FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-05-22

Megbízható rönkházak

A rönk- és gerendaházak finn változatai exkluzívak, velük szembeni elvárások magasak, az Építtetők minden esetben igényesek és precízek. Vajon a jól előkészített - előszárított és speciális gépekkel megmunkált - északi fenyő alapanyag választása elegendő feltétel-e az akár több évszázadra tervezett lakóépületünk megvalósításához?

Látszatra nagykalapács, vízmérték, mérőszalag, spaniferek segítségével - rossz nyelvek szerint - legóként építhetők össze a felcímkézett, beazonosítható rönkök, de ne feledkezzünk el az eszközök mellett a megfelelő hozzáállás és szakértelemről se. Semmiképpen sem ajánlom gyakorlattal nem rendelkezők, vagy szakmai felügyelet nélküli saját erőből történő kivitelezést. Olyan apró szakmai részletek sokasága a rönkház-építés, melyek közül csak egyetlennek a figyelmen kívül hagyása az épület minőségének, hőszigetelésének, légzárásának romlásához vezet. Nincs elég jó rönkház. Csak kiváló és rossz rönkház létezik.

 

A faanyag legnagyobb előnye a természetessége - melyet szívesen emlegetünk -, de mit is jelent ez a gyakorlatba átültetve? A faanyag továbbra is él. A fa kidöntését követően az erdőből a fatelepekre kerül, ahol természetes vagy mesterséges módon veszít nedvességtartalmából. Épületszerkezetként való beépítésekor megközelíti, de még nem éri el az úgy nevezett egyensúlyi nedvesség tartalmát, ezért a száradási folyamat a faanyag összeépítése után is folytatódik. A száradás a fa keresztmetszetében, tehát sugár- és húrirányban méretcsökkenéssel jár, rostirányban (szálirányban) viszont gyakorlatilag semmit nem változik a hossza. Ezt a jelenséget az épület minden részletében, építési mozzanatában meg kell vizsgálni, mit is jelenthet? Hangsúlyozom, hogy tapasztalt Szakember számára a jelenség természetes és kiszámítható, műszakilag 100%-osan kezelhető folyamat, helytelen problémának nevezni. Egymásra épített műszárított rönkök esetében, körülbelül 1-3 éven belül, falmagasság méterenként kb. 3-5 cm ereszkedés várható, részben a száradás, részben a rönkök terhelés alatti egymásra igazodása miatt.

 

Tekintsük át, az épület mely részein keresztezik egymást faanyagok szálirányban? A rönkök a falakban vízszintesen helyezkednek el egymáson, emiatt az épület teljes magasságában előbbiek szerint ereszkedni fog. Függőleges irányú szerkezetek, pl. a nappaliban egy szabadon álló teherviselő oszlop, a külső-belső nyílászárók, a stabilra összeépített szerkezetek, mint pl. lépcső, beépített bútorok, bármi, amihez tartószerkezetként a rönkfalunk hordozóként szolgál. De ugyanezt az elvet kell érvényesíteni minden olyan esetben, amikor teljes magasságú pallókból álló, szerelt válaszfallal, illetve tégla-, kő-, vagy üvegfallal kívánjuk színesíteni belsőépítészetileg az otthonunkat. Ügyelni kell a kémény csomópontjaira, bádogozására is. A műszaki megoldásoknak biztosítaniuk kell a rönkfal szabad, kalkulálható mozgását. Vannak jól bevált módszerek, de a szakemberek kreativitása határtalan és bármely konstrukció működőképes, ha az a rönkök ereszkedését nem befolyásolja.

Tőke Tünde - Woodwill Faház Kft

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.