FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2008-10-15

ERFIP-NTP - Erdő- és Falapú Iparágak Nemzeti Technológiai Platformja

Az Erdő- és Faalapú Iparágak Nemzeti Technológiai Platformja (ERFIP-NTP) csaknem egy éves szervezőmunka eredményeként, 2007. őszén alakult meg. Az ERFIP-NTP a Forest Based Sector Technology Platform (FTP) tagjaként hazai és nemzetközi szinten is hozzájárul olyan iparágak és tevékenységek összehangolt fejlesztéséhez, amelyek valamilyen formában kötődnek az erdőgazdálkodáshoz, illetve a fanyersanyag felhasználásához.

 

A Platform célja, hogy egy érdekszövetségen alapuló együttműködést alakítson ki, amelyen keresztül a partnerség elve alapján nem csak a tagok közötti információáramlást, hanem konkrét technológia fejlesztési akciók elindítását is elősegíti.

Az ERFIP-NTP megalakításának ötlete nem pusztán a külföldi példák lemásolása, hanem annak az ésszerű megfontolásnak az eredménye, hogy az átgondolt és célirányos fejlesztésekhez a szűken értelmezett szektorokon belüli összefogás mellett szükség van a vertikálisan egymásra épülő ágazatok együttműködésére is. Különösen igaz ez egy olyan iparág esetében, amelynek nyersanyaga biológiai, gazdasági és társadalmi értelemben is összetett, valamit nyugodtan állíthatjuk, hogy nemzetstratégiai jelentőségű erőforrásból, az erdőből származik.

Az ERFIP-NTP kiindulópontja az erdőgazdálkodás, amely a gazdasági értelemben legfontosabb tevékenysége, a fatermesztés mellett átöleli a nemfa erdei termékek előállításával, és az erdőhöz kapcsolódó kikapcsolódással, turizmussal, gyógyítással foglalkozó tevékenységeket is. Emellett ide soroljuk az ültetvényszerű fatermesztést is, amely nem erdőben zajlik ugyan, de a fatermesztés és a fafelhasználás révén szorosan kapcsolódik az erdőgazdálkodáshoz.

A platform működésének legfontosabb eszköze a közös gondolkodás, amelyen keresztül a tagok meghatározzák az érintett szakterületeken azokat a kutatási és fejlesztési irányokat, amelyek gyorsan és hatékonyan a gyakorlatba ültethető eredményeket szolgáltatnak. A platform kimondott célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon az erdő és fagazdaság versenyképességéhez és nemzetközi stratégiai helyzetének javításához, a fogyasztói igények jobb kielégítéséhez és a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás tartamosságához (fenntarthatóságához), illetve a társadalmi kihívásoknak való megfeleléshez.

A platform munkájának gerincét az információáramlás fenntartása alkotja, amelynek egyik feladata, hogy a tagok közötti kétirányú kommunikáción keresztül kiformáljuk a platform stratégiáját, és együttműködjünk annak megvalósításában. A másik kommunikációs feladat a közvélemény tájékoztatása, amelyen keresztül nem csak a platform munkáját ismertetjük meg, de egyszersmind hozzájárulunk a fa alapú termékek népszerűsítéséhez, és részt vállalunk a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodás gondolatának megismertetéséhez.

Az alakuló ülés résztvevői, Fotó forrása: Forestpress

Az ERFIP-NTP koordinációjával az alapító tagok (FAGOSZ, MEGOSZ, OEE, Bútorszövetség, Pannon Klaszter, ERTI, NYME) a Nyugat-Magyarországi Egyetemet bízták meg. A NYME szervezetén belül e feladatot az Erdő- és Fahasznosítási Regionális Egyetemi Tudásközpont (ERFARET) látja majd el, a platform igazgatója az ERFARET igazgatója, Prof. Dr. Horváth Béla, a pénzügyi vezetői tisztet pedig Herczeg László főigazgató tölti be.

 

Dr. Horváth Béla - igazgató. (30) 973-7688

ERFIP-NTP

Számla / postai cím: 9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky utca 4.

Iroda: 9400 Sopron, Bánfalvi út 14.

Tel/fax: (99) 508-609

 

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.