FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2008-10-09

Megújult gépészeti labor Sopronban

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának Gépészeti Intézete az elmúlt évben új laboratóriumokat épített és a meglévőket is korszerűsítette, felújította. Ennek keretében a 2006. évben beindított - a FESTO Kft. támogatásával készült - mechatronikai laboratórium is bővítésre került, valamint új CAD-CAM-CNC, szerszámvizsgáló, metallográfiai, elméleti forgácsoló és légtechnikai laboratóriumok kerültek kialakításra.

 

A laboratóriumok a jövőben sikeresen szolgálhatják az oktatási kutatási feladatokat és igény esetén továbbképzési lehetőséget is biztosítanak a régió vállalatai számára. A laboratóriumok ünnepélyes átadására 2008. szeptember 12-én került sor, ahol számos neves gyártó és beszállító cég is képviseltette magát, akik a jövőbeni együttműködés lehetőségeivel is megismerkedhettek.

 

CAD-CAM-CNC labor

A laboratórium nagy múlttal rendelkezik, hiszen a CAD-CAM-CNC technika oktatás az első 2.5D szabadságfokú CNC gépre alapozva 1995 óta folyik. Azóta egy 5D szabadságfokú CNC géppel is, valamint egy CAD-CAM számítástechnikai laboratóriummal bővült az intézet. Az elmúlt 12 évben több mint 60 diplomaterv és szakdolgozat készült a témában, valamint két nemzetközi konferencia is megrendezésre került. A laboratórium ipari kutatásokat is szolgál, elsősorban a gépek por-forgács elszívása, forgácsolóerő-, valamint szerszámvizsgálatok területén.

Használt programok: Autocad, Inventor, Mastercam, Alphacam.

 

Kísérleti forgácsoló labor

A forgácsoláselmélet kutatása az intézet egyik legrégebbi profilja. Gépdiagnosztika területén géprezgésekkel, csapágy és általános gépvizsgálatokkal is már régóta foglalkoznak sikeresen. Az elmúlt 12 évben több diplomaterv és szakdolgozat készült a témában.

Jelenlegi felszereltség: erőmérő rendszer, Hottinger erősítő-Hp analóg digital plotter + mérőhidak forgó jelátvivő, nyúlásmérőbélyeg-rendszerek, csapágydiagnosztikai vizsgáló berendezés SKF, rezgésanalizátor SKF, lineáris forgácsolóerő mérőpad, digitális tárolós oszcilloszkóp, testhangjeladó Kistler.

Síkforgácsológép, hagyományos faipari forgácsológépek alapmérésekhez, valamint szerszámpróbákhoz. National Instruments + Labview mérőrendszer és feldolgozó program, kiegészítve az alábbi jeladókkal: 3D erőmérőcella, egytengelyű erőmérő cella, nyomás- és nyomáskülönbség jeladók, útjeladók, piezorezgésjeladók, thermoelemek, thermoanameométer. Gyorskamera látható áramlási folyamatok optikai elemzéséhez.

 

Metallográfia és szerszámtechnika labor

A műszaki, gépészeti elméleti és gyakorlati ismeretek megalapozását szolgáló tárgyak gyakorlati oktatását hivatott biztosítani.

A laboratóriumban jelenleg a régebbi hagyományos berendezések mellett a legmodernebbek is megtalálhatók. Szerszámmérő mikroszkóp, keménységmérők (tolómérők, mikrométerek, mérőórák stb.), mélyhúzókészülék, hőkezelőkemence, bemutató gépelemek és gépszerkezetek, bemutató és oktató tablók, bemutató szerszámok, technológiai vizsgálóberendezések. Új beruházásként: szerszámmérő mikroszkóp (Zoller típusú), makro- és mikrokeménységmérő, élezőgépek, bemutató gépelemek, szerszámok szolgálják az oktatást.

