FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood



2008-02-15

Sajtószemle

A DESZKA nem csak fűrészáru lehet

 

A friss hazai drámatermés szemléjének és a színjátékírás-adaptálás új jelenségeit taglaló disputáknak második alkalommal ad otthont Debrecen. A Deszka Fesztivál (Drámaírók és Színházak Kerekasztala) programjaira február 18-a és 24-e között a Csokonai Színházban és a Stúdióban, valamint a Kamaraszínházban kerül sor. A színielőadásokkal és szakmai konzultációsorozattal kapcsolatban az első sajtótájékoztatót Budapesten, a Centrál Kávéházban tartották 2008. február 7-én. dramairok.hu

 

Elindult az úgynevezett Deszka villamos.

Ezzel népszerűsítik a jövő héten Debrecenben megrendezendő kortárs magyar drámák fesztiválját.

A feldíszített villamos csütörtökön és pénteken délután 3 órától járja a várost. Minden órában indul a Nagyállomástól.

A Deszka Fesztivált második alkalommal rendezi meg a Csokonai Színház és a Drámaírói Kerekasztal február 18-a és 24-e között. Az egyhetes programsorozaton 7 nagyszínpadi és 10 kamara előadást láthat a közönség. A művészeti fesztivál célja a kortárs magyar drámairodalom értékeinek bemutatása és népszerűsítése. A megnyitót hétfőn délután 4 órakor tartják a Csokonai Színházban. dtv.hu 02-14

Raklaphamisítás

Hamisított raklapokra bukkantak
Egy monori cég telephelyén 4500 darab, több mint 11 millió forint értékű, MÁV EUR védjeggyel ellátott, a gyártási szabványnak nem megfelelő, hamis raklapot találtak a házkutatást végző pénzügyőrök.

A raklapokat a telephelyen kézi besütő szerkezetekkel látták el a jogellenesen felhasznált védjegyekkel és hitelesítő kódokkal. A telephelyen dolgozók az eljárás megkezdése előtt a helyszínről elmenekültek és a beütéshez szükséges eszközöket is magukkal vitték. A telephelyen bérelt raktárhelyiségéből azonban további 2 fém védjegybesütő klisé került elő.

A pénzügyőrök az előkerült hamis raklapokat és a hamisításhoz használt eszközöket lefoglalták, a hamisítást végző személyek azonosítása és felkutatása jelenleg is folyamatban van.

vg.hu 02-12 , stop.hu 02-12 , webradio.hu 02-12

Nyáron kiköltözik a Zanati úti központjából a Szombathelyi Erdészeti ZRt.

Erre az időre megépül a Saághy István nevét viselő Erdészeti Információs és Ökoturisztikai Központ a kámoni arborétum szomszédságában. Az 1100 m2-es épületben nemcsak az Erdészeti Zrt. kap majd helyet, hanem a megye növény- és állatvilágát bemutató kiállítások is, az épület körül pedig közparkot alakítanak ki.

Saághy István kastélyához tartozott korábban az a terület, ahol most a munkák zajlanak. Az erdészeti és információs központ egy háromszintes, 1100 m2-es épület, amelynek műszaki átadása május végén várható.

Bakó Csaba - erdőgazdálkodási igazgató, Szombathelyi Erdészeti ZRt.: "Erdészek továbbképzését, magánerdészek továbbképzését, erdei iskolai programokat tartunk majd. Ezen kívül a zrt-nek és a Szombathelyi Erdészeti Igazgatóságnak is itt lesz a székhelye."

A Zanati úti épületet eladják. Várhatóan a nyáron költöznek át új helyükre. Megújul az épületet körülvevő, több mint egy hektáros, növényritkaságokat is tartalmazó zöldterület is. Egy közparkot alakítanak ki, várhatóan 2009. nyaráig. Létrehoznak itt többek között egy tanösvényt is.

A munkálatok 300 millió forintba kerülnek. Az információs központ a tervek szerint már az ősszel fogadja a látogatókat.

sztv.hu 02-12

Boncasztalon az energiapolitika

 

A gazdasági bizottság mai (2008-02-13) ülésén dől el, hogy a Parlament elé kerülhet-e a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által készített, 2030-ig szóló energiapolitika.

