FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-11-13

Hadüzenet az illegális fakitermelésnek

Az illegális fakitermelés 75-80 százalékos csökkenését remélik az erdészeti szakemberek az október 1-i hatállyal bevezetett informatiaki faanyagkövetési rendszertől Romániában. Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőnek vélik a szakemberek a SUMAL rendszert.

 

A Mezőgazdasági és Területfejlesztési Minisztérium saját fejlesztésű,
SUMAL névre hallgató rendszere egy számítógépes program, melynek
használata minden erdészet, valamint fakitermeléssel és kereskedelemmel
foglalkozó cég számára kötelező. A programba be kell vezetni
valamennyi értékaktát, vagyis azon, erdészetek által kiállított dokumentumot,
amelyekből kiderül, mennyi fát termelhet ki egy cég egy
adott erdőparcelláról, fuvarlevelet és adásvételi szerződést. Mindezen
adatok a minisztérium központi szerverére kerülnek. A program figyelemmel
kíséri, hogy a cégek által ténylegesen kivágott fa megfelel-e annak
a mennyiségnek, amelyre az engedély szólt, illetve az eladott mennyiségnek.
Az eltéréseket a SUMAL automatikusan jelzi.

 

A fekete, az fekete

"A rendszer elkülöníti a hivatalos eredetű fát attól, ami feketén megy. Ami feketén indul, azt nem lehet kifehéríteni, feketén kell menjen a kivágástól a végső felhasználóig. Visszamenőleg nem lehet értékaktákat gyártani, és egy 100 köbméteres parcelláról nem lehet kivágni 200 köbméter fát, csak azért, hogy egy cégnek papírja legyen", nyilatkozta Tőke István államtitkár. A programot, melyet egy, a Világbank által finanszírozott program keretében fejlesztettek ki, a minisztérium ingyenesen bocsátja a fakitermeléssel és fakereskedelemmel foglalkozó cégek rendelkezésére. A SUMAL első eredménye, hogy nyilvántartás készült ezen vállalkozásokról. A SUMAL bevezetéséig semmiféle kimutatás nem volt ezen vállalkozásokról, és egységes ellenőrző szerv sem vizsgálta a tevékenységüket. Tőke István elmondása szerint Romániában évente bizonyíthatóan mintegy 170.000 köbméter fát termelnek ki illegálisan, ugyanakkor a valós mennyiség ennél vélhetően lényegesen nagyobb. Az államtitkár szerint nem megalapozottak azon vélekedések, hogy a Székelyföldön lopják a legtöbb fát, bár Borszék, Maroshévíz, Szentegyháza és a Gyimesek vidéke a forró pontok közé számít. Szakértők véleménye megegyezik abban, hogy országos szinten a feketevágások mennyisége meghaladja az évi 2,5 millió köbmétert, ami a hivatalosan kitermelt famennyiségnek több mint 20 százaléka. A megélhetés kényszeréből elkövetett lopások mennyisége folyamatosan csökken, napjainkban az illegális kitermelések zömét cégek végzik, rendelésre, mondja Catalin Tobescu, a minisztérium munkatársa.

 

Románia elkötelezett

A SUMAL nemzetközi szinten is figyelemreméltó rendszer, mely szervesen illeszkedik az Európai Uniónak és az Amerikai Egyesült Államoknak az illegális fakitermelés és az ebből származó faanyag kereskedelmének visszaszorítását célzó elképzeléseihez, derült ki a témáról október 13. és 15. között Bukarestben megrendezett konferencián. A Mezőgazdasági és Területfejlesztési Minisztérium, az Európai Erdészeti Intézet és a Világbank által szervezett rendezvényen több tucat külföldi erdészeti szakember vett részt. Házigazdaként Daniel Ciolos miniszter hangsúlyozta, hogy Románia elkötelezett az illegális fakitermelés elleni harcban, s a SUMAL ezen elkötelezettség ékes bizonyítéka.

 

Kétoldalú szerződések

"Javítani kell az erdőgazdálkodás színvonalán, egyre nagyobb az igény az igazolt eredetű faanyag iránt", mondta felszólalásában Flip van Helden, az Európai Bizottság képviselője. Az Európai Unió 2003-ban dolgozta ki a FLEG elnevezésű szabályrendszert, melynek célja, hogy kiszorítsa az európai piacról a bizonytalan eredetű fát és az abból készült termékeket. A FLEGT lényege, hogy az EU kétoldalú szerződéseket köt a legnagyobb fakitermelő és faexportőr országokkal, mely szerződések értelmében csak az illető állam előírásai alapján minősített faanyagot exportálhatnak Európába. Az első szerződést Ghánával kötötték meg, és Kamerunnal, Malajziával, Kongóval, Indonéziával folynak a tárgyalások. A szakemberek remélik, hogy az első FLEGT minősítésű faanyagszállítmány 2010-ben fog megérkezni Európába. Az Egyesült Államok szintén a közelmúltban vezetett be egy hasonló szabályozást. A bukaresti tanácskozáson elhangzott, hogy erényei mellett a FLEGT-nek komoly hiányosságai is vannak, így például az ellenőrzés nem terjed ki azon faipari termékekre, melyeket más országban állítanak elő, mint ahol a fát kitermelték. (A FLEGT-ről korábban megjelent FATÁJ cikkhez kattintson ide.)

Pengő Zoltán

Forrás: Intarzia-Fabula

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.