FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-12-02

ISPM 15 kiterjesztése EU belföldre is?

A fenyőrontó fonálférget megtalálták újabb portugál fenyvesekben, illetve Portugáliából származó fa csomagolóanyagokban más EU országokban is. Ennek alapján fennáll annak lehetősége, hogy az ISPM 15 alkalmazását az EU belföldi forgalomra is előírhatják majd. E témát egyelőre vizsgálják az ebben érdekelt szervezetek.

 

A nemzetközi forgalomban résztvevő fa csomagolóanyagok fertőtlenítésére vonatkozó ISPM 15 szabványt és az arra alapozott intézkedéseket részletesen bemutattuk a FATÁJ e témát feldolgozó külön cikkében. Az ISPM 15-öt megkövetelő fogadó országok előírásait az oda szállító cégek már jól ismerik, hiszen a FAO IPPC már 2002-ben tette közzé ezt a szabványt, így több helyen azóta alkalmazzák. Az EU 2004-ben alkotta meg, a 2005. március 1-től hatályos irányelvét. Ez az EU-ba import esetén a szállítóktól megköveteli az ISPM 15 szerinti fertőtlenítést, azonban az EU-n belüli forgalomra ezt nem írta elő. A hazai szabályokat a 7/2001. FVM növényegészségügyi rendelet tartalmazza. A hazai tanúsító szervezet a FAIMEI.

A fenyőrontó fonálféreg neve angolul: Pine Wood Nematode, így PWN-nek rövidítik az angol szövegekben.

A korábbiakhoz képest új helyzetet teremtett az az idén őszi megállapítás, hogy a Portugáliában már 10 éve megjelent fenyő fonálféreg elleni ottani nemzeti intézkedések nem hoztak elegendő eredményt és az országon belül új területeken is megjelent ez a fertőzés. Sőt néhány friss gyártású, Portugáliából származó fa csomagolóanyagban a közelmúltban Svédországban, Finnországban és Spanyolországban is fenyő fonálférget találtak. Ezek hatására felvetődött az ISPM 15 alkalmazásának az EU belföldi forgalomra kiterjesztése is, egyelőre csak mint gondoltat. Az érintettek erre élénken reagáltak.

Az alábbiakban bemutatjuk a címben szereplő problémát, mert nagy valószínűséggel ennek határozott következményei lesznek a közeli évek fa csomagolóanyag gyártására, fogalmazására és használatára az EU területén.

 

A problémát Portugália és az EU is nagyon komolyan vette, ezt mutatják a 2008/790/EK (október 7.) és a 2008/684/EK (augusztus 19.) bizottsági határozatok is.

2008/790/EK: A Bizottság határozata (2008. október 7.) a Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. (a fenyőfa fonalférge) elterjedése elleni, Portugáliának az attól ismerten mentes területein kívüli más területeire vonatkozó ideiglenes kiegészítő intézkedéseknek a tagállamok számára történő előírásáról szóló 2006/133/EK határozat módosításáról (az értesítés a C(2008) 5555. számú dokumentummal történt) Ebben leírják, hogy Portugália 2008. július 3-án a Növény-egészségügyi Állandó Bizottság ülésén tájékoztatta a Bizottságot, hogy a 2008. első félévében szervezett rendkívüli nyomonkövetési kampány során 2145 portugáliai helyszínt vizsgáltak meg, megfelelő mintákat vettek és a fenyőfa fonalférge összesen 50-szer fordult elő Portugália területének különböző helyszínein. Ennek alapján a határozat a fertőzött területek körülhatárolására kötelezte Portugáliát, illetve ha a fertőzés megjelenne Spanyolország határához közel, akkor Spanyolországot is. Továbbá a Portugáliából származó, ott újonnan termelt fa csomagolóanyagokra előírta az ISPM 15 alkalmazását.