Felsmann Balázs megérti, hogy az atomenergia szempontjából középutasnak tervezett politika zöld- és energiaipari oldalról is támadásnak van kitéve. A megszabott irány azonban szándékos volt: azt tükrözi, hogy a hazai energiaellátásnak nemigen van alternatívája az atomenergia nélkül, de megfontolandónak tekinti azt is, hogy az ország vállalhatja-e a mostaninál nagyobb atomenergiának való kitettséget.

Egyesek kevesellték a tervezetben a megújulók megcélzott fejlesztési arányát, ám az a valóság, hogy már most túl nagy a biomassza-alapú termelés aránya. Megalapozatlan viszont a konzultációs lehetőségek hiányának felrovása: erre tavaly június óta folyamatosan mód volt. vg.hu 02-13

 

A Mezőgazdasági bizottság ugyanakkor már 11-én elutasította a GKM előterjesztését. Sőt azt megelőzően a Környezetvédelmi bizottság sem fogadta el azt.

A nemzeti energiastratégiáról szóló tervezetet novemberben fogadta el a kormány. A 44 oldalas dokumentum a szakértők szerint kevés konkrétumot tartalmaz, inkább csak laza keretbe foglalja a minisztérium elképzeléseit. Ezt erősíti az is, hogy még a kormányon belülről is érkeztek ellenvélemények. Annyira, hogy sem a környezetvédelmi, sem a mezőgazdasági bizottság nem találta általános vitára alkalmasnak az anyagot. A dokumentum a 2007-től 2020-ig tartó időszak energiastratégiájáról szól.

Herbály Imre, a bizottság szocialista alelnöke:

- Ez a jelentés a véleményünk szerint csak nagy vonalakban tartalmazza az alternatív energiahordozók felhasználásának jövőbeni alakulását és szinte csak félmondatokban foglalkozik a biomassza hasznosítással. Azért bíráltuk meg nagyon erősen a koncepciót, mert ezekkel az általunk fontosnak tartott és az agrárvilág szempontjából talán még fontosabb ügyeknek a kezelését nem láttuk megfelelő mértékűnek. Egyébként 10-en úgy szavaztunk, hogy általános vitára mehetett volna ez az anyag, azonban két képviselőtársam közül az egyik nemmel, a másik tartózkodással foglalt állást. Mi azt gondoltuk, hogy a vita során az anyag még javítható, mivel tulajdonképpen két képviselőtársunk elutasította, ezért a nemek győztek és így nem tartottuk általános vitára alkalmasnak. mr1-kossuth.hu 02-12

Balkezesek:

A balkezeseknél az ügyesebb kéz természetesen a bal. A szombathelyi Hefele Menyhért Szakképző Iskolában építő- és faipari szakmákat sajátíthatnak el a diákok. Az intézmény igazgatójától, dr. Szalai Pétertől megtudtuk, hogy az iskolában oktatott szakmák egyikénél sem kizáró ok a balkezesség. Az igazgató kiemelte, hogy a legtöbb balkezes két kézzel dolgozik. A faipari szakmáknál a balkezeseknek a fűrészelés okozza a legnagyobb nehézséget, főleg, ha nagyalakú keretfűrésszel kell dolgozniuk, ugyanis nem mindegy, hogy a fűrészlap melyik irányba döntött. A szakoktatók elmondták, hogy a diákok vésésnél és gyalulásnál át tudnak állni, tehát minden további nélkül tudják használni a jobbkezes szerszámokat. Az építőipari szakmát tanulóknál is van jelentősége annak, hogy valakinek melyik az ügyesebb keze. Például a balkezes tapétázóknak eleinte furcsa lehet a haladási irány, nem esik kézre nekik balról jobbra tapétázni. Az ácsoknál fontos, hogy valaki jobb- vagy balkezes. Egyáltalán nem mindegy, hogy a szekerce feje merre áll, és a jobbkezes szerszám nyelének más a kiképzése. Szalai Péter hangsúlyozta, a gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a szerszámok, kézi kisgépek átszerelhetőségére, tehát, ha szükséges, át lehessen úgy alakítani őket, hogy egy balkezes is tudjon velük dolgozni. A faipari és építőipari szakmákban vannak olyan fogások, amelyeknél fontos, hogy valakinek melyik keze az ügyesebb, de vannak olyanok is, amelyeket két kézzel kell elvégezni (vakolás, glettvas és simító használata). Utóbbi vonatkozik a jobbkezesekre is. vasnepe.hu 02-13

Nyugat-Magyarországi Egyetem: növekvő bevételek, kutatás és fejlesztés

Öt év alatt megháromszorozódtak a kutatásból és a fejlesztésből származó bevételek a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, ősszegük eléri az évi 1,3 milliárd forintot - mondta Faragó Sándor rektor hétfőn az MTI érdeklődésére. A minőségközpontú oktatást és kutatást kiemelt céljának tekinti az intézmény. A felsőfokú oktatási intézmény teljesítményét jelzi, hogy az akkreditálásra benyújtott hét karon zajló oktatói és kutatói munkát a Magyar Akkreditációs Bizottság "A" minősítésűre értékelte.

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolával egyesülés révén a soproni központú felsőoktatási intézmény Magyarország hatodik legnagyobb egyeteme lett. 5 városban 10 kar, 65 szak, csaknem 20.000 hallgató.

Erdőmérnök és faipari mérnök hallgatókat az országban kizárólag ebben az intézményben oktatnak. A 780 oktató közül több mint 400 rendelkezik tudományos minősítéssel.

Az egyetem megújult infrastruktúrájával korszerű feltételeket kínál a hallgatóknak, s egyben a régió gazdasági érdekeit is szolgálja - hangoztatta a rektor. Az elmúlt nem egészen három évben 15 milliárd forintos értékű beruházást és felújítást hajtottak végre. Ebből az összegből újították fel egyebek között a soproni kampusz C épületét, kémiai intézetét, s alkalmazott művészeti intézetének designcentrumát. Uniós forrás adott lehetőséget a győri kar épületének tetőtér-beépítésére, továbbá a szigetközi kutatóközpont megépítésére a mosonmagyaróvári karon.

Győrött 120 ágyas, négycsillagos oktató szállodát adtak át, a hotel a győri karon tanuló turizmus, vendéglátás és idegenforgalmi menedzser szakos hallgatók gyakorlati oktatásának színtere. A PPP-beruházásban felépült hotelhez 200 ágyas, kétcsillagos diákhotel is kapcsolódik.

A képzés feltételeinek jobbítása mellett javítottak az egyetemisták lakhatási körülményein is. Sopronban új, négyszáz ágyas diákhotelt vehettek birtokba az egyetemisták.

hirextra.hu 02-11

Vasutat épít az Egererdő Zrt.

"A Gyöngyös-Lajosháza kisvasúti vonalat a 2006-os nyári árvíz súlyosan megrongálta, ezért a teljes szakaszon le kellett állítani a közlekedést" - mondta Pallagi László, az Egererdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatója. Három lehetőség volt: magára hagyni, felszedni vagy felújítani a pályát. Az első kettőt vita nélkül elvetették, de a harmadik helyett pedig úgy döntöttek, nemcsak rendbe teszik, hanem 3,5 kilométerrel meg is hosszabbítják a vonalat. A forrást az APV Zrt. három részletben tervezte biztosítani.

Először újjávarázsolták az elmosott nyolc kilométeres szakaszt, majd kiépíttették a hosszabbításra kiszemelt rész nyomvonalát (a gyöngyössolymosi Szalajka-házig). Az APV utódaként működő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem jelezte, hogy nem fizetné ki a támogatás harmadik részletét.

Eddig mintegy 300 M Ft volt a kiadás. Megújult az elmosott pálya, a friss vonalon öt híd és három áteresz épült, valamint jelentős földmunkákat végeztek. A maradék 200 M Ft forrásból a talpfákat és a síneket szeretnék lefektetni. Ha minden a tervek szerint alakul, jövő tavasszal már utazni lehet a kisvasút Gyöngyös és Lajosháza közötti útvonalán. magyarhirlap.hu 02-08

Semjén Zsolt szerint az MSZP-SZDSZ kormány az utolsó nagy állami vagyon, az erdészetek privatizációjára készül, amit meg kell akadályoznia a társadalomnak.

hirado.hu 02-08 , gondola.hu 02-08 , echotv.hu 02-08 , nepszava.hu 02-08

 

Semjén Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy az MSZP-SZDSZ kormány az utolsó nagy állami vagyon, az erdészetek privatizációjára készül, amit meg kell akadályoznia a társadalomnak.

