2006.
1-2. hét


január 2.
-----
január 15.

Használati javaslat:

Tartalomjegyzék, menürendszer:
Ha szeretné a többi lapszámot, illetve ezek tartalomjegyzékét is látni, induljon a FAGOSZ www.fagosz.hu honlapjáról, használja a FATÁJ menüt.

Szövegkapcsolók
A barna apróbb betűkkel írt szövegrészek kapcsolók. Ezekre az egérrel ráállva a szöveg színe zöldre és aláhúzottra vált. Erre kattintva nyílik meg a szövegnek logikailag megfelelő követkaző oldal. Az önálló, külső hivatkozások új ablakban, a FAGOSZ honlaprendszer hivatkozásai pedig a FAGOSZ honlap keretrendszerében nyílnak meg. Az utóbbi esetben a böngésző program "vissza" gombjával lehet legyegyszerűbben az előző oldalra visszajutni. A megnyíló új oldalt pedig, ha már nem szükséges be kell zárni.

Képek nagyítása:
A képek esetében ha az egérrel a képre állva az egérmutató kézzé változik, akkor a képen kattintva a legtöbb esetben annak kinagyított változata jelenik meg új, "repülő ablak"-ban. Ha már nem szükséges, a rpülő ablakot be kell zárni.

Ikonok
Esetenként szerepelnek a és a jelek a szövegben. Ezek azon túl, hogy jelölik a letölthető dokumentum típusát, több esetben is maguk a kapcsolók. Ráállva az egér kézzé változik és kattintva letölthető a szöbegben jelzett irat.

Itt a bal, illetve a jobb oldalsávban lévő vastag betűs szövegrész lehet csak azért megvastagított, hogy ezzel legyen kiemelve, de lehet hogy egyben kapcsoló is. Ha egérrel rááll, a szöveg világosabb vastagított aláhúzott zölddé válik, az egérmutató pedig kézzé, akkor kapcsoló és kattinthat a mögöttes tartalom megismeréséért.

 

 

 

Forgács Bál Budapesten február 10-én pénteken

Ötödik évébe ért a Forgács Bál a Bútorszövetség szervezésében.
Február 10-én pénteken Budapesten, a Margitszigeten, a Grand Hotel Széchenyi termében lesz a Forgács Bál. A további részleteket megtalálja a Szövetség honlapján, illetve érdeklődjön náluk közvetlenül: T (1) 202-33-95 etoth@butorszovetseg.hu , info@butorszovetseg.hu a programért és a jelentkezési lapért.

Országos Erdészbál Pécsett március 4-én szombaton

Országos Erdészbál Kattintson a képre a részletes programhoz.
Az Országos Erdészeti Egyesület Baranya Megyei Helyi Csoportja és a Mecseki Erdészeti Zrt. az Egyesület hagyományait a helyi hagyományokkal ötvözve 2006. március 4-én, szombaton, 19 órai kezdettel, Pécsett a Palatinus Szálloda Bartók termében ORSZÁGOS ERDÉSZBÁLT rendez, melyre minden kedves kollégát és családtagjait barátsággal várunk.
2006-01-13 FAGOSZ, forrás: www.mefa.hu

Magyar Szabványügyi Testület Új szabványok: természetvédelem (1), faipar (3), bútoripar (3)
Nemzeti szabványok közzététele (A szürke hátterűek címoldalas jóváhagyó közleménnyel jelentek meg = magyar címlap, angol tartalmi szöveg. A szabványok a közzététel napjától, jelen esetbe január 1-től érvényesek.)
MSZ 20375:2006 Természetvédelem. Kultúrtörténeti értékek védett természeti területeken
MSZ EN 14501:2006 Ablaktáblák és redőnyök. Hő- és vizuális komfort. Teljesítőképességi jellemzők és osztályba sorolás (idt EN 14501:2005)
MSZ EN 14600:2006 Tűzálló és/vagy füstgátló tulajdonságú ajtók, kapuk és nyitható ablakok. Követelmények és osztályba sorolás (idt MSZ EN 14600:2005)

