2006.
32-34. hét

FELIRATKOZÁS
FATÁJ-online hetilap körlevéllistára.
Ha nem közvetlenül értesült a lapról és továbbiakban szeretne rendszeresen értesítést kapni, akkor a fenti kapcsolóval küldjön egy e-mailt, a tárgyat (subject) változatlanul hagyva.
Örömmel vesszük, ha levelében jelzi közelebbi érdeklődési, illetve szakterületét.

augusztus 7.
-----
augusztus 20.

Használat:

Tartalomjegyzék, menürendszer:
induljon itt: www.fagosz.hu használja a FATÁJ menüt.

A középső test részben lévő barna színű szövegkapcsolók
és a , jelek további helyekre vezetnek, vagy egy dokumentumot nyitnak meg.

Szinte minden esetben érdemes a képekre is rákattintani, mert ezzel a felnagyított kép, vagy további képek jelennek meg.

Itt a bal, illetve a jobb oldalsávban lévő vastag betűs szövegrész is lehet szövegkapcsoló.

 

Ha ezt a lapszámot nem a FAGOSZ honlapja részeként olvasná, akkor a FAGOSZ honlapot itt érheti el.
Ha a FATÁJ-ból bármit felhasznál, kérem hivatkozzon erre a helyre, mint forrásra.

 


Lignonovum - Woodtech, Sopron, 2006. szeptember 6-9.

Lignonovum - Woodtech faipari, erdészeti szakvásár
LignoNovum-WoodTech animáció
animáció 0,7MB wmv
Ismét itt az ősz: Sopronban szeptember 6-án nyit a Lignonovum - Woodtech faipari, erdészeti szakvásár. Sok esemény van ilyenkor Sopronban. Egyesek közvetlenül kötődnek a vásárhoz, mások kevésbé, de időben egybeesnek vele, vagy közvetlenül megelőzik azt. Amiről tudok, azokat itt igyekeztem összeszedni.

1990-ben a vásár a sportcsarnok felén elfért, 16 évvel később, 2006-ra az összes kiállítási terület bruttó 23.000 m2, ahol mintegy 230 cég állít ki. Az erdészet és a faipar gépei, szerszámai, eszközei, alap- és segédanyagok, oktatás, kutatás. A vásárt az elmúlt évek tapasztalata szerint közel 15.000-en látogatják meg. Nyitvatartás: szerda-péntek 10-18 óráig, szombaton 10-16 óráig. A vásár részletes bemutatása.

A FAGOSZ stand a MBFSZ-szel közösen a Sportcsarnok előterében van, standszám: 1-22.

Lombosfa Konferencia3-4. vasárnap-hétfő: Nemzetközi Lombosfa Konferencia a NYME FMK szervezésében, kapcsolattartó: Bejó László. Témák: anyagjellemzők, megmunkálás, biológiai lebomlás, illetve favédelem, lombosfa alkalmazása kompozitokban, termék design és marketing. A konferencia egybeesik a soproni faipari mérnöki képzés 50. évfordulójának megünnepléésével.

4-8. hétfő-péntek: konferencia: "Klímaváltozás a Duna vízgyűjtő területén és az ebből adódó feladatok" A további részleteket megtalálja a FATÁJ korábbi 2006_27-28. számában az Események cím alatt, ahol ezt júliusban már közzétettük.

5. kedd 20:00-kor: A vásár ünnepélyes megnyitása Sopron főterén

NYME-ERFARET
6. szerda 11:30-kor, a 314. standon: Az NYME-ERFARET: Erdő és Fahasznosítási Regionális Egyetemi Tudásközpont poszter-kiállításon mutatja be kutatatásait és eredményeit. Prof. Dr. Horváth Béla, az ERFARET igazgatójának megnyitója után, az ERFARET informatikai kutatásáról lesz bemutató. A poszter kiállítás egy oldalas meghívólapja. (pdf, 220 kB)
Program Kft.
6. szerda kb. 12:30-kor : Vásárdíjak átadása, Mediterrano étterem
Magyar Bútor és Faipari Szövetség
6. szerda 14:00-tól Magyar Bútor és Faipari Szövetség elnökségi ülés
6. szerda 16:00-tól MAFABE (FAGOSZ-MBFSZ-OAFSZ) ülés
mindkettő helyszíne: Mediterrano étterem, Toscana különterem.
PANFA Klaszter
6. szerda 15:00: Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter Klaszterbizottsági ülés, helyszín: Soproni Kereskedelmi és Iparkamara, Deák tér 14. További részletek: Kalcsú Zoltán Klasztermenedzser: tel: 92/316-033, 312-452; fax: 92/316-062 92/310-800; mobil:30/9693-477; e-mail: infozmva@zalaszam.hu , panfa@zalaszam.hu
 
Országos Asztalos és Faipari Szövetség

OAFSZ konferencia az Il Grande étteremben (Lackner k. u. 33/a.)
7. csütörtök délelőtt 9:30-12:30 Gyárhat-e Ön nyílászárót 2008-tól?
7. csütörtök délután 13:00-16:00 A pénzemet akarom!
Az Asztalosszövetség 7-én Szlovákiába, 8-án pedig Ausztriába szervez kirándulást.
7. csütörtök 20:00-tól Asztalosszövetség Kemping grillparti

HENKEL Magyarország Kft. Ipari Ragasztástechnika
7. csütörtök este Henkel Lakossági és szakipari ragasztóanyagok üzletág Baráti találkozó a meghívottak részére. Helyszín: Erhardt Borpince. Továbbiak: Ecseri József értékesítési műszaki tanácsadó.

8. péntek délelőtt: Faépítészeti konferencia 9:30-tól 15:00-ig.
Bemutatkozik a ProHolz Burgenland, a NYME Faipari Mérnöki Kar, valamint előadások: Új termékek és eljárások a faépítészetben | Könnyuszerkezetes falak keresztmerevítésének vizsgálata | A jövő faépítészete összhangban a napenergiával | Készházak, könnyűszerkezetes épületek Európában és Magyarországon | Hogyan lehet a fa értékesítését növelni? | Ezt követően: a II. Magyar Pannon Faépítészeti Díj átadása, majd büfé és végül: a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faszerkezet vizsgáló laborjának megtekintése. A teljes program és a jelentkezési lap.
Helyszín: Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ . H-9400 Sopron, Liszt Ferenc u. 1.

8. péntek délután: Faipari Marketing konferencia 14:00-tól 19:00-ig
A köszöntések után az előadások: | Elszigetelődés vagy marketing a magyar KKV szektorban | A közösségi famarketing osztrák gyakorlata | Egy parketta piaci márkaépítés tapasztalatai | Marketingfogások az Interneten | Az európai és hazai készházak, könnyűszerkezetes épületek piacának alakulása | Tendenciák az európai bútorpiacon | A parketta kereskedők piaci helyzete és lehetőségeik a magyar piacon | A Fritz Egger GmbH magyarországi kereskedelmi gyakorlata | A profi ügyfélkapcsolatok szerepe a faiparban | majd a konferenciát fogadás zárja. Részletes program és jelentkezési lap és ugyanez rtf-ben.
Helyszín: Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ . H-9400 Sopron, Liszt Ferenc u. 1.

Kiállítók újdonságai:

PIPER Számítástechnikai és Művészeti Kft.A PIPER Számítástechnikai és Művészeti Kft. elkésszítette a PIPER látványtervező és gyártáselőkészítő programjának legújabb, 3. változatát. A PIPER egy kifejezetten konyhára specializálódott látványtervezo, ajánlatkészíto és gyártás elokészíto programrendszer. A bútorokkal és kiegészítokkel berendezett helyiségrol készít szinte fotószeru perspektívikus képet, valamint méretezett falnézeti képeket, méretezett alaprajzot, elem- és árlistát. A méretezések automatikusak, de átrendezhetok. A program kiegészítojeként kapható gyártás elokészíto rész pontos anyagkimutatást, árkalkulációt, szerkezeti rajzokat valamint optimalizált bútorlap szabásztérképet is készít.

A PIPER szoftver újdonságai:
  • A látványtervező rész valós 3D-s környezetbe került át, tehát már a berendezés folyamán is perspektivikus térben lehet dolgozni, mozgatni, nyújtani, amivel a berendezés még egyszerűbbé és gyorsabbá vált.
  • A bútorok adatbázis rendszerét a felhasználó, ikonok segítségével a legapróbbb részletekig a saját elképzeléseinek megfelelően tudja beállítani. Például, hogy egy szekrény frontja közézáródó vagy ráütődő legyen, az oldallap a fenéklap mellé záródik, vagy fölé stb., milyen front- illeve fiók-előméreteket használ, vagy milyen a faltól elállás, stb.
Csiba Kft.

Minden hasznosítható ! Kiváló minőségű szalmaaprítók és  szalmabrikettálók.
Energiaínség ! Ön megengedheti magának, hogy bármilyen energiája kárba vesszen ? Megoldás: pelletgyártás. A további részletekért érdeklődjön a CSIBA Faipari Szolgáltató Kft-nél

Szalmaaprítás Pelletprés Szalmabrikett

FALCO Zrt.A Falco Zrt. a Ligno Novum faipari szakvásáron mutatja be a nagyközönségnek a lamináltlap dekorfejlesztéseihez igazodó új színazonos munkalap dekorjait, és az új élkialakítással készülő munkalapjait is.
Megismerheti a vásárlátogató a Falco Zrt. standard profilléc kínálatát is, amelyet ugyanakkor új köntösbe öltöztetetve, erre a célra készülő állványrendszerben kínálva, az ősztől a továbbforgalmazó partnereknél minden érdeklődő megvásárolhat.

Kentech Kft. Kentech Kft * KWO körfűrész lapok, marószerszámok. A Kentech Kft a már jól ismert Lamello program mellett újdonságként a német Schumacher+Sohn cég körfűrészlapjait mutatta be. A magas minőséget képviselő márkanév már ismert Magyarországon, s most a Kentech Kft képviseletében újra forgalomba kerül.

 

További cégek a vásárt szervező Program Kft. adatgyűjtése alapján, melyek újdonságokkal jelentkeztek:
(A cégneveknél a vastag, barna aláhúzottak a Fatudakozóban kontaktadatokkal, a barna kisebb betűvel írtak a Fatudakozóban címmel szerepelnek, a többiek valamiért még így sincsenek benne a Fatudakozóban.)