A frakcióvezető-pártelnök egy, a Magyar Közlönyben megjelent vagyonkezelői szabályzat másolatát mutatta az újságíróknak. A dokumentumban az áll, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesének feladatai között szerepel az "...erdőgazdasági tevékenységet folytató társaságok... értékesítésének előkészítése és lebonyolítása".

A kereszténydemokrata vezető szerint ezt az erdők eladása követi majd, hiszen a kezelési jog után a tulajdonjogot is megszerzik a privatizáció szereplői, "ez történt a környező országokban, ami az erdők kivágásához, tönkre tételéhez vezetett, és vezet majd Magyarországon is". infomed.hu 02-09

 

FATÁJ megjegyzés: MNV Zrt. Szervezeti és Működési Szabályzat helyen a 19. oldal közepén a 32. § (6) e) 5) pont:

"Agrárportfolióért felelős vezérigazgató-helyettes ... (6) Irányítja a portfolióba tartozó vagyon - a földbirtok-politikai irányelvekkel összhangban lévő - kezelésével és értékesítésével kapcsolatos feladatokat, így különösen: ... e) az irányítása alá tartozó portfolió rendeltetésszerű kezelésével, hasznosításával, elidegenítésével kapcsolatos feladatokat a jogi és vagyonhasznosítási igazgatóval, valamint az értékesítési igazgatóval együttműködésben, különösen az alábbi területeken: .... 5) a mező- és erdőgazdasági tevékenységet folytató társaságok vagyonkezelése, az értékesítési igazgatóval együttműködésben a társaságok értékesítésének előkészítése és lebonyolítása."

Beszámoló a Kölni Bútorkiállításról

Részlet: Egyre nő az egyszemélyes háztartások száma, és csökken a mobilitás Németországban, az ottani statisztikai adatok szerint. A szingli életmód előretöréséből középtávon profitál a bútoripar, hiszen nő a lakások száma, míg a mobilitás csökkenése nem kedvez az ágazatnak. A szinglilét azonban hat a lakások méretére és így a bútorozási szokásokra is: gyakoriak a kis alapterületű apartmanok, a tulajdonosok pedig előnyben részesítik a több funkcióra használható intelligens bútorokat. A továbbiak: eletforma.hu 02-08

A Natura 2000 és a településfejlesztés ellentmondásai

A Natura 2000 az unióban kötelezően megőrzendő élőhelytípusok, állat- és növényfajok védelmére kijelölt területek hálózata. A program hazai előkészítésébe azonban egyáltalán nem vonták be a településeket, ennek köszönhetően most akadnak nagy meglepetések. Az elmúlt év szeptemberében szereztek tudomást a mánfaiak a Natura 2000-ről, mondja Hohn Krisztina polgármester.

.

Rövidesen kiderült, hogy ezeken a területeken gyakorlatilag immár semmit sem lehet csinálni, hiszen a környezetvédelem engedélye kell gyepfeltöréshez, faültetéshez, bármilyen fa kivágásához - magyarázta Hohn Krisztina -, még kaszálni is csak belülről kifelé lehet, és csakis nappal. Azt is mondták, lehet, hogy éppen nincs a területen madár, de négy-öt év múlva megjelenhet.

Úgy tűnik, Mánfa a 110 hektárjával rezervátumba szorult. A helyiek nem értik, hogy a környezetvédelmi szigorításokat miért nem a településfejlesztési célokkal összehangoltan végezték el, miért döntöttek a madártani intézet szakemberei önállóan, amelynek következtében elértéktelenítették területeiket.

Az önkormányzat egyelőre kényszerűen letett a település rendezési tervének módosításáról. dunantulinaplo.hu 02-07

MM

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD



 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.