FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-10-03

PLASTDUR ragasztó a nyolcmillió éves mocsári cipruserdő maradványainak megmentésére

Bükkábrányi leletekVilágszenzációnak számít a több mint egy hónapja, a Mátrai Erőmű Zrt. bükkábrányi lignitbányájában 60 méter mélyen a föld alatt, meddőtakarítás közben talált, 8 millió évesnek becsült mocsári cipruserdő maradványa. Az egykori Pannon-tenger peremén, a felső miocén korban (11,6-5,3 millió évvel ezelőtt), szubtrópusi éghajlaton éltek itt a mocsári ciprusok. A lelet azért különleges, mert a fatörzsek az eredeti helyükön, álló helyzetben maradtak fenn, mintegy 3- 5 méter magasságig, 2-3 méteres átmérővel. Ilyen idős erdőt még nem találtak eredeti állapotában. A hetven méter magas fák törzsét ellepő vizes homokágy őrizte meg eredeti fás szerkezetüket. Nem szenesedtek el, nem kovásodtak meg, hanem eredeti formájukban és anyagukban konzerválódtak. A feltárás során alkalom nyílt a fák teljes évgyűrű, kéreg, és ágszerkezetének tanulmányozására.

A leletek felfedezése után a bányászati munkálatokat félbeszakították, és megkezdték a fák körbeásását. A feltárt törzsek a nedves anyagból kikerülve fokozatosan kiszáradnak és - mivel cellulóz vázuk elbomlott - szétporladhatnak. A leletmegőrzés a bánya területén nem megoldható, ezért a következő fázis a törzsek kiemelése és konzerválása, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa azokat. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei megkezdték a fatörzsek előkészítését a biztonságos elszállításra, ám sem a szállításra, sem pedig a tartósításra nincs kidolgozott technológia.

Négy mocsári ciprust már a miskolci Hermann Ottó Múzeumba szállítottak. A fákat a szállításig folyamatosan vízzel itatták át, megakadályozva állapotuk további romlását. A legnagyobb négy méter magas, a tömege megközelíti az öt tonnát, alsó átmérője két métert tesz ki. A rendkívül sérülékeny fákat csak álló helyzetben, speciális járművekkel lehetett szállítani. A múzeumban a törzseket tartó homokágyás fölé egy pavilont állítanak össze, hogy a maradványokat megkíméljék az időjárás viszontagságaitól.

Bükkábrányi leletekA speciális eljárással megtisztított és stabilizált fatörzsek másik csoportját Ipolytarnócra, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának látogatóközpontjába szállítják, ahol a végleges konzerválási megoldás megtalálásáig gondoskodnak a páratlan lelet állagának megőrzéséről is.

Ebbe a munkába kapcsolódott be a PLASTDUR KFT. A feltárási területen álló fatörzsek szerkezetének megerősítésére speciális összetételű kötőanyagot szállítunk, amely folyékony állapotban tejfehér vizes diszperzió, száradás után színtelen, D4 vízállóságú, a fa anyagával összemérhető keménységű anyaggá szilárdul. A polimert a szivacsos, jelentős mennyiségű vizet tartalmazó kéreg mögé, a fatestbe injektálják, ahol a sejtközi vízzel elegyedve a rostok felületéhez diffundál. A molekula mérete megakadályozza, hogy a sejtek belsejébe jusson. A felületre adszorbeálódott makromolekulák között a másodlagos kémiai kötések (hidrogénhidak) mellet, a térhálósító komponens hatására, elsődleges kémiai (kovalens) kötések alakulnak ki a vizes közegben is. A fatörzs belsejében 6-8 óra alatt szilárdul meg a ragasztóanyag, amely a víz teljes elpárolgása után is rögzíti a fa rostjait. A természetes száradás során a felszínre kijutott kolloid oldatból a víz hamar elpárolog, és a polimer molekulák vízálló, kemény, átlátszó filmet alkotnak a kéreg felületén. Bükkábrányi leletek

A ragasztóanyag vízzel hígítható, nem tartalmaz egészségkárosító szerves oldószert, lágyítószert, vagy a fa anyagát károsító komponenst. A térhálósodást követően a ragasztó kémiai szerkezete nem változik, ezért öregedésre nem hajlamos. Penészgombák, a korhadás során keletkező savak nem károsítják. A modern technikában jól bevált műanyagok felhasználása a régészeti leletek megmentésére nem ismeretlen, de ekkora méretben kevés helyen alkalmazzák. A konzerválási munka értékét tovább emeli, hogy hazai anyagok felhasználásával, hazai kutatók, leletmentők, nemzetközi mércével is jelentős eredményt érhetnek el az ősi maradványok tartósításban, megőrzésében.

További információk: dr. Vodicska Miklós - műszaki igazgató, Plastdur Kft.
Tel: (30) 933-3793, e-mail: nivodi@invitel.hu, esetleg kattinson ide vagy a lenti céglogóra a hirdetésük elolvasásához.

Plastdur Kft hirdetése
(x)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.