FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-11-30

Fapellet üzem épült Beleznán

2008. november 27-én avatták fel Beleznán a Pannon Pellet Kft. fapellet gyártó üzemét.

A 2006. novemberében alakult Pannon Pellet Kft. néven a projektcég 12 magyar magánszemély befektetésével egy fapellet gyártó üzem létrehozására. 2007. tavaszára készült el a megvalósíthatósági tanulmány, bankhitelért 2007. őszén folyamodtak, ugyanaz év augusztusában pályáztak a Gazdasági Operatív Program 2.1.2/D kiírására. Az összesen 480 M Ft-os beruházáshoz 143,5 M Ft vissza nem térítendő állami támogatást nyertek. (Ez a segítség nagyon jól jött a sajnálatosan bekövetkezett jelentős gépszállítói késedelem és többletköltség miatt.) Mivel az EU társfinanszírozott támogatás aránya nem érte el az 50%-ot, nem volt szükség közbeszerzési eljárásra. A támogatásnak már mintegy 70%-át folyósították. A beruházók elégedettek a gyors - lehívástól 2-4 hét - támogatási átutalásokkal.

Három műszakos termelés mellett évi 10 e t fapellet gyártását célozták meg az elején 11 alkalmazottal. Az alapanyagot 120 km-es körből 30 beszállítótól vásárolják, ugyanakkor 3 gazdálkodóval eddig 25 ha-ra adtak be közös pályázatot energiaültetvény telepítésére. Ugyanakkor e téren további bővülést is terveznek. Alapanyagként kéregmentes fűrészport, illetve fahulladékot keresnek. Az ültetvényeknél a nyár fafajt választották annak alacsonyabb kéreghányada miatt.


A pelletégőfejek, a fűrészporgarat, a dobszárító és a szárazsílók

Több ajánlat közül végül a Larus Impianti Srl olasz cég és alvállalkozói által gyártott gépsort vásárolták meg. A fűrészport két 750 kW teljesítményű pellet égőfejjel üzemeltetett dobszárítóban megszárítják. A száraz fűrészpor tárolósílókba kerül, majd onnét a 4 pelletprésbe, majd a kész pelletet 15 kg-os műanyag zsákokba csomagolják. A végtermék kiskereskedelmi ára a cég honlapján: bruttó 50,4 Ft/kg. Ez a jelen gázárak mellett átlagosan 30-40% fűtési költség megtakarítást biztosít. Prospektusuk szerint az általuk forgalmazott pelletkazánokhoz 5 évig kötött áron biztosítják a pelletet.


A négy pelletprés

Kezdetben a késztermék 85%-a exportra megy (főleg olasz vevőkhöz), 15%-ot pedig a hazi piacon terveznek eladni. A belföldi eladás később várhatóan nőni fog.

Egy-egy prés teljesítménye 450 kg/óra. Az 1,8 t/óra összes műszaki kapacitással szemben 1,5 t/órát vettek figyelembe az éves 10 e t termelés számolásakor. E mennyiség évi 4-5 t-át figyelembe véve 2.000-2.500 háztartás fűtőanyag igényét elégítheti ki. A vevőkör várhatóan a 100, sőt 50 kW egységteljesítmény alatti fűtőhelyekből, főleg családi házakból tevődik majd össze.

 

Az üzemavató gyönyörű napsütéses időben volt november 27-én délután, több mint 150 résztvevővel. Az eseményt Moór András, a Pannon Pellet Kft. ügyvezetője nyitotta meg, majd dr. Szaló Péter a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkára méltatta a beruházást, illetve ismertette a térség fejlesztésihez adott támogatások jellegét és mértékét. Utána Bíró Tamás, az FVM főosztályvezető helyettese hívta fel a figyelmet, hogy földhasználati szempontból a fás szárú energiaültetvények milyen fontosak. Bodri Gabriella a Magyar Pellet Egyesület elnöke "A jövő most az én kezemben van." mondattal vett a kezébe egy adag pelletet, mely kiváló energiaforrás és fűtőanyag, illetve ismertette, hogy az ebbe befektetés öt év alatt megtérül. Továbbá javaslatot tett arra, hogy a biomassza energiahordozó áfá-ja csökkenthető legyen, annak érdekében, hogy az EU javasolta arányok (3 x 20%) hamarabb elérhetőek legyenek. A Magyar Pellet Egyesület az e téren áfa csökkentésre konkrét javaslatot dolgoz ki. Kovács Kálmán országgyűlési képviselő (SZDSZ) is méltatta a befektetőket és a befogadó községet, majd a Belezna polgármestere Jancsecz Lajos emlékezett arra, hogy az állattenyésztő telep, mely később fűrésztelep volt romlásnak indult és különböző bérlők átmenő háza lett. Büszke arra, hogy a Pannonpellet itt találta meg befektetése helyét. Volt a községben Tungsram telep (pontosabban veszélyes hulladék lerakó) a közelben gázmező van, most pedig megjelent a biomassza alapú energiahordozó gyártás. Kívánja a tulajdonosoknak, hogy legyen meg a becsületes, tisztességes hasznuk.

 
Elindult a termelés, Jancsez Lajos polgármester az első zsák pellettel.

Ezt követően az egybegyűltek részére bemutatták az üzemet működés közben.

Szöveg és fotó: Mőcsényi Miklós

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.