FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood2008-02-21

"A fukarság őrizte meg Gemencet" cikkre válasz: az újságírói pontatlanság pedig meghamisítja a róla kialakított képünket

A FigyelőNet-en jelent meg Andacs Noémi tollából: A fukarság őrizte meg Gemencet -- fn.hu 07-10 című cikk. Az interneten keresve aztán meglepő, hogy a figyelemfelkeltő cím hatására milyen sokan "belinkelték" honlapjukba ezt a cikket.

A cikk részletesen a fenti kapcsoló segítségével olvasható, a cikk összefoglalója: Jövőre indul a gemenci holtágrevitalizációs program kivitelezése mintegy egymilliárd forintból. A beruházás célja, hogy megállítsa a gemenci ártér szárazodását, és hosszú távon biztosítsa a ramsari terület értékes élővilágának fennmaradását. Hazánk egyik legnagyobb, érintetlen vizes élőhelye annak köszönheti létét, hogy a kalocsai érsek nem áldozott pénzt a Duna szabályozására.

Válasz a cikkre:

 

Jövőre indul a gemenci holtágrevitalizációs program, írja a cikkíró. Rosszul informált, mert a revitalizáció a holtágak élővé tétele lenne, ami korábban egyöntetű szakmai véleménye volt a Duna-Dráva Nemzeti Parknak és a különböző szakterületen dolgozó helyi szakembereknek. Ami jövőre indul az a GEF program, amely a Fekete-tenger szennyezésének csökkentésére szolgál. A program alapvető célja a fővárosból a Dunába ömlő szennyvíz megtisztítása, mellyel párhuzamosan történne a Duna szennyezett vizének a gemenci holtágakba történő kiülepítése. A kalocsai érsek nem fukarságból tagadta meg a támogatást. Remélhetőleg a Katolikus Egyház is reagál, és részletezni fogja, hogy az érsek bevételeiből hol, mit hozott létre a köz javára. Az érseknek nem volt érdeke a gát, mert a terület hasznosítása tökéletesen megfelelt számára. Hozzáteszem, ha nem lenne a gát, a Nemzeti Park az érseki hasznosítási módokat szorgalmazná (legeltetés, halászat, vadászat).

 

A GEF programnak a revitalizációhoz nincs köze. Arról szól, hogy a fokokba műtárgyak kerülnek, amelyek a magas vízálláskor befolyó szennyezett vizet visszatartják. A főként nitrogén, foszfor elemeket és vegyületeit tartalmazó leülepített iszapot időnként kikotorják, és ezt ismétlik. Ma már ez a korábbival teljesen ellentétes elképzelése a Nemzeti Parknak, mint a projekt fő támogatójának. A gemenci élővilágra gyakorolt hatását majd hatástanulmány részletezi. Türelmetlenül várjuk az elemzést, mert az valószínű, hogy már 1-2 deciméteres tartós vízszintemelkedés a talajban, a holtágak melletti erdők sorsát fogja nagy területen megváltoztatni. Az állandó víztelítettséget, levegőhiányt a keményfás állományok nem bírják gyökérzetükkel elviselni, kipusztulnak. A szárazodási folyamat valóban a mederszabályozás következményeként létrejött középvízszint süllyedésnek köszönhető. A szabályozás nem 1810-ben történt, hanem 1872-76 között ásták meg a sükösdi, csanádi, koppányi átvágásokat, a Duna gemenci szakaszán. A felgyorsult folyó gyorsabban mélyíti medrét, nemcsak a Dunánál, hanem minden szabályozott folyónál probléma ez. Az önfenntartó vízrendszerhez gyakran feltöltött holtágak kellenének, kikotort szabad fokrendszerrel. A gyakori feltöltéshez pedig gyakori magas középvízszintre lenne szükség. Ezt az állapotot lehetne elérni fenékküszöbbel, de nem a holtágakban, hanem a Dunába építve. A dunai fenékküszöb ütközik a hajózási érdekkel! A holtágakban épített fenékküszöb a holtágban valóban visszatartja hónapokra a vizet. A visszatartott pangó víz nem csak a vegetációra kifejtett hatása miatt érdekes. Hogy fogja az egész nyári szúnyoginváziót a környező lakosság, Baja, Szekszárd, Mohács város elviselni? A 2006-os árvíz után (nyári árvíz) a szúnyoginvázió őrületbe kergette a városlakókat. Vajon a hatástanulmány foglalkozik-e majd a GEF-nek a humán oldalával?

 

A növénytársulások nem szorítják ki egymást! A tölgy vagy kőris nem szorítja ki a füzet vagy a nyárat a termőhelyéről. A termőhelyi körülmények változása nyomán pusztul el a fűz vagy nyár, és jelenik meg a kemény lombos faállomány. Nem kiszorítja, hanem helyére kerül. A száradó termőhelyeken a Duna-Dráva Nemzeti Park szakvéleménye alapján és előírására cseréltük le a lágy lombos állományokat tölgy és kőrisre, amelyek jelentős területen áldozatul esnek a GEF program végrehajtása során. Gyertyánosok a Gemenci ártéren nincsenek, nem is lesznek, mivel a gyertyán még a nagyon rövid ideig tartó vízborítást sem tűri.

 

Végül egy meghatározó tényezőről nem szól a szerző. A gemenci ökológiai rendszer teljesen a víztől függ. A Dunának az országunk feletti szakaszán vízierőművek sorakoznak. A vízjárás már sohasem lesz természetes, mert az elengedett víz mennyisége és időpontja is az erőművektől függ.

 

Baja, 2008. július 16.

 

Bodor László

erdőgazdálkodási osztályvezető

Gemenc Zrt.

 

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.