösségi érdek, hogy a tartósan életképes zöldenergiahordozó termelők, szolgáltatók és hasznosítók létét ne veszélyeztessék olyan átmenetinek bizonyuló tényezők, amelyek a bennük megtestesülő vállalkozási tapasztalatot, kultúrát, szellemi és anyagi kapacitásokat veszni hagyják. Ezt a célt egy zöldenergiahordozó termelői, szolgáltatói és hasznosítói csődvédelmi alap létrehozásával és működésével lehet elérni, amely csak visszterhes juttatásokat ad tagjainak.

 

A ZETA működése kedvező változásokat hoz a zöldenergiahordozó termelőknél, szolgáltatóknál és hasznosítóknál, ami elősegíti az egész magyar vidék fejlődését is.

 

Kulcsszavak: primer energia, zöldenergia, zöldenergia termelő csoport, zöldenergia klaszter, tanácsadás, műszaki tanácsadás, tanácsadási módszerek, alkuerő, hosszú távú együttműködés, tanácsadás finanszírozási mix, csődvédelmi alap.

 

A teljes kutatási jelentés innen (pdf formátumban, 374 KB) letölthető.

 

Dr. GERGELY SÁNDOR

Kutató, Fejlesztő Központ igazgató

MTA-Károly Róbert Észak-magyarországi Regionális Kutatócsoport

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.