2006.
6. hét


február 6.
-----
február 12.

Használat:

Tartalomjegyzék, menürendszer:
induljon itt: www.fagosz.hu használja a FATÁJ menüt.

A középső test részben lévő barna , barna szövegkapcsolók
és a , jelek további helyekre vezetnek, vagy egy dokumentumot nyitnak meg.

Itt a bal, illetve a jobb oldalsávban lévő vastag betűs szövegrész is lehet szövegkapcsoló.

 

 


Képek a Forgács Bálról

Forgács Bál volt február 10-én. A meghívója a FATÁJ 2006_1-2 számában volt, itt most néhány képet mutatunk a jól sikerült bálról.

A bálnak volt saját fényképésze és a szokások szerint a szervező Magyar Bútor és Faipari Szövetség elkészíti a bál teljes képtárát. Itt a FATÁJ a teljesség igénye nélkül a hangulatot igyekezett visszaadni.
2006-02-13 FATÁJ


Bútor Világkongresszus, május 23-25, Palma de Majorca

Bútor Világkongresszus Bútor Világkongresszust szervez az UEA, az Európai Bútorszövetség. A Világ 2004. évi bútorexportja 69,7 Md Euro volt, ami a Világ összes termelésének 30%-a. Az export részaránya és tömege is exponenciálisan nő. Európa részesedése az exportból 35 Md Euro. A Világ bútoriparának szerkezete változik, a bővülő kereskedelem és kooperáció a fejlődés döntő tényezőjévé válik sok országban. Megjelennek a széles nemzetközi szinten működő cégek. Ahogy más gazdasági területeken, úgy a bútor szektorban is szükség van egy szervezeti keretre e bővülő nemzetközi tevékenység irányítására.

A Bútor Világkongresszus egyik ülésén ezért megvizsgálja, hogyan lehet egy bútor világszervezetet létrehozni. Az érdekelt szervezetek képviselői jegyzőkönybet írnak alá az ülésen ennek érdekében és tovább tevékenykednek majd egy ilyen szervezet létrehozásán.
Ez az első Bútor Világkongresszus. 40 előadó lesz, akik gyártók és a bútor szektor szakértői az egész Vilából. A Kongresszus 3 napja alatt a szakterület számos fontos nemzetközi jelenségét és tendenciáit tekintik át. Ugyanakkor üzleti megbeszélésekre is sor kerül. A részletes program megtalálható az esemény honlapján, illetve a FAGOSZ titkárságon is rendelkezésre áll a programfüzet és jelentkezési lap, melyet kérésre szívesen elküldünk az érdeklődőknek.
A munkanyelv: angol és a házigazda jóvoltából spanyol. Ha bárki szeretne ezen felül tolmácsot vinni, a tomácsnak nem kell résztvételi díjat fizetnie.
A résztvételi díj április 23. előtti jelentkezésnél 580 Euro, utána 725 Euro. Azonos cégtől a további személyek: 464 / 580 Euro. Szállás 45-200 Euro közötti áron, a teljes kínálat az esemény honlapjáról letölthető.
2006-02-10 FATÁJ


