FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-12-17

Mi legyen a használt csiszolópapírral?

A hulladékok "kezélésére", újrafeldolgozására, elhelyezésére számos jogszabály vonatkozik. A cégek pedig legtöbbször igyekeznek hogy hulladékuktól szabályosan szabaduljanak meg, sőt ha lehet hasznosítsák azt. Vannak azonban nehezen megoldható feladatok, amire álljon itt egy példa, amit a Hulladéksors című szaklap 2008. decemberi számában találtunk a szerkesztőségükhöz intézett kérdést.

"Egy bútorgyártó vállalatnál dolgozom, ahol a mundennapi munkavégzés eredményeképpen évente mintegy 30 tonna csiszolópapír hulladékunk keletkezik. Ez a tétel az üzem teljes kommunális hulladékának több mint felét teszi ki, amit szerettünk volna hasznosítani, ám eddig nem sikerült rá megfelelő megoldást találni. Külön gyűjtése nem okozna problémát, és volt is rá egy cég, amely vállalta volna a keletkezett hulladék elszállítását és darálását, ám kiderült, hogy a csiszolópapír pillanatok alatt szétkoptatja aprítógépük fogazatát. Tudnának esetleg más tippet adni, mit lehetne kezdeni ezzel a speciális hulladékfajtával?

Cseresznye Gyula"

 

Erre a kérdésre a Hulladéksors szerkesztőségének sem sikerült megfelelő választ találnia, bárhogy is csiszolták elméjüket ezért olvasóik segítségét kérték: lenne-e valakinek javaslata e probléma megoldására.

 

Mivel nem csak a bútoriparban, de a parketta, a falemezek gyártása során, sőt a más faipari területeken is jelentős mennyiségű csiszolóanyagot használnak fel, így e kérdés a mi érdeklődésünket is felkeltette. Persze a hordozóréteg lehet papír és vászon is és ezek kombinációi. A címben az egyszerűség kedvéért szerepel csak a papír. Azon túl, hogy a csiszolópapír (-vászon) aprítása nem egyszerű, a következő kérdés, hogy: és ha sikerülne, akkor mit lehetne kezdeni vele, mivé lehetne újrahasznosítani? Van benne: papír és/vagy vászon, a csiszolószemcséket megkötő műgyanta, meg a lényegében szilícium csiszolóanyag.

 

Kíváncsian várjuk akár a felhasználó, termelő cégek, akár a csiszolóanyag gyártók és kereskedők észrevételeit ehhez a témához a miklos.mocsenyi@fagosz.hu címre.

Lehet hogy a világ összes csiszolópapírjából kommunális szemét lesz? Az kétségtelenül előnye, hogy semmilyen veszélyes anyagot nem tartalmaz.

MM

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.