FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-09-30

Kitekintő - Hírek a világ faiparából

Krízishelyzet várható Oroszországban a rönk magasra emelt export-adója miatt

 

Az orosz erdőgazdálkodást az év végére alapjaiban rengetheti meg a rönk export adók január 1-től tervezett jelentős emelkedése, figyelmeztetett egy befolyásos elemző társaság.

A Wood Resource Quarterly Seattle-ban kételkedik abban, hogy Oroszország képes lesz-e feldolgozni a rendelkezésre álló (kitermelt, de nem exportált) jelentős faanyagmennyiséget, kormány fafeldologzó-ipar fejlesztési kísérletei ellenére.

Várhatóan komoly problémát fog okozni az orosz erdőgazdálkodók, fakitermelők, faanyag-szálítók ezreire - jelzi a WRQ.

Az orosz faanyag finn és más országok fafeldolgozói által fizetendó adók 15 euró/m3-ről 2009. január 1-től 50 euró/m3-re fognak növekedni, ami az export jelentős csökkenését eredményezi, mintegy 35 millió m3 fenyőrönkönt érintve.

A szegényes infrastruktúra, a beruházási tőke hiánya, a korrupció, a hosszadalmas bürokrácia és a politikai bizonytalanság miatt a közeljövben nem valószínű a fafeldolgozó-ipar megfelelő mértékű és ütemű fejlődése.

Forrás: TTJOnline

Észak-Amerika fűrészáru termelése 20%-al csökkent

 

Az észak-amerikai fűrészáru előállítás 20%-al kevesebb a tavalyinál, a Random Length hírügynökség szerint.

2008 első két negyedévében 27,5 billió köbláb (board feet) volt az előállítás, amiből a második negyedévben 13,9 milliárd köbláb volt a teljesítmény, ami 1985 óta a legalacsonyabb érték.

Brit Columbia produkálta a legnagyobb hanyatlást, 25%-os csökkenéssel, 6,3 milliárd billió köbláb előállításával. Fontos viszont, hogy ez a tartomány adja Kanada teljesítményének több mint a felét, és az észak-amerikai fűrészáru-kibocsátás 23%-át.

Az USA déli területein termelik USA produktumának 49%-át, ami az észak-amerikai kibocsátás 27%-a.

Forrás: TTJOnline

Kronospan - E-LE falemezek új családjával javítja a csoport környezetvédelmi bizonyítványát

 

Kronospan legújabb fejlesztésű, alacsony kibocsátású, új falemez-választék családja segítségével igyekszik ellálni vevőit még inkább környezetbarát termékekkel - jelentette be a vállaltcsoport.

A Wrexham-i székhelyű gyáruk olyan forgácslap gyártásba kezdett, amelynek formaldehid tartalma kevesebb, mint 4mg; az MDF lapokban pedig kevesebbel, mint 5mg. Az üzemet átalakították, hogy előállíthassa az E-LE jelű termékcsaládot (E-LE = low-emissin: alacsony kibocsátás).

A cég hangsúlyozta, az E-LE lapok a kizárólagos "Umluft Trocknung-Wärmerückgewinnung mit Staubabscheidung" elnevezésű hő-visszszerző és tisztító technológiájuknak köszönhető amit Jihlavá-ban (Csehország) és Bischweier-ben (Németország) már működtetnek.

Célunk a költség-hatékonyság maximalizálása a bedolgozott anyagok függvényében, ráadásul a legalacsonyabb mértékű környezeti ütközéssel társítva - emelte ki szóvivőjük.

Forrás: TTJOnline

A fa kívánja a nőket

 

Több mint 60 nő, akik a holland és belga fakereskedelemben dolgoznak, vett részt az első A fa kívánja a nőket (Wood Wants Women) elnevezésű rendezvényen.

Az eseményt, a HoutWereld holland fakereskedelmi magazin szervezte. Az ötletet egy korábbi bizalmas fakereskedelmi női munkaerő-keresés adta.

A faanyag szektorban sokkal több férfi tevékenykedik, mint nő - mondta a HoutWereld szaklap. Az elmúlt 10 évben egyre több nő döntött úgy, hogy az erdőgazdálkodásban, fakereskedelemben, fafeldolgozó-iparban fog dolgozni.

Az esemény résztvevői többségében beszerzési vezetők, adminisztrátorok, kutatók, humánerőforrásban és értékesítésben dolgozók voltak, és csupán néhányuk dolgozik cégvezetőként.

Az esemény célja egy bizalmas (informális) fórum létrehozása volt, ahol a faipari ágazatban dolgozó nők találkozhatnak egymással és megvitahatják ügyes-bajos dolgaik, üzleti együttműködési lehetőségeiket. A következő összejövetelt egy év múlva rendezik.

Forrás: TTJOnline


 

PEFC Kína angol nyelvű hírlevelet (is) készít

 

A PEFC Program kínai irodája angol nyelvű hírlevelet jelentet meg, miután a rendszert működtető központ tájékoztatást kért a munkájukról.

PEFC Kína első negyedéves hírlevele bemutatja a ő munkája részleteit , kiemelve, hogy a nem-állami szektor lehető legtöbb szervezetével (erdészeti és fafeldolgozó vállalkozások szövetségeivel) és az Állami Erdészeti Hivatallal (State Forestry Administration) is együttműködve igyekszik teljesjteni a PEFC rendszerének feltételeit.

Szintén részletezi a konferenciákat, és az elmúlt évben megvalósított rész-feladatokat. Nemsokára, tovább fogunk növelni erőforrásainkat a PEFC előléptetésben bevitt munka érdekében, és tovább bővítjük hálózatunkat - mondta Benson Yu, a PEFC Kína vezetője. Remélik, hogy a munkájuk eredményeként a PEFC rendszere lesz a legfontosabb tanúsítási rendszer Kínában.

PEFC Kína 2008 Szeptemberi hírlevelének letöltéséhez, klikk ide.

Forrás: PEFC


 

Dánia megújítja a faanyagbeszerzési irányelveit

 

Dánia nekilátott faanyagbeszerzési irányelvei és okmányolási rendszere megújításának.

Az okmányolás a faanyag vevőközönségét segíti, amíg az ismérvek a legálisan és fenntartható forrásokból kibocsátott faanyagra és az erdőterület és/vagy erdőgazdálkodás hitelesítési rendszerére vonatkoznak.

A jelenlegi szabályozás javasolja a vásárlóknak, hogy fogadják el mind az FSC, mind a PEFC hitelesítést a fenntarthatóság garanciájaként.

A Dán Erdészeti és Természetvédelmi Ügynökség az új rendszerre vonatkozóan ugyanezt javasolja a dán kormánynak.

Mindaddig dolgoznak a legális és tartamos faanyag-tanúsítás ismérvrendszerén, amíg az nem lesz teljesen az European Gross Primary Productivity folyamat része.

A dán erdőtörvény innen letölthető.

Forrás: TTJOnline


Tallózta: Tóth János

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.