FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-11-20

Pofátlanság a sajtóban!

Az utóbbi napokban, hetekben a sajtó sokat és egyoldalúan foglalkozott a sajóládi "fátlan" erdővel és az Európai Bizottság figyelmeztetésével, sőt egy zöld civil szervezet, a Tiszántúli Természetvédők Társulata cinkos együttműködéssel vádolta meg a területet kezelő erdészeket.

Először is szögezzük le: a sajóládi erdő nem fátlan. Egyetlen hektár sem tűnt el a sajóládi erdőből, mind megvan az utolsó négyzetcentiméterig, és aki mást mond, az hazudik.

Mi tűnt el a sajóládi erdőből? Az öreg fák sajnos áldozattá váltak, de hát az óvodások és iskolások is emberek, mint ahogy a fiatal fák is fák, a fiatal erdő is erdő.

 

Miért tűnt el a negyven évesnél idősebb korosztályú faállomány a területről? Nagyobb része kiszáradt 1985-2000. között, a többit pedig ellopták az 1990-es évektől folyamatosan. Mondhatni a sajóládi erdő részben természeti kár, részben a rendszerváltás áldozata.

Az erdészek már akkortól felemelték szavukat a fatolvajlás "megélhetési bűnözésként" való kezelése ellen. Nem ért el a hangjuk a mindenkori (hangsúlyozzuk, a mindenkori) politikához. Lopják a magánerdőt, lopják az állami erdőt, és a büntetések még mindig nem hatnak fékező erőként. Mára már olyan méreteket öltött a bűnözésnek ez a formája, ami kiváltotta a társadalom felháborodását. Végre talán történik valami, mondják az erdészek, az erdőtulajdonosok, de miért kellett eddig eljutni 1990-től?

 

Mit nem tettek az erdészek? Nem helyettesíthették sem a bíróságokat, sem az ügyészséget, sem rendőrséget, és egyedül nem tudták, és nem tudják megóvni a lopásoktól a faállományokat. Minden hivatalos eszköz nélkül, puszta szóval nem tudták és nem tudják megállítani a tolvajokat.

Mit tettek az erdészek? Megpróbálták és megpróbálják megakadályozni a lopásokat, sokszor testi épségüket is veszélyeztetve, a puszta szavukkal, mert más eszközük nem igen van - a készülő új erdőtörvény talán majd segít ebben -, és sziszifuszi munkával minden elpusztult és ellopott fa helyét újra ültették Sajóládon, és mindig, mindenhol újraültetik. A sajóládi erdőt őrző-védő szolgálattal is őriztették. Mit tettek még? Betartották a hatályos törvényeket, minden előírásnak eleget tettek, mint ahogy ezt a KVVM és az FVM együttes vizsgálata is megállapította.

 

Az erdészek várják a választ, hogy mit tettek a természetvédők annak érdekében, hogy megakadályozzák a sajóládi erdő öreg fáinak ellopását, és várják az érdemi javaslatot a megoldásra, a zöld civil szervezet felelőtlen vádaskodása, a megalapozatlan véleménye tényként való hirdetése helyett.

 

Térjünk vissza azonban a mostani vádakhoz vezető alapproblémára. Hogyan, milyen konkrét, a kijelölést közvetlenül megelőző vizsgálatok alapján jelölték Natura2000 területté 2004-ben az - egyébként az erdészek által a mesterségesen létrehozott - sajóládi erdőt? Ehhez nem kellett előzetes tényfeltárás, csak a kiszáradt erdő felújításához követelnek hatásvizsgálatot a természetvédők? Hiszen már a kijelölés idején is mindössze a terület 6 %-án, a 170 hektárból 10 hektáron volt 60 évesnél idősebb faállomány. Ekkor még megfelelő élettér volt a fiatal erdő is a jelölő faj, a díszes tarkalepke számára, most már nem az? Talán meg se nézték, csak régi vizsgálatokra, szóbeszédre alapozták a Natura2000-re jelölést? Ha kijelöléskor jó volt a fiatal erdő, akkor a sajóládi erdő ma is megfelelő életteret nyújt a lepkék számára, ha nem, akkor nem kellett volna kijelölni.

 

Miért nem beszél a természetvédő civil szervezet a Natura2000 területek magyarországi kijelölési eljárásáról? Ez miért nem jó téma a sajtó számára? Pedig egyre hangosabban hallatszik a tulajdonosok, földhasználók, önkormányzatok azon véleménye, hogy képtelenség, jogállammal összeegyeztethetetlen az a mód, ahogyan a tudtuk nélkül kijelölték a területüket (az ország területének 20 %-a!!), és csak most kezdenek szembesülni vele, hogy a tulajdonukra, az értesítést is mellőzve, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték a korlátozást. Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága elnökének véleménye a Natura2000 területekről: ".felül kell vizsgálni a Natura2000 programot, az eddigi területkijelölési gyakorlatot és meg kell vizsgálni konkrétan az indokoltságot is. .. az egész programot újra kell fogalmazni, és amit eddig titokban megvalósítottak, át kell értékelni. ." (Magyar Hírlap 2008. május 22-i szám)

A Tiszántúli Természetvédők Társulata úgy gondolja, hogy Magyarországon a bűnözés visszaszorítását Brüsszel fogja megoldani? Segít-e - az egyébként is a szegénységre visszavezethető - probléma megoldásában, ha egy zöld civil szervezet megalapozatlan, indokolatlan magatartása miatt büntetést kap az ország? Egyáltalán, hogyan lehet egyoldalú véleményre alapozva figyelmeztetni egy országot? Ráadásul azt sem tudjuk miben áll a sajtóban hivatkozott figyelmeztetés, mert az nem hozzáférhető a nyilvánosság számára!

Mit követelnek az erdészek Zsák Ferenc Tibortól a Tiszántúli Természetvédők Társulata elnökétől? Amennyiben bizonyítéka van arra vonatkozóan, hogy valamelyik erdész együttműködik a fatolvajokkal, állampolgári kötelezettsége szerint azonnal tegyen rendőrségi feljelentést. Amennyiben nincs bizonyítéka, úgy tartózkodjon az általánosító, becsületsértő, hitelrontó kijelentésektől! Ezt senki, még egy magát természetvédőnek nevező sem teheti büntetlenül.

Mit kérnek az erdészek a sajtótól, az újságíróktól? Tartsák tiszteletben az alapvető sajtóetikát, és a pártatlan tájékoztatás alapelveit.

 

Mihez kérik az erdészek mindenki, az állampolgárok, a törvényhozás, a bíróság, az ügyészség, a rendőrség, a hatóságok, a civil- és hivatalos természetvédők, a sajtó segítségét? Fogjanak össze annak érdekében, hogy az elültetett fiatal fák fel tudjanak nőni, meg tudjon öregedni minden - nem csak a sajóládi - erdő.

Cserép János - elnök
Országos Erdészeti Egyesület Miskolci Helyi Csoport

Megjelent a Magyar Demokrata 2008. november 19. számában.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.