2006.
12-13. hét

FELIRATKOZÁS
FATÁJ-online hetilap körlevéllistára.
Ha nem közvetlenül értesült a lapról és továbbiakban szeretne rendszeresen értesítést kapni, akkor a fenti kapcsolóval küldjön egy e-mailt, a tárgyat (subject) változatlanul hagyva.
Örömmel vesszük, ha levelében jelzi közelebbi érdeklődési, illetve szakterületét.

március 20.
-----
április 02.

Használat:

Tartalomjegyzék, menürendszer:
induljon itt: www.fagosz.hu használja a FATÁJ menüt.

A középső test részben lévő barna színű szövegkapcsolók
és a , jelek további helyekre vezetnek, vagy egy dokumentumot nyitnak meg.

Szinte minden esetben érdemes a képekre is rákattintani, mert ezzel a felnagyított kép, vagy további képek jelennek meg.

Itt a bal, illetve a jobb oldalsávban lévő vastag betűs szövegrész is lehet szövegkapcsoló.

 

Ha ezt a lapszámot nem a FAGOSZ honlapja részeként olvasná, akkor a FAGOSZ honlapot itt érheti el.


FAGOSZ FAkereskedelmi Konferencia április 25-26., Kecskemét

A tavaszi FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia
időpontja: 2006. április 25-26.
helyszíne: Kecskemét, Három Gúnár Rendezvényház (ugyanott, mint 2005. őszén).

A témák: Erdészeti támogatások, Erdőtörvény | Az EU Erdészeti Akció Terve | A hazai fűrésziapar válsága | Rönk értékesítés, fűrészipari alapanyag beszerzés, termék értékesítés | Új eljárások, termékfejlesztések
Jelenkezési határidő: április 13.

A részletes program FAkonferencia program-ben, FAkonferencia program-ben és a jelentkezési lap FAkonferencia jelentkezési lap-ben, FAkonferencia Jelenkezési lap-ben. (Katt az ikonra.)
Ugyanezt a programot megtalálja a FAGOSZ honlapjának Események menüje alatt is.
2006-04-03 FATÁJ


Merre tovább erdőgazdálkodás? Javaslat a pártoknak.

A magyar erdőgazdálkodás számos gondja-baja részben a jogalkotás útján, a szabá-lyozó környezet, illetve a hatóságok működésének változtatásával oldható meg.
A választásokra előretekintve a hazai erdőgazdálkodás három meghatározó szervezete összeállított a pártok részére az erdőgazdálkodás megoldandó feladatairól egy javaslatcsomagot, mely itt letölthető. A leírtak részletesebb kifejtésére szívesen folytatunk szakértői beszélgetéseket a pártokkal, a parlamenti bizottságokkal, a ható-ságokkal, remélve, hogy erre lesz fogadókészség és legalább meghallgatásra, sőt javaslataink elfogadására találhatunk.
A szakma javaslataként e fix kiinduló pontot: a FAGOSZ, a MEGOSZ és az OEE (tehát a szövetségi és egyesületi szinten lefedett teljes terület) közösen megfogalmazta meg a pártok részére. A frakcióvezetőkön túl ugyanakkor több kormányzati tényezőnek is megküldte e három szervezet. Ezekben az ügyekben ilyen megoldást várunk. Kérem olvassa el a 3 oldalas javaslatot: Az erdőgazdálkodás megoldandó feladatai (aláírásokkal, pecséttel, pdf 740 kB); Az erdőgazdálkodás megoldandó feladatai ("csak" a szöveg pdf 149 kB)

2006-03-29 FATÁJ


MAFABE konferencia beszámoló

Amint a 2006_9. FATÁJ-ban írtunk róla, március 24-25-én a FAGOSZ, a MBFSZ és az OFASZ megtartották közgyűléseiket, illetve pénteken délután közös konferenciájukat. Mindez a közös szervezés a MAFABE égisze alatt jött létre.

FAGOSZAz idén 16 éves FAGOSZ közgyűlésén pénteken délelőtt a tagság az előterjesztett tevékenységi és a pénzügyi beszámolót (ez utóbbiban a tagdíjváltozást is) és terveket is egyhangúan elfogadta. A Közgyűlés egyben jóváhagyta az elnökség döntését Somogyi Imre elnökségbe kooptálásáról. Ő a Bakonyerdő Zrt. Franciavágási Fűrész- és Falemezgyárának gyáregység igazgatója. Az elnökségbe hamarosan még egy tagot kell kooptálni, amihez Nagy Gáborra, az ERDÉRT Zrt. vezérigazgatójára érkezett javaslat, de erről az elnökség csak a közgyűlés után dönthet.

MBFSZA most 15 éves MBFSZ (Bútorszövetség) szintén pénteken délelőtt tartotta közgyűlését, melyen ők is megtárgyalták és elfogadták a tevékenységi és pénzügyi tervüket. Sajnos 9 céget ki kellett zárjanak több éves tagdíj nemfizetés miatt. Az elnökségükben 6 személy változott, az új személyek: általános alelnök: dr. Wilheim Gábor Kanizsa Trend kft. az új elnökségi tagok pedig: Görömbei Csaba Sellaton Rt., Hulesch Károly Samas Hungária Kft., Manhertz Ferenc Kemabo Kft., Szigedi László Szigedi Bútor Rt., Vas Árpád Faktum Bútor Kft. Az idén a "Bútor- és Faiparért" emlékérmet Bakonyi Gábor kapta, aki mostanáig az elnökség tagja volt és a szakmában eltöltött 40 évi munkásságát méltathatta Hidas Mátyás, a Szövetség elnöke.

Péntek délután volt a három szövetség közös MAFABE konferenciája, melyet Fekete Lajos, a FAGOSZ elnöke nyitott meg, mint a MAFABE soros elnöke. Az előadások voltak, melyek vetítési anyagai közül kettő itt elérhető:
Fekete Lajos, FALCO: A fa energetikai célú hasznosításának veszélyei és hatása a magyar fa-és bútoriparra, amihez utána hozzászólt Gőgös Zoltán a miniszterelnök alternatív energetikai tanácsadója.
Dr. Molnár Sándor, GKM: A hazai kