FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2008-10-13

Vizes diszperziós kontaktragasztó

Régi épületekben, templomokban, könyvtárakban, kastélyokban található beépített bútorok furnérborítása a beázások, páralecsapódások miatt gyakran leválik. Ha a szerkezetet nem lehet műhelybe szállítani, javítására csak a helyszínen van lehetőség.

 

A megoldást a kontaktragasztók jelentik, amelyek préselés nélküli ragasztást tesznek lehetővé úgy, hogy a két összeragasztandó felületre felhordott és részlegesen megszárított ragasztóanyag-réteg között, rövid ideig tartó nyomás (ütés) hatására alakul ki a kötés. A kereskedelemben kapható kontaktragasztók mindegyike egészségre és a környezetre ártalmas (gyakran aromás) szerves oldószerekben oldott, különféle műkaucsuk. A felhasználást nehezíti, hogy az oldószert csak részben lehet elpárologtatni; a kevéssé száraz ragasztórétegek még nem, túlszáradt felületek már nem ragadnak össze.

Forrás: Magyar Asztalos és Faipar

 

A PLASTDUR 2007 KFT a kontaktragasztók új generációját fejlesztette ki, amelyek vizes diszperziós rendszerek, szerves oldószereket nem tartalmaznak. Sem a környezetre, sem az egészségre nem ártalmasak. Legismertebb közülük a HOLZ 2070 típusú vizes kontaktragasztó. Az összeragasztandó felületekre felhordott ragasztóréteget teljesen meg kell szárítani. A szárítás ellenőrzése egyszerű: a még nedves ragasztó fehér, a már magszáradt ragasztó teljesen átlátszó. További előny, hogy a teljesen száraz, gumiszerűen rugalmas ragasztófelület korlátlan ideig megtartja ragadóképességét úgy, hogy semmi máshoz nem ragad, csak saját magához. A portól óvott felületek között időkorlát nélkül, napok, vagy hetek múlva is létrehozható a pillanatszerűen kialakuló kapcsolat, a munkadarabok összeillesztésével. A műhelyben előkészített, ragasztóval megkent és megszárított furnérlemezek papírlapokkal elválasztva, kötegelve a helyszínre szállíthatók. A javítandó felületre felvitt ragasztóanyag megszáradása után a felületre simíthatók. Az iniciálkötés mértéke lehetővé teszi, hogy kisebb igazításokat lehessen végezni anélkül, hogy a furnérlemezek a felületről leesnének, majd ronggyal-, filccel tompított kalapálással, gumikalapáccsal ütögetve hozható létre a tökéletes kontaktus. A ragasztó vízzel nem oldható, a kötés erőssége vízben való áztatás során sem csökken. A különféle vizes- vagy alkoholos pácok, lakkok nem károsítják, foltosodást nem okoz.

 

Forrás: Magyar Asztalos és Faipar

 

A vizes kontaktragasztó sajátos tulajdonsága műhelyben végezhető munkáknál is jól érvényesül. A korlátlan ideig fennmaradó tapadóképesség kiválóan hasznosítható antik bútorok restaurálásánál, intarzia készítésénél, élfurnérozásnál. A lkalmas dekoritlemezek fához, faforgácslaphoz vagy más merev alaphoz, valamint padlószőnyeg lépcsőre való ragasztásra, kárpitos munkáknál szivacsok egymáshoz és a kárpitos-állványhoz való ragasztására.

Ecsettel, szivacshengerrel, finomfogú kenőlemezzel, vagy szórópisztollyal hordható fel a felületekre. A megszáradt ragasztó PLASTDUR SA hígítóval eltávolítható.

Az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz. Környezetbarát, egészségre ártalmatlan, korszerű hazai termék.

 

Bővebb információ:

 

PLASTDUR 2007 Kft.

1224 Budapest, Dózsa Gy. út, MM Ipari Park 23. épület

Tel: 1/362-3980

E-mail: vodicska@t-online.hu

Web: www.plastdur.hu

(x)

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.