FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-10-03

Sajtószemle

A biomassza és az erdőgazdálkodás konferencia, Balassagyarmat

Ipolyerdő

A biomassza tüzelésű erőművek építésekor számolni kell az adott térség tüzelőanyag-szállítási kapacitásával, hiszen ettől függ, hogy az erőmű gazdaságosan tud-e működni, illetve hogy túlzott fakitermelést generál-e az erdőkben - hangzott el a megújuló energiáról az Ipolyerdő Zrt-nél szervezett országos konferencián Balassagyarmaton október 2-án.

Az Európai Biomassza Napok magyarországi főrendezvényeként megtartott, a balassagyarmati Ipoly Erdő Zrt. által szervezett konferencia középpontjában az erdőgazdálkodásból kikerülő tűzifa állt.

Kondor István, a Heves Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője ismertette: Észak-Magyarországon 437 ezer hektár erdő van, 62 százaléka állami tulajdonban, és 2007-ben az üzemtervi lehetőség 55 százalékát termelték ki. Rámutatott: a térségben a fa megújuló energiaforrás, de csak akkor, ha fenntartható erdőgazdálkodás mellett termelik meg. Kifejtette: az erdészeti igazgatás feladata, hogy meghatározza azt a fatömeget, amit kitermelhetnek a gazdálkodók, és utána már a piac dönti el, hogy mire hasznosítják, energetikai célra, vagy éppen bútorgyártásra. A hőközpontok, erőművek beruházóinak pontosan ki kell számítaniuk a szükséges fűtőanyagot, mert ha túlméreteznek egy berendezést, és a környéken, gazdaságos távolságon belül nem tudják megvásárolni a kellő faanyagot, akkor az erőmű vagy gazdaságtalanul fog működni, vagy az erdő szempontjából kedvezőtlen túltermelést generál - mondta. Hozzátette: jelenleg még nincsenek akkora beruházások, a térségben működő nagy erőművek pedig a nehezen értékesíthető készleteket használják fel. Az erdészetek hosszú távú terveket készítenek, 30 évre szabályozzák, hogy mennyi faanyagot lehet kitermelni, és konkrétan meghatározzák 10 éves időszakokra is.

Az országos lehetőségeket ismertetve Kiss János, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője is kitért rá: visszafogott a kitermelés, vannak tartalékok a fában, hiszen az éves növedékállománynak csak 55 százalékát vágják ki.

A biomassza felhasználás szempontjából kedvezőnek nevezte, hogy 1981. óta minden megyében nőtt az erdőterület, és kiegyenlített a fák korosztályszerkezete. Hosszabb távon az prognosztizálható, hogy évente 10 ezer hektárral nő az erdőtelepítés mértéke - tette hozzá.

A konferencia előadója volt Purker Walter, a 390 lakosú Vas megyei Pornóapáti polgármestere is, aki arról számolt be, hogy a településen már megvalósult a falufűtés. Európai uniós támogatással, nettó 360 milliós beruházásban épült ki a teljes körű, faalapú távhőszolgáltatás. Két 600 kilowattos kazánt és 2,2 kilométeres gerincvezetéket építettek, a 130 háztartásból eddig 95-en csatlakoztak a hálózatra. A polgármester ismertette: 2007-ben 80-90 gigajoule volt egy 130-140 négyzetméteres ingatlan hőfogyasztása 2.711 forintos gigajoule ár mellett. Hozzátette, hogy 2006-ban még 10-11 köbméter fát használtak fel a háztartásokban, és az otthoni kazánok hatásfoka 25-30 százalékos, míg a hőközponté 90-95 százalékos. Ausztriában például 100-nál több hasonló kis fűtőmű üzemel - jegyezte meg.
MTI, echotv.hu 10-02

A konferencia előzetes programját a FATÁJ 09-19 cikk mutatta be.

 

 

Az MNV cégei év végére várható nyeresége: 86,6 Md Ft. 150 M Ft-ot kap az Egererdő Zrt kisvasút bővítésre.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) az első félévi teljesítés alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) portfóliójába tartozó társaságok állami tulajdoni hányadára számítva összesen 86,6 milliárd forint adózás előtti nyereséggel számol 2008-ban.

Egererdő Zrt

Az NVT több döntése között szerepelt, hogy megítéltek 150 M Ft vissza nem térítendő fejlesztési támogatást az Egererdő Erdészeti Zrt. számára a mátrai turisztikai fejlesztési projekt finanszírozásához. A 150 millió forintból folytatják a Gyöngyös-Lajosházai erdei kisvasút bővítését 3,5 kilométerrel. A Mátravasútnak ezen a vonalán 2005-ben természeti katasztrófa elmosta a vasútvonal több szakaszát, emiatt a vonatközlekedés megszűnt. Az Egerdő Erdészeti Zrt. három ütemben végzi a helyreállítást, és az első két ütemet Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. 330 millió forinttal támogatta.
Az I. ütemben 2005-ben a károkat számolták fel, így a Gyöngyös-Lajosháza meglévő vonalszakasz helyreállítása és részbeni felújítása, forgalomba helyezése valósult meg. A II. ütemben a 3,5 km-es vasúti vonalfejlesztési szakasz alépítménye, a Szalajka-ház felújítása és a környék infrastruktúrája, valamint a vadbemutató kert készült el. A III. ütemben a felépítmény (vasúti sín) fektetése és a Szalajka-háznál a fogadóállomás kialakítása a cél.

A Vagyontanács alapítói határozatot adott ki a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. és a Pillér Kft. részére, de erről további részleteket nem közölt.