Erdőfigyelő konferencia

Erdőfigyelő Konferencia volt február 9-én az Erdészeti Információs Központban (Bp. Budakeszi út 91.). A rendezvény apropoját adta, hogy most fejeződött be egy, a Forest Focus EU rendeletben megfogalmazott feladatok és célkitűzések hazai megvalósításának további javítása érdekében indult PHARE támogatású, fél éves futamidejű project erdőtűz és légszennyezés megfigyelés tárgyában. Ennek kapcsán a rendezvény előadói az erdészeti és a természetvédelmi mérő-megfigyelő rendszerek egészét és ezek eredményeit tekintették át.
A konferenciát az Állami Erdészeti Szolgálat szervezte. A Konferenciát Benedek Fülöp FVM államtitkára nevében dr. Vajda László főcsoportfőnök nyitotta meg. Jelen voltak a Holland és a Német Nagykövetségek képviselői, az előadók között pedig az FVM, ERTI, ÁESZ, KvVM, MTA, GFMC szakemberei vettek részt. A teljes program és az előadások az ÁESZ-nél érhetők el.
A jelen konferencia nagy erénye volt, hogy az erdészeti és a természetvédelmi, tehát az FVM és a KvVM fennhatóságú mérési-megfigyelési programokat egyszerre mutatták be. E megfigyeléseket a nagytávolságú lényszennyezési egyezmény indította be, aminek keretében először a kénkibocsátás, majd nitrogénkibocsátás volt a fő téma. Az előbbi lecsökkent, az utóbbi nem nő. Új témaként jelentek meg a klímaváltozással összefüggő elemek.
A konferenciába iktatott sajtótájékoztatón a finanszírozással kapcsolatban elhangzott, hogy 2005-ben 230 M Ft-ot lehetett erre fordítani (210 M Ft az Erdészeti feladatok költségvetési sorból és 20 M Ft az ÁESZ egyéb forrásaiból). 2006-ra 280 M Ft-ra lenne szükség a munkák elvégzéséhez, egyelőre azonban egyetlen fillér sincs eme állami feladatok ellátására.

A konferencia elnöksége Vajda László A konferencia hallgatósága Caroline la Chapelle Szepesi András
Az elnökségben ülnek: Jelle Landstra, Christof Schwabitz, Vajda László, Caroline la Chapelle, Johann G. Goldammer és Szepesi András.


FATÁJ Eseménynaptár

FATÁJ-online ESEMÉNYNAPTÁR A FATÁJ Online részeként már az előző lapszámmal egy időben elkészült eseménynaptárunk, amivel segíteni szeretnénk a szakközönséget. Egy listában, havi bontásban található meg a hazai és külföldi események felsorolása. Az esemény neve aktív, az esemény honlapjára vezet. Az idegennyelvűeknél közvetlenül a német vagy az angol változathoz vezetjük a látogatót.
Most 121 esemény szerepel a listában. (Január, mint mögöttünk lévő hónap kicsit elhanyagolt, a 2007-es listában lesz részletes.) A lap alján pedig olyan kapcsolókat gyűjtöttünk, melyek szintén eseménynaptárak. Ezek sok távoli földrészen lévő, vagy a szákmánktól távolabbi eseményt tartalmaznak, de lehet hogy valakinek éppen ezekre van szüksége.
A FATÁJ Eseménynaptár minden egyes további lapszám jobb sávjában lévő szöveges kapcsdolóról, vagy a 2006. évi tartalomjegyzék balsávjában lévő grafikai kapcsolóról érhető el. Köszönettel vesszük a kiegészítési és más javaslatokat, az esetleges változásokról az értesítést.

2006-02-07 FATÁJ


Új gőzölőkamrát üzemelt be a Gemini Kft.

GEMINI Kft.


25 m3-es SECEA gyártmányú gőzölőt épített a GEMINI Kft. a 2531 Tokod, Móra Ferenc u. 1. alatti telephelyén.  A berendezés  közvetett gőzölést alkalmaz, ami ismereteik szerint a ma elérhető legjobb megoldás.
Komplex bérfeldolgozást is vállalnak, mivel egy német nagyteljesítményű rönkhasító szalagfűrész, 150 m3 szárítókapacitás és további 6 db új fafeldolgozó gép teszi teljessé a termelést.
Hamarosan kezdődik a bükk fűrészelés szezonja, ezért célszerűnek látszik időben lekötni a szabad bérgőzölési kapaciátásokat. A GEMINI Kft. március 1-től bevezető áron kínálja bérgőzölési szolgáltatását.
Ifj.Mátrai Lajos (30) 9331 806; Dr. Mátrai Lajos (30) 9331 804

Nagyításhoz
kattintson
a képekre.
2006-02-09 FATÁJ


Új versenytárs a faipari online szaklapok csoportban


A Profifa kiadója, az F+B Kft. a papír alapú szaklaphoz kapcsolódó honlapját megújította, így a www.profi-fa.hu címen a továbbiakban a fenti fejléc üdvözli a látogatót. A cég a szaklap megjelenését visszavette kéthavira, évi 6 lapszámra, ugyanakkor folyamatosan jelen lesz a továbbiakban a web világában.
Üdvözöljük a fedélzeten, sok sikert kívánunk neki.
2006-02-09 FATÁJ


A KvVM új "díszabályzata" mindenkit felháborít

A KvVM új 2006. január 15-től érvényes új eljárási díjszabályzata, a 33/2005. (XII.27.) KvVM r. meglepően magas tételeket tartalmaz.

