FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2008-10-24

Parketta praktika

Több szempont is befolyásolhatja, hogy hova, milyen parketta kerüljön. Érdemes alaposan körülnézni a piacon, hiszen a gyártók akár szezononként több stílusirányzattal és felületkezelési eljárással jelentkeznek.

Itun parketta

Fontos például, hogy a kiválasztott faburkolat illeszkedjen a környezet hangulatához. Figyelembe kell venni azt is, hogy a helyiség milyen funkcióknak tesz eleget, hiszen más burkolat szükséges a nappaliba és más a fürdőszobába. Ha egybefüggő vagy osztott térről van szó, ha sötétebb vagy világosabb helyiségről, más-más parkettára van szükség. Ugyanakkor a lakberendezésben uralkodó stílusirányzatok is megjelennek a parketták között, amelyek tovább nehezítik a választást.

Ma már a hagyományos fafajták, mint a tölgy, a dió, a cseresznye vagy a juhar, és a klasszikus megmunkálások mellett szinte szezononként megújuló divatirányzatok jelennek meg a gyártók kínálataiban. A napjainkban uralkodó lakberendezési trend szerint a nyers, öregített illetve a fa rajzolatait minél inkább visszaadó parketták divatosak. Ezek készülhetnek sima csiszolással, antikolt (homokfújt) megmunkálással, vagy a svédpadló és palló méreteknél fózolással. De igazán megkapóan mutatnak a látszatra érdes felületű, kézi gyalulású vagy finomított gépnyomatos felületek, melyek gyakran színezett tölgyfából vagy más nemes fákból, például szilből, dióból, cseresznyéből, gesztenyéből vagy tölgyből készülnek.

Itun parketta

Ezeket a különleges parkettákat általában csak a nagyobb termékválasztékkal és műszaki háttérrel rendelkező gyárak tudják előállítani, ami a vevők számára is igen fontos, hiszen így biztosak lehetnek abban, hogy a választott parketta az EU szigorú szabályainak megfelelően nem tartalmaz az emberi szervezet számára mérgező anyagokat, és hosszú távon megtartja szépségét.

A gyártók kínálatát végignézve elmondható, hogy ma már csak a fantázia és a merészség szab határt a parketta alkalmazásának, hiszen vizes helyiségekben és kültéren éppúgy lerakható a fa burkolat, mint a szobákban. Éppen csak meg kell találni a funkciónak megfelelő típust.

A dekor, vagy más néven ipari parketta gyárakban, raktárakban kezdte karrierjét, így ragadt rá a név, majd a harmincas, negyvenes években az egyre népszerüsődő új életforma, a loft és a penthouse hódította el. De rendkívüli kopásállósága miatt sportlétesítményekben, éttermekben, bárokban, középületekben és múzeumokban is gyakran találkozni az apró lapokból összeállított parkettafelülettel. Ez a fa parketták közül a legalacsonyabb árkategóriába tartozik, ugyanakkor tartósságban megegyezik a nagyobb méretekkel. A hagyományos parkettához hasonlóan ezt is lehet lakkozni vagy olajozni és kiviteltől függően 3900 és 9500 forintos négyzetméter áron kapható.

Szintén kis méretű parketta lapokból áll a lamella parketta, amely rendkívül nagy lakberendezői szabadságot biztosít, hiszen sokféle minta és színkombináció szerint rakható le. Kisebb helyiségekben és tagolt felületeknél egyaránt jól alkalmazható. A lamellás parkettát 7 és 9 ezer forintos négyzetméter árért lehet beszerezni.

Itun parketta

Sokunk kedvence a svédpadló, vagy ahogy talán még többen ismerik, a hajópadló. Az általában 80-120 mm széles és 600-1500 mm hosszú csaphornyos illesztésű parketta nagyobb helyiségek burkolásához ideális. Nagytestvére, a maxi svédpadló 150-200 mm szélessége és 800-2700 mm-es hosszúsága miatt kizárólag nagy felületeken mutat jól. Attól függően, hogy milyen felülettel rendelik meg 8500 és 16000 forint/négyzetméter áron lehet hozzájutni a svédpadlóhoz, a maxi változatért pedig 14-28 ezer forintot kérnek négyzetméterenként.

 

A kültéri teraszburkolatok megfelelően tartós és kemény fából készülnek, akár terasz vagy medence burkolására is alkalmazhatók, rácsos vagy palló formában szokták forgalmazni. Tökéletesen impregnált felülettel kerülnek forgalomba a kifejezetten a fürdőszobába szánt parketták is. Ezeket kizárólag az erre megfelelő nedvességtűrő faanyagból gyártják. A teraszburkolatok ára 9600-18000 forint között van négyzetméterenként, míg a fürdőszobába való parkettát beépítve 33 és 36 ezer forint között kínálják.

 

A parketták alkalmazásához rendkívül nagy szabadságot biztosít, hogy már nem kizárólag a hagyományos értelemben vett tömör faanyagból készült csaphornyos kivitelezéssel előállított termékek léteznek. Ezek esetében ugyanis számolni kell a lerakási költségekkel és a lerakáshoz szükséges akár néhány hetes idővel is, igaz, cserébe a megrendelő maga döntheti el, milyen jellegű felületkezelést szeretne. Ezzel szemben a gyárilag megmunkált parketták teljesen kész, állapotban, csiszolt és kezelt felülettel kerülnek a vásárlóhoz, így a lehelyezésük költség- és időhatékonyabb, mint a hagyományos parkettáké.

Általában a különböző parkettaburkolatokat hasonlóan ajánlott tisztítani. A legjobb eszköz a napi portörléshez a padlóburkolatokhoz kifejlesztett teleszkópos nyelű felmosó, antisztatikus fejjel. Enyhén nyirkos, jól kicsavart felmosóval és semleges padlófelmosószerrel érdemes tisztítani a parkettákat. A lakkozott parkettákat három-négy havonta érdemes ápoló viasszal bekenni, az olajozott felületet pedig speciális tisztítószerrel kell kezelni. Igénybevételtől függően egy-két havonta lehet úgynevezett frissítőszert alkalmazni a fa burkolatokon.

 

Forrás: hg.hu

 

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.