FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-11-13

Kitekintő - tallózás lengyel faipari szaklapokból

A lengyel bútoripart csak 2009 elején éri el a pénzügyi válság hatása

A lengyel bútoripar, amely a termelése 89%-át exportálja, még nem tapasztalja az aktuális globális pénzügyi válság hatásait, és azzal számol, hogy a termékértékesítéseik hanyatlását a 2009. tavaszi idényben fogják rzékelni, nyilatkozta a Bútorgyártók Kereskedelmi Kamarájának (OIGPM) vezetője, Maciej Formanowicz.

Elmondta, habár a zloty gyengülése pozitív tényező az exportőrök számára, a szektor vállalatai már készülődnek a lassulásra költségeik visszafogásával, szükségleállelások előkészítésével, és új piacok keresésével, ezáltal Nyugat-Európából a déli országok felé, a balkán irányába és Ukrajna felé fordultak. Formanowicz szerint, aki a FORTE bútor gyártó cégcsoport (anglia székhelyű bútoripari óriásnak 5 termelő egysége van Lengyelországban és további egy-egy Ukrajnában és Oroszországban) elnök-vezérigazgatója, az ágazat bevételei 2009-ben az ideihez képest csökkenni fognak.

A kamara adatai alapján a lengyel bútoripar 25 milliárd PLN (6,7 Mrd euro) termelési értéket képvisel, amiből 22 milliárd PLN (5,9 mrd euro) kerül exportra. 2008 első félévének adatai: bevétel 11,2 mrd PLN (2007: 10,9) export 10,8 mrd PLN (2007: 10,2 mrd). Az ágazatban foglalkoztatottak száma 121.700 fő (2007: 118,160 fő).

 

A lengyel gazdaság aktuális sarokszámai:

Infláció (szeptember): 4,5 %

GDP (2008. II. negyedév): 5,8

Munkanélküliség (szeptember): 9,1 %

Lakosság: 38,1 millió fő

1 EUR = 3,7693 PLN

Tallózta: Tóth János, Forrás: GoWarsaw okt.23.

 

 

Bútorgyártás a nemzeti ipar Lengyelországban

Meble: polski przemysl narodowy: 4,5

A lengyel bútoripar a világ élvonalába küzdötte fel magát: éves mintegy 8 milliárd dollár exportjával a negyedik helyet foglalja el. Az európai bútorpiacokon 5 milliárd értékű szállításaival a harmadik. A lengyel bútorexport növekedési dinamikáját egyedül a kínai bútorok előzik meg. A sikert nem egyik napról a másikra érték el. Ennek összetevői között megemlítendő a külföldi tőkével működő nagy cégek dinamikus növekedése, a főleg lengyel kis, és közepes elsősorban családi vállalkozások megerősödése egyaránt. A lengyel bútorok önköltségében mintegy 60%-ot képviselnek az anyagok. Az alapanyag- és bérköltségek növekedése az uniós csatlakozás után azonban csökkentőleg hat a lengyel bútorok versenyképességére az utóbbi években.

 

DREMA 2008 Szakkiállítás

DREMA 2008: stopniowo wkroczymi w rok jubileuszowy: 14

Alig zajlott le a DREMA 2008, ahol 35 000 négyzetméteren, a 21 ország 800 kiállítójával megrendezett faipari szakkiállításon 21 000 látogató vett részt, már elkezdődtek a 2009. évi jubileumi kiállítás előkészületei. A 2009. március 31. és április 3. közötti ez már a 25. DREMA lesz, amelyhez számos rendezvény kapcsolódik, és többek között a Mazuri tavakon az OMEGA típusú vitorlások versenyét is megrendezik.

 

Pigel, Marian lett a Lengyel Állami Erdők főigazgatója

DREMA 2008: stopniowo wkroczymi w rok jubileuszowy: 15

A lengyel Állami Erdők 35 éves új főigazgatója erdőmérnök, több erdőgazdaságnál is dolgozott, legutóbb a cég marketing, szervezési és fejlesztési főigazgató-helyettese volt.

 

Visszaesések

Upadek z wysokosci: 23

A 2007. évben 447 cég vált fizetésképtelenné, ezeknek 84%-a került felszámolásra és 16%-uknál jutottak megegyezésre a kezdeményezővel. A felszámolási kezdeményezések száma valójában ezeknek 5-szöröse volt. A faipar területén 2006-ban 9, míg 2007-ben 21 felszámolási eljárás indult. Nem jobb a helyzet a bútoriparban sem: 2006-ban 25 felszámolás indult. A felszámolások két okra vezethetők vissza: a Schieder csoport németországi felszámolása, amely számos lengyelországi gyárát rántotta magával, valamint a lengyel valuta felértékelődése. Hozzájárult ehhez még az alapanyagárak növekedése, valamint az előlegfizetési kötelezettség és a bankgarancia miatt költségnövekedés a fűrésziparban.

 

Új definició a biomasszára

Nowa definicja biomasy: 24

A gazdasági tárca újra szabályozza a megújuló energiaforrásokat és megtermelt villamos energia árait. A jogszabály tervezet 4. paragrafusa az 5 MW feletti energiatermelőket érinti és biomassza alatt az energiaültetvényekből, a mezőgazdasági és agráripari tevékenységből, valamint a biodegradációból származó hulladékot érti, az erdőgazdasági és a feldolgozóipari hulladék kivételével. A jogszabálytervezet 3. paragrafusa ez utóbbiakat is biomasszának minősíti, amennyiben azokat a keletkezés helyszínén elégetik.

 

A szemléletváltás volt a célunk a biomasszánál

Ta nowelizacja byla naszym celem: 27

Erőfeszítéseinket követően, az EU-ban - részben legalábbis belátták - hogy a ideje abba hagyni a faanyagok ész nélküli energetikai hasznosítását. Ennek alátámasztásaképpen a falemez-, a cellulóz-papíripar és az energetikai ipar megszívlelendő egyes mutatóit hasonlította össze a szerző: x

 

 

Foglalkoztatotottak létszáma

Felhasznált faanyag

Ezer m 3

Termelési érték

Milliárd Zloty

1 m 3-re eső termelési érték

Falemezgyártás

8 700

9 200

4,5

489

Papír-cellulóz gyártás

14 000

4650

11

2 366

Energetikai ipar*

40

400

0,08

200

* Polaniec példáján: 0,8 MWh 1 köbméter faanyagból.

 

Hordógyártás. Trust Hungary Magyarországon

Becski. Trust Hungary na Wegrzech: 39

A szigetvári hordógyártó magyar vállalkozás rövid története. A kárpát medencei tölgy alapanyag feoldolgozására épülő magyar cég termékei, fejlesztései, sikerei (A Fatáj 2008.04.30-i számában megjelent tudósítás alapján).

 

Összeállította: dr. Tóth Sándor

Forrás: Gazeta Przemyslu Drzewnego 2008/5

 

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.