FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2008-10-31

A felsőfokú erdészképzés 200. évfordulójára jubileumi almanach készült

Az önálló magyar felsőfokú erdészképzés 200 éves évfordulójára két évszázadot felölelő, szép kivitelű, míves kiadvány készült, melyet nemrégen az Erdészeti Múzeumban tartott ünnepségen mutattak be. A könyvet 2009 januárjában saját kategóriájában benevezik a Szép magyar könyv versenyre.

A magyar erdészeti felsőoktatás első kétszáz éve páratlanul szép helyszíneken, Selmecbányán és Sopronban zajlott. 1808-tól valamivel több mint száz évig Selmecbánya, 1919-től valamivel kevesebb mint száz éve Sopron az otthona - mondta az almanach bemutatóján Dr. Albert Levente professzor úr, a könyv főszerkesztője.

A könyvből is kirajzolódik, hogy a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia európai rangú, oktatóit és hallgatóit tekintve nyitott, nemzetközi intézmény volt, a felfedezők műhelye, a művelődés egyik központja. A Sopronba költözött Bányászati és Erdészeti Főiskola Selmec "szellemi tűzhelyéből átmentett egy olyan zsarátnokot, amelynek a felélesztésével nemcsak újra, hanem minden eddiginél magasabb lángra is lobbantotta életét" - idézte Majer Antal szavait.

Az akadémia egyik jogutódjaként a soproni Erdőmérnöki Kar az elmúlt évszázadok örökségét a jelen és a jövő viszonyai között őrzi és gyarapítja, garancia erre szakmai elkötelezettsége, tiszta törekvése, oktatóinak közösségi felelősségtudata, hagyományainak tisztelete.

A struktúráját és a tematikáját tekintve a három kötetes opus első kötete felsőoktatás-történet, amely az erdészeti szakoktatás intézményes kiépítését mutatja be. Kirajzolódik benne a selmecbányai Erdészeti Tanintézet és jogutódjainak tudományos és oktató tevékenysége. Megismerhetünk az erdészeti felsőoktatás botanikus kertjei, s a Központi Könyvtár és Levéltár történetét, a selmeci és soproni diákéletet, a 110 éves szervezett erdészeti kutatás történetét. Szellemi panteon is egyben a kötet: érdem szerint megemlékezik az erdészeti felsőoktatás kiemelkedő tanáregyéniségeiről, akiknek Dr. Albert Levente professzor úr szavaival "ránk hagyományozott szakmai életrajza megannyi szellemi névjegy".

A második kötet az oktatott és tudományosan művelt diszciplínák története, amelyben kirajzolódik az erős műszaki és természettudományos alapokon nyugvó, a biológiai és ökonómiai tudományok széles körét is felölelő multidiszciplináris felsőfokú erdészképzés története. A harmadik kötet adattárakat tartalmaz: végzett hallgatók neveit, a Nyugat-magyarországi Egyetem és jogelőd intézményei Erdőmérnöki Karának tiszteletdiplomásait, a műszaki és doktori címet, PhD tudományos fokozatot, habilitált doktori címet viselők, tiszteletbeli doktorok, professzor emeritusok, címzetes oktatók névsorát.

A szerkesztők: Albert Levente (főszerkesztő), Bartha Dénes, Faragó Sándor, Führer Ernő, Mastalírné Zádor Márta, Mátyás Csaba, Náhlik András, Ráczné Schneider Ildikó, ifj. Sarkady Sándor, Solymos Rezső, Szemerey Tamásné, Tompáné Székely Zsófia és Varga Tamás voltak.

A szerzői közösség szintén impozáns, az 1501 oldal 52 szerző tollából származik: (a megjelenés sorrendjében) Faragó Sándor, Náhlik András, Albert Levente, Mastalírné Zádor Márta, Kozák Antal, Kocsó Mihály, Tompáné Székely Zsófia, Varga Tamás, Ráczné Schneider Ildikó, Führer Ernő, Solymos Rezső, Papp György, Rumpf János, Kosztka Miklós, Bartha Dénes, Zilahi József, ifj. Sarkady Sándor, Szodfridt István, Bidló András, Pájer József, Héjj Botond, Gál János, Veperdi Gábor, H. Temesvári Ágota, Koloszár József, Németh László, Varga Szabolcs, Stark Magdolna, Frank Norbert, Horáth Béla, Krisch Imre, Hargitai László, Szalai József, Somkuti Elemér, Lett Béla, Horváth Jenő, Molnár Sándor, Wesztergom Viktorné, Varga Zsófia, Grátzer Miklós, Szabó Péter, Mátyás Csaba, Sági Éva, Wehofer Valéria, Barta Edit, Márkus István, Facskó Ferenc, Lükő István, Heil Bálint, Kucsara Mihály, Rácz József, Szemerey Tamásné.

Az almanach megjelenését A Nyugat-magyarországi Egyetem rektora 10 millió, az Erdőmérnöki Kar dékánja 6 millió forinttal támogatta.
Prof. Dr. Náhlik András dékán úr köszönetet mondott rektor úrnak, aki íróként, szerkesztőként és támogatóként is segítette a könyv megjelenését, a szerkesztőbizottságnak és a szerzőknek akik magukénak érezték a könyv sorsát és mindenki másnak, aki hozzájárult ahhoz, hogy a könyv napvilágot láthasson.

- Amint felmerült a gondolat, hogy egy átfogó kiadványban mutassuk be az erdészeti felsőoktatás 200 évét, nagy lelkesedéssel láttunk munkához, hiszen hiánypótló műről van szó. - mondta Prof. Dr. Faragó Sándor rektor úr. - Úgy érezzük, hogy nagyjaink, Vadas Jenő, Hiller István és mások büszkék lehetnek ránk, sikerült méltó emléket állítanunk munkásságuknak. Megtiszteltetés volt, hogy támogathattam e könyv megjelenését. Az Erdőmérnöki Karnak meghatározó szerepe van egyetemünk életében. Bemutatása szakmai és emberi zsinórmértéket jelent az egyetem egésze számára. Arra kérek mindenkit, hogy forgassa szeretettel ezt a könyvet. Életünk, hivatásunk és jövőnk is benne van. Jó szívvel ajánlom mindannyiuk polcára!

A Nyugat-magyarországi Egyetem rektora, az Erdőmérnöki Kar dékánja úr és az emlékkönyv főszerkesztője megköszönte a munkát mindazoknak, akik a könyv megjelenésén fáradoztak.

Az emlékkönyv arculatát a szombathelyi Yellow Design Grafikai Kft. tervezte. Az almanach 1000 példányban készült el, ebből 100 példány sorszámozott, 400 példány díszdobozos, a többi szalaggal átkötött. Az ára 20.000 Ft. Az Erdőmérnöki Kar dolgozói és hallgatói fejenként egy példányt 9.000 Ft-os kedvezményes áron vásárolhatnak meg.

 

Elérhetőségek:

NymE EMK Dékáni Hivatal

9400 Sopron, Ady Endre u. 5.

Tel.:99/518-207, 99/518-134,

e-mail: erdeszdekani@emk.nyme.hu

Forrás: NyME EMK

 

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.