Még sítájfutó sportrendezvény is maradt el emiatt az RTL klub híradása szerint.
A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége ugyanakkor a gazdálkodó szervezetek szemszögéből vizsgálta az ügyet, majd a rendelethez módosítási javaslatot készítettek és ezt eljuttatták a KvVM-hez. A KSZGYSZ elfogadja, hogy a Zöldhatóságok finanszírozása érdekében a továbbiakban a hatósági eljárások díjakhoz hötődnek, de a mértékeket és arányokat nem fogadják el. A díjért ugyanakkor felelősségteljes, minőségi szolgáltatást kérnek. A KKV-ket javasolják a díjfizetők közül kivenni. A KSZGYSZ a díjak jelentős (mintegy 10-edére) csökkentésére tett javaslatot február 7-én.
2006-02-10 FATÁJ


Sajtófigyelő

A DOMUS lakberendezési üzletei lehet hogy TESCO áruházakká alakulnak, írta a FigyelőNet

Gemenc környékén sem egyszerűbb az erdőgazdálkodás, mint az ország más területein. Cikk a Tolnai Népújságban.

Határokon átnyúló lobbizás: Magyar zöld szervezetek tiltakoznak a PM-nél a Shell távol-keleti kőolaj és földgáz beruházásának EBRD általi támogatása ellen. Részletek a Greenfo oldalán.

A magyar copyright ágazatok az EU átlaga fölötti részesedést mutatnak. A részleges szerzői jogi ágazatokban mint például az építészet, a lakberendezés és a bútorok, a copyright faktor a mérőszám. További részletek a VG.hu-ban.

Heves és Nógrád megye településein élő erdészek, gazdászok és vadászok első bor- és pálinkaversenye. Részletek a Nógrádi Hírlapban.

Ipartörténeti érdekesség a buszgyártás területéről: Zerkovitz alapgondolata nagyon egyszerű volt: a favázas konstrukciók ezres sorozatú gyártásához a hazai faipar nem tudott megfelelő minőségű és mennyiségű anyagot biztosítani, ezért próbálta szorgalmazni a teljesen fémből készült vázrendszert. Olvasson ön is többet erről az Autóstílus-ban.

Február 15-től május 15-ig tilos a hullott agancs gyűjtése a VÉRTESERDŐ Zrt. területén, írta a Tatabánya Online. (Bizonyára mindez az ország egész területére vonatkozik, hiszen az Erdőtörvény is mindenhol érvényes.)

Osztatlan közös erdőtulajdon és a bonyodalmak, amik ebből adódhatnak. Különös példa a honvédséggel, további részletek a Híradó-online-ban.

2006-02-07... FATÁJ


Erdőtörvény módosítás társadalmi vitája

Igaz január 31-én volt már ez a megbeszélés, de tán most sem késő beszámolni róla, hiszen úgy tűnik bőven van idő a munkálatokra és egyeztetésekre. A FATÁJ 2006_1-2. számában már beszámoltunk az erdőtörvény módosítására készült tervezetről és az arra adott válaszunkról. Lényegében a többi szervezet is hasonló választ adott, ennek alapján volt a február 31-i összevont FAGOSZ-MEGOSZ-OEE elnökségi ülés, melyen résztvett az FVM Erdészeti főoszálya is.

Először Klemencsics András főosztályvezető úr ismertette a Erdészeti Főosztály erdőtörvény módosítással összefüggő koncepcióját (pdf 131 kB), majd tájékoztatást adott az EMVA erdészeti javaslatokat (pdf 132 kB).

