FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood2008-07-16

A lengyel FAKRO tetőablakgyártó antitröszt eljárást indít a dán VELUX tetőablakgyártó ellen

Július 7-én megjelent hírek szerint a FAKRO, a lengyel tetőablakgyártó aznapra tervezte benyújtani az Európai bizottságnál panaszát, azt állítva, hogy riválisa, a dán VELUX kiszorítani igyekszik őt az EU egyes piacairól a viszonteladóknak adott kedvezményekkel (rabat). Ez a panasz, melyet az EU antitröszt joga alapján adnak be, az új EU tagállamok cégei részéről benyújtani tervezettek közt az elsők egyike lesz.

A FAKRO a világ második legnagyobb tetőablakgyártója. Azt állítja, hogy a VELUX engedményeket és olyan kereskedelmi taktikát alkalmaz, amely megakadályozza a viszonteladókat abban, hogy kínálatukra vegyék a FAKRO termékeit. Ennek következtében nem tudott hatéhony értékesítési hálózatot kiépíteni több európai piacon is, beleértve Franciaországot, Németországot, az Egyesült Királyságot, és Hollandiát. Ennek következtében a piaci részesedése Európában mintegy 5% a világpiaci kb. 17%-kal szemben.

Au EU versennyel foglalkozó hivatalai foglalkoztak már néhány állami rásegítéssel az újonnan csatlakozott országokban, ahol a verseny kevésbé megszokott. A jelen eset azonban az elsők egyike, amikor egy keleti vállalat emel panaszt egy inkább nyugati csoporttal szemben.

A VELUX szerint a tetőablak piacon vezető pozíciójukat éveken át alaposan vizsgálta több hatóság is. "A 90-es évek közepétől a VELUX átfogó jogszerűségnek megfelelőségi programot valósított meg, melyet szoros együttműködésben szerkesztettek meg a hatóságokkal és a szektor nagyrabecsült és tapasztalt szakértőivel." - Így véleményezte az ügyet a VELUX.

A FAKRO a versenyfelügyeleti eljárást eredetileg két évvel ezetőtt a lengyel Versenyhivatalnál kezdte, de mivel az ügy több EU piacot is érint, ezért kerül át az EU versenyjogi hatóságaihoz Brüsszelbe. Azzal, hogy saját formális beadványát elindítja a lengyel cég Brüsszelben, azt reméli, hogy nagyobb nyomást tud gyakorolni az EU hatóságokra.

Forrás: hvg.hu 07-09, execdigital.co.uk 07-07, ft.com 07-06, és a "fakro antitrust velux" szavak együttes előfordulására keresve még néhány további leírás is található.

MM

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.