FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-06-19

Rönkház - Boronafalas építési mód

Hazánkban is egyre többen és bátrabban választják otthonuk építőanyagaként a boronafalas épületeket. De mit is értünk ezalatt a kifejezés alatt? Boronafal az összeépítés módjára utal. A falakat vízszintesen egymásra helyezett és elfordulás ellen facsapokkal egymáshoz rögzített fa gerendák vagy rönkök alkotják.

Gerenda alatt hétköznapi használatban a szögletesre felfűrészelt faanyagot értjük, mely a fa belét - közepét- nem minden esetben tartalmazza. A belet tartalmazó faanyag vetemedésre, tekeredésre jobban hajlamos. Rétegelt-ragasztott gerenda a több 2-5 cm széles pallóból összeragasztott úgynevezett tömbösített faanyag. Óriási előnye, hogy beépítés után szinte nem mozog, nem vetemedik. Rönk a kör keresztmetszetűre megmunkált faanyag, általában a fa belét - közepét - tartalmazza. Szokták körgerendának is nevezni. Felületi repedések a rönk felületen megjelenhetnek, mely természetes folyamat, statikailag és hőtechnikailag teljes értékűek. A hazai ízlésvilágot elemezve azt tapasztalom, hogy a tradícionális rönkházak a legkedveltebbek.

 

A fa az emberiség egyik legősibb építőanyaga, olyan előnyökkel bír, mely semmi más anyaghoz nem hasonlítható. Természetes és egyben kiváló hőszigetelő-képessége miatt állandó melegérzetet biztosít. Mikrocelláin keresztül folyamatosan lélegzik, a hőt viszont megtartja. Természetes atmoszférájának köszönhetően pozitívan hat a vegetatív idegrendszerre, pszichésen ideális életminőséget kínál. Sokunk számára egyre fontosabb törekvés, hogy természetközelséget, természetes anyagokat varázsoljunk lakásunkba. A fa, a föld, a fém, a víz, az élő tűz látványa, az elemekkel való együttélés több kultúrában kiemelt szereppel bír, növeli az élők energiáját, jóérzését.

 

A boronafalas házak ideális alapanyagaként az északi erdők hosszú, hideg teleihez alkalmazkodó, rövid növekedési időszakokat megélő északi, mint pl. a finn fenyő tekinthető. Ettől rendkívül sűrű évgyűrű-szerkezetűvé válik, mely tartósságát, terhelhetőségét, rugalmasságát többszörösére növeli lazább szerkezetű társaihoz képest. A frissen kivágott faanyag magas nedvességtartalma miatt beépítésre alkalmatlan. Pihentetéssel vagy üzemi előszárítással biztosítani kell, hogy nedvességtartalma 20% alatt legyen. Így a rönk- és gerendafalaknál a jó légzárás biztonsággal garantálható, a várható későbbi alakváltozások minimalizálhatók. Alkalmazott fenyőtípusok: luc, borovi, vörösfenyő. Utolsó kettő rendkívül magas gyantatartalma ellenállóbbá teszi a faanyagot a kártevőkkel szemben. Ennek is köszönhetően 400-600 éves faházak is vannak még használatban Skandináviában, de Németországban is. A rönkházak több évezredes hagyományai világszerte ismertek, a legjelesebb képviselőik Finnországból származnak, de erdélyi, orosz, ukrán, észt , szlovák faházak is piaci résztvevők.

 

A fából építkezés legegyszerűbb módja az volt, amikor a fenyőtörzseket kézzel megfaragva egymásra fektették. Ma már egyaránt találkozhatunk a kézzel megmunkált illetve korszerű, számítógép vezérelt gyártási megoldásokkal. A precizitás, tekintettel építőanyagunk továbbra is "élő" voltára, meghatározó az otthonunk minőségi kialakításában. A gerendák közti légmentes kapcsolat a pontos megmunkáláson kívül, természetes, páraáteresztő szigeteléssel tovább fokozható. A gerendák egymáson való elmozdulásának megakadályozására a csap-hornyos kapcsolatokon kívül, facsapokat alkalmaznak. A boronafal sajátossága, hogy összeépítés után még több centimétert ereszkedik a terhelés és száradás miatt. Ezen jelenség szakértelemmel jól kezelhető, hozzá nem értés esetén viszont súlyos károkat okozhat, a gerendák szétnyílhatnak. Ezért is célszerű minősített, ÉME engedéllyel és MAKÉSZ védjegy használatára jogosult szakkivitelezőkre bízni otthonunk építtetését.