Agroszolért Kft * Új traktortípus pollenszűrős vezetőkabinnal, klímával
Alkimia Kft * NEVIBES vadriasztó szer
Alup Magyarország Kft * Fordulatszám szabályozott csavarkompresszor
Anest Zrt * FALCIONI "KLEENSPRAY" automata felületkezelő rendszer
Aqua stúdió * Egyedi tervezésű faragott ajtófrontok
Bioláng Kft * Pellet tüzelőkazán lampa szondás vezérléssel
Black & Decker GmbH * Automata lézerek, akkumulátoros készülékek, szegezőgépek, csiszolástechnika
Del-Gép Kft * Aprítékégető kazán
Demi Export-Import Bt * Bambusz ajtófront
Dietrich's (ATILLA Mérnöki Iroda Bt.)* Lépcsőtervező és kalkulációs szoftver
Ecomark Kft * Highty Seven pneumatikus kéziszerszámok (USA)
Ecorgan Kft * DOMATIX" beépíthető készülék ,"MIVOKOR" konyhai récspolc
E-Lap Kft * Laminált lapdesignok
Erdért Zrt * MFP lapok
Eurofa Kft * Long-life termékcsalád
Fa Elefánt Kft * Woodmaster professzionális faipari gépek és szertszámok
Fa-Fém Technika Kft * Solar tip. ablakgyártó készlet
Gép- és Szerszám Kft * 150 féle faipari profilmaró
Greenteam Kft * Rondamat 960 élezőgép, Opticontrol, Powercom szerszámbeméró, Stegherr KF végmegmunkáló központ
Häfele GmbH * Papírrács betétes bútorlapok összehúzó elemei, powastation, led és kkl világítástechnika
Holzmetal Kft * Többműveletes körfűrészgép ; Kombinált gépek
Holzprofi Pichlmann GmbH (Univer Bau Bt.) * Gépek és szerszámok
Jankó Kft * Szerkezetkész nyílászárók
J-Tech Kft * Pro 300 polipaszta, kétoldalas gyorszáras korongok
Jung G + G Bt * Árajánlat készítő ajtó-, ablakkereskedők részére
Kálmán Kft * Nano-lakk - nanotechnológia
Kenderesi György * Saját tervezésű ablakgyártó készlet
Kuhn Kft * Komatsu lánctalpas kotró harrerter fejjel, 3-as sorozatú VALMET forwarder, EPSILON + daru
Leitz Hungária Kft * Legújabb fejlesztésű faipari szerszámok az épületasztalos- és bútoripar számára
Lenkei Kft * Bútorszerelvény, irodai kiegészítők
Márk Team gépszaküzlet - Stihl Kft * Viking 6-os sorozatú fűnyíró
MBI 20-20 GmbH * CAD-tervezőprogram, egyéb üzleti programok
Metner Kft * Kontraprofilos alkatrészek végmarását végző marógép
Németh Zoltán * Új tipusu favirágok, dísztárgyak, fa tollak stb.
Nett Front Kft * Új marásminták és új sínek
Oertli Kft * Leocodia, Oertli, Powerlock szerszámok
Orange-6 Kft * Biopin fehér keményolaj, Biopin munkalap olaj, Biopin teak olaj spray
Paliszander Kft * Vákumszárító, CNC megmunkálóközpont
Plastdur Kft * Furnér és 3 D ragasztó
Port-Hungary Kft * Új ajtófelújítási technológia
Rácz és Ziskó Bt * Levegőpatronnal és kompresszorral is működő szegbelövő gép 90 mm-es szeghosszig
Reisser Csavar Kft * DRIBO, STRONBL Vision
Servind Kft * Vizes bázisú pácrendszerek és bútorlakkok
Szakszer Kft * Pelletes kazánok
Tar Csavar-Csapágy Kft, Schock GmbH * Vasalat, szerelvény
Terra Hungária Kft * Jumbo oldalvillás targonca, JCB teleszkópos rakodógép
Tikkurila Kft * Gittek (mű-fa), poliuretán rendszer
Tooltechnic Kft * DF 500 DOMINÓ dübelező rendszer
Tóth Tibor * "CM BOSS Pro" program
Trendhaus Kft * SEMA faépítészeti szoftver

2006-08-28 FATÁJ


Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv (UMVST)

Egy-két napja elindult az UMVST monlapja: http://www.strategia.fvm.hu, 672. látogatója volt a FATÁJ. Itt a stratégiai terv megismerhető és véleményezhető. Sőt 08-29-től az AVOP, az NVT és az UMVST között választhat először ezen a honlapon.

Egy részlet Gráf József miniszternek az UMVST-t bemutató címlapszövegéből: "Fontos, hogy a kijelölt fejlesztési elképzelések széles körű szakmai és társadalmi konszenzuson alapuljanak. Sokat dolgoztunk, hogy idáig eljussunk. Számos konzultációs fórumot szerveztünk, melyek közül több eszmecserében magam is részt vettem. A beszélgetések során igyekeztünk összegyűjteni a terület legjobb szakembereinek véleményét. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv tehát egy közös tervezési folyamat része. Ez a dokumentum alapozza meg a következő 7 évben beérkező uniós források okos, a magyar agrárium számára legkedvezőbb módon történő felhasználását."

Ha a FAGOSZ bármely tagja a FAGOSZ nevében szeretne a honlapon véleményt mondani, lépjen kapcsolatba a titkársággal, hogy megadjuk ehhez a belépési kódot.

A letölthető iratban az "erd" betüsor 206-szor fordul elő, mely gyakoriság ritka az országos stratéiák esetében. A "faip" szó viszont nem fordul elő.

2006-08-28 FATÁJ


Katalán Erdészeti Szövetség

Kaptam egy levelet Josep Maria Tusselltől, aki arról értesít hogy új e-mail és honlapcímük van. A változás lényege, hogy a domain nevük végén a pont utáni néhány betű megváltozott. Ezen a helyen eddig sem a Spanyolországra utaló .es, hanem a semlegesebb .net végződést használták. Ők ugyebár nem spanyolok, hanem katalánok. Nemrég viszont erről áttértek a Katalóniára jobban utaló .cat végződés használatára.
A www.catalonia.cat ugyan még a korábbi .net végű helyre vezet, ott azonban angolul is megtalálhatjuk Katalónia 1979-es és az új 2006. augusztus 9-étől érvényes autonómia alkotmányát. A www.domini.cat hely pedig részletesen leírja a .cat végződés létrejöttét, illetve megszerzésének és használatának feltételeit. Az ICANN (internet nevek és azonosítók szervezete) 2005. szeptemberében fogadta el a .cat használatát, majd a kezdeti szakasz után 2006. április végétől minden katalán szervezet bejelentkezhet hogy ilyen végződésű honlapcíme is lehessen. A .cat általános, tehát területi kötöttség nélküli felsőszintű domain végződés. Elgondolkodtató fejlemény ez az autonómia kapcsán.
Katalán Erdészeti SzövetségE kitérő után a Katalán Erdészeti Szövetség új honlapcíme természetesen: www.forestal.cat lett, ahol viszont angol változat még összefoglaló formájában sincs. A kérésre küldött angol bemutató anyagból ugyanakkor megismerhetjük e szervezetet. Az 55 éve 1948-ban alakult szövetség a katalóniai erdőtulajdonosok érdekeinek képviseletére jött létre. Aktív nemzatközi tevékenységük van, valamint alapítói a Spanyol Erdőtulajdonosok Konföderációjának. A tagság technikai szolgáltatás igényének kielégítésére 1996-ban létrehozták a Szövetség szolgáltató szövetkezetét. A szövetség 1200 tagja a magántulajdonú erdőterületek 20%-át fedi le, a szövetkezetnek pedig 275 tagja, iletve ügyfele van. Kéthavonta jelentetik meg a Katalán Erdészet c. magazinukat 4500 példányban. További kapcsolathoz: Josep Maria Tussell címe: josep.tusell@forestal.cat, ami immár természetesen szintén .cat-ra végződik.
A www.catalonia-online.com hely Katalónia turisztikai és üzleti megismeréséhez jó kiindulópont.

2006-08-24 FATÁJ


Céghírek

A Hajdúsági Erdőmester Kft. (4032 Debrecen, Kartács utca 25.) felszámolását rendelte el a Hajdú-Bihar megyei Bíróság 2006. július 13-i határozatával (2006. július 27-i közzététellel). A céget a Nyírerdő Rt. alapította 1997-ben, majd 2003. második félévtől Détári Béla és Détáriné Varga Klára lettek a Kft. tagjai. A cég sajnos az idei FAGOSZ tagdíját sem tudta kifizetni, így ezért és a felszámolásból adódóan tagsága megszűnik. A h.erdomester@t-online.hu e-mail címük megszűnt.

Bige Holding Holz Kft. Nemrég óta a Bige Holding Holz Kft-nek (FAGOSZ tag) is van e-mail címe: bigeholding@bigeholding.hu

A FATUDAKOZÓ-ban új szereplők:

CSERFAÁG Erdészeti Kft. Erdőgazdálkodás, több mint 4.000 hektáron, integrátori tevékenység, erdőgazdálkodási szolgáltatás. Fakitermelés.
INTERFORST Hungary Kft. INTERFORST Hungary Kft. Cégünk látja el az Interforst vezérképviseletét, a Südharzer Maschinenbau kizárólagos importőrei vagyunk. Munkavédelmi ruházat és eszközök, erdészeti gépek, eszközök, műszerek, kiegészítők kereskedelme. Tüzifa gyártás gépei, tartozékai.
KAPOS - MECHANIK Bt. Faiparban használatos gatterlapok, fűrészlapok, gyalukések, körfűrészek, faipari marók, köszörűkövek, elszívócsövek, favédő anyagok, stb. forgalmazása. Fűrészlapok hegesztése, faipari szerszámok élezése.

A FATUDAKOZÓ-ban megjelenésüket megújították:

AVENZOR Kft.
AVENZOR Kft. AVENARIUS AGRO osztrák növényvédőszergyár magyar kirendeltsége, vadriasztószerek, erdészeti gyomirtók forgalmazása, fejlesztése. Erdővédelmi szolgáltatások, egyéb erdővédelmi termékek, speciális erdészeti (kisüzemi) permetezőgépek forgalmazása.
Buda Forest Kft.
Buda Forest Kft. Feldolgozatlan faáruk exportja. Építőanyag külkereskedelem, kiskereskedelem.
Mediterrán építőanyagok, tetőcserepek, burkolatok, dísztéglák, lakberendezés.
Pilisi Parkerdő Zrt.
Pilisi Parkerdő Zrt. Erdő- (65.000 ha) és vadgazdálkodás. Erdő- és vadgazdálkodási szolgáltatás. Természet- és környezetvédelmi tevékenység. Parkerdei szolgáltatás.

2006-08-07 FATÁJ


Az első végzősök az NYME FMK Menedzser Szakmérnökin

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karon 2004-ben 50 fővel beindított új posztgraduális képzés, a Menedzser Szakmérnöki Szak, 2006-ban sikeres évet zárt: most záróvizsgázott az első évfolyam. (Az évfolyamtabló nagyításához kattintson a képen.)
A Menedzser Szakmérnöki Szak olyan ismereteket és gyakorlatot nyújtott eddig is és nyújt a jövőben, amelyek felhasználásával a végzett képes lesz átlátni az egyre bonyolultabb üzleti folyamatokat, ki tudja dolgozni szervezetek marketing stratégiáját. Szemlélete kreatívvá, innovatívvá válásával kellő irányba tud változni és változtatni. Ezek manapság alapvető elvárások valamennyi vezető szakemberrel szemben. A képzés részletesebb bemutatása.
A következő jelentkezési határidő: 2006. szeptember 14., a képzés díja: 115.000 Ft/félév/fő. További részletek: Faipari Vállalkozási és Marketing Tanszék, Tel: 99/518-148; Pakainé dr. Kováts Judit (30) 969-36-20 pkj@fmk.nyme.hu; Takáts Alexandra (30) 310-52-00 sztakats@fmk.nyme.hu

2006-08-21 FATÁJ


Megújult az Egyetem (NYME) honlapja

Nyugat-Magyarországi EgyetemG5 (ötödik generáció): A 2006-os évnyitóra megújult a Nyugat-Magyarországi Egyetem honlapja. A Webmester köszöntője erre az alkalomra: "Megszületett... Igen, elkészült a Nyugat-Magyarországi Egyetem ötödik generációs weblapja. Nem csak az arculat változott meg, hanem a struktúra is lényeges átalakításokon esett át. Célunk, hogy hasznosabb és teljesebb portált építsünk." Nekem tetszik az új szerkezet és a design, könnyebb megtalálni, amit keres az ember. A tartalom persze erősen változó, attól függően, hogy egyes karok és tanszékek mennyit foglalkoznak saját oldalaik feltöltésével.

