FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2008-09-30

Kincset ér a Gemenci erdő

A gemenci ártér mai arculata az 1800-as évek végén, a Duna-szabályozással egyidejűleg alakult ki. A kiszáradt mocsaras-nádas részeket erdővel telepítették be elődeink.

A mesterségesen létrehozott, szakszerűen kezelt erdő sokszínűségét a természetvédelem is elismerte, elismeri, védelemre méltónak tartja. A tiszteletet megadva elődeinknek, ha a termés beérett, betakarítjuk azt, s egyidejűleg gondoskodunk a pótlásról is - emeli ki Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója. - Az ősz a betakarítás időszaka: megkezdődött a szarvasbika-vadászat, s ismét megindult a fakitermelés. Gemencet - a három világrekorder gím-trófea miatt is - jobbára a szarvasbika vadászattal azonosítja a közvélemény. Vadászati bevétel tekintetében ma már a vaddisznóé a vezető szerep. A vendégkör folyamatosan átalakul. A korábban meghatározó német és osztrák vadászok mellett igen jelentős számú ma már a magyar bérvadász. De érkeznek spanyol, dán, cseh és szlovák vadászok is. Mindhárom vadászterületünkön - Béda-Karapancsa, Hajós-Baja, Gemenc - szeptember elején megindult a bőgés, megkezdődött a vadászat. A mai napig közel hetven bika került terítékre, szeptember végéig mintegy százhúsz-százharminc bika kerül puskacső elé. - A szarvasbika elválaszthatatlan Gemenctől, de mint azt említettem, nagyságrendben a vaddisznó átvette a vezetést. Két vaddisznós vadászkertet működtetünk csak saját állománnyal: az egyiket Lenesen, a másikat a hajósi homokon. De ma már szabad területen is biztosítani tudunk kisebb csoportok részére húsz-negyven darabos vaddisznóterítéket: ez olyan kuriózum, amelyre mindig van fizetőképes kereslet. Vendégeink kilenc vadászházunk szolgáltatásait vehetik igénybe. Véleményük szerint mind a szállás, mind az ellátás megfelel az európai normáknak, minden igényt kielégítő. Az elmúlt években a Gemenc Zrt. jelentős forrásokat használt fel a házak korszerűsítésére. Időnként megkérdezik tőlünk: miért tartjuk fenn vadászházainkat, amikor csak viszik, nem pedig hozzák a pénzt. Nos azért, mert az erdőben lévő házak nélkül hajnali négykor kellene terepre menniük a vadászvendégeknek. A megfelelő kényelem biztosítása hosszú távú érdek: így lesznek az egy alkalomra hozzánk érkezőkből visszatérő vendégek. - Cégünk időt, energiát, s nem utolsó sorban jelentős nagyságrendű pénzt fordít arra, hogy valamennyi tevékenység igényességet tükrözzön, a vendégek jó hírünket vigyék itthon és határainkon túl is. A szájhagyomány útján terjedő reklám a legjobb reklám. A jó hírnév azonban nemcsak előnyöket jelent, kötelezettségekkel is jár.

 

Külföldi és hazai piacra egyaránt jut a fából

 

A Gemenc Zrt. árbevételének döntő többségét a fakitermelés adja. Ez a bevétel nyújt fedezetet az erdőfelújításra, az erdőkezelésre, a közcélú és közjóléti feladatok ellátására. A kitermelhető fatömeget, s az újraerdősítés kötelezettségét a tízéves erdőterv határozza meg, mely a természetvédelmi hatóság jóváhagyásával egyben természetvédelmi kezelési terv is. A piaci igények növekedése miatt nem lehet több fát kitermelni az erdőből, a tartamosságot minden körülmények között biztosítani kell. Az ipari fa jelentős részét a cég olasz, osztrák piacra adja el. A természetvédelmi előírások miatt túltartott állományok növekvő arányú sarangolt árut eredményeznek (tűzifa, papírfa), ezeket zömmel itthon, a lakosság részére értékesítik. Fát erőművekbe nem szállítanak. A cég saját termelésű alapanyag feldolgozására Pörbölyön fűrészüzemet működtet, itt két műszakban több mint hetven ember dolgozik.

Szeri Árpád, Forrás: Tolnai Népújság

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.