FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-11-12

Román faipari-bútoripari sajtószemle

Nagy számú faipari cégcsőd Suceava megyében

Sok kereskedelmi társaság mellett, amely kereskedelmi tevékenységet folytatnak, sok cég, amelyik a faipari szektorban Suceava megyében tevékenykedik, komoly gondokkal küszködött. Egyharmada a 95 csődeljárási dossziénak, amit a Suceavai Bíróságon jegyeztek, ebből a tevékenységi szektorból származik.

A Suceavai Erdészeti Igazgatóság igazgatója, Valerian Solovastru, azon a véleményen van, hogy a veszélyeztetett időszak a faipari cégek számára, akik a körzetben folytatják tevékenységüket fokozódni fog, és a csődeljárásos cégek száma szaporodni fog. 33%-a a 95 bejelentett csődeljárásból a két említett tevékenységi körű cégeket érintenek. "Nagyon sok cég ebből a szakágazatból nem rendelkezett eladási piaccal, és csak azért maradtak fenn, mert nagyon jó minőségű termékeket forgalmaztak. A problémák főleg a kis cégeknél jelentkeztek, akik egyre nagyobb konkurenciával ütköztek a piacon", nyilatkozta Solovăstru. A 95 csődeljárási dossziéból 60-at a Pénzügy kezdeményezett. A tartozás, amelyet ezek a kereskedelmi társaságok felhalmoztak az állami kincstár felé, meghaladják a 36 millió lejt.

A Mopaf Vrancea november 1.-én bezárt

A focsani-i MOPAF bútorgyár végleg bezárta kapuit 2008 november 1.-én, amikor a felszámoló MBV Insolv IPURL cég megkezdte a csődeljárási folyamatokat. A csőd oka: a profitadó fizetési képtelensége. A MOPAF csődeljárást a Pénzügyi Igazgatóság kérelmezte, egy 3,6 millió lejes adóság miatt, amely a társaság által fizetendő profitadót képezi az előző évre. Annak ellenére, hogy profitot valósított meg, a társaság tulajdonosának már nem volt pénze, hogy az államkasszába befizesse az adókat, így a gyár csődbe ment. A gyár alkalmazottai megkapták a felmondási értesítésüket november elsejei kezdettel. A felszámoló cég képviselői szerint következik a leltár, a gépek felértékelése és értékesítése árverésen keresztül, vagy alkudozással. Az árverésen az indulási ár 1,68 millió lejben volt megállapítva, Áfa nélkül. A MOPAF vezetősége azt állítja, hogy az alkalmazottak technikai munkanélküli szabadságra voltak küldve augusztus elejétől, ugyanis "a bútor piaca visszaesett". A gyár igazgatója, Aurelia Chirita, még kijelentette, hogy "augusztusban megrendelési krízis volt, de a dolgok most kezdenek visszatérni a normális kerékvágásba. Sajnos, a gyár bankszámlái zárolva vannak, mert nem fizette ki az adósságait és a legjobb embereink mentek el. Személy szerint, nem tudom elkezdeni a gyártási folyamatot minőségi személyzet nélkül". MOPAF augusztus 1.-ig kizárólag exportra dolgozott, az Európai Unió számára gyártván hálószoba és kis bútorzatot, masszív fából és tölgyfából. A privatizálás pillanatában a MOPAF-nál 1.200 ember dolgozott. A gyárat egy focsani-i üzletember vette meg, ez után eladták az Avrig 35-nek, amelyik a gyár 22 hektáros területén egy lakóparkot akar létrehozni. A MOPAF gyár Vezetőségi Tanácsának az Elnöke Florin Adrian Selaru, aki ugyanezt a funkciót ellátja a bukaresti Termotehnic cégnél is. A gyár 350 alkalmazottja tanácsadásban fog részesülni a Megyei Munkaerő Foglalkoztatási Hivatal részéről a szakmai újraképzés érdekében.