 

Mechatronika labor

Az Intézet és a FESTO Kft. közös munkájának eredménye a Kar egyik legkiválóbb feltételeket biztosító oktatási laboratóriumainak létrejötte. A hazai automatizálási piacvezető cége, a FESTO Kft. támogatásával kialakított Mechatronikai Laboratórium kiváló oktatási körülményeket biztosít. A légkondicionált, felújított terem megfelel a FESTO oktatótermek szigorú előírásainak. Eszköz és oktatói felkészültség tekintetében is teljesíti a FESTO elvárásait, így a világon mindenhol elismert minősített oktatóközpontban a FESTO-val kötött megállapodás keretein belül tanfolyamok tarthatóak.

A korszerű laboratóriumok nagymértékben elősegítik az egyetemi oktatást, illetve a tanulók szakmai képzését. A szakmai képzésben elért jelentőségét két sikeres MPA képzési alaprész decentralizált kerete terhére elnyert pályázat is bizonyítja. A laboratórium az alapozó képzésben több tantárgy oktatását segíti, integrált fejlesztési koncepciója szerint azonban az alkalmazott jellegű felhasználás oktató berendezéseinek beszerzése még hátra van. A BSc. hallgatók gyakorlatorientált képzése, valamint a tervezett mechatronikai mérnökasszisztens felsőfokú szakképzés a demonstrációs eszközök, mérési, kísérleti berendezések beszerzését, megújítását is szükségessé teszi.

Jelenleg rendelkezésre állnak a hagyományos alappneumatikai, elektorpneumatikai elemek, klasszikus oktatóberendezések kapcsolási rajzok kialakításához. A kapcsolási rajzok készítéséhez olyan számítógépes program szolgál segítségül, amelynek segítségével szimulációval végig lehet próbálni az elkészítendő feladatot. A gépeken mostanában egy re többet használt érzékelők főbb típusaival is megismerkedhetnek a hallgatók (optikai, indukciós, kapacitív elvű szenzorokkal). Ezeknek működését a gyakorlatban is ki tudják próbálni, ill. a berendezésekben lejátszódó folyamatokat végig tudják követni a hallgatók.

A pneumatika mellett betekintést nyerhetnek a hallgatók a hidraulika bizonyos területeire is, olyan kapcsolási tervek összeépítésével, melyek szerszámgépeken és megmunkálóközpontokon használhatók. További témakör, melyhez a labor fejlett eszközkészlettel rendelkezik, a PLC technika, valamint a mind jobban terjedő terepi buszrendszerek oktatásához alkalmas berendezések.

 

Anyagszállítás és logisztika labor

A faipari és könnyűipari mérnökképzésben a mechanikus anyagszállító berendezések és azok gépelemeinek oktatását, az anyagmozgatási folyamatok tervezését, valamint a korszerű logisztika elméleti és gyakorlati képzését szolgálja a labor. A fenti témákban TDK dolgozatok, szakdolgozatok és diplomatervek, valamint PhD dolgozatok készültek.

A laboratórium jelenleg a korszerű anyagmozgatási ismeretek oktatásának kiszolgálására is alkalmas. Bemutató eszközök és tablók, számítási segédletek és szabványok, valamint egyéb szakirodalmi anyagok segítik az oktatást.

A logisztika oktatásához teljesen új szoftver áll rendelkezésre: SIMUL8 program, az oktatási verzió mellett az ipari verzióban is, mely alkalmazásával több ipari feladatot oldottunk meg sikeresen.

 

Energetika labor

Az energetikai laboratórium a faipari mérnökképzésben 2009-ben beinduló Faenergetika oktatást, valamint a két éve sikeresen működő Energiagazdálkodási szakmérnöki képzést segíti.

Energiagazdálkodási szakmérnök továbbképzési szakon az egyetemi, illetve a főiskolai oklevéllel rendelkező személyek - posztgraduális képzés keretében - szakirányú továbbképzést folytathatnak. Ennek során tanulmányaik energetikai épületgépészet, energiagazdálkodás, környezet és hulladékgazdálkodás, alternatív villamos energia ellátás, napenergia hasznosítás, alternatív fűtési rendszerek, biomassza hasznosítás, stb. területén gyakorlatorientált képzésben részesülnek. A faiparban szükséges alternatív energiafelhasználási kutatások bázisa (gőzölők, szárítók energiaellátása stb.) is a laboratórium.

Jelenleg a laboratórium jelentős fejlesztés előtt áll. Az eddig beszerzett környezetvédelmi és energetikai mérések végzésére egyaránt alkalmas eszközök az alábbiak: KS-404 típusú hordozható, automatizált emissziós pormintavevő mérőkör, Ahlborn THERM 2295-2B típusú levegő paramétereket mérő műszer (relatív légnedvesség, hőmérséklet, légsebesség). DENVER APX-200 típusú analitikai mérleg, villamos teljesítménymérő és analizátor.

 

Légtechnikai labor

A faiparban a légtechnika különösen fontos szerepet tölt be a sajátos faipari technológiákban, illetve azok kiszolgálásában. A por-forgács elszívás és szállítás a gőz-gáz elszívás és ártalmatlanítás, a hulladékkezelés és általános szellőzés korszerű ismereteinek oktatása csak megfelelő laboratóriumi háttérrel lehetséges. Az ilyen jellegű kutatások is országosan csak a mi karunkon lehetségesek. Az ipar igényei növekvőek a munkaegészségügyi és környezetvédelmi előírások szigorodásával az EU csatlakozást követően.

Korszerű légtechnikai mérőeszközök (pl. Prandtl cső, anemométerek, légsebesség- és légnedvességmérő bőrönd stb.) állnak rendelkezésre és kísérleti recirkulációs légtechnikai rendszer segíti az oktató és kutató munkát. A mérésekhez használt eszközök: emissziómérő berendezések (Porkon, KS-404), Alborn THERM 2295-2B típusú levegő porméterek, por-forgács frakcióelemző rázókészülék szitasorozattal, lézeres szemcseanalizátor (közösen más intézettel), Bemutató eszközök, tablók, vitrinek is gazdagítják a laboratóriumot.

 

Akkreditált laboratórium

(Akkreditálási szám: NAT-1-1521/2007)

Ez a labor az ipari szolgáltatásban tölt be hiánypótoló szerepet, üzemek számára munkaeszközökön végzett munkabiztonsági vizsgálatok révén, ipari létesítmények környezeti és munkahelyi zajvizsgálata, helyhez kötött légszennyező források szilárd légszennyező anyag emisszió mérése, fa- fém és műanyagok mechanikai szilárdsági vizsgálata területén. A vizsgálatokhoz, mérésekhez szükséges hazai, külföldi és házi szabványok tára elengedhetetlen feltétel a munkák elvégzésében.

Mérésekhez használt hitelesített mérőeszközök: Zajmérő (hitelesített), eissziómérő (KS-404), analitikai mérleg, perszométerek (munkahelyi pormintavevők), megvilágításmérő, rezgésmérő.

 

Külső partnerek részére végzett tevékenység

Eddig is széleskörű ipari kapcsolatok jellemezték a laboratóriumok működését. Ipari kutató és szolgáltató tevékenységek eredményesen járultak hozzá az oktatás fejlesztéséhez, gyakorlatorientációjához, különösen az új típusú alapképzésben (BSc). A még gyakorlatorientáltabb képzéshez feltétlen szükségesek a még jobban felszerelt laboratóriumok.

Az ipari szereplők számára végzett K+F innovációs munkák, az akkreditált státusban végzett szolgáltatás szükséges és hasznos mindkét fél számára.

 

 

NYME Erdészeti és Faipari Munkabiztonsági Laboratórium

9400 Soporn, Ady E. u. 5.

Tel: 99/518-328 Fax: 99/518-969

E-mail: vargam@fmk.nyme.hu

Web: labor.fmk.nyme.hu

 

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.