FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-11-13

Korlátozó intézkedések a fakitermelésben

Nem éppen szemet gyönyörködtető látvány a letarolt hegyoldal, ahol sebként tátong az erdőirtás nyoma az összefüggő rengetegben. Az ukrán kormány egy rendelettel véget vet a negatív folyamatnak az Ukrán-Kárpátok egész területén.

 

Az ukrán miniszteri kabinet alapvető megszorításokat vezetett be a fakitermelés országos normatíváihoz képest a Kárpátok hegyvonulatai által érintett Kárpátalja, Ivano-Frankivszk, Lemberg (Lviv) és Csernyivci megyékben. A rendelet értelmében a Kárpátokban az erdővágás mértéke hektáronként nem haladhatja meg a faállomány 30 százalékát, miközben az ország más régióiban ez az arány 40-50 százalék.

Tarvágás esetén az egy-egy hektárra eső facsemeték száma a tölgyesekben nem lehet kevesebb 10 ezer, a bükkösökben 15 ezer, a fenyvesekben pedig 12 ezer egyednél, s emellett a csemeték minimális magasságának legalább 1,5 méternek kell lennie, miközben az országos szabvány fél méter. A kormányrendelet előírása szerint az említett térségben az erdőirtás sávszélessége nem haladhatja meg az 50 métert, szemben az ország más régióiban engedélyezett 250 méterrel.

Az 1998-as novemberi nagy kárpátaljai árvíz óta a sajtóban és különböző tudományos fórumokon rendszeresen felvetődött, hogy a Kárpátokban eredő folyók vízszintje esőzések vagy hóolvadás idején azért emelkedik rohamos gyorsasággal, mert a hegyoldalakról sok helyen kiirtották a csapadékot visszatartó erdőket.

Forrás: CsakJóHírek

Az utóbbi években Kárpátalján tömegesen irtották az erdőket, amivel mérhetetlen kárt okoztak a természetnek. Szakértők, tudósok állítják, hogy az utóbbi évek árvizei, földcsuszamlásai az erdőkben folyó rablógazdálkodás eredményei.

 

Csak az ilosvai járásban 73 fűrésztelep működött, 14-et már bezártak közülük. A fűrésztelepek tulajdonosainak megfelelő engedélyekkel, okmányokkal kell rendelkezni, vállalkozásukat annak rendje és módja szerint állami nyilvántartásba kell venni, rendszeresen fizetni az adót, minden esetben megfelelő okmányokkal igazolni a fűrészáru eredetét, stb. Sok fűrésztelep-tulajdonos azonban igyekszik megkerülni ezeket a szabályokat, a legtöbb esetben az ellenőrök nem találják őket a helyszínen. Kiderült például, hogy egyes fűrésztelepek éjszaka működnek, nappal egy lelket sem lehet találni közelükben.

Kenézpatakon (Csornij Potyik), Végmártonkán (Krajnya Martinka), Nagyábránkán (Lokity), Oláhcsertészen (Pidhirne), Kisábránkán (Szmologovica) az ellenőrök számos hiányosságot, szabálysértést fedeztek fel, öt fűrésztelepet azonnal bezártak.

Dolhán a rendőrök három faárut szállító tehergépkocsit állítottak meg, vezetőiknél semmilyen fuvarokmány nem volt.

De nem csak fűrészárun igyekeznek meggazdagodni az ügyeskedők. Nagy keresletnek örvendenek a Kárpátalján kitermelt építőanyagok, az andezit, a terméskő is. Az ilosvai járásban a közlekedésrendészet ellenőrei egy terméskővel megrakott KAMAZ tehergépkocsit állítottak meg, a sofőr nem tudott magyarázatot adni arra, honnan ered rakománya. Ugyanezen a napon ebben a járásban még két terméskővel megrakott tehergépkocsit kísértek be a járási rendőrkapitányságra.

 

Forrás: KárpátInfo nov.12.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.