A beszélgetés fonala tekerkett, kuszálódott, de akár hogyan is, mindig oda tárt vissza, hogy először a finanszírozási ügyekben kell megállapodni, ezen belül is különösen az erdőfelújításról, mert enélkül a többi nehézkes, vagy felesleges beszélni. (Voltak vehemensebb és elemző hozzászólók, sokszínű beszélgetés volt.) Hasonlóan egyetértés volt abban, hogy ha elkészül a leendő törvénymódosítási tervezet, akkor azzal egyszerre, szinte egységes szövegben kell elkészülnie a végrehajtási rendelet változtatásának is. Végül Klemencsics úr felkérte a MEGOSZ-FAGOSZ-OEE hármast, hogy alakítsanak 2-2 fős szakértői bizottságot és mielőbb tegyék le javaslatukat a Főosztály részére, az érdekképviseletek és a hatóság közötti egyeztetés céljából. A szövetségi szakértői csoport ezen a héten alakul meg és kezdi el munkáját. A felek elégedetten fogadták ezt a megoldást.

Az EMVA javaslatokat örömmel hallották a megjelent szakemberek. Ezen új rendszerrel sokat kell majd még ismerkedni, a dolog lényege kedvezőnek látszik.
2006-02-08 FATÁJ


EFDOSZ-WWF értekezlet az állami erdőgazdálkodásról

Még 2005. januárban írt Márkus Ferenc, WWF Magyarország igazgatója egy cikket Nem látják a fától az erdőt címen egy napilapban, majd hosszú csendet követően erre válasz született dr. Király Pál tollából az Erdészeti és faipari híradóban, az EFDOSZ lapjában és az EFDOSZ elnöksége is foglalkozott az üggyel 2005. júliusában: Látjuk-e a fától az erdőt?

Erre a pengeváltásra tértek vissza a felek 2006. február 1-én, a címbeli rendezvényen, ami többeknek is jó alkalmat adott véleménye kifejtésére: Klemencsics András, FVM Eredészeti Főosztály FVM-EF (0,7MB); Sódor Márton KvVM Természetvédelmi Hivatal Erdészeti és Tájvédelmi Főosztály KvVM-TvH (1,0MB); Gulyás Levente, WWF Magyarország WWF (1,0MB) és Ormos Balázs, OEE főtitkár OEE (1,5MB) tartottak előadást. (Az előadások az ikonokra kattintva pdf-ben letölthetőek.) Az esemény házigazdája az EFDOSZ volt.

Az előadások után a hozzászólások érdekes eleme volt, mikor Barkóczi István (SEFAG vezérigazgató, FAGOSZ elnökségi tag) kifejtette, hogy mindaz, amit most a WWF előadásában hallott, mint teendőt és elvárást éppen ugyanaz, mint amit ők a gyakorlatban tesznek. Ezért meghívta a WWF vezetését helyszíni konzultációra Somogy-országba, hogy ott majd ezt bemutassa. Egyben nem mellékes körülmény, hogy az idén a köz elvárásainak teljesítése érdekében a költségvetés útján az erdészeti közjóléti és hasonló teljesítményekért nem kíván, vagy nem tud fizetni.

Nagyításkoz kattintson a képre.

A tárgyalóterem,
Sódor Márton, Ormos Balázs, Gulyás Levente, Barkóczi István, Herczeg Miklós.
2006-02-08 FATÁJ


