FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-09-12

Időtálló fa a Finnforesttől

Nincs az a ház, amelyben ne mutatna jól a faburkolat, legyen szó homlokzat-, terasz- vagy bármilyen beltéri burkolatról. A fa kényességéből eredően sokan mégis inkább egyszerűbb, időtállóbb megoldást választanak. Ám, hála a Finnforestnek, immár a fa szerelmeseinek sem kell lemondaniuk a tartósságról.

A FAGOSZ tagjaMár évszázadokkal ezelőtt fölismerték, hogy hőkezeléssel meghosszabbítható a fa élettartama. Elődeink elszenesítették a fagerendák végét, mielőtt a földbe ásták volna őket, s ezzel megóvták a fát a rovarok és a gombafertőzések támadásától, valamint a rothadástól. Ezt az egyszerű, ámde leleményes megoldást nem véletlenül használják máig számos területen, mint például szőlőkarók vagy kerítésoszlopok készítésénél.

Ezt az egyszerű népi felismerést gondolta tovább a finn fatermék gyártó iparág és a Finn Állami Kutató Intézet, s munkájuk során egy olyan adottságokkal rendelkező, vegyszermentes, lucfenyőből készült hőkezelt fát, úgynevezett ThermowoodR-ot fejlesztettek ki, amely jelentősen és több szempontból is fölülmúlja a normál faanyagot. A hőkezelés folyamán minimálisra csökkentik a rovarok számára táplálékul szolgáló hemicellullózok mennyiségét. Emiatt a fa ellenállóvá válik a farontó gombákkal és rovarokkal szemben, kevésbé vetemedik, és a hőszigetelő-képessége is javul. A környezetbarát bioenergiával történő hőkezelés következtében az anyag sötétebb, kávébarna színt kap, 5-7%-osra csökken a nedvességtartalma - szemben az általános 12%-kal -, és a fenti tulajdonságoknak köszönhetően olyan tartósságra tesz szert, amely akár a harminc éves élettartamhoz szükséges követelméyeknek is megfelel.

Az innovatív termék további előnye, hogy gyakorlatilag immunis az időjárással szemben, hiszen minimális a nedvszívó-képessége, s így a vízfelvétellel és vízleadással járó alakváltozások sem veszélyeztetik a minőségét. A ThermowoodR könnyen szabható, megmunkálásához hagyományos faipari szerszámok szükségesek. Az anyag felületkezelés nélkül is rendkívül hosszú élettartamú, ám az UV-sugárzás hatására mély barna színe kifakulhat, elszürkülhet. Ezt megelőzendő, tanácsos átlátszó pigmentált pácok használata, hogy a fa megőrizze természetes külsejét.

A ThermowoodR-ot leginkább azokon a helyeken érdemes alkalmazni, ahol a normál faanyag a várható környezeti hatások közepette nem állná meg a helyét. Leggyakrabban tehát terasz- és homlokzati burkolat, valamint medence köré kialakított járóburkolat gyanánt hasznosítják, de beltéren is számos módon alkalmazható. A ThermowoodR kapható teraszprofilként, alapszerkezeti profilként és nagytáblás rétegelt lemezként homlokzatburkolatokhoz.

 

Forrás: hg.hu

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.