FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood2008-11-08

A FAO erdészeti oldala, hírek és adatok

Az erdészet nemzetközi témái iránt érdeklődőknek jó kiinduló pont a FAO erdészeti oldala. Az angol, spanyol és francia mellett kínaiul és arabul is olvasható. megjelennek rajta e szervezet legfrissebb erdészeti témájú jelentései, illetve általában a világ erdeivel kapcsolatban áttekintő adatokhoz juthatunk e helyen.

A három globális téma: a klímaváltozás, a bioenergia és a Világ erdészeti adattára. Ugyanakkor számos kulcstevékenységhez, egyéb kiemelt témákhoz, adatbázisokhoz és információforrásokhoz és más aktuális hírekhez lehet itt eljutni, illetve a közeli ülések programjait ismerhetjük meg.

 

A tárház oly bőséges, hogy ezt itt, egy rövid cikk keretében áttekinteni lehetetlen, csak az érdeklődés felkeltésére ragadunk ki néhányat.

 

A Világ közel 4 milliárd ha erdejének kiemelt adatait és térképi megjelenítését ismerhetjük meg a Világ erdőtérképére kattintva. Letöltve, majd kinagyítva a nagy képernyőnyi képet érdekes látni, hogy ebben a léptékben mérve Magyarországon szinte nincs is erdő. Igaz, a Föld számos ettől sokkal nagyobb kiterjedésű vidékén sem mutat erdőt ez a térkép. A Föld erdeinek 66%-a 10 országé, a Föld szárazföldjeinek átlagos erdősültsége 30% és számos egyéb átfogó adat ismerhető meg itt.

 

Az oldalon természetesen szerepel az idén október 20-24. között volt Európai Erdők Hete program saját oldalának képe és kapcsolója. Ugyanakkor megtalálhatjuk a 2009. évi, XIII. Erdészeti Világkongresszus kapcsolóját is. Október 18-25-én lesz Buenos Airesben, Argentínában.

 

Ezen a nyitólapon találhatjuk az UNASYLVA, a FAO erdészeti szaklapjának aktuális lapszámához (ez most a 229.) vezető kapcsolót is. Ennek fő témája az erdők és a víz. E lapszámtól gyorsan eljuthatunk az Unasylva összes lapszámát elérhetővé tevő főoldalára, ahol aztán az összes eddigi lapszámok és annak minden cikke között lehet kutakodni 1947-től napjainkig.

 

Nagyon hasznos a fotógyűjtemény, amelyikben erdészeti és faipari felvételek is találhatóak, köztük sok a fejlődő világból. A több mint 2500 kép közül ügyes keresőrendszerrel lehet a kívánt témájú képhez eljutni, vagya akár egyenként végiglapozhatjuk az egész képtárat. Oktatási és nem kereskedelmi célokra szabadon felhasználhatóak a képek azok pontos forráshivatkozásával.

Ez itt egy példa, amely szintén a FAO erdészeti fotótárából származik, a referencia száma: FO-6708, Masakazu Kashio készítette Kambodzsában, a rönk fűrészelésének hagyományos módját mutatja, 2000. augusztusában középformátumú diára fényképezte.

 

Remélem sikerült felkelteni érdeklődését ezen fontos hír- és adatforrás iránt. Jó böngészést!

Mőcsényi Miklós

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.