Svédpadló gyártósor átadása az EGERERDŐ Zrt. MÁTRAPARKETT gyárában

Svédpadló gyárósort avatott az EGERERDŐ Zrt. a MÁTRAPARKETT gyárában 2006. január 27-én.
Pallagi László vezérigazgató nyitotta meg az ünnepséget, mint házigazda. A padlóburkolók piacán érzékelhető erős versenyben termelésük szerkezetének átalakításával, a svédpadlóra helyezve a hangsúlyt szeretnének eredményeket elérni. Ebben az ÁPV Rt. 160 M Ft-os tőkeemeléssel segítette őket, amihez 20 % saját forrást téve, összesen 200 M Ft volt az új beruházás.
A tuladonos képviseletében az ÁPV Rt. erdészeti és agrárgazdasági ügyvezető igazgatója, Koleszár István elmondta, hogy a nagyobb gazdasági eredmények érdekében az erdőgazdaságoknak a faiparral is foglalkozniuk kell, mert az erdőgazdálkodás jövedelmezősége a természetvédelmi terhek növekedésével, a közjóléti finanszírozás elapadásával egyre csökken. Amíg 2005-ben elsősorban a termelő beruházások létrehozásában segítette (4 Md Ft) cégeit az ÁPV Rt, addig 2006-ban a jóléti közcélok teljesítésén lesz a hangsúly. Így a térségben a kisvasút felújításához lenne 3 éven át évi 160 M Ft központi segítség. A portfólió egészében pedig 2006-ban 1,5 Md Ft-ot tesz majd ki ez a forrás.
Magda Sándor, a helyi országgyűlési képviselő örömmel üdvözölte ezeket a terveket. Ugyanakkor, mint a Mezőgazdasági bizottság elnöke országos kitekintésben úgy látta, hogy nem az energiatermelés az erdőgazdálkodás fő célja Magyarországon. Számos (kb. 2 M ha) energianövény termesztésére alkalmas mezőgazdasági terület van.

Az ünnepi beszédeket követően az üzemben László Ferenc gyárigazgató adta át a berendezéseket, a főgépet Koleszár István indította el, az átadási szalagot pedig Magda Sándor vágta el.

Kattintson a képen.
A gépsor átadása, László Ferenc. Koleszár István és Magda Sándor. A főgép és a végmaró
EGERERDŐ Zrt. MÁTRAPARKETT
Trombitás Zoltán Az ünnep Pallagi László
FAGÉPSZER Kft. A sok egyeztetés és tervezés alapján a komplett gépcsoportot a FAGÉPSZER Kft. szállította.

2006. január végével László Ferenc nyugdíjba ment. Februártól a Mátraparkett Gyárat Trombitás Zoltán vezeti gyárigazgatóként.


HolzHandwerk Fensterbau-Frontale, március 22-25., Nürnberg

Március 22-25-én Nürnbergben ismét együtt lesz a két vásár, a HolzHandwerk és a Fensterbau-Frontale. Elsősorban, asztalosok, kézművesek, ablak, ajtó és hasonlók gyártóinak érdeklődésére tart számot a vásár.

Szakvásár Nürnbergben

A vásár kapcsán Bernhard Dirr (Német Gépgyártók Szövetsége, Famegmunkáló Gépek Tagozata ügyvezetője) az alábbiak szerint látja az ácsok és asztalosok jövőbeni fejlődésének három főcsapását:

