2006.
3-5. hét


január 16.
-----
február 5.

Használati javaslat:

Tartalomjegyzék, menürendszer:
Ha szeretné a többi lapszámot, illetve ezek tartalomjegyzékét is látni, induljon a FAGOSZ www.fagosz.hu honlapjáról, használja a FATÁJ menüt.

Szövegkapcsolók
A barna apróbb betűkkel írt szövegrészek kapcsolók. Ezekre az egérrel ráállva a szöveg színe zöldre és aláhúzottra vált. Erre kattintva nyílik meg a szövegnek logikailag megfelelő követkaző oldal. Az önálló, külső hivatkozások új ablakban, a FAGOSZ honlaprendszer hivatkozásai pedig a FAGOSZ honlap keretrendszerében nyílnak meg. Az utóbbi esetben a böngésző program "vissza" gombjával lehet legyegyszerűbben az előző oldalra visszajutni. A megnyíló új oldalt pedig, ha már nem szükséges be kell zárni.

Képek nagyítása:
A képek esetében ha az egérrel a képre állva az egérmutató kézzé változik, akkor a képen kattintva a legtöbb esetben annak kinagyított változata jelenik meg új, "repülő ablak"-ban. Ha már nem szükséges, a rpülő ablakot be kell zárni.

Ikonok
Esetenként szerepelnek a és a jelek a szövegben. Ezek azon túl, hogy jelölik a letölthető dokumentum típusát, több esetben is maguk a kapcsolók. Ráállva az egér kézzé változik és kattintva letölthető a szöbegben jelzett irat.

Itt a bal, illetve a jobb oldalsávban lévő vastag betűs szövegrész lehet csak azért megvastagított, hogy ezzel legyen kiemelve, de lehet hogy egyben kapcsoló is. Ha egérrel rááll, a szöveg világosabb vastagított aláhúzott zölddé válik, az egérmutató pedig kézzé, akkor kapcsoló és kattinthat a mögöttes tartalom megismeréséért.

 

 

 


Bioenergia Világ 2006 vásár és konferenciák

Bioenergy World 2006. néven lesz vásár és konferencia február 9-12. között Veronában. Bemutatják a bioenergia láncot: | rövidrotációju erdő | faaprítás | pelletgyártás | helyi fűtés |. 80 kiállító 10 országból.
A programhoz terepi bemutatók is tartoznak a közeli Lessini hegyekben, a Santa Viola fenyőerdőben Grezzanaban. A Bioenergy World a Fieragricolahoz, Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági vásárához csatlakozik. Az esemény honlapja egyben jó gyűjtőhelye a bioenergiával foglalkozó olasz cégeknek és szervezeteknek.
2006-02-05 FAGOSZ


A Tilia Kft. is multiplikátor pályázatíró

Visszatérve előző lapszámunk hasonló tárgyú cikkére jelezzük, hogy a multiplikátor pályázatírók Bács-Kiskun megyei listáján szerepel ő is:

Ódor József, ügyvezető igazgató, Tilia Kft. (A cég a FAGOSZ tagja.)
A listán szerepel továbbá Ódor úr másik cége, a Gemenc Invest Kft. is
Mindkét cég elsősorban erdő- és mezőgazdálkodással, faiparral kapcsolatos pályázatok írásával foglalkozik
2006-02-05 FAGOSZ


BAU Budapest néven új építőipari vásár indul

Egy február 1-i hírlevél szerint új építőipari vásársorozat indul évente ősszel BAU Budapest, tavasszal BAU Nova néven, idén őszre és 2008. végéig előre beharangozva, a BAUmarketing Iroda szervezésében.
Erős, új szín a hazai vásárpalettán, aminek bizonyára hatása lesz más vásárokra is, mint például rögtön idén ősszel, a tőle szűk két hétre és alig egy kilométerre leendő PORTÁL-ra, illetve majd jövő tavasszal akár a CONSTRUMA-ra is.
2006-02-05 FAGOSZ


AGRO+MASHEXPO február 8-11., Budapest

AGRO+MASHECPO 24. alkalom, 184 kiállító (ebből 16 külföldi), 11 ezer m2-en. Február 8-án Gráf József FVM miniszter nyitja meg a vásárt. A konferenciák közül a Fórumszínpad lehet érdekes számunkra, különösen 8-án a Szilárd biomassza, majd 9-én a Nemzeti agrártámogatások, illetve az EMVA témák. A szakprogramok.
A kiállítók fele hagyományosan mezőgazdasági gépet (98) állít ki, ugyanakkor az idén először a második legnagyobb csoport a kertépítés és -fenntartás eszözei, anyagai (31), majd ezt követi az állattartás (24), mezőgazdasági szolgáltatás (19), illetve a többiek: környezetgazdálkodás, vegyipari termékek, végül az erdészeti gépek (12).
Konkrétan erdészet és erdészeti gép (a faipart is beleértve) kategóriában egy kiállító van, a Petrics Energiaültetvény Kft.
2006-02-03 FAGOSZ


Sajtószemle

Hiányzó energiaültetvényekről írt a VG.hu.

Energiaerdőre számít a PannonPower az újabb erőművi blokkjához, részletek a Dunántúli Naplóban.

Javaslat egységes államkincstári szervezetre. Benne az erdőgazdaságok is. ÁPV Rt. ne legyen Nemzeti Holding Rt., a KVI pedig szűnjön meg, stb, további részletek a Napi Online-ban.

Az ERDÉRT vezette konzorcium az egyetlen ajánlattevő a Csepeli Szabadkikötőt üzemeltető BLSZ Rt-re, írta a MNO.

2006-ban 10 Md Ft közmunkára, amit az együttműködő partnerek egészítenek ki, így például az erdészetek, olvasható a szekesfehervar.hu-n. A MÁV-val aláírt megállapodás kapcsán tartott sajtótájékoztatóról beszámoló FigyelőNet cikkében az is szerepel, hogy a közelmúltban indított a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium az FVM-mel, valamint több erdészeti részvénytársasággal közösen az erdők karbantartására szolgáló ugyancsak 1 Md Ft-os közmunkaprogramot. Ugyenerről írt a PrivátBankár, a Magyarorszag.hu, a Portfolio.hu is.
  A hír kiegészítéseként Gémesi József (ÁPV Rt. Erdészeti Postfólió) tájékoztatása:
Az Erdőművelési Közmunka Program várhatóan 1,25 Md Ft, amiből FMM 500 M Ft, FVM 100 M Ft, ÁPV Rt. 400 M Ft, a csatlakozó cégek pedig 250 M Ft (20%) részt vállalnak, az utóbbi kettő 52%-ot tesz ki. Erről MüM az FVM-mel és az ÁPV Rt-vel hamarosan aláírja az együttműködési megállapodásokat, amit követően adhatják be pályázataikat az e körbe tartotó erdőgazdaságok.
A pályázatok keretében a nyertes cégek fél éven keresztül tartós munkanélkülieket, illetve szociális támogatásban részesülő személyeket foglalkoztatnak az idén március-november időtartamban. A létszám 10%-ának ezt követően is munkát adnak. E program keretében olyan erdőművelési, közjóléti és egyéb erdőgazdálkodási feladatokat lehet elvégezni, amire eddig nem volt forrás vagy munkaerő.
2006-02-06 FAGOSZ riport

Nem indítja tízmilliárdos kapacitásbővítő beruházását a FALCO. Fekete Lajos, a FAGOSZ elnöke nyilatkozik: a tervezett fejlesztésekhez nem látják elegendőnek a rendelkezésre álló faanyagot az áramtermelési célú biomassza energetikai program kiteljesedése miatt. További részletek a Vas Népe cikkében.

Bush elnök futurisztikus tervei: az USA közel-keleti olajimportját 75%-kal kell csökkenteni 2025-ig. Helyette üzemanyag cellákból, kukoricából, cukorból, fából előállított etanolt kellene használni. Több millió dollárral kellene ösztönözni a cellulóz-alapú, illetve erdészeti termékekből származtatott etanol előállítását, olvasható a greenfo-ban, a FigyelőNeten,

Svédpadló beruházás a Mátraparkettnél, leendő kisvasúti felesztés Gyöngyösön: cikk a Heves Megyei Hírlap Onlineban.

