FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2008-10-31

A szeglemezes faszerkezetek

A mai épületek tulajdonosai könnyen átrendezhető, flexibilis tereket kívánnak, ami építészetileg gyakran csak nagy fesztávú lefedésekkel oldható meg. A szeglemezes fatartókat ezen igényekre fejlesztették ki. A szeglemezek - melyek vékony, szöges acéllemezek - fűrészelt fa elemeket kapcsolnak nagy fesztávú rácsos szerkezetekké. E tartókkal családi házak és csarnokok is építhetők belső támaszok nélkül. Szerkezetük mérnökileg maximálisan optimalizált, emiatt kedvező áron kínálják gyártóik.

A szeglemezes tartószerkezetek statikai számításait és terveit egyaránt számítógéppel készítik. Az egyedi kialakítású vázakat az egyszerű technológia miatt még egy kisebb ház esetén is ipari termelésben állítják elő, lerövidítve a gyártási időt. Az előregyártott tartószerkezetek önsúlya csekély, könnyen szállíthatók nagyobb tételben is. Az előregyártás az építés-helyszíni szerelés idejét is lényegesen csökkenti.

A Magyarországon legelterjedtebb MiTek-szeglemezzel a családi házak és csarnokok mellett ideiglenes építmények, mint filmkulisszák és zsaluzatok vázai is épülnek. Ezen épületek és építmények statikai tervezése mellett az építész és tűzvédelmi tervezés is jártasságot kíván a szeglemezes fatartók ismeretében.

 

Szeglemez

A szeglemezek nevükből adódóan a vékony, 1,5-2 mm vastagságú acéllemezből kb. 90o-ban stancolással kihajtott szegekkel rendelkeznek. Az ismertetésre kerülő Mitek-szeglemezek két típusa terjedt el Magyarországon.

A leggyakoribb M16H típusjelű elemek 1,5 mm vastagságú acéllemezekből készülnek, S 350 GD minőségben (névleges folyáshatár: ReH >= 350 N/mm2). A szegek kihajtása kis mértékben eltér a 90o-tól, hogy a fába préselést megkönnyítsék. A szeglemezek előre leszabott méretekkel, tüzihorganyzott kivitelben kerülnek forgalomba. Az M16S jelű elemek anyaga rozsdamentes acél.

Az M14 szeglemezeket 2 mm vastag acéllemezekből gyártják, szilárdsági osztályuk S 250 GD (névleges folyáshatár: ReH >= 250 N/mm2), kivitelük szintén tüzihorganyzott. Ezek szögei az előbbi típushoz képest kb. 15%-kal nagyobb teherbírással rendelkeznek, így kisebb területű szeglemezek tervezhetők velük.

 

Faanyag

Szeglemezes tartók fűrészelt fából, jellemzően pallókból készülnek. A leggyakrabban alkalmazott fafaj a könnyen megmunkálható lucfenyő, de erdei fenyő vagy jegenyefenyő is felhasználható. Költségesebb fafajokkal a szerkezet jellegéből adódóan nem építenek szeglemezes tartókat.

A faanyag minősége legalább F56 II. osztályú - azaz kereskedelmi I. osztályú - legyen az MSZ 10144 magyar szabvány szerint. A faanyag beszállítójával szembeni fölösleges viták elkerülésére az összes tervlapon a "kereskedelmi I. osztály" megnevezést is javasolt feltüntetni. A DIN 4074-1 német szabvány alapján - a hazai szilárdsági osztállyal közelítően egyenértékű - S10 minőségű, az Eurocode-alapú MSZ EN 338 szerint pedig C24 szilárdsági osztályú faanyagot kell alkalmazni illetve a tervben kiírni.

 

A fenti szilárdsági kategóriák legfőbb ismertetőjegyei az építkezésen a következőképpen ismerhetők fel: a bütüfelületen az átlagos évgyűrűszélesség max. 5 mm, a "széles" fafelületen látható legnagyobb csomó hossztengelyre merőleges átmérője kb. 45 mm, és a faanyag testsűrűsége csak a teljes mennyiség 5%-ában múlja alul a rK = 350 kg/m3 értéket.

A szeglemezzel kapcsolt faelemek előírt legkisebb vastagsága gyalulatlan fa esetén 50 mm, vastagsági gyalult fánál pedig 47 mm, azaz főként pallókból készülnek szerkezeteink. A fa vastagsági méreteltérése a csomópontokban 1 mm lehet. A pallók minimális szélessége a szerkezet síkjában 75 mm, de a gyakorlatban 100-250 mm széles faelemek használatosak.

A fa - szabáskor és préseléskor - megengedett max. nedvességtartalma MiTek szeglemezek alkalmazása esetén u = 20% lehet. Ez a gyakorlatban még tapintással enyhén nedves, de vízgyöngyöktől mindenképp mentes (!) fafelületet jelent, ami a faanyag rakatos légszárításával száraz időben - még védőszeres áztatás után is - gyorsan elérhető.

A beépített faanyag korrózióra - vegyi hatások, alacsony hőmérsékletű hőhatás - nem érzékeny, így nedves terekben, mint padlás vagy fürdőszoba alatti födém is felhasználható. A padlás esetében a tetőfedés, fürdők alatt pedig legalább kent használati víz ellen szigetelés akadályozza meg a víz bejutását a fába.

 

 

Szeglemezes faszerkezetek

A fába két oldalt préseléssel bejuttatott szeglemezekből áll elő a síkbeli szerkezetként működő szeglemezes fatartó. A szegek teljes terjedelmükben a fába süllyednek, maga az acéllemez azonban nem préselhető a fába.

 

Csarnokok főtartójánál vagy háztetők mestergerendáinál előfordulhat, hogy az 50 mm vastag pallóból készített tartók statikailag nem felelnek meg. Ekkor több tartót helyezünk egymás mellé, vagy vastagabb - pl. 75 mm vastag - faanyagot alkalmazunk.

A MiTek szeglemezekkel készült faszerkezetek maximális fesztávolsága az Építőipari Műszaki Engedély alapján l = 35 m lehet. E fölötti támaszköz csak egyedi kísérleti igazolással és - külön a tetőszerkezetet vizsgáló - független tervellenőr alkalmazásával tervezhető.

Forrás: FaOrszág / I.G.M.-H. Kft.

 

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.