FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-11-19

Balatoni hangulat a Kopaszi-gáton

Sokáig rejtély volt, mi lesz a hányatott sorsú Kopaszi-gát rendeltetése, mígnem 2004-ben nagy szakmai presztízsű pályázaton döntöttek a West Balkánnak egykor otthont adó földnyelven építendő "fedett vízi élménypark" tervéről. A döntés Turányi Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építészeti tanszékének egykori vezetője által irányított T2a építésziroda koncepciójára esett, a félszigetet pedig hamarosan meg is nyitják a nagyközönség előtt.

 

A Duna-parti területek fejlesztéséről szóló hangzatos tervek közül elsőként megvalósuló elgondolás szerint a könnyed, szezonális hangulatú élmény- és lakóparkban sétányok, éttermek, sportpályák, csónakházak és kilátók várják majd a családokat és a fiatalokat, akik a nap bármely szakában találhatnak maguknak szabadidős elfoglaltságot, illetve kulturális programokat. A tervezők tudatosan törekedtek a hatvanas évekbeli balatoni pavilon-építészetet idéző formavilágra, hiszen az épületek kialakításánál fontos szempont volt a komplexum állandóan változó, szezonális jellege, s a terület eredeti, spontán kialakult beépítése is e formanyelv felé mozdította őket.

 

Elgondolásuk, miszerint egy acélszerkezetű "csontvázra" lenge ruhát - lenvászon zakót, pamut kardigánt, bikinit és széles inget - öltenek, kísérletező, játékos kedvre utal, s ezt nem is tagadják. Mintha csak bőrt és tetszetős álarcot húztak volna a puszta csontvázra, úgy szerelték az acélszerkezetre a könnyű burkolatot, a hőszigetelt, könnyűszerkezetes falszerkezetet és a fatáblás homlokzatot. A megvalósult munka ebből kifolyólag bizonyos aspektusaiban sokkal közelebb áll a díszlettervezéshez, mint az építészethez.

Ez az ideiglenes, összeszerelt jelleg azonban nem azt a látszatot kelti, mintha hamarjában összetákolt galyibák közt járnánk - épp ellenkezőleg, mindez azt sugallja, hogy a tervezők nem kívánták maradéktalanul birtokba venni a természet ezen szeletét, mindössze bekéredzkedtek, de ennek ellenére hosszútávon óhajtanak maradni. A tudatos anyagválasztás ugyancsak azt a célt szolgálta, hogy az épületek ne betolakodóként legyenek jelen a környezetben, hanem belesimuljanak abba.

 

A FAGOSZ tagjaAz acél tartószerkezetek vaskosságát kiválóan egyensúlyozzák a Finnforest cédrus rétegelt lemez burkolóanyagai, amelyek filigrán, könnyed és természetes külsőt ajándékoznak az épületeknek, valamint a vízzel és időjárással szemben különösen ellenálló Thermowood teraszburkolatok. A játékosság jegyében a tizennégy épület nem egységes színű faburkolatot kapott, van köztük sárga, zöld, rozsdavörös, halovány szürke és klasszikus barna egyaránt.

Forrás: hg.hu

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.