FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-11-28

Sajtószemle - bútor

Új bútorcégek jönnek Magyarországra

A novemberi Nemzetközi Franchise Kiállításon számos bútoros franchise vállalkozás is bemutatkozik. A magyar piac iránt érdeklődők között van két spanyol - a Kolonial Home és a Banak Importa -, valamint a német Möbel Kolonie - tájékoztatta a Napi Online-t Mandel Katalin, a Magyar Franchise Szövetség főtitkára.

A Franchiseportal.hu beszámolója szerint a Kolonial Home bútorait a rusztikus és a modern stílus kombinációja, valamint az egzotikus dekoráció jellemzi, míg a világszerte mintegy 300 egységet üzemeltető Banak Importa gyarmati stílusú bútorzatot kínál, amihez egy legalább 150 négyzetméteres egységet kell nyitnia a franchise-átvevőnek. A Banak franchise-joga nem olcsó, hiszen három egységet kell nyitnia ahhoz, hogy megkaphassa a mesterjogot, márpedig ez 600 000 eurós (145 millió forint) befektetést jelent.

Ennél olcsóbban lehet csatlakozni a Kolonial Home-hoz, hiszen ők a termékért 30 ezer euró bankgaranciát kérnek, a franchise belépési díj 15 ezer euró, további ötezerbe kerül a szoftver, hatezerbe a világítás- és hangtechnika, tízezerbe a kivitelezés.

A Banakhoz hasonló stílusban utazó, alapvetően tíkfa alapanyagból készült bútorokat forgalmazó Möbel Kolonie-nak hat bemutatóterme működik jelenleg, Németország mellett Ausztriában, illetve Spanyolországban.

Napi.hu

Passzív házakhoz tervez ablakokat a szekszárdi faipari klaszter

Közel 160 millió forintos fejlesztést tervez a szekszárdi faipari cégek együttműködése, amely energiatakarékos épületeknél használható ablakok gyártásához európai uniós forrásokra számít - mondta Márkus István, a Danubia Fa-, Bútor- és Épületasztalos Klaszter elnöke. A tizenhárom szekszárdi és Szekszárdi környéki cég együttműködését képviselő klaszter két CNC-forgácsológépet, a gyártáshoz szükséges szoftvereket vásárol a pályázati támogatás elnyerése esetén. A vállalkozások egy bútoripari és egy ablakgyártó berendezéssel két bútorcsaládot, valamint korszerű nyílászárókat állítanak majd elő. A külső karbantartást nem igénylő ajtókat, ablakokat elsősorban energiatakarékos házakhoz szánják. A klaszter tagjai olyan innovatív termékkel tudnának piacra lépni, amely Magyarországon még nem létezik. Márkus István úgy véli, lenne lehetőség külföldi, főleg német piacon is a termék értékesítésére, de nem ez az elsődleges cél. A passzív házak piaca Magyarországon egyre szélesebb, így elsősorban a hazai keresletre számítanak.

Lévai Zoltán klasztermenedzser a pályázatról elmondta: a támogatás megítélése esetén 2009. januárban kezdenék a 158 millió forintos projekt megvalósítását. A technológiai fejlesztés mellett szakmai kiállítások, marketing és külföldi partnerekkel való együttműködés szerepel a tervek között.

A Danubia Fa-, Bútor- és Asztalosipari Klaszter 2006-ban alakult, jelenleg tizennyolc tagja van, tizenhárom vállalkozás, valamint több kistérségi társulás, szakmai szervezet.

Márkus István elszomorítónak nevezte a klaszter egy korábbi Tolna megyei kapacitás-felmérésének az eredményét. Ebből kiderült, hogy korszerű technológiát csak néhány cég tud alkalmazni, így innovatív termék előállítására is kevesen képesek. Az elnök szerint a tervek közt szereplő új termékek jelentősen javíthatnak a klaszter tagjainak versenyképességén.

Gondola nov 16.

TON bútor ünnepélyes áadása

Az 1861-ben alapított TON bútor először nyit Budapesten kiállítótermet az Impala Bútorboltban, másként az ismert Székkirályban. Október 3-án volt az ünnepélyes átadás a XIII. kerület Reitter Ferenc u. 8.b-ben.

Az egyedi, különleges technológiai eljárással készített hajlított bútorok választékával, megújult modern arculattal várják a kedves vevőket. A TON bútor designer csapata mind korszerű, divatos, minőségi székeket és étkezőasztalokat kínál. Nagyon kedveltek az egyedi formák mind a lakossági, vendéglátói és irodai vásárlóknak.

További részletek: sajtokozlemeny okt 2.

Oroszországban nyomul az IKEA

A világ vezető lakberendezési üzletlánca, az IKEA rövidesen újabb három áruházzal bővíti a jelenleg 11 egységből álló oroszországi hálózatát. A svéd csoport hosszabb távon minden jelentősebb orosz városban jelen kíván lenni, összesen 30-34 áruházat felölelő láncot kiépítve a potenciálisan egyik legnagyobb piacán.

vg.hu nov.18.

Piszkos pénzek a VAM Design falán

Ha a Bodies kiállításról ismert VAM Design épületének belső falán jelenik meg egy kép, az művészet, ha ugyanazon a falon, de kívül, akkor bűncselekmény. A graffitiző képzőművész művészeti dialógusról, a háztulajdonos vállalkozó rongálásról beszél. Ami konkrét a történetben, az az 1,4 millió forint, amit egy negyvenszer hatvan centis terület újrafestéséért követelnek a művészen.

Egy művészeti akciója miatt rabosították a Képzőművészeti Egyetem egyik tanárát, amely még úgy is meglepő, ha tudjuk, a rabosítás a szakzsargonban nem azt jelenti, hogy az illetőt magánzárkába tuszkolják, hanem csupán ujjlenyomatot vesznek tőle, kihallgatják és házkutatást tartanak a lakásában. Sugár János ellen azért indult eljárás, mert a festékszóróval felfújta a VAM Design nevű Király utcai intézmény falára, hogy "Wash your dirty money with my art". Az intermédia tanszék oktatója szerint művészi tevékenysége miatt perelik, feljelentője, a VAM Design tulajdonosa szerint azonban szó sincs művészetről, inkább rongálás történt. Az ügy érdekessége, hogy a vállalkozó tavaly éppen a magyar képzőművészet felvirágoztatására és népszerűsítésére indított több százmillió forintos programot.

További részletek:index.hu nov.18

Gyűjtötte: Tóth Eszter

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.