FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-04-28

Beszámoló az április 22-23-i FAGOSZ Fakonferenciáról

A 34. FAGOSZ Fakonferencia április 22-23-án volt Tihanyban. A programot március elején hirdettük meg: FATÁJ 2008-03-05. A konferencián 140-en vettek részt, tehát az érdeklődés az ősszel szokásosat is meghaladó volt.

 

A konferencia délelőttjén Horváth Ferenc elnökletével tartotta a FAGOSZ szokásos éves közgyűlését, melyen a tagság megtárgyalta és elfogadta a 2007/08 tevékenységi és pénzügyi beszámolót és tervet. A hozzászólók kedvezően értékelték a szövetség eredményeit és tevékenységét. Az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete közös levelet kezdeményezett az oktatási és kulturális miniszterhez annak érdekében, hogy az erdőmérnök képzés esetében - annak szakmai sajátosságai miatt - állítsák vissza a kétszintű helyett az egyszintű, öt éves diplomás mérnök képzést.

A Fakonferencia előadásainak sorrendjén a helyszínen változtatni kellett, mert az MNV Zrt. nevében végül Tátrai Miklós vezérigazgató helyett Benedek Fülöp vezérigazgató helyettes tartotta meg az előadást, ő pedig a szünet utánra ért oda.

 

Így először Mizik András (Ipolyerdő Zrt.) mutatta be a Kemény lombos választékok piacára vonatkozó prognózis kísérletét. (pdf 137 kB) Áttekintette e szakterületet, majd alapvetően a keménylombos sarangolt választékokkal foglalkozott. Ennek végkövetkeztetése, hogy a kemény lombos sarangolt választékok árára és felhasznált mennyiségére az elmúlt öt évben pozitívan ható tényezők kifulladtak, vagy kifulladóban vannak. Az ágazat számára kedvező árdinamika jelentősen csökkent, rossz esetben stagnálásba válthat a közeli években. Követendőnek említette Európa több állami erdőgazdálkodó szervezetét, ahol ezek maguk hoztak létre fa alapon áramtermelő kapacitásokat.

 

Utána Forgács László (Nyírerdő Zrt. Nyírbátori Fafeldolgozó Üzem) Akác gőzölési tapasztalatok a Nyírerdő Zrt-nél, a fejlesztés háttere (pdf 1.785 kB) címmel tartotta meg előadását. Az Akác rönk lehetséges fűrészipari termékei között van amelyiket nem elég eredményes előállítani, míg más esetben a konkurens termelők nehezítik az értékesítést. Ezért keresték azt a megoldást, mely fejlesztéssel olyan terméket állíthatnak elő, ami elegendő hozzáadott értéket jelenít meg, illetve amely termék esetén kevésbé lesz versenytársuk. Ezért döntöttek a túlnyomásos, magasabb hőmérsékleten is üzemeltethető gőzölő berendezés vásárlása és üzembeállítása mellett. Az üzemeltetés során legfontosabb tapasztalatuk, hogy az akácból a gőzölés során kilépő meleg savas gőzök minden vasanyagot "elemésztenek", ami nem saválló acél, függetlenül attól, hogy milyen csoda-módszerrel van felületkezelve.

 

Végül a szünet után Benedek Fülöp (MNV Zrt.) tartotta meg nagy érdeklődéssel várt előadását Az egységes állami erdővagyon-kezelés koncepciója, az állami erdőgazdálkodás szervezetében várható változások (pdf 838 kB) címmel. Bemutatta a magyar erdőgazdálkodás főbb adatait, majd részletesen az állami erdőgazdálkodás jellemzőit. Ezekből kiolvasható, hogy az állam jó gazdája ereinek. A vagyonkezelést ellátó cégek javuló gazdasági eredmények mellett sokat áldoznak a köz elvárásainak teljesítésére és az erdők természetvédelme terén is jelentős a teljesítményük, hisz a védett erdők több mint 90%-át kezelik. A szervezeti változások terén az MNV visszafogott: az erdőgazdaságok összevonását levették a napirendről, először e cégek még összehangoltabb, egységesebb működése irányában szeretnének lépéseket tenni: "2008-ban az állami erdőgazdaságok térképén nem lesz változás." Nem akarják elkapkodni ezt a folyamatot.

Céljuk az erdőgazdaságok komplex fejlesztése, aminek része lesz mintegy 30-35 ezer ha állami kézben lévő, erre alkalmas földterület beerdősítése. Ugyanakkor még összehangoltabb mennyiségi és minőségi fejlesztést szeretnének a faipar terén megvalósítani.

Véleménye szerint az Erdőtörvény módosítást - mely most a másik két természeti törvénytől függetlenül fog változni - úgy kell tudni megoldani, hogy a kapcsolódó szakterületi problémákat is kezelje.

A végleges vagyonkezelési szerződések első olvasatban elkészültek, a vagyonkezelési díj megállapítása kulcskérdés les majd ebben. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem akarnak több faipari üzemet az erdőgazdaságoktól eladni.

 

Mindhárom előadáshoz több kérdés is is volt. Horváth Ferenc, a FAGOSZ elnöke azzal zárta be a Fakonferenciát, hogy eredményes volt az ülés, érdekes és fontos piaci és műszaki ismeretekhez juthatott a hallgatóság, továbbá megnyugtató az MNV megfontolt döntés előkészítése, amelynek alapján egy-két éven belül nem kell gyökeres szervezeti változással számolni az állami erdőgazdálkodás terén.

A plenáris ülés után a szokásokhoz híven az egybegyűltek késő estig folytatták üzleti és egyéb megbeszéléseiket, amihez a szervező FAGOSZ titkárság igyekezett megfelelő körülményeket teremteni.

MM

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.