2006-08-10 FATÁJ


Események

International Pulpwood Resource and Trade ConferenceMásodik Nemzetközi Rostfa Konferencia (International Pulpwood Resource and Trade Conference) lesz 2007. február 25. és március 1. között Melbourneben (Ausztrália). A 2 napos konferenciát 2 napi tanulmányút követi. (A részvételi díj 1150-1350-1650$ a jelentkezés időpontjától függően. A tanulmányút: Az első nap 300$, amásodik nap 1000$ a résztvételi díj.) A konferencia és a tanulmányutak is végig nemdohányzó.
A koferencia témák első nap: a Világ rostfa termelés, készlet és felhasználás áttekintése, majd több fontos térség, illetve ország szerinti részletek következnek. A második nap a további térségek és országok szerepelnek, majd délután a biomassza és a fapellet kerül terítékre, a szénkvóta kereskedelem és más nem fa értékek ügye, illetve a szállítás problémaköre. Végül néhány fontosabb felhasználó, illetve egyes új szállító országok panel-beszélgetése zárja a konferenciát.

2006-08-07... FATÁJ


Sajtószemle

A kormány el kívánja adni a Természetvédelmi Hivatal védett természeti területnek számító Költő utcai ingatlanát. A 3 hektáros terület és a hozzá tartozó épület nemzeti emlékhelynek számít, ugyanis a mintegy 1,2 milliárd forint értékű ingatlan egykor Jókai Mór tulajdona volt. A területet védettsége miatt nem lehet beépíteni. A villa kertjében 1975 óta működik a Természetvédelmi Hivatal, amely megalapítása óta a magyar természetvédelem "fellegvára", egyben természetvédelmi bemutatóhely, ahol évente több ezer gyermek fordul meg. mno.hu 08-28 , index.hu 08-28 ,

INNOREG Az Innoreg-pályázatok esetében a regionális keretösszeg az elmúlt évhez képest jelentősen csökkent: idén 341 millió forint áll rendelkezésre, a tavalyi 800 millió forint helyett. Újdonság, hogy hat célterület előnyt élvez: a járműipar, a faipar és bútoripar, az egészségmegőrzéshez kapcsolódó szolgáltatásinnováció, az információs és kommunikációs technológiák, a környezeti, valamint a tudásipar. Az Innoreg 2006 pályázatok beadási határideje 2006. szeptember 25. zalaihirlap.hu 08-28

Egyre többen hozzák házukhoz az építőanyagot Szlovákiából, sőt a nyílászárókat akár Lengyelországból is. Egy átlagos, 100 négyzetméteres családiház esetében a tetőnek való faanyagnál akár félmillió forintot is megtakaríthat, aki Szlovákiában vásárol. A szlovák fával máris kis híján sikerült kiszorítani Magyarországról a román és az ukrán importot, hiszen szemben az uniós belső határokkal, a keleti határszélen még több órás a beléptetési procedúra, s persze vámot is kell fizetni. fn.hu 08-27

Erdély, Hargita megye: A legfrissebb adatok szerint 800 hektárnyi erdőt vágtak ki illegális módon Hargita megyében. E tekintetben az országos élvonalban szerepelünk - ismertette a sokkoló statisztikát tegnap a prefektus. Constantin Strujan ezzel kapcsolatosan bejelentette, vegyes bizottságot hozott létre, amelynek feladata az illegális favágások elleni küzdelem. A testületben az erdészeti felügyelet, a környezetőrség, a rendőrség és a pénzügyőrség szakemberei kaptak helyet. erdely.ma a8-26

Az állami költségvetésből 370 millió forintot különítettek az erdészeti közmunka programra, amiből 17 állami tulajdonú erdődazdaság részesedik. Így december 15-ig munkát adhatnak abban a térségben, ahol ez különös kincs. Az Egererdő Zrt. például 28,5 millió forintot kapott, s ezáltal 110 embert foglalkoztathatnak, napi 6 órában. hevesmegyeihirlap.hu 08-26

Szeptember elsejétől a tűzifa esetében is az addig 15%-os áfa 20%-ra nő. Ugyanakkor a többi fűtőanyag áremelkedése a tűzifa árát is magával húzza. A szokásosnál msfél hónappal korábban indult az erős kereslet a tűzifáért. Körkép: nol.hu 08-25

Közel 12 Md Ft beruházással egy 19,8 MW névleges teljesítményű biomassza-erőművet épít a DBM Dél-Nyírség Bioenergia Művek Energiatermelő Zrt. Szakolyban. (Debrecen és Nyírbátor között.) A beruházás kedvező esetben 2006-ban, de legkésőbb 2007. elején elkezdődik.
A többségi hazai tulajdonú DBM Zrt.-nek a Liget Kft. mellett a beruházást tervező EGI Energiagazdálkodási Zrt., valamint - szakmai és pénzügyi befektetőként - a japán Tohoku Electric Co. a tagja. Nem kizárt, hogy a finanszírozó pénzintézet is tulajdonostárssá kíván majd válni. Az invesztícióhoz a kiadások közel 2 százalékát kitevő állami támogatást is kapott a DBM, ez az összeg a tervezési költségek 70-80 százalékának a fedezésére elég. További forrást jelenthet a cégnek, ha uniós dotációra is szert tesz. Az uniós pénzből a beruházó hosszabb távra is biztosíthatná az erőmű tüzelőanyaggal való ellátását. Energiaerdőt telepítene, de ehhez meg kell majd vásárolnia a szükséges berendezéseket is.
A létesítmény tüzelőanyag-ellátása azonban most biztosított. A közelben működő fafeldolgozók évi 160 ezer tonna faaprítékot ígérnek, rendelkezésére áll a környező gyümölcsösök nyesedéke és a városi parkok karbantartási fahulladéka is. Románia határközeli területeiről is importálható tűzifa, és megszerezhető az országúti karbantartások során keletkező fahulladék is. mfor.hu 08-25

