FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-03-04

A vasi erdők és a VALMET

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. (ill. annak jogelődei) úttörő szerepet játszott az elmúlt évtizedekben a kíméletes faanyag közelítési technológiák alkalmazásának meghonosításában és fejlesztésében. Olyan erdészeti gépeket vásárolt, melyekkel a munkavégzés során kíméli a termőtalajt és a meglévő természetes újulatot, az elsődleges faipar számára pedig szennyezés mentes faanyagot tud biztosítani.

 

Az erdészeti gépek piacán az országban és megyénkben a VALMET név régóta ismert. A cég története 1961-ben kezdődött Finnországban. Ekkor gyártották az első speciálisan erdei munkákra tervezett erdészeti közelítő (forwarder) gépüket. Magyarországra 1976-ban jutottak el egy kiállításra. Társaságunk vezetése - akkor a Fakombinát kötelékébe tartoztunk - a kiállított gépek közül vásárolt meg 2 db VALMET forwarder gépet. Így került a hazai erdőgazdálkodásban úttörőként a vasi erdőkbe a kor műszaki színvonalának megfelelő gép és velük együtt egy korszerű technológia.

A korábbiaknál hatékonyabb és a környezet számára kíméletesebb gépek kedveltté váltak, ezért a következő években további vásárlásokkal növeltük a gépparkot. 1985-ben cégünknél már 10 db VALMET forwarder dolgozott. Az 1980-as évek közepén a hazai gépipar is kifejlesztett egy erdészeti közelítő gépet VARUTA néven. Ez a gép a nyugati gyártók által is alkalmazott forwarder építési elvek alapján készült korszerű elemekből. Cégünkön kívül a magyar erdőgazdálkodás azonban nem volt fogadóképes a hazai gépre, ezért a fejlesztés és a gyártás megszűnt. Az elkészült 8 db gépből 4-et társaságunk vásárolt meg, majd 1-2 év múlva használt gépként még további 3 db került a tulajdonunkba a társ erdőgazdaságoktól.

1986-ban tehát a már említett 10 db VALMET gép mellett 7 db VARUTA is dolgozott a vasi erdőkben országosan egyedülálló technológia színvonalon.

A gépek azonban fokozatosan elhasználódtak, ezért az erdőgazdaság 1995 őszén különböző nyugati forwarder gyártókkal kezdett tárgyalásokat gépparkunk megújítása érdekében. Az ajánlatok kiértékelése után - az akkor már 20 éves kedvező tapasztalatokat is figyelembe véve - társaságunk úgy döntött, hogy a finnországi VALMET cégtől megrendel 4 db VALMET 840 típusú forwardert.

Ezek az eszközök már egy új technikai generációhoz tartoztak. Számítógéppel vezérelt hidrosztatikus hajtásrendszer, magas ergonómiai követelményeket kielégítő vezetőkabin, korszerű elektronikus vezérlésű daru, 6 vagy 8 széles kerék alacsony fajlagos talajnyomással jellemzik a gépeket.

2001-től az új gépek vásárlása folytatódott. A korábbi VALMET 840 tip. gépek újabb generációi (840.1; 840.2; 840.3) még magasabb műszaki színvonalon állnak. A számítógéppel támogatott irányítás már nem csak a hidrosztatikus hajtásrendszerre és a daru vezérlésére terjed ki, hanem a környezetbarát motorvezérlésre, az ellenőrző és információs rendszerre illetve az esetleges problémák esetén a bonyolult elektronikus rendszerben történő hibakeresésre is. Ezekben a gépekben nincs hagyományos műszerfal, ennek szerepét egy számítógéppel egybeépített színes monitor vette át, amelyen minden szükséges információ megjelenik és/vagy lekérdezhető. Természetesen a gép bonyolultságához szükséges szerviz háttér is rendelkezésre áll a saját erőforrásaink mellett a VALMET gépeket 2004. óta forgalmazó KUHN Kft. országos szervízhálózatának helyi támogatásával. A KUHN Kft. 1990. első félévében alakult. Az osztrák többségi tulajdonos 1993-as további befektetése révén 100%-os tulajdonába került a cég, melynek hivatalos neve ettől kezdve KUHN Földmunka- és Rakodógép Forgalmazó Kft. A cég többek között a KOMATSU földmunkagépek, PALFINGER rakodódaruk, MITSUBISHI targoncák forgalmazásával és teljeskörű szervizelésével foglalkozik

A VALMET forwarderek jelenleg 9- 12- 14- és 18 tonna max. teherbírású változatokban kaphatók. Nálunk hagyományosan a 10-12 tonna teherbírású gépek üzemelnek.

A február 28-án átadott/átvett VALMET 840.3 típusú géppel együtt 1995-től a 10-ik VALMET gépet, míg az úttörő kezdetnek számító 1976-tól a 20-ik VALMET forwardert vettük használatba a vasi állami erdőgazdálkodás számára.

 

(x)

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.