FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-12-01 és 12-04

Az új Erdőtörvény tervezete a Parlament előtt

2008. november 28-tól olvasható a Parlament honlapján az új Erdőtörvény tervezete. Több éve kezdődtek az előkészületek, majd 2008-ban e jogalkotó munka felgyorsult és íme eljutott a tervezet a Parlament elé. A most hatályos, 1996. évi Erdőtörvény óta sok változás volt (kárpótlások lezárása, magánerdőgazdálkodás megerősödése, EU tagság, és elehetne még sorolni) melyek következtében megérett a helyzet e törvény megújítására.

Először törvénymódosító tervezet készült, majd a változási igények számának és súlyának láttán az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium azt javasolta: ne törvénymódosító törvény, hanem új törvény készüljön. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ennek megfelelően készítette el a tervezetet és vitte szakmai és tárcaközi egyeztetésre, majd a Kormány elé, mely elfogadta és átadta a Parlamentnek tárgyalásra.

A Parlament honlapján az Erdőtörvény tervezet ezen a kapcsolón érhető el: http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=38&p_izon=6934

E helyen lesz nyomon követhető a tervezettel kapcsolatban a bizottságok munkája, a módosító indítványok, majd az általános és részletes vita és zárásul a végszavazás.

 


A Mezőgazdasági Bizottság ülésén Kiss János, az FVM Természeti Erőforrások Főosztályának vezetője mutatja be a képviselőknek az új Erdőtörvény tervezetét.

A tervezetet már december 3-ra napirendjére vette a Mezőgazdasági bizottság mint első helyen kijelölt bizottság, valamint a Környezetvédelmi bizottság is. A Mezőgazdasági Bizottság alapos vita után 12 igennel, 10 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta a törvénytervezetet. A 87. ülés jegyzőkönyve hamarosan olvasható lesz a Mezőgazdasági Bizottság honlapján. A Környezetvédelmi Bizottság levette aznapi napirendjéről a tervezet megtárgyalását. Ennek körülményeiről pedig a Környezetvédelmi Bizottság honlapján lehet majd a 88. ülése jegyzőkönyvében olvasni. Itt azonban úgy látszik elég nagy késéssel jelennek meg a jegyzőkönyvek, hiszen még az október 29-i 82. ülés anyaga sem látható.

A Gazdasági és Informatikai Bizottságot is kijelölték e tervezet tárgyalására, de az e testületnek a soronkövetkező december 10-i ülésén nem szerepel még. A Környezetvédelmi Bizottság december 10-i ülésének napirendje ma még nem ismert, lehet hogy tárgyalásba veszik aznap a tervezetet. Minden esetre a Parlament őszi ülésszaka december 15-én hétfőn véget ér, a bizottságok pedig 10-én tartják utolsó idei üléseiket. Így könnyen lehet hogy a tervezet bizottsági tárgyalásai sem fejeződnek be az idén.

A Parlamentben az új Erdőtörvény általános, majd részletes vitájára, végül elfogadására a - február közepén kezdődő - 2009. tavaszi ülésszakban kerülhet sor.

Szöveg és fotó: Mőcsényi Miklós

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.