FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-10-31

Klausner és a Bajor Államerdészet esete, meg a kereskedelmi tisztesség

A bécsi Kartellbíróság az Osztrák Faipari Szövetség által kezdeményezett eljárás keretében ideiglenes határozatában azonnali hatállyal megtiltotta a Bajor Államerdészetnek, hogy ezután az a Klausner-Csoport fűrészüzemeit fűrészrönkkel a más nagyvevőknek érvényes áraktól 5%-nál is olcsóbban szolgálja ki. (A szokásos engedményeket és rabattokat figyelembe vették.)

A határozat még nem emelkedett jogerőre, a Bajor Államerdészet még megtámadhatja azt.

A tiroli Fritz Klausner öt fűrészüzemét Németországban üzemelteti, valamint a Bajor Államerdészet sem osztrák illetőségű. Mégis azért volt szükség, hogy az üggyel az Osztrák Kartellbíróság foglalkozzon, mert a német fűrészipar képviselete a Klausner kedvezményes faellátásának tárgyában otthon nem talált meghallgatásra.

Néhány hónapja az Osztrák Fűrészipari Szövetség elnöke Hans Michael Offner így nyilatkozott: A 20-30 Euróval a piaci árak alatti árak teljesen megtévesztőek. A Helyi Ellátásról szóló törvény alapján érvelünk, mert ez ismeri a a szokásos piaci ár fogalmát. Meglátjuk, mire vezet az eljárás.

Annak idején a címlapra került Klausner esete, mert a tiroli fűrészipari csoportja részére óriási bankkrízis után átszervezési koncepciót kellett készíteni. Európa második legnagyobb fűrészipari konszernje (egykor 1800 alkalmazott és 721 millió Euro árbevétel) számára a fontos USA piac megtört. A veszteségeket sem a hitelesítők, sem a Klausner-Csoport a mai napig nem tette közzé. Az egyértelműen első Stora Enso számaiból is az látszik, hogy az európai fűrészipar helyzete kedvezőtlen. Első félévi bevétele 998-ról 788 M Euróra, az operatív eredmény pedig +114,1-ről -34,3 M Euróra esett vissza.

 

A Bajor Államerdészet ügye egy éve van a bécsi Kartellbíróság előtt. Az első menetben az osztrák fűrészesek pontozásos győzelmet értek el, mikor a Legfelsőbb Bíróság elfogadta, hogy nem a Kartelltörvényt, hanem a Hyelyi Ellátásról szóló törvény alapján kell az ügyben eljárni. Ennek előnye, hogy a Kartelltörvény alapján bizonyítani kellett volna a Bajor Államerdészet piacmeghatározó szerepét, míg a Helyi Ellátásról szóló törvény alapján csak a kereskedői tisztességet (helyes magatartást) kell vizsgálni.

A Kartelbíróság szerint a Bajor Államerdészet nem tanúsított kereskedői tisztességet, mikor Klausnernek árelőnyt adott. A tiroli fűrészes hosszútávú szállítási szerződést kapott, a versenytársainak pedig csak rövid futamidejű szerződések álltak rendelkezésre az államerdészettől. A kartellbíróság döntésének lényege, hogy a nagy szállítási (eladási) tételekre adott árengedmény ezen ügyfél megtartása érdekében a Helyi Ellátási törvény céljai szerint nem tekinthető megvédeni valónak, mert ez erősítené a koncentrációt, aminek éppen ellene szeretne hatni a Helyi Ellátásról szóló törvény.

Második indítványukkal az osztrák fűrészesek felsültek. Meg akarták akadályozni, hogy az Államerdészet egymillió m3 rönköt szállítson. A Kartelbíróság számára azonban hogy mennyi fát kap a Klausner-Csoport, az teljesen mindegy volt.

2008-10-29 wirtschaftsblatt.at , Osztr.Faip.Szöv. havilapja 2008-okt.

ref.: MM

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.