FAKOPP segítségével megelőzhető lett vona a baj:
Az eddigi vizsgálatok szerint belül korhadt volt az a fa, amely kidőlt a nagy viharban és két ember halálát okozta a vasárnap esti budapesti tűzijáték alatt. A tragédia elkerülhető lett volna, ugyanis Magyarországon van már olyan műszer, amellyel megállapítható a fák rejtett hibája.
Az országban csak néhány olyan kertészet működik, amely rendelkezik a Nyugat-Magyarországi Egyetemen kifejlesztett korhadást vizsgáló műszerrel. A módszer szűk szakmai körökben ismeretes. Dr. Mészáros Károly erdőmérnök, rektorhelyettes, dr. Mentes Gyula villamosmérnök és dr. Divos Ferenc fizikus, a Nyugat-Magyarországi Egyetem faipari mérnöki karának oktatója fejlesztették ki. Segítségével megállapítható a fák belső korhadása és annak mértéke is. Ennek óriási a jelentősége nemcsak a tragédiák megelőzésében, hanem a mindennapokban is. A műszer hasznos lenne a közútkezelők számára az út menti fák vizsgálatakor, éppúgy, mint a parkfenntartók, kertészetek számára is. A műszer valóban alkalmas rejtett korhadások, üregek megtalálására mondta dr. Divos Ferenc. kisalfold.hu 08-25
A FATÁJ kiegészítése: A berendezésről és az értékesítésről továbbiak a FAKOPP Bt. honlapján (csak angolul). A FAKOPP 2D leírása még 2001-ből angolul. FAKOPP-ra keresve a Google-ban, 279 találat volt, melyek azt mutatják, hogy Japántól az USA-ig sok országban ismerik ezt a berendezést. Sőt, még a Wikipedia Baumdiagnose (fadiagnosztika) német címszava alatt is szerepel a FAKOPP, mint az egyik megoldás e problémára! FAKOPP a Fatudakozóban.

Az őstermelőknek a minap elfogadott törvény értelmében 2007-től társadalombiztosítási járulékot kell fizetniük. Igaz, nem megrázóan sokat: akiknek az éves bevétele nem haladja meg a 7 millió forintot, azoknak őstermelői bevételük 20 százaléka után 8,5 százalékos nyugdíj- és 5 százalékos természetbeni egészségbiztosítási ellátásra jogosító járulékot kell postázniuk negyedévente, e fölött pedig a minimálbérnek - várhatóan 65 500 forintnak - megfelelő összeg 44,5 százalékát (ennek fejében a főállású, nem nyugdíjas őstermelők biztosítottá válnak, ám táppénzre továbbra sem jogosultak). Utóbbi tétel is kedvezményes, mivel az őstermelőkre nem vonatkozik az új törvény egyik szigorítása, miszerint a járulékot a minimálbér duplája után kell megfizetni. Az új rendelkezésben felsejlik az ágazat kifehérítésének kormányzati szándéka is, ám e tekintetben ez fölöttébb bátortalan lépés. hvg.hu 08-23
Mivel az erdőgazdálkodásban is működnek őstermelők (főleg szaporítóanyag, de más árukörben is), valamint a karcsonyfások közt is sokan lehetnek ebben a formában, így a fentiek ezt a kört is ériteni fogják.

Kínaiak Oroszországban: Orosz lapjelentések szerint a tyumenyi területen hamarosan közös orosz-kínai erdészeti vállalatot hozhatnak létre, és egymillió hektárnyi erdőt adhatnak át kínai vállalkozók kezelésébe. Az uráli Jekatyerinburg környékén pedig több százezer hektár parlagon heverő szántóföldet adnának bérbe 49 évre a milliárdos népességű ázsiai országból érkező bevándorlóknak. hvg.hu 08-23

Pro Silva Hungariae (Magyar Erdőkért) díjat kapott
Luzsi József, az Agrotelek Kft. termelési irányítója; (aki egyben a MEGOSZ elnöke és az Ártéri Ebt. elnöke)
Ősz Gusztáv, az ÁESZ Egri Igazgatósága igazgatóhelyettese és
Zámbó János Péter, a Pilis Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.  magyarorszag.hu 08-17

Raklaphamisítók. Több tízezer hamis védjeggyel ellátott raklapot állítottak elő azok a vállalkozások, amelyeket Kelet-Magyarországon a regionális nyomozóhivatal munkatársai lepleztek le. Az összes kár a becslések szerint meghaladja a 15 millió forintot. dunatv.hu 08-16 , ahol tvriport is megtekinthető.

Olcsóbban kapja 2008-tól a távhőt Salgótarján lakossága. Ennek oka, hogy egy több mint 5 milliárd forintos beruházás keretében biomassza-erőmű épül, mely a városi ellátás 50 százalékát fogja biztosítani. Az erőmű helyi tüzelőanyagot használ majd fel, elsősorban erdészeti hulladékot és tűzifát, erdőpusztítástól tehát nem kell tartani a térségben. Az erőmű villamos energiát is fog termelni, de elsősorban a fűtési időszakon kívül. Maga a biomassza erőmű mintegy 10-15 embernek ad majd munkát, de az alapanyag-előállítás is több tucat munkahely teremtését, illetve megtartását teszi lehetővé a térségben. hetek.hu 08-16
EETK Holding üzletfejlesztési igazgatója, Illés Elemér: A biomassza erőmű elsősorban távhőt szolgáltat majd: a városi ellátás 50 százalékát fogja biztosítani, ami a lakóknak azt jelenti, kevesebbet kell majd fizetni a szolgáltatásért. Az erőmű villamos energiát is termel majd, de elsősorban a fűtési időszakon kívül. Jelenleg a beruházás engedélyeztetése folyik, az erőmű várhatóan 2008. elején kezdi meg működését. Maga a biomassza erőmű mintegy 10-15 embernek ad majd munkát, de az alapanyag-előállítás az Ipoly Erdő Zrt.-nél több tucat munkahely teremtését, illetve megtartását teszi lehetővé. inforadio.hu 08-15