 

Előírásoknak megfelelően lakóházakhoz minimum 190 mm szögletes gerenda vagy 210 mm átmérőjű rönk alkalmazható.  Ezen szelvények U- ( korábban k-) értéke 0,52 -0,59 W/m2K. Ez az érték az épület hőszigetelő képességére utal, minél kisebb, annál jobb. Keskenyebb gerendából családi ház csak utólagos szigeteléssel együtt építhető. Belső oldali szigetelés alkalmazása esetén az U-érték kisebb, mint 0,2 W/m2K-ig is fokozható, de ekkor a belső oldali párazáró fólia miatt a faházunk lélegző tulajdonságát megszüntetjük. Ezért érdemes megvizsgálni, hogy számunkra mely szempontok élveznek elsőbbséget? A hőszigetelő-képesség fokozása - de meddig? - vagy lélegző szerkezet lévén, természetes belső klíma kialakítása.

 

Alapozási követelmények megfelelnek a hagyományos téglaépületeknél elvártaknak. Egy-és kétszintes, tetőteres épületek építhetők boronafalból. További emeletszám esetén egyedi statikai terv szükséges. Szokásos épülettervezési gyakorlat, hogy az alsó szint hagyományos módon épül és csak a felső szint boronafalas. Jól kombinálható más építőanyaggal, mint kő, tégla, gipszkarton, stb.

 

Tetőszerkezetében és födémszerkezetében megegyezik a hagyományos építkezéseknél is alkalmazható megoldásokkal. A látszó gerendás fafödémek illeszkednek leginkább a faházakhoz, de lambériával burkolt pallóvázas födémekkel is találkozhatunk. Tetőtérben is kialakítható hidegburkolatú fürdőszoba. A gépi megmunkálással készült rönkházaknál a villanyszereléshez szükséges nyomvonalakat a rönkök tengelyében már gyártáskor előfúrják. A helyszíni vezetékelés ezáltal gyorsan kivitelezhető. A gépészeti ( víz, fűtés) csövek külső gerendákba soha nem kerülnek, mindig a padlókban futnak, és csak a szerelvényekhez állnak fel. Ha szükséges, előtétfal építhető, mely pl. fürdőszobákban funkciót is kaphat, mint pl. polc vagy csempézve kád melletti védőfal.

 

Kevesen tudják, hogy gerendák esetében a tűz elleni védelmet a gerenda nagy keresztmetszeti mérete nyújtja. Tartós szúró láng esetén gyullad csak meg, kb. 1 cm mélységig beég, majd a keletkező elszenesedett réteg elszigetelve a tűz oxigén utánpótlását, megakadályozza a tűz gyors terjedését, legfeljebb izzik. Ebben az állapotában a gerenda teherhordó marad, az épület nem dől össze. A leírtak palló és deszka méretű farészekre már nem érvényesek, ezért azokat lángmentesíteni kell.

Faházak felületkezelése javasolt: vizes lazúrokkal, méhviasszal, len-és különböző bioolajokkal. Beltérben csak egészségre ártalmatlan, vizes alapú védőszer illetve olajok használata a megengedett. A vizes helyiségekben (fürdő, WC, konyha), az esetleges hirtelen páralecsapódás miatt vizes alapú védőszerrel kell kezelni, mely fölé védőlakk szükséges. Felületkezelést előírások szerint ismételni kell.

 

A tömör gerendázatú ház a természetes alapanyaga és annak lélegző adottsága révén egyértelműen egészségbarát. Otthonunk falai soha sem lesznek nyirkosak, hidegek. Ideális klímát biztosít légúti betegségben szenvedőknek is. Nem allergizál. Az északi faanyagból szakszerűen megépített faházak tartósnak, ugyanakkor kiváló hőszigetelő képességét tekintve gazdaságosnak bizonyultak. Biztonságos, stabilitása vetekszik a kőépületekével, földrengés szempontjából állékonysága meghaladja a kőépületekét. Építési ideje rövid, maximum 4-5 hónap, évszaktól függetlenül építhető. Környezetkímélő, mert a fából való építkezés nem teszi terméketlenné az építési területet, a keletkező hulladék újrahasznosítható. A költségek előre kalkulálhatók, a forgalmazók általában fix árra szerződnek.

Tőke Tünde - Woodwill Faház Kft

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.