A Sortilemn az IKEA-nak köszönhetően szinten tartja az üzletkötéseket

A Sortilemn vállalat év végén a tavalyihoz közeli, 36 millió eurós szinten zárja pénzügyi mérlegét. Bár a vállalkozás stagnál, ez az eredmény a vállalat képviselői szerint az IKEA cégnek köszönhető. "Az európai bútorpiac csökkenése miatt, a vállalat bútoreladásai a 2007-es évhez hasonlóan stagnálni fognak. Az IKEA-val való együttműködés azonban előnyt jelent számunkra, főleg, hogy a bútorpiac csökkenő tendenciát mutat. Úgy vélem, hogy ez a folyamat jövőre is folytatódni fog, és 2010-től kezdődően újra növekedni fog a piac. De azt hiszem, még tíz évnek kell eltelnie, amíg a hazai bútorpiac felnőtté válik" - hangsúlyozta Michael Brandhuber, a Sortilemn vezérigazgatója. A nemzetközi gazdasági válságnak Romániában is megmutatkoznak a hatásai az összes tevékenységi területen, beleértve a faipart is. A Sortilemn képviselője szerint a németországi, franciaországi, nagy-britanniai bútorpiacok visszaesőben vannak, és jelenleg a legjobb lehetőségeket Hollandia és a skandináv országok kínálják. A szamosújvári gyártó kliensei között norvégiai és svédországi cégek találhatók. A Sortilemn az éves termelésének 70 százalékát szállítja az IKEA-nak. A vállalatnak gyártott termékek a svédországi, németországi, franciaországi, nagy-britanniai, ausztriai, oroszországi, görögországi, törökországi, ciprusi szaúd-arábiai, japán, Egyesült Államokbeli, kanadai, norvégiai és lengyel piacokra kerülnek. "2008-ban másfélmillió euró értékben újítjuk fel a cég gépparkját, ezt a pénzt egy lakkozó sor beszerzésére fordítjuk" - tette hozzá Michael Brandhuber.

Padlóburkolat gyártók országos versenye

A Fából Készült Padlóburkolatok Professzionális Gyártóinak Egyesülete október 28-31 között szervezi a második Padlóburkolat Gyártók Országos Versenyét. Az esemény Nagyszebenben fog zajlani, a Thomsit támogatásával. A padlóburkolatok szakemberei jutalomban fognak részesülni a Thomsit jóvoltából a verseny végén, amely az Ambien üzlet épületben lesz megrendezve Nagyszebenben. A tavalyi kolozsvári rendezvénytől eltérően, az idei verseny két különböző csoportra lesz osztva: parkett lerakás és finisszálás, és hajlékony padlóburkolatok lerakása: moketta, PVC szőnyeg, linóleum. Az idei év rendezvényének győztesei részt vesznek majd a Hajlékony Padlóburkolatok Lerakóinak Európai Versenyén, amelyet a legnagyobb, padlóburkolatoknak szánt európai kiállítás keretén belül fogják megszervezni, Domotex Hannoverben, 2009. januárjában. Thomsit az egyik legfontosabb részlege a Henkel Ragasztóanyagoknak. A padlóburkolatok terén több mint 60 éves tapasztalattal rendelkező Thomsit ma már az első helyen áll lefedettség szempontjából a padlóburkolatok terén Németországban és Európa többi részén.

Történelmi faszerkezetek

A Történelmi Műemlékek Restaurátorainak Egyesülete és a Transsylvania Nostra Alapítvány, az ICOMOS Román Nemzeti Bizottsággal együtt, néhány nappal ezelőtt megszervezte Kolozsvárott a Történelmi Hordozó Szerkezetek 12.-ik nemzetközi konferenciáját, ahol a történelmi faszerkezetek problematikáját tárgyalták.

Az esemény október 16-18 között zajlott, és az idén, a Történelem és Vagyongazdálkodási Egyetem konzerválási - restaurálási katedrájának égisze alatt zajlott, a Nagyszebenbeni Lucian Blaga egyetem keretén belül. A rendezők szerint, ennek a projektnek a kezdeményezése a "faszerkezetek felbecsülhetetlen értékének és a sérülékenységüknek, mint anyag, amit fokoznak a technikai törvénykezés útvesztői, amelyek a fa anyaggal, mint építő anyaggal foglalkoznak, de a faszerkezetek felületes kezelése miatt is az egyetemi programok szintjén, és a mindennapi gyakorlatban". Az előző 9 rendezvényhez hasonlóan, a 2008.-as kiadás a faszerkezetek korával kapcsolatos problémákat tárgyalta, a kutatástól, tervezéstő és kivitelezéstől, egészen a felhasználásig és karbantartásig. A három nap alatt, amíg az események zajlanak, bemutatókat szerveztek, egy dokumentációs műsort mutattak be és egy vita műhelyt rendeztek be, a történelmi tetőszerkezetek restaurálásával kapcsolatban. A tárgyalt témák között szerepelt a "Történelmi hordozó faszerkezetek biológiája", "Művészi alkotások fa felületeken - kutatások és beavatkozások", "A történelmi faszerkezetek sérülékenysége".

A finnek erdőt vásárolnak Romániában

A Tornator finn társaság, amely az erdőkitermelésben szakosodott, 10.000 hektár erdőt vásárolt Romániában a 2008.-as évben. Nem hivatalos források szerint a tranzakciók értéke körülbelül 50 millió euró.