Az MNV cégeinél az adó előtti nyereség 2008. I fé-ben 66,5 Md Ft (+25 Md Ft), ami a nyereségesek 77,7 Md Ft többletéből és a többiek 11,2 Md Ft veszteségéből jön ki. Az év végére 102,4 - 15,8 = 86,6 Md Ft összesített adó előtti eredményre számítanak.

MTI, oroigo.hu 10-01 , echotv.hu 10-01

 

Lenes-Agrofa

Október 3-án avatják Cegléden a LENES-AGROFA cégcsoport új fűrészüzemét és pellet gyárát.

A LENES-AGROFA cégcsoport a facsemetétől a megújuló energiáig a faipar és a feldolgozás minden területén jelen van. A ceglédi üzem évente több mint 50,000 m3 rönkfát feldolgozására képes, a pellet gyártósor kapacitása 15,000 tonna/év. A cégcsoport teljes egészében magyar tulajdonban áll és több mint 250 munkahelyet biztosít.

2007-ben faipari tevékenységüket hőszolgáltatással egészítették ki. Szerződést kötöttek a La Nordica és az Extraflame vezető olasz alternatív tüzeléstechnikai cégcsoportokkal, termékeiket valamint több kazángyártóval történt közös termékfejlesztés eredményeként a LENES-KAZÁNCSALÁD tagjait értékesítik Magyarországon, kielégítve 5-2000 kW-ig a hőigényeket.
Érsekcsanádi fatelepük mellet a ceglédi fűrészüzem és pellet gyár megnyitása is jelzi, hogy a dinamikusan fejlődő cég a hőszolgáltatás területén is számottevő tényezője lesz a térség gazdaságának. A cégcsoport kapacitása nyomán a tervek szerint az elkövetkezendő években lakossági oldalról évi kb. 5 millió (kb. 2500 háztartás), nagyfogyasztók esetében pedig kb. 16 millió köbméter földgáz felhasználását tudják kiváltani környezetbarát megújuló energiával.

A cégcsoport filozófiája: Magyar fából magyar munkával magyar energia előállítása, mely nyomán családok, intézmények, üzemek energia kiadásai akár 30-40%-kal csökkenhetnek. portfolio.hu 10-01


A Pécsi Állatkert lehet hogy végül a MECSEXTRÉM mellé költözik?

Mecseki Erdészeti Zrt

Nemrégiben a Mecseki Erdészeti Zrt. közbeszerzést írt ki egy megvalósíthatósági elő-tanulmány elkészítésére, a nyertes szakértői csapatot a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezeti. Ők tartották a szeptember 28-i bemutatót. Az erdészet úgy lett részese a programnak, hogy az Árpádtetőn felépített Mecsextrém Park szomszédságában kezelésükben van egy 16 hektáros, állami tulajdonban lévő terület, amely alkalmas lehet arra, hogy oda költöztessék a pécsi állatkertet. Ez az erdészet szerint mind a Mecsextrémnek, mind az állatkertnek kedvező megoldás lehetne, egymást erősíthetné a két intézmény. Ám ehhez szükség lenne 1,6 milliárd forintra, amelyhez - miután valószínűleg egyelőre csak régiós uniós pályázati forrást lehetne lehívni e célra - nyolcszázmillió forintot a városnak magának kellene előteremtenie. bama.hu 09-29

 

Elbocsátásokat terveznek a szlovák állami erdészetnél

Nagyarányú elbocsátásokat tervez az állami erdészet. Jozef Minďáš vezérigazgató már a mezőgazdasági minisztert és az ágazati szakszervezeteket is tájékoztatta arról az intézkedéscsomagról, amely 500 - zömében irodai - alkalmazott elbocsátásával jár.
Az állami erdészet 300 millió korona megtakarítást remél a karcsúsítástól, amely a vezérigazgatóságot, az egyes üzemegységeket és erdőkerületi felügyelőségeket egyaránt érinti. A vezérigazgató október 3-án tervezi benyújtani elképzelését a felügyelő bizottságnak.

Arra a kérdésre, hogy mikorra tervezik az elbocsátásokat, Anita Fáková szóvivő, egyelőre nem tudott választ adni. Szerinte különféleképpen valósul meg ez az elképzelés.

Minďáš erről az elképzeléséről már tájékoztatta is az új mezőgazdasági minisztert Stanislav Becíket és az Erdészet és Vízgazdálkodás Szakszervezetét, akik Fáková szerint támogatták a vezetőség elbocsátásokra vonatkozó elképzelését. felvidek.ma 09-30

 

M0-ás: nem egyszerű a sok erdőtulajdonossal egyeztetni.

Az M0-ás egyik részére csak földúton lehet felhajtani. Nem épült meg átadásra az M0-ás új, keleti szakaszának egyik bevezető útja, így aki ott akarja használni az elkerülőt, csak egy földúton tud arra felhajtani.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő társaság azt ígéri, 2009. végére a földút helyett elkészül az aszfalt a út - hangzott el az RTL Híradóban.
Hiányzik egy engedély, amit a beruházók szerint az erdészeit hatóságnak kellene kiadnia, ezért nem aszfaltoztak. Klemencsics András, a Fővárosi Erdészeti Szakigazgatóság igazgatója viszont azt mondja: Idáig nem érkezett be a NIF Zrt-től a kellő kérelem, ezért nem tudták eddig kiadni a végleges engedélyt.

Ezt az autópálya építő NIF, vagyis Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nél is elismerik. Azzal indokolják a késlekedést, hogy 170 erdőtulajdonossal kell megegyezniük és ez sokig tart. Legalább hónapok kellenek még ehhez, de ha meglesz minden engedély, akkor a valamivel több mint 2 kilométeres szakasz 2009 végére megépülhet. haon.hu 09-26

 

 

 

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.