FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-11-11

Új fabrikettáló üzemet adtak át Kapuváron

2008. november 7-én Kapuváron új fabrikettáló üzem kezdte meg működését. A brikett üzem megvalósítása hosszas előkészítő munkát igényelt, mely előmozdítása érdekében a társaság az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében pályázatot nyújtott be (GOP-2007-2.1.1/B), s ennek eredményeként közel 30 millió forint összegű támogatási összeget nyert.

A megnyitó ünnepség rendkívül sok érdeklődőt vonzott mind a szakmai szervezetek, mind a vállalkozók köréből. Németh-Csóka Gábor, Kapuvár alpolgármesterének köszöntő beszéde után sokoldalú szakmai előadásokkal folytatódott a program.

Bíró Tamás, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője a biomassza magyarországi felhasználásának jelenlegi Dr. Nagy Sándorhelyzetéről és kiaknázatlan lehetőségeiről beszélt. Ezt követően Dr. Nagy Sándor, a Regionális Fejlesztési Holding és a Biomassza Termékpálya Szövetség elnöke a megújuló energia hasznosításának jelentőségét, a biomassza előremutató és környezettudatos alkalmazásának módjait ismertette. Inzsel Ottó, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke elsősorban vállalkozói szempontból elemezte a megújuló energia hasznosítás területének rejtett erőforrásait. Végül Gyepes Tamás, a tulajdonosGyepes Tamás és üzemeltető STS Group Zrt. elnök-vezérigazgatója mutatta be az új üzem létrehozásának izgalmas lépéseit, hogy aztán a résztvevők együtt is megtekinthessék a már termelő egység futószalagjain legördülő kész fabriketteket. A megnyitó és az üzem is általános elismerést vívott ki magának a jelenlévők körében, akik egybehangzóan méltatták a vállalkozás újító és környezetbarát voltának fontosságát.

A győri székhelyű STS Group Zrt. újonnan létesített fabrikettáló üzemében évi 7-8000 t tüzelőanyag előállítását tűzték ki célul. Az előállított brikett mennyiség egy része a cég telephelyén kerül hasznosításra. A korábban üzemelő korszerűtlen villanykazán helyett modern, gazdaságos és környezetbarát módon működő, brikettet hasznosító 2 db 60 kW-os faelgázosító kazánt vásároltak. Az új kazán beüzemelésével és a brikett felhasználásával a társaság kapuvári telephelyén fűtési költségének több, mint 25%-át fogja megtakarítani. Az évente legyártott fabrikett mennyiség további része a hazai és külföldi piacon kerül értékesítésre.

 

A projekt megvalósítása során a technológiai sor számára a társaság felépítette brikettáló üzemcsarnokát, melynek hasznos alapterülete 600 m2, beszerzésre kerültek az alapanyag tárolás, mozgatás, szállítás, brikettgyártás, valamint késztermék csomagolás és mozgatás számára szükséges technológiai eszközök, berendezések, továbbá felújításra került irodaházuk kazánháza a két faelgázosító kazán és puffertartályok alkotta rendszer beépítésével. A brikettgyártó technológia oly módon lett kialakítva, hogy mind a nedves, mind pedig a száraz alapanyagokat fel tudja dolgozni, így a környékbeli fűrészüzemekben és fatelepeken keletkező melléktermékek is hasznosításra kerülhetnek, további bevételi forrást szolgáltatva ezzel más faipari cégeknek is. A cég a fenti pályázat keretében a német és Európai Uniós szabványoknak is megfelelő RUF brikett présre nyert támogatást, amely hasáb alakú brikettet állit elő. Méretei miliméterben: (40-110)x150x60.

A különféle igények kielégítése érdekében a gyárban egy második gyártósorit is beépítéettek ( olasz gyártmányú brikett prés), amely hengeres brikettet állít elő 80 mm átmérővel és beállítható 270-300 mm hoszusággal.

Midkét termék 10%- vagy az alatti víztartalmú  a hamutartalma 0,6-1,4 % a fűtőértéke pedig 18-19 MJ/kg. brikett.jpg A termék természetes alapanyagokból (fűrészpor és faforgács) készül; kötőanyagot (ragasztót) egyáltalán nem tartalmaz, ezért kémiai összetétele a természetes fáéval azonos, nedvességtartalma kicsi, ezért sokkal könnyebben, jobb hatásfokkal ég, mint a tűzifa - fűtőértéke nagy ( megegyezik a barnaszénével) hamutartalma kicsi, hamuja környezetbarát, a szénsalakkal szemben természetes növényi tápanyag, ezért műtrágya helyettesítésére kiszórható  füstje a környezetre káros kéndioxidot nem tartalmaz. Egyaránt felhasználható egyedi fűtésre, de kisközösségi fűtőművek számára is.

Tóth József

Forrás: BITESZ

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.