Faipari termékek a Grippen ellentételezésben: A GKM vezette ellentételezési bizottság jóváhagyta azt a dokumentumot, amelyet a Gripen International budapesti irodája nyújtott be a magyar félnek a további befektetési és exportterveiről. Hamarosan a faipari termékek is az ellentételezési listára kerülhetnek. Népszava-online, MNO-1 MNO-2, VG.hu, Magyarország.hu, FigyelőNet, Tőzsdefórum.hu, HVG.hu, e-broker.hu, NapiOnline, Eurohírek,

Mintegy 10 M Ft beruházással újjáépítették a fajátszóteret az Ipolyerdő Zrt. Salgótarjáni Erdészeténél, írta a Nógrád Megyei Hírlap.

Többek között erdő életjáradékért eladásának problémái is szerepelnek a Somogyi Hírlap cikkében.

Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága egyhangúlag támogatta a nemzeti éghajlat-változási stratégia kidolgozását. MNO Nemzeti éghajlatváltozási stratégia készül, írta a NetHírlap, a Magyar Rádió Online

2006-ban az év fája a magyar kőris. gondola.hu

Országos verseny a "Madarak és fák napján" National Geografic Online

Tűz volt a kazincbarcikai hőerőműben, kigyulladt a fakazán, tobább: MNO.

MECSEXTRÉM: Ökoturisztikai kalandparkba fektet be a Mecseki Erdészeti Zrt. HIRADO.HU

A bezárt bonyhádi cipőgyár épületében ismét termelnek, de most luxusautókhoz gyártanak ott többek között fakárpitot, részletek a Napi Onlineban.
2006-02-... FAGOSZ


Magyar kereskedelmi képviselet nyílt Jekatyerinburgban

Ural térségA Magyar Köztársaság Moszkvai Nagykövetsége Kereskedelmi Képviseletének Jekatyerinburgban megnyitott irodája megkezdte működését.
Az iroda elsődleges feladata a magyar gazdasági-kereskedelmi érdekek Oroszország Urali Szövetségi Körzetében (Szverdlovszk megye, Cseljabinszk megye, Kurgán megye, Tyumeny megye, a Hanti-Manysi Autonóm Körzet és a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet) való képviselete és a magyar export növelésének elősegítése.
Reppa Gábor irodavezető
Cím: Oroszország, Jekatyerinburg, ul. Gogolja 15.
Telefon: (+7 343) 335-92-57, 355-92-58
mobil: (+7 922) 922 292 20 02
Fax: (+7 343) 355-92-92
E-mail: ekaterinburg@hungary.ru
Kemenes Mihály
képviseletvezető-helyettes
Tel: 7 495 363 3918
Fax: 7 495 363 3903
E-mail: hungary1@hungary.ru
2006-02-03 FAGOSZ, Kemenes úr e-mail értesítése alapján


ExpoWood szakvásár március 9-12, Brassó

INTARZIA szaklap ExpoWood szakvásár
Az INTARZIA és az esemény bővülése miatt további társak együtt szervezik az ExpoWood szakvásárt Brassóban. A vásár honlapján mint kiállítani, vagy mint látogatni szándékozó is megtalál minden fontos tájékoztatást.
Az eseményt részletesebben bemutatja Zilahi Imre főszerkesztő cikke, amelyik a Fabula januári számában jelent meg.
2006-02-02 FAGOSZ


Ha faiparos, adja 1%-át a Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítványnak!

A Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány tavaly volt 10 éves, a decemberi kibővített kuratóriumi ülésükön beszámoltak tevékenységükről, eredményeikről. Erről olvashat a FATÁJ-online 2005_48-as számában. Az alapítványt számos cég és személy támogatja, valamint e közhasznú szervezet részére a faipari oktatást magukénak érző szaktársak SZJA-juk 1%-át ide irányítják. Azt kéri az Alapítvány, segítse Ön is 1%-ával e szervezetet céljai elérésében.
A Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány javára előre kitöltött rendelkező nyilatkozatot itt letöltheti pdf 1% nyilatkozatvagy jpg formátumban. Adóbevallásában ezt a lapot tegye borítékba, melyen feltünteti nevét, lakcímét és adóazonosító jelét.
2006-02-02 FAGOSZ


Ha erdész, adja 1%-át a Fakitermelési Munkakultúra Alapítványnak!

A Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány legfőbb célja, hogy hazai fakitermelő versenyeket szervezzen és megoldja a magyar versenyzők részt vételét a nemzetközi fakitermelő versenyeken. Az alapítvány tevékenységét a közvetlenül támogató cégek és személyek hozzájárulásán kívül a fakitermelési versenyzést fontosnak tartó erdész emberek és szimpatizánsok SZJA-juk 1%-át e szervezethez küldhetik. Azt kéri az Alapítvány, Ön is segítse 1%-val a fenti célok elérését.
A Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány javára előre kitöltött rendelkezési nyilatkozatot itt letöltheti pdf 1% nyilatkozat vagy jpg formátumban. Adóbevallásában ezt a lapot tegye borítékba, melyen feltünteti nevét, lakcímét és adóazonosító jelét.
2006-02-02 FAGOSZ


Zrt-k és Nyrt-k, határidő: 2006. június 30.

A gazdasági társaságokról szóló 1997. évi CXLIV. törvény 177.§ (4) pontja szerint: " A részvénytársaság elnevezését, a működési forma megnevezésével (nyilvánosan működő részvénytársaság; zártkörűen működő részvénytársaság), illetve rövidített elnevezésében nyrt. vagy zrt. rövidítésével a társaság cégnevében fel kell tüntetni."
Ezt beiktatta a 2005. évi LXII. törvény 156.§ (2), ami hatályos 2005. VII. 1-től. Ugynez a törvény 160§ (5) szerint: " E törvény hatálybalépését megelőzően a cégjegyzékbe már bejegyzett részvénytársaságok az e törvény 156. § (2) bekezdésével módosított 1997. évi CXLIV. törvény (a továbbiakban: Gt.) 177. §-ának új (4) bekezdésében foglaltak teljesítése érdekében a cégjegyzékben vezetett adataik első változásakor, de legkésőbb 2006. június 30-ig kötelesek alapító okiratuk, illetve alapszabályuk módosításáról gondoskodni, és az erre vonatkozó változásbejegyzés iránti kérelmet a cégbírósághoz beterjeszteni."

A FAGOSZ tagjai közül az itt felsoroltak esetén értesültünk már a fentiek cégbírósági átvezetéséről:
BAKONYERDŐ Erdészeti és Faipari Zrt. , DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. , EGERERDŐ Erdészeti Zrt. , ERDÉRT Erdészeti és Faipari Termékeket Értékesítő és Feldolgozó Zrt. , Észak-Magyarországi Erdőgazdasági Zrt. , IPOLY ERDŐ Zrt. , Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. , Mecseki Erdészeti Zrt. , NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. , Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt. , Szombathelyi Erdészeti Zrt. , ZALAERDŐ Erdészeti Zrt.
A FATUDAKOZÓ-ban megjelenő további cégek közül pedig az itt felsoroltaktól kaptunk hasonló értesítést:
Pilisi Parkerdő Zrt. , BALATON Bútorgyár Zrt. , Danubia Mohács Bútoripari Zrt. , SELLATON Hajlítottbútor Gyár Zrt.

A hátralévő öt hónapban még néhány további cégnek át kell vezettetnie zárt körű, vagy nyilvános működésének jelzését. Eddig úgy tűnik, hogy szakterületünkön nyilvános működésű rt. mintha nem lenne.
2006-02-02 FAGOSZ


Faipari, bútoripari üzletelember találkozó Ungváron március 28-30.

A Kárpátaljai Kereskedelmi és Iparkamara üzletember találkozó szervez március 28-30-án Ungváron. A témák:
fakitermelés, fafeldolgozás;
a faipar gépei és technológiái;
bútoripari és faipari termékek.

Az esemény részletesebb ismertetése és a jelentkezési lap: Üzletember-találkozó Ungváron itt kattintva letölthető pdf-ben ~230kB, 2 oldal.
2006-01-28 FAGOSZ

 

Utolsó frissítés: 2006-02-08

A CGPI ajánlata erdészeti termékekre

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze:

FATÁJ
Vásár- és eseménynaptár
2006.

 

 

 


 Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, FAGOSZ
 ©1999-2017.
 Minden jog fenntartva. All rights reserved.

FAGOSZ: H-1119 Budapest, Fehérvári út 89-95. L/125. 
Tel: (+36 1) 798-5685, Fax: (+36 1) 762-3011  e-mailinfo@fagosz.hu 

W: www.fagosz.hu / www.fatudakozo.hu / www.fataj.hu/ www.hungarobinia.hu /