Magyar változat megjelenése
(A korábban jóváhagyó közleménnyel bevezetett szabvány megjelent magyarul is.)
MSZ EN 314-1:2005 Rétegelt falemezek. A ragasztás minősége I. rész: Vizsgálati módszerek - Az MSZ 314-1:1995 helyett -

Új európai szabványok. CEN/TC 207 Bútorok
CEN/TR 581-4:2005 Outdoor furniture. Seating and tables for camping, domestic and contract use. Part 4: Requirements and test methods for durability under the influence of climatic conditions
(Kültéri bútor. Ülőbútor és asztal kemping, házi és üzleti használatra. 4. rész: Tartóssági követelmények és vizsgálati módszerek klimatikus körülményekhez)
CEN/TS 15185:2005 Furniture. Assessment of the surface resistance to abrasion
(Bútor. Felületi kopás-ellenállás értékelés)
CEN/TS 15186:2005 Furniture. Assessment of the surface resistance to scratching
(Bútor. Felületi karcállóság értékelés)

A fenti három közül az első különösen érdekes lehet a hazai akác kültéri bútor gyártók részére.

A Magyar Szabványügyi Testület 2005. októberétől honlapján szabadon elérhetően közzéteszi a Szabványügyi Közlöny egyes lapszámait. Az aktuláis lapszám kapcsolójáról az utolsó megjelent tölthető le a Közlöny arhívumában pedig a korábbi számok. Az egyes szabványok az MSZT szabványboltjában szerezhetők be.
2006-01-13 FAGOSZ, forrás: www.mszt.hu, Szabványügyi Közlöny 2006/1.

I. Ökoenergetikai és IX. Biomassza Konferencia Sopron, március 1-4.

Magyar Biomassza Társaság
A MAGYAR BIOMASSZA TÁRSASÁG (MBMT) a NYME Energetikai Tanszéke, a soproni Kooperációs Kutató Központ Ökoenergetikai Divízió és az OEE Megújuló Energia Szakbizottság közreműködésével 2006. március 1-4. napokon Sopronban megrendezi az I. Ökoenergetikai és a IX. Biomassza Konferenciáját.

Témák 1-én és 2-án:

  • A megújuló energiaforrások hasznosításának hazai helyzete és tendenciái.
  • A megújuló energiaforrás hasznosítás gazdasági és technológiai kérdései.
  • A megújuló erőforrások hasznosítása és a mezőgazdaság struktúraváltása.
  • A megújuló energiaforrás hasznosítás környezeti hatásai.
  • A megújuló energiaforrások szerepe a haza áramtermelésben.
  • A megújuló energiaforrások lehetséges szerepe a lokális hőtermelésben.
  • Az erdőgazdálkodás és az energiatermelés kapcsolata.
  • Energetikai faültetvények és hasznosításuk.
  • Energianád termesztése és hasznosítása.
  • Energiafű termesztése és hasznosítása.
  • Egyéb energetikai lignocellulózok termesztése és hasznosítása
  • Ipari ültetvények és kettős hasznosítású erdősávok szerepe a megújuló energiaforrások hasznosításában.
  • A bio-hajtóanyagok hasznosításának legújabb eredményei (bio-alkoholok és egyéb bio-hajtóanyagok)
  • Biohulladékok energetikai hasznosítása (biogáz, depóniagáz).
  • A megújuló energiaforrások hasznosításának gazdasági vonatkozásai.
  • A megújuló energiaforrások hasznosításának környezetvédelmi aspektusai.
  • A megújuló energiaforrások hasznosításának új technológiái (Stirling motor, növényi olajok közvetlen hasznosítása, termikus gázok hasznosítsa).

3-án tanulmányút Welsbe (Ausztria): ENERGIE-Spaar Messe (Energiatakarékossági szakvásár)

Részletes program és jelentkezési lap: (99) 518-124 telefon, (99) 518 188 fax, sdora@ktk.nyme.hu , illetve az MBMT honlapjáról a program és jelentkezési lap letölthető.
A nagy érdeklődésre tekintettel a szervezők a jelentkezési határidőt január 23-ig meghosszabbították.
2006-01-12 FAGOSZ, a szervező levele alapján

Energiapolitika 2006-2030. vélemény határidő: feb.2.!


