FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-08-22

Nem felelős az árvizekért a kárpátaljai erdőgazdálkodás

A Kárpátalján folytatott erdőgazdálkodás nem tehető felelőssé az árvizekért, a vidéket akár 95 százalékos erdősültség sem mentené meg az áradásoktól, mondta csütörtökön (2008-08-21) Ungváron Valerij Murga, a Kárpátalja megyei erdő- és vadgazdálkodási főosztály vezetője.

 

Kárpátalja főerdésze azokra az őt és hivatalát ért sajtóbírálatokra reagált, amelyek a Kárpátok erdeiben folyó rablógazdással hozták összefüggésbe a július végi áradások okozta károkat.

Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia már az 1998. novemberi nagy árvíz után rehabilitálta a kárpátaljai erdészeket, rámutatva, hogy az erdő ugyan jelentős csapadék-visszatartó tényező, de nem a legfontosabb, sőt, a 2001-es árvíz után ez a tényező a 13. helyre került a vízlefolyást lassító körülmények sorában - idézte a szakembert az ungvári zakarpattya.net.ua internetes hírújság.

 

Murga kifejtette: Kárpátalja erdőségei 700 millió köbméter vizet képesek visszatartani, de 2001-ben kétmilliárd köbméternyi eső zúdult le, és az idei áradást is az igen nagy mennyiségű csapadék okozta Nyugat-Ukrajnában.

 

A főosztályvezető szerint Kárpátalján nem csökken az erdők területe, hanem éppenséggel növekszik. A vidék erdősültsége 1942-ben 42,6 százalékos volt, de tavaly már 52 százalékos, mondta, és hozzátette: a hektáronkénti famennyiség Kárpátalján 309 köbméter, ezt Európában csak Svájc előzi meg, 348 köbméterrel (Magyarországon hektáronként 179 köbméter).

 

A fakitermelés mértékéről szólva Murga hangsúlyozta: ipari célból fákat csak a kárpátaljai erdők 43 százalékán vágnak. Egészében is a megyében az éves fanövekménynek mindössze egyharmada kerül fűrész alá, miközben - szerinte - Európában a növekményvágás eléri a 100 százalékot.

 

Egy másik erdészeti főszakember, Olekszij Prisztaja, aki kárpátaljai pártpolitikusból avanzsált az Ukrán Erdőgazdálkodási Állami Bizottság elnökhelyettesévé, a lembergi (lvivi) Ekszpresz című hetilap csütörtökön megjelent számában annak a meggyőződésének adott hangot, hogy szükség van árvizekre, hiszen a természetben a víz körforgása megy végbe, tehát örülnünk kell a nálunk előforduló áradásoknak. Szerinte a víz tette Kárpátalját hegyvidékké, ezért - mint fogalmazott - nem az árvíz ellen kell harcolni, hanem annak romboló hatásától kell védeni a térséget.

Forrás: Kárpátinfo

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.