A Tornator képviselői szerint a társaság az elkövetkezendő években még 20.000 hektár erdőt szándékozik vásárolni. A felvásárolt területek nagy része Bákó megyében található, az eladók a magán szférához tartoznak. "Folyamatosan fogunk vásárolni. Meg kell vizsgáljuk, hogy a kapott ár ésszerű legyen. Még fel tudunk vásárolni 10.000 vagy 20.000 hektárt. Be akarunk fektetni az erdőbe, hogy a jövőben fát adjunk el a helyi termelőknek", jelentette ki Henrik Nieminen, a társaság pénzügyi igazgatója. A társaság eladja a fák egy részét, míg helyettük más fákat ültetnek, hogy pótolják. A Tornator képviselője szerint, a társaság 600.000 hektár erdőt birtokol Finnországban, valamint egy erdőterületet Észtországban, Románia a harmadik európai ország, ahova a cég kiterjesztette a tevékenységét. "Románia teljesítette a második legfontosabb feltételt: nagy rendelkezésre álló erdős területek, és magánszemély tulajdonosok", nyilatkozta még Nieminen. "Tárgyalásokat fogunk kezdeményezni a helyi bútor gyártókkal - de nem csak velük - hogy fát szállítsunk nekik.", szögezte még le a Tornator képviselője. Szerinte, a társaság portfóliójának kiterjesztése Romániára az eladók által alkalmazott áraktól fog függni.

A kitermelt famennyiség megnőtt 19,6%-al 2007-ben

Az erdészeti fakitermelésben engedélyezett gazdasági társaságok által kitermelt fa mennyisége 19,6%-al nőtt 2006-hoz képest, amint ez kiderül az Országos Statisztikai Hivatal által kibocsájtott újságírói közlönyből kiderül. Az elmúlt évben kitermelt fenyőfa mennyisége 2,087 millió köbméterrel nőtt 2006-hoz képest, elérvén az 5,67 millió köbmétert. Ugyanakkor a 2007-ben kitermelt bükkfa mennyisége 0,282 millió köbméterrel nőtt 2006-hoz képest, elérvén a 3,957 millió köbmétert, míg a kitermelt tölgyfa mennyisége 105 köbméterrel volt nagyobb 2006-hoz képest, elérve az 1,054 millió köbmétert. A fakitermelés elosztása fejlesztési régiókra egy nagyobb összpontosulást mutat az Észak- Keleti régióban, 30,6%-al az összesen kitermelt mennyiségből, ezt követi a Közép régió 19,7%-al és kisebb arányokkal következik az Észak- Nyugati régió 12,5%-al, a Nyugati 11,2%-al, Dél-Havasalföld 10%-al, Dél- Kelet 7,8%-al, Dél- Nyugat Olténia 7,8%-al és Bukarest-Ilfov 0,4%-al a kitermelt mennyiségből.. A legnagyobb kitermelt fa hányaddal Suceava megye jár az élen, 15,2%-al, ezt követik Neamţ megye 7,2%-al, Maros megye 5,6%-al és Bákó megye 5,0%-al, valamint a legkisebb kitermelt mennyiségek, 0,5% alatt Ilfov, Galaţi Konstanca és Teleorman megyékben voltak. A kitermelt fa fő felhasználása a deszkagyártásban volt, 60,4% arányban, 2,8%-al nagyobb mennyiségben 2006-hoz képest.

IKEA Románia: 99,4 millió eurós bevétel augusztus 31-ig

A társaság Romániában 99,4 millió eurós forgalmat jelentett 2008 augusztus 31.-én, amikor a pénzügyi évük lezárult, amely időszakban több mint 12 millió terméket adott el. Korábban a cég 95,2 millió eurós forgalmat tervezett a pénzügyi év alatt, 4,2 millió euróval kevesebbet, mint amennyit megvalósítottak. "Kerestük és megtaláltuk a pontos javítási megoldásokat a logisztikai folyamatban, a raktározás és a szállítás terén, olyan formában, hogy az üzletben levő termékek ára hozzáférhető legyen, anélkül, hogy a minőség, a dizájn és a funkcionalitás rovására menjen. Az idei nagy volumenű eladások az Ikea csapat hatákonyság növelési tevékenységeinek köszönhető", jelentette ki az Ikea romániai eladási igazgatója, Cornel Oprisan. A 2007 szeptember 1 - 2008 augusztus 31.-i időszakban a bútor eladás 60 %-át tette ki az össz eladott termékeknek, a maradék 40 % díszítőelemekből és tartozékokból tevődik össze. A 2009.-ik pénzügyi év végéig a cég képviselői 110 millió euró értékű össz eladást jósolnak, 10,6%-al többet mint a nemrég lezárult pénzügyi év eladásaiból valósítottak meg.

Gyűjtötte: TJ, Forrás: Intarzia-Fabula

 

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.