2006. január 10-én jelent meg a GKM honlapján a 2006-2030. időszakra vonatkozó energiapolitika előkészítésével kapcsolatos egyeztetési felhívás, melyre 20 napon belül, tehát január 30-ig várja a véleményeket a Minisztérium. Az energiapolitikai aloldalon található a részletes felhívás és a 4 pdf állomány, melyek különös érdekessége volt, hogy biztonsági beállításaik között még a nyomtathatóságukat is sikerült letiltani, amivel kapcsolatos levelezésem hatására 13-ra lecserélték az állományokat nyomtatható változatra. Ennek igazi jelentősége, hogy így 13-tól számít a 20 nap, tehát az új határidő: február 2. (Érdekes, hogy erre a kifejezetten nagy jelentőségű témára a GKM nyitólapján semmi sem figyelmeztet.)

Erdőgazdálkodók és faipari cégek számára nyilván a megújuló energiaforrásokra vonatkozó rész a különösen érdekes. Az említett 4 irat:
Az energetikai infrastruktúra fejlesztését meghatározó jogi előírások és módosítási javaslatok (790KB)
A hazai energiaellátással kapcsolatos közép- és hosszú távú környezetvédelmi követelmények (470KB)
Energiatakarékosság a Magyar Energiapolitikában (435KB)
A megújuló energiforrások szerepe az energiaellátásban (393KB)
2006-01-12,13 FAGOSZ gyűjtés, forrás: www.gkm.hu

Multiplikátorok (pályázatírók, tanácsadók)

Pályázati tanácsadók és pályázat írók képzésére hozta létre a GKM a multiplikátor képzést. A pályázat írók listája, a pályázati tanácsadók listája.
A pályázatírók között szerepel egyik FAGOSZ tag cég is:

Toth Béla az E.K.F.M. Kft. ügyvezetője, aki a Pest megyi listán található meg.

Rajta kívül más FAGOSZ tag céget nem találtam egyik listában sem. Ugyanakkor a a pályázati tanácsadók között szerepel a Somogy megyei listán:

Kocsis Tamás, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány részéről, aki korábban tagja volt a FAGOSZ elnökségének.

Kettejükön kívül más erdészeti vagy faipari kötődésű személyt vagy céget a fenti listákon nem találtam.
2006-01-12 FAGOSZ gyűjtés, forrás: www.gkm.hu

GVOP Vállalati innováció pályázat határidejének hosszabbítása

A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) GVOP-2005-3.3.3. számú, Vállalati innováció támogatása című pályázat beadási határideje január 9-én 2006. április 10-re módosult.
További részletek a GKM honlapján.
2006-01-12 FAGOSZ gyűjtés, forrás: www.gkm.hu

Vita a leendő orosz erdőtörvényről; magántulajdonu orosz erdők?

A tájékoztatás szerint az új törvénnyel kapcsolatos képviselői kifogások lényegében arra összpontosulnak, hogy a tervezet bizonyos, kisebb korlátozásokkal megengedi az erdő magántulajdonát, nem csak orosz, hanem külföldi állampolgárok, sőt állampolgársággal nem rendelkezők részére is. Ez - az ellenzők szerint - ahhoz vezethet, hogy az erdővagyonnal kapcsolatos rablógazdálkodás beindul, s a magánvállalkozók érdekei kerülnek túlsúlyba az össztársadalmi megfontolásokkal szemben. Félőnek tartják azt is, hogy az egyszerű emberek számára megszűnhet az erdő szabad hasznosítása, végletes esetben akár az egyszerű séta egy adott erdőterületen.
További részletek az FVM honlapján.
2006-01-12 FAGOSZ gyűjtés, forrás: www.fvm.hu

Magyar Erdőtörvény módosítási tervezete és annak véleményezése

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Az 1996. évi LIV. az erdőről és az erdő védelméről szóló törvény módosítására törvénytervezetet készített az FVM, melyet 2005. december 23-án küldött meg véleményezésre 2006. január 6-i határidővel. A kapott tervezet FVM Erdőtörvényt módosító törvénytervezete (325 kB) alapján a FAGOSZ titkárság készített egy segédletet Hatályos Erdőtörvény a módosítási javaslatokkal egységes szerkezetben, FAGOSZ segédlet (1,5 MB) a véleményezés megkönnyítésére és ezzel kiegészítve küldte ki december 28-án érintett tagjainak a javaslatot. A beérkezett válaszok és egyeztetések alapján január 6-án megkültük a FAGOSZ véleményt FAGOSZ válasz az Erdőtörvényt módosító törvénytervezetre (96 kB) az Erdőtörvény módosításának tervezetére.

Figyelemre méltó, hogy a Magyar Közlöny 2005/161. számában (1,3 MB) megjelent közlemény (a 10.000. oldalon) szerint e törvénymódosítás nem szerepel a Kormány 2006. I. félévi törvényalkotási programjában. Így a tervezet, az arra készült vélemények alapján őszre alapos egyeztetések alapján lehet majd az új tervezetet elkészíteni.
2006-01-12 FAGOSZ

Újra működik a PEFC Magyarországi Egyesület honlapja

A PEFC Council (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes) egy olyan szervezet, amelyik az egész világra kiterjedően erdőtanusítási rendszereket hagy jóvá, melyek alapján a nemzeti PEFC szervezetek kidolgozzák az alapelveknek megfelelő nemzeti szabványokat és eljárásokat, hogy az ezt igénylő erdőgazdálkodók és ezek csoportjai tanusítással rendelkezhessenek tartamos és jó erdőgazdálkodásukról.
A PEFC Magyarországi Egyesület 2004. elején jött létre tíz taggal. A szervezet érdemi tevékenységét most, 2006. elején kezdi meg. Ennek részeként a tavaly már megnyitott, majd időlegesen szüneteltetett honlapját újraindította egyelőre a kapcsolati alapadatokkal. Ezen a helyen nyomonkövethető lesz a harosan jelentősebb aktivitást mutató szervezet tevékenysége.
2006-01-12 FAGOSZ, forrás: www.pefc.hu és személyes konzultáció

A lengyel gazdaság 2005. decemberében

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége Kereskedelmi Osztály, mely egyben az ITDH warsói irodája is, havi rendszerességgel készít összeállítást a lengyel gazdaságról, illetve azon belül a lengyel magyar kapcsolatokról. Itt elérheti a 2005. decemberi jelentésüket A lengyel gazdaság 2005. december vagy A lengyel gazdaság 2005. december formátumban.
Ha további kérdése lenne hozzájuk, elérhetőségük: 00-464 Warszawa, ul. Szwoleżerów 10 Tel: (48-22) 841-35-51 Fax: (48-22) 841-38-63 E-mail: warsaw@itd.hu
2006-01-04 FAGOSZ az ITDH Kereskedelmi és Információs Központ levele alapján

Kapcsolók erdészeti érdeklődőknek

A fenyőfélék honlapja Gymnosperm Database angolul. A honlapot Christopher J. Earle készítette, és ehhez bármely önkéntes segítséget szívesen vesz.

A fák és cserjék honlapja "dr. Bányai János" Műszaki Kollégium Székelyudvarhely, Románia, Hargita megye, Szilágyi Ferenc erdőmérnök-tanár munkája, magyarul.
2006-01-03 FAGOSZ

Újabb barkácsláncok jönnek Magyarországra

Az osztrák Hagebau Magyarországon kezdi meg Ausztrián kívüli terjeszkedését. a Figyelőnet cikke szerint. Igaz, hogy a cég saját honlapján pedig az szerepel a célok almenü alatt, hogy Lengyelországban nyit hamarosan új áruházat. Lehet hogy egyszerre több irányban is nyitnak.
A Figyelőnet egy régebbi cikke arról ír, hogy a német Bauhaus barkácsáruház-lánc is áruházat nyit Magyarországon.

Érdekes, hogy milyen ízletes ez a torta, mármint a barkácsáruházi piac tortája. Nem csak a már megtelepedett láncok növekednek, de újabbak is jönnek és feltehetően ők is nőni szeretnének. Korábban a FATÁJ-online 2005/42. számban írtunk hasonló témában.
2006-01-03 FAGOSZ

 

Utolsó frissítés: 2006-01-16

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze: