FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-12-01

Készház konferencia és vásár volt november 20-23-án

A Készház Konferenciát és Vásárt a FATÁJ 10-22-i cikke harangozta be.

 

A Konferencia 20-án nem csak különösen érdekes tartalma, de az óriási érdeklődés miatt is érdekes volt. Az eredetileg meghirdetettnél nagyobb termet kellett keresni és az is úgy megtelt, hogy végül az oldallépcsőkön és a földön is ültek. Ez azért szokatlan. Sőt, a megjelent mintegy 450 fölött vagy 250 későn reisztráltat a szervezőknek el kellett utasítaniuk: ne is jöjjenek, mert nem férnek be.

 

A konferencia előadásainak részleteire mitt nem térnénk ki, mert a szervezők azt ígérték: a felvetített anyagk hozzáférhetőek lesznek csekély másolási dj fejében.

A leglényegesebb tényre azért mégis kitérünk: az általános gazdasági és ezen belül építőipari visszaesések idején is a könnyűszerkezetes építés mennyisége folyamatosan növekszik, és tudni kell , hogy ezek döntő többsége fa-, illetve faszerkezetű épület. Az összes Magyarországon eladott könnyűszerkezetes házon belül a Magyar Készházgyártók , a MAKÉSZ tagjai azzal tűnnek ki, hogy e csoport tagjai mind az ÉMI által minősített készház szerkezetet kínál, tehát Építőipari Műszaki Engedéllyel (ÉME) rendelkeznek.

Könnyűszerkezetes építés Magyarországon

A Készház Vásárt a MAKÉSZ szervezi évek óta és azon csak e szervezet tagjai és egyes beszállítóik vehetnek részt. A helyszín 3. éve a Kongresszusi központ Budapesten, a BAH csomópont mellet. A kezdetektől a kb 300-tól az 1500-2000 látogatói érdeklődésig jutottak el. (Eddig 8 Készház Vásár volt.) Az elején 12-ről mostanra 20-ra nőtt a MAKÉSZ védjegyes kiálítók száma. A beszállítókkal gyütt 33 kiállító szerepelt. Az igazat megvallva a kiállítók és a látogatók számát illetően sem törekednek ennél sokkal többre. Ennél lényegesen több látogatóval már nem lenne egyszerű érdemi tárgylásokat folytatni.

A vásár szervezéséhez külső céget nem használnak, ezt maguk intézik el a Készházépítő Tagozaton belül társadalmi munkában.

A Készház Vásár látogatottsága most sem hagyott semmi kívánnaivalót maga után, jó volt az érdeklődés, úgyí tűnik az emberek egre inkább keresik a természetes anyagok alkalmazását.

 
Kárpáti József, a MAKÉSZ elnöke a szövetségi standon munka közben, illetve a Knauf cég stanján amint gipszkartont terheléspróbának teszi ki.

 

A kiállítók gyakorlatilag minden lehetséges fa házépítési megoldást bemutattak a favázas panelszerkezettől a gerendafal szerkezetig.

A széles szakmai nyilvánosság előtt is bemutatkozott a már több mint öt éve előkészített magyarországi első Mintaház Park, mely a tervek szerint 2010. március 5-én fog megnyitni. A helyszín: Biatorbágy, az M1 autópálya mellett. 58 épületet lehet majd elhelyezni, melyek között már vannak foglalt helyek. A nyitásra várhatóan 20 ház lesz készen.

Szöveg és fotó: MM

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.