Fafaragás láncfűrésszel
A láncfűrésszel dolgozó fafaragók nemzetközi találkozóját tartották a hétvégén a németországi Steinbeckben: az egyik feladat, hogy két nap alatt szobrot faragjanak egy közel két méter magas farönkből, a másik, hogy egy kisebb szobrot 30 perc alatt alkossanak meg. A láncfűrészes faragás Amerikából származik, de csak nagyon kevesen művelték, amíg az internetre fel nem került, Azóta egyre nő a láncfűrészes művészek száma. Köztük sokan erdészek, vagy favágók, de akad például egy szakács is, aki állítólag egy krumplit is meg tud pucolni fűrészgépével. Ezúttal 14 alkotó fűrészelt a találkozón és mutatta be tudományát egyebek között gyorsasági szobrászatban. A művek a helyszínen elkeltek. Az egyik fűrészelő gyakorlatiasan megállapította: a darabok azért kelendők, mert viszonylag olcsók és azért olcsók, mert láncfűrésszel igencsak gyorsan megy a faragás. karpatinfo.org.ua 08-14

A PANNONPOWER HOLDING Zrt. a már meglévő biomassza-tüzelésű blokk mellé újabb kettőt tervez, így megindult a piackutatás az új "energia-termőföldekkel" kapcsolatban. Az ötlet kézenfekvőnek tűnik: az elmaradott kistérségben, az Ormánságban nagy lehetőségek rejlenek. Biomassza Hírlevél 08-14

Erdőt venni nem kis kockázat: a valóban jó minőségűeket drágán mérik, és a kötelező teendőket sem végzik el ingyen. Ráadásul elég néhány kötelességről megfeledkezni, és máris mi fizethetünk. Néhány hasznos ötlet erdővásárlóknak. Erdővásárlási szaktanácsadó: hvg.hu 08-11

2006-08-07 ... FATÁJ gyűjtés


Tallózás lengyel szaklapokból

GDP = Gazeta Przemyslu Drzewnego

Tekervényes tranzakciók a Könyezetvédelmi Banknál GPD 2006/7: 3
Az EU környezetvédelmi célokra folyósított öszegeit a Környezetvédelmi Bank kezeli Lengyelországban. Az Állami Erdők Igazgatósága részesedését a Bankban 100 millió Zl-ért eladta a svéd Skandinaviska Eskilda Banken-nak, amely így megszerezte a részvények 47,5%-át még 2001-ben. A mintegy 2 millió ha földterület tervezhető erdősítéséhez nincs meg a költségvetési forrás. Itt szerepet vállalhat a Nemzeti Környezetvédelmi Alap, valamint a Környezetvédelmi Bank. Ez utóbbinál a lengyel irányítás a svéd tulajdoni rész visszavásárlásával biztosítható, amelynek piaci értéke 600 millió Zl. A visszavásárlásban az Állami Erdők Igazgatósága nem kíván részt venni, így a tranzakció hat vajdaság Környezetvédelmi Alapjára és a Lengyel Általános Takarékbankra vár.

Szerb faipari fejlesztések GDP 2006/7: 6
Szerbia faipara a közeljövőben külföldi befektetések színtere lesz. Az ország jelentős lombosfa készlettel rendelkezik elsősorban bükkből, hiány van viszont fenyőfélékből. Kb. 2700-ra tehető a fa- bútoripari vállalkozások száma az országban. Boszniában jelentős a rétegelt lemez gyártása is. A svéd Tarkett cég 36 millió USD-t fektetett be a szerbiai fa-padlóburkolóanyagok gyártásába.

IKEA Gyár Kínában GPD 2006/7: 6
A legnagyobb kínai bútorgyár Dalianban az Ikea Furniture Manufacturing Co. Ltd.-hez fog tartozni. A beruházás értéke 20 millió USD és a gyár 30 millió USD értékű lakószoba bútort fog évente előállítani. Ennek többségét exportra szánják, alig 10% marad a hazai piacon. Az IKEA hálózat legnagyobb beszállítója már jelenleg is Kína.

Új finn fűrészüzem Oroszországban GPD 2006/7: 7
A Metsa Botnia cég Szentpétervár körzetében Podporhie-ben épít fel újabb finn fűrészüzemet 55 millió Euro értékben. A berendezések zömét a Hekotek cég szállítja. A 200 ezer m3/év szárított fűrészárut előállító üzemben 130 főt foglalkoztatnak, fő piaca Nagy-Britannia, Japán és Finnország lesz.

A Kronospan ellenlépései GPD 2006/7:7
Lengyelország faiparában a két legnagyobb versenytárs a Pfleiderer és a Kronospan. Ez utóbbi fejlesztéseiről olvashatunk: Pustkowban 220 millió Zl-s beruházással 15 millió m2 laminált lapot fog előállítani elő 400 millió Zl értékben, míg a Szczecineki üzem kapacitása korszerűsítés után 700 ezer m3 falemez gyártására lesz alkalmas: vékony HDF és dekorpapírgyártó sora jelenleg a legújabb eljárásokat tükrözi. A cég 1989 óta van jelen a lengyel falemezgyártásban, jelenleg 10 üzemmel rendelkezik és országos viszonylatban is a 13. helyet foglalja el legnagyobb külföldi beruházók sorában. A Kronospan megvásárolta legutóbb a Szczecini Kohóművet is.

Az újra felfedezett tölgyfa GPD 2006/7: 9,13
A USA élőfakészletének 40%-a tölgy: legnagyobb részben vöröstölgy, de jelentős a fehértölgy állománya is. A padlóburkoló anyagok zöme hagyományosan tölgyfából készült. Pár éve a bükk előretörését prognosztizálták, ez azonban nem jött be, így a román ráfejlesztések sem bizonyultak sikeresnek. Jelentős a szibériai orosz tölgy állomány, amelynek nagyobb része Japánba és Kínába megy, ez utóbbinak zöme viszont Nyugat-Európában köt ki, ha nem is mindig legálisan. A cikkben részletesen taglalják tölgyfa széleskörű felhasználását és megállapítják, hogy a mérsékelt égövi emberek kifejezetten kedvelik a tölgy fáját lakásukban.

