FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-12-08

4 Md Ft a nemzeti park igazgatóságok fejlesztésére

Hét nemzeti park igazgatóság tíz pályázata nyert uniós társfinanszírozott támogatást. Hét regionális operatív program (ROP) 3,4 Md Ft-ot ad, a több mint 0,5 Md Ft-nyi önrészt a KvVM (költségvetés) biztosította. Összesen mintegy 4 Md Ft-ot fordíthatnak ökoturisztikai fejlesztésekre Aggteleken, Tihanyban, a Bükkben, a Fertő-tájon, az Őrségben, a Hortobágyon és Mohácson.

A pályázati pénzből 2010-ig látogatóközpont épül, miocén erdő születik, földalatti kiállítás, kerékpárút létesül, megvalósul egy teljes majorság és több csárda rekonstrukciója, megújul egy egyedülálló négygémű kút, valamint kisvasút és szafari autó is növeli majd a nemzeti parkok vonzerejét.

 

"A most elnyert pályázati források tíz nemzeti parkunk egyéves költségvetési támogatásának felelnek meg. Még soha ennyi pénz nem jutott ökoturisztikai fejlesztésekre, ezeknek ráadásul komoly munkahely teremtő hatásuk is lesz" - hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. "Tavaly több mint egymillióan keresték fel a nemzeti parkjaink látogatóhelyeit, a fejlesztésektől ennek növekedését várjuk" - tette hozzá.

A hét ROP-ból nyert 3.389,3 M Ft és az egyes pályázatok tartalma.

A szervezetek neveinek kapcsolóival a projektek részletei olvashatóak pdf állományokban.

Aggteleki NPI (108,3 M Ft): Szálláshelybázis kialakítása a Baradla-barlang aggteleki fogadótérségében. Komfortos és téliesített, első osztályú üdülőházak épülnek.

Balaton-felvidéki NPI (289,3 M Ft): Ökoturisztikai látogatóközpont (Levendula-ház, a Tihanyi-félszigeten), ahol megépül egy interaktív kiállítás is.

Bükki NPI (582,4 M Ft): Arborétumszerű miocén erdőt telepítése Ipolytarnócon, + különleges tanösvény, lombkorona sétány létrehozása. Felépül egy étterem, mellette faszerkezetű filagóriával, közelében szalonnasütők. A magasfeszültségű légvezetéket földkábellel váltják ki, és a szennyvízcsatorna kiépítése is befejeződik.

Duna-Dráva NPI (572 M Ft): Mohácsi Történelmi Emlékhely felújítása és többfunkciós kilátótorony építése itt, valamint az ökoturizmus fejlesztése. Egyik fő látványosság a földalatti kiállítás lesz, mely a mohácsi csatát mutatja be.

Fertő-Hanság NPI (89,3 M Ft): Bemutató majorság építése, a térségi kerékpárutak fejlesztése, új kiállítás létrehozása a Fertő-táj természetvédelmi és gazdálkodástörténetének bemutatására.

Hortobágyi NPI (Összesen 1.507 M Ft) (499,8 M Ft) Halastavi kisvasút rekonstrukciója, melynek végállomásánál fogadó épület, 8 m magas megfigyelő torony, pallóút és új betekintők készülnek. (535,2 M Ft) Több csárdát felújítva csárda útvonalkészül, bemutatva a ma még működő csárdákat.Felújítják a világon egyedülálló négygémű kutat. (472 M Ft) A hortobágyi vadasparkhoz vezető szilárd út és a Hortobágy folyón átívelő híd fejlesztése. Vesznek egy gumikerekes kisvonatot és egy szafari autót.

Őrségi NPI (Összesen 241 M Ft) (94 M Ft) Pityerszeri Népi Műemlék együttes állagmegóvása, a kiállítási kiegészítése. (147 M Ft) A NPI területén "Nyugati kapu" és "Keleti kapu" létrehozása. A "Nyugati kapu" a hármas-határon, a szlovén és osztrák határ ölelésében, a "Keleti kapu" pedig a Vadása-tó környéki települések körzetében jön létre.

 

Emlékeztetőül:

Mintegy 2 Md Ft (7,8 M Euró) értékben a KvVM miniszter 2008. novemberben jelentette be négy uniós támogatást nyert LIFE+ természetvédelmi projekt indulását: a Szabadság-zátony és Béda-Karapancsa ártéri élőhelyek megőrzése, a Keleti-Bakonyban honvédségi területek természetvédelmi rekonstrukciója, a rákosi vipera Kárpát-medencei szintű védelme, és a balmazújvárosi puszták rendbetétele.

2003-2008. között mintegy 10 Md Ft értékű nemzeti parki fejlesztés volt. Többek között felújították a Martonyi pálos kolostort, megépült a kápolnapusztai Bivalyrezervátum bemutatóhely, az abaligeti Denevérmúzeum, a bihari Madárvárta, a Fehér Gólya Múzeum, a Szélmalmi Fogadóház, megnyitották a pécsi mésztufa barlangot, a Szentgáli-kőlik barlangot, a Mészégető-források barlangját, beszereztek 430 kerékpárt, valamint vízi sétányt, pásztormúzeumot, kisvasutat létesítettek.

Forrás: KvVM 2008-12-05, tömörítette: MM

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.