FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-11-07

Az ősfák (mocsári ciprusok) Ipolytarnócon

Bükkábrányi leletek IpolytarnóconA Mátrai Erőmű Zrt. bükkábrányi lignitbányájában talált 8 millió éves mocsári ciprusok maradványai közül hatot kezeltek a felfedezés helyszínén a PLASTDUR KFT vizes diszperziós polimerjével. A laza, nagymennyiségű vizet tartalmazó fatörzsekbe, egy erre a célra kialakított speciális injektorral juttatták a vizes közegben is térhálósodni képes, kis viszkozitású anyagot. A jórészt lebomlott cellulóz helyett ez a műanyag veszi át a tartószerepet a mállékony lignin megerősítésével. A kezelést a bánya működése közben, rossz időjárási viszonyok között is végezni kellett, mert a vizes homok védelméből kikerült törzsek a száradás miatt szétporladhattak volna. Az elszállítás határidejét az is rövidítette, hogy a területre a bányaművelésnek szüksége volt. A művelet sikeresnek bizonyult. A fokozatosan száradó fatörzsek nem repedeztek tovább, nem roskadtak össze, amikor elválasztották őket a lignit-aljzatról, sérülés nélkül kibírták a 130 km-es szállítást. Bükkábrányi leletek

 

Az ősfák 2007. 09. 03-án Ipolytarnócra érkeztek. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület felújított fogadóépülete előtti területen állítottak fel öt törzset, a hatodikat, az épületben lehet megtekinteni. A megújult látogatóközpont felavatására 2007. október 12-én került sor, ahol dr. Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át a látogatóknak az újjáépült fogadóépületet és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága részéről, Duska József igazgató mutatta be az ősfákat.

 

A fatörzsek stabilizálása itt folytatódik. A bennük még mindig jelentős mennyiségben található vizet, ami eddig a védelmet jelentette, el kell távolítani még a tél beállta előtt, mert ha megfagy, szétroncsolja a megerősített rostokat. A törzsek talapzata alá levegőt fújnak, ami a fák üregein átáramlik, így gyorsítva a száradást. A szárítással párhuzamosan tovább kell folytatni a polimer injektálását, mert csak vizes közegben működik a diffúzió, amely a törzsek belső részeiben levő rostok felületéhez eljuttatja el a makromolekulákat, így az eltávozó víz helyét kitöltve, megakadályozza a további repedéseket. A fa rostjai közé juttatott műanyag a fa belső rostanyagának stabilizálá-sára alkalmas, kémiai szerkezete nem változik - csak az UV sugárzás roncsolná, ami elnyelődik a fa megmaradt anyagában -. A komplex kezelés hosszúnak ígérke-zik, amelynek idejére, a közelgő fagyveszély miatt, ideiglenesen, fűthető sátrat kell a fatörzsek fölé emelni.

 

A leletmentő munka első része a fák rostszerkezetének erősítésével és a szárítással befejeződik, de további feladatok várnak a szakemberekre. Azután kezdődhet a fatörzsek konzerválása. A teljes száradást követően a fákat kívülről vízhatlan, matt lakkréteggel vonják be a nedvesség kizárása érdekében, mert az utólag beszivárgó vízben elszaporodó gombák, baktériumok hamar lebontanák a megmaradt fasejteket. A csapadék elleni védelmet is meg kell oldani. A hó, jégeső, ónos-eső, eső elleni hosszú távú védelem céljából a fatörzsek fölé, a tájba illő és a fogadóépület stílusához igazodó poli-karbonát tetőszerkezetet kell építeni.

Bükkábrányi leletek

A PLASTDUR KFT nagyra értékeli a világszenzációnak számító lelet-együttes megmentésében résztvevő intézmények, szervezetek, cégek, magánszemélyek munkáját, és büszke arra, hogy ebben a példa nélküli csapatmunkában részt vehetett, szakmai tudását hasznosíthatta egy bonyolult, nagy figyelmet keltő vállalkozásban. Biztosak vagyunk abban, hogy az itt szerzett tapasztalat, ösztönzően hat majd a hétköznapi munkában is. Környezetbarát, egészségre ártalmatlan ragasztóanyagaink nem csak a több millió éves, hanem a jelenkori fák megmunkálása számára is biztos garanciát nyújtanak.

További információk: dr. Vodicska Miklós - műszaki igazgató, Plastdur Kft.
Tel: (30) 933-3793, e-mail: nivodi@invitel.hu, esetleg kattinson ide vagy a lenti céglogóra a hirdetésük elolvasásához.

Plastdur Kft hirdetése
(x)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.