2005. külföldi befektetői (Lengyelországban) GPD 2006/7:10
1 millió USD felett a faiparba 8, a bútoriparba 18 külföldi olyan cég fektetett be a 2005-ben Lengyelországban, amelyek tulajdoni részesedése legalább 10% lett. A faiparban vezettek a német cégek: Pfleiderer AG - falemezek, Roto Frank AG - ablakgyártás, Arnold Hammers - dekorpapír, HDM, Paletten Serwice Haburg Beteiligungs GmbH - raklapok. Az osztrákok között a Kronospan Holding Ltd. - furnér- falemez- dekorpapírgyártás területén, TLH Verwaltungs und Beteiligungs - élborítóanyagok gyártásában, míg a svájci Krono Holding AG a furnérgyártásban jeleskedett.
A bútoripari befektetők között is 40%-ot a németek képviseltek, de megjelentek a Benelux cégek is. A skandinávok között a Scanwood, a dán Dream Land, valamint az IKEA-val kapcsolatban álló Swedwood Holding említendő meg, míg jelentős szerep jutott a svájci Steinhoff, valamint az osztrák Schieder cégnek is az ország bútoriparában.

A Barlinek csoport a jövőbe invesztál GPD 2006/7:31.
A természetes állapotú fából készülő padlóburkolatok legnagyobb lengyelországi gyártója a Barlinek Csoport 30 éve kezdte a háromrétegű panelparketta gyártását. A 6 millió m2 padlóburkoló anyagot gyártó cégcsoport ma a lengyel piac 65%-át fedi le. Európai viszonylatban is a legmodernebb gyártósorán 2 millió m2 parkettát fog gyártani. A barlineki svédpadló a természetes faalapú padlóburkoló anyagok területén fogalom Lengyelországban. A cégcsoport Ukrajnában 2 millió m2, Oroszországban 10 millió m2 kapacitású üzemeket épít, emellett 12 millió m2 furnért is gyárt az országban.

Fa higrométer GPD 2006/7:52.
Ipartörténeti érdekesség a légnedvesség mérésére használt fa alapú higrométer. Korábban békabőrt, gyikhólyagot, libatollat és emberi hajat használtak erre a célra. Leonardo da Vinci mérőrugóra függesztett pamutgolyót használt, s ennek a légnedvességtől függő alakváltozását hasznosította a mérésben - ez volt az első higrométer, míg jegenyefenyő deszkaköteg zsugorodása és dagadása áttétellel körskálára vetítve mutatta a légnedvesség változását Joachim d'Adelence 1688-ban kiadott munkájában.

2006-08-21 FATÁJ; Az annotációt készítette: dr. Tóth Sándor László


ITDH Üzleti hírek

---------------

06-31/E/GB-1
Angol vállalat erdészeti berendezések legyártására (rajz alapján) keresi a következő termékek gyártóit: mászó-eszközök, kötelek, favágó berendezések, láncfűrész, illetve védőruházat.
Kontaktszemély: Robin Suckling
Orchard Hill Garden Machinery,
Cím: Qrchard Hill Farm, Upper Clatford, Andover Hampshire SP11 7HA UK
Telefon: +44 (0) 1264 332 825 Fax: +44 (0) 1264 338 524
E-mail: definethelight@btconnect.com

06-31/E/GB-7
Angol vállalat a kérésre küldött fotók alapján szeretne lakásbútorokat legyártatni.
Kontaktszemély: Jamie Woods, igazgató
Erwood Ltd.
Cím: 'Winterstoke', Bury Road, Sewarstonebury, London E4 7QL United Kingdon
E-mail: jamiewoods@btinternet.com
Telefon: +44 (0) 20 8529 4722 Fax: +44 (0) 20 8529 6722 Mobil: +44 (0) 7940 200424
Honlap: www.erwood.com

FAGOSZ titkárság kérése: Kérem értesítse az ITDH-t a cikk cégén lévő címek valamelyikén, ha eredményt ért el az alábbi kapcsolatok bármelyikével.

-------------------
ITDH Beszállítói és Tanácsadó Központ
: Molnár G. Csilla és Bazsó Beáta
Fax: (1) 472-8140, E-mail: uzletihirek@itd.hu Telefon: (1) 472-8150
-------------------


Vegyes egyebek

Számítógéphasználat során néha fura dolgokba lehet botlani. Szerencsémre csak két órámba került, mire rájöttem a hiba okára. Magyar nyelvű Word 97-et használva és abban a nyelvhelyességvizsgálatot magyarra állítva (bármelyik Windows változat esetén) egy teljesen új, üres lapra csak annyit kell beírni: "Anyámék" (idézőjelek nélkül) majd egy szóközt és máris lefagy a Word 97, azzal a hibaüzenettel, hogy nincs elég memória, vagy megtelt a winchester. Ha meg ráadásul elég gyors a gép, akkor a hibaüzenet OK gomját nyomkodva, a hivaüzenet egy pillanatra sem tűnik el, hogy e köztes időben az utolsó művelet visszavonásával, vagy az állomány bezárásával menekülni lehessen. Csak a gép újraindítása vagy CTR+ALT+DEL után a Word erőszakos leállítása a megoldás. Kipróbáltam: a Word újabb változatainál ez a hiba nem jelentkezik. További tapasztalat: az "apámék", stb. bármely hasonló ragozási fordulatnak is lefagyás az eredménye word97 alatt, a magyar nyelvjavítás bekapcsolt állapotában.

2006-08-07 FATÁJ

Utolsó frissítés: 2006-08-28

Ha van híre a FATÁJ számára, küldje bátran.

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze: