FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
A lap könyvjelzője
a Kedvencek közé.
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood2008-04-08

Új igazgató az ismét önálló Őrségi Nemzeti Park élén

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter április elsejével Márkus Ferencet nevezte ki az Őrségi Nemzeti Park igazgatójának. Az új vezető okleveles agrármérnök, természetvédelmi ökológus, több évtizedes természetvédelmi munka- és vezetői tapasztalattal rendelkezik az állami és a civilszférában egyaránt.

 

 

 

 

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2008. január 18-án írta ki az igazgatói pályázatot, amelyre öten jelentkeztek. A bírálóbizottság mindenkit meghallgatott személyesen is, majd egyhangúlag a WWF Magyarországi Alapítvány eddigi ügyvezető igazgatóját, Márkus Ferencet javasolta az Őrségi Nemzeti Park vezetői posztjára.

 

 

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter kezdeményezésére ez év január 23-án fogadta el a Kormány azt a rendeletmódosítást, amelynek célja az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság önállóságának visszaállítása volt. A 15/2008. sz. Kormányrendelet 2008. április 1-én lép hatályba. Az önállósítás eredményeképp - költségvetési többletkiadás nélkül - lehetőség nyílik arra, hogy a nemzeti park jelentős pályázati forrásokhoz jusson, s regionális természetvédelmi-turisztikai központtá váljon.

 

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság működési területe ugyanaz, mint a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal történt összevonásuk előtt, vagyis Vas megye területe - kivéve a Fertő-Hanság Nemzeti Park Vámoscsalád és Nagygeresd községhatárok közé eső területét -, illetve Zala megyében Csöde, Felsőszenterzsébet, Magyarföld, Szentgyörgyvölgy és Zalalövő települések teljes közigazgatási területe.

 

Az Őriszentpéter központú Őrségi Nemzeti Park egyik kiemelt feladata lesz a kezelésébe kerülő Pityerszeri Skanzen turisztikai fejlesztése, ahol a Regionális Operatív Program (ROP) többszáz millió forintos pályázatainak segítségével korszerű látogatóközpont épül. A tervek szerint Vendvidéken, Apátistvánfalván egy volt határőrlaktanyából - szintén ROP-os forrásból - az úgynevezett "Nyugati Kapu" látogatóközpont és élményút épül. A nemzeti park fejlesztésének másik új eleme a "Keleti Kapu", ami a Szőce melletti tőzegmohás láp jelenleg is meglévő kutatóházának átépítésével jön létre. Ezt - a tervek szerint - természetvédelmi bemutató tanösvénnyel és kerékpárúttal kiegészülve vehetik igénybe a látogatók.

 

Fodor Gábor kinevezése óta szorgalmazta az Őrségi Nemzeti Park önállóságának visszaállítását, valamint kiemelt célja a nemzeti parkok megerősítése is, hogy azok hatékonyabban végezhessék az élőhelyek megőrzését és rehabilitációját, a tájgazdálkodást, valamint nagyobb szerepük legyen a környezeti nevelésben is, és így az adott térség fejlődését is elősegítő ökoturisztikai központtá válhassanak.

 

Forrás: Magyarorszag.hu

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.