Elképzelések az ács és asztalos szakma jövőjéről
Milyen változás mutatkozik az ács és asztalos kisiparban? A gazdasági konjunktúra ugyan összességében javulást mutat, de csupán keveseknél mutatkozik eredmény. Miért küszködik az egyik vállalkozás mind a mai napig a nehézségekkel, miközben mások már ígéretesen és nyereséggel terjeszkednek? Mitől lesz tehát az egyik sikeresebb a másiknál?
A sikeres vállalkozásoknál meghoztak egy fontos döntést: elszakadtak a "vegyesboltszerű" kínálattól, és már nem foglalkoznak mindennel, hanem egy meghatározott területre szakosodtak. A vállalatok így az ideális szervezeti felépítésre tudnak összpontosítani, valamint a műhely felszerelésével járó és személyi költségük is optimális lesz. A minden igényre felkészült "mindenes asztalos" ma már nem versenyképes. Megrendelőjét ma már csak az érdekli, hogy a különleges termékhez ésszerű áron jusson hozzá.
Ha a vállalkozás következetes, és egyetlen nyereséges területre összpontosít, akkor ez a tény jelentős mértékben befolyásolja az összes vállalati folyamatot. Felül kell vizsgálni a partneri együttműködést és a beszállítói kapcsolatokat, optimalizálni kell a gyártási folyamatokat, célirányosan és hatékonyan kell alakítani a befektetéseket. A vállalkozásnak ehhez a technológiát szállító megbízható partnerre van szüksége.
Milyen szakterületek kínálkoznak?
A gyártásra szakosodott vállalat a legkorszerűbb műszaki megoldásokat alkalmazza és részletekbe menően racionalizálja a gyártási folyamatait. Jó kihasználtságra törekszik a nagy teljesítményű gépeken, magas minőségi színvonalon dolgozik, és állja a versenyt a nagyipari gyártókkal - vagy beszállítójuk lesz.
A kreatív vállalkozások színvonalas egyedi megoldásokat kínálnak például a belsőépítészet, a bolt- vagy szállodai berendezések területén. Ilyen vállalkozásoknál is gépesített a gyártás, de messze nem foglalkoznak a teljes vertikummal, hanem e helyett együttműködnek más vállalkozásokkal vagy más szakmák képviselőivel. Ügyesen párosítják a saját és vásárolt termékeket.
A szolgáltatás-központú vállalkozások előre gyártott alkatrészeket szerelnek be, javítanak és tartanak karban. Ez a tág tevékenységi kör éppen az egy mester köré épülő vállalkozásoknak lehet rendkívül jövedelmező. A megrendelővel ápolt intenzív kapcsolat megköveteli a hozzáértő és ügyfélkapcsolatokban is járatos dolgozókat. Egy ilyen vállalkozásnál nem szükséges a költséges géppark fenntartása, hanem az alapgépekkel lehet végezni a kereskedelmi áru egyszerű darabolását és kikészítését. A fontos a helyszíni munka: a hatékony elektromos szerszámokkal és szerelési segédeszközökkel sokat megtakarítanak a drága munkaidőből.
Mindhárom változatnál kézenfekvő az együttműködés a faipari gépek német gyártóival. A gépgyártók szakemberei sok mindent tudnak a sikeres ács- és asztalosüzemek munkaszervezéséről és gyártási igényeiről, és gyakran tudnak új ötletet és látásmódot adni. Ezt a tapasztalatot és tudásanyagot ki kell aknázni.
"Ötletek a jövőmért"
Az idei HOLZ-HANDWERK szakvásár jelmondata az "Ötletek a jövőmért", és ennek jegyében mutatják be a korszerű asztalosüzemben szükséges felszereléseket. A mintegy 550 kiállító számtalan ötlettel szolgál a sikeres vállalkozási tevékenységhez.
Szintén az asztalosoknak szóló új és eredeti ötleteket mutatja be a "Vector akciófórum": a kiemelkedő innovációt a 11. vásárcsarnokban rövid bemutatók keretében ismertetik a szakmai közönséggel, a látogatók pedig az élő közvetítés révén közvetlen közelről követhetik az eseményeket. Az előadások összekapcsolásáról és mellesleg a jó hangulatról moderátor gondoskodik.
Az is egyértelmű, hogy nem elegendő a felsorolt szakterületek egyikén jónak lenni, hanem a megrendelőknek ezt tudniuk is kell! Éppen ezért nélkülözhetetlen eszköz a jó marketing - vagyis a hírverés a vállalkozás munkájának. Az ésszerű és célszerű megjelenéshez szükséges segédeszközökre az ácsok és asztalosok a HOLZ-HANDWERK szakvásár keretében az FSH bajor ács ipartestület különbemutatóján találhat rá a 12. csarnok 702-es standján.

A HolzHandwerk Fensterbau Frontale vásáron részvételel kapcsoltaban segít: Némethy Márta, a Német-Magyar kereskedelmi és Iparkamarától.

Utolsó frissítés: 2006-02-15

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze:

FATÁJ
Vásár- és eseménynaptár
2006.

 

 

 


 Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, FAGOSZ
 ©1999-2017.
 Minden jog fenntartva. All rights reserved.

FAGOSZ: H-1119 Budapest, Fehérvári út 89-95. L/125. 
Tel: (+36 1) 798-5685, Fax: (+36 1) 762-3011  e-mailinfo@fagosz.hu 

W: www.fagosz.hu / www.fatudakozo.hu / www.fataj.hu/ www.hungarobinia.hu /