2008/684/EK: A Bizottság határozata (2008. augusztus 19.) a Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. (a fenyőfa fonalférge) elterjedése elleni, Portugáliának az attól ismerten mentes területein kívüli más területeire vonatkozó ideiglenes kiegészítő intézkedéseknek a tagállamok számára történő előírásáról szóló 2006/133/EK határozat módosításáról (az értesítés a C(2008) 4407. számú dokumentummal történt) Ebből megtudható, hogy: Portugália miniszteri rendeletet (Portaria n.o 358/2008, 2008. május 12.) fogadott el a fogékony faanyagoknak és növényeknek Portugália kontinensen fekvő területeiről történő kivitelének tilalmáról, kivéve, ha a fát hőkezelték, és a növényeket megfelelően ellenőrizték. Továbbá Portugália fertőzés miatt körülhatárolt területeiről bármilyen fogékony növényt vagy faanyagot csak növényútlevéllel lehet kivinni.

 

Az Európai Fa Raklap és Csomagolóanyag Ipari Szövetség a FEFPEB természetesen élénk figyelemmel kíséri az eseményeket e téren. November 17-i állásfoglalásának lényege:

- A fenyőfonálféreg terjedésének ellenőrzése kiemelt fontosságú.

- Az ISPM 15 szerinti ellenőrzés összehangolásához és erősítéséhez kell vezessen az ipari és erdészeti hatóságok munkája.

- A tudományos tényeknek kell a központban lenniük, azokból következtetni kell tudni az ISPM 15 alkalmazásának gazdasági és környezeti kedvezőtlen következményeire.

- Az ISPM 15 nem tesz különbséget az új és a használt fa csomagolóanyag között. Ezen elhatárolásnak kiemelkedő jelentősége van az ipar számára, mivel Európa áruforgalmának többségéhez használt, illetve felújított fa csomagolóanyagot használnak.

- Most nincs elegendő kapacitás arra, hogy minden EU belforgalmi fa csomagolóanyagot hőkezelni lehessen.

A továbbiakban azt javasolja a FEFPEB, hogy át kellene tekinteni a nemzeti ISPM 15 ellenőrző és tanúsító rendszereket, illetve ezekben az ipari részvételt, mert ezek terén nagy a változatosság. Maguk részéről e vizsgálatban szívesen részt vesznek.

Megállapítják, hogy a fahevítés általános előírásának jelentős gazdasági és környezeti hatásai lennének. Sok befektetés a hőkezelésbe, fennakadások az árufolyamatokban, növekvő energiaigény és CO2 kibocsátás. Figyelembe kell venni, hogy a fa csomagolóanyag ipar az európai fűrészipar kibocsátásának mintegy 22%-ához ad piacot, továbbá egyike a néhány vidéki iparágaknak, valamint az erdőgazdálkodók számára is szociális és gazdasági szempontból is fontos. A leendő döntéseknél mindezen szempontokra figyelemmel kell lenni.

Ha minden fa csomagolóanyag összes EU belföldi forgalmára kiterjesztenék az ISPM 15 alkalmazását, akkor a FEFPEB szerint néhány évre lenne szükség a megfelelő műszaki kapacitások kiépítésére. E szempontból igen fontos a 2008/790/EK határozatban annak világos elismerése, hogy különbséget kell tenni a friss és a használt fa csomagolóanyag között, ugyanis az utóbbi növényegészségügyi kockázata csekély. Ugyanakkor aszerint hogy raklapról (75%), ipari csomagolásról (20%)vagy ládáról (5%) van szó, szintén eltérőek lehetnek az intézkedések.

 

CPPC Munkacsoport

Három nagy zárt raklap pool cég, a CHEP, az LPR és a Faber Halbertsma Groep létrehozták a CPPC-t (Closed Pool Pallet Companies) tevékenységük összehangolására. E három raklap pool együtt 180 millió raklappal rendelkezik és évente 300 millió raklapot mozgat meg.

Felteszik a kérdést, hogy van-e bármely tudományos bizonyíték arra, hogy használt raklappal fenyő fonálféreg terjedt volna. A válasz érdekében független kutatást kezdeményeztek, mely hamarosan megismerhető lesz.

 

A fentiekkel foglalkozó nemzetközi növényegészségügyi tárgyalásokon Magyarországot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztálya vesz részt, mellyel e témát illetően a FAGOSZ kapcsolatban van.

Ismertetés: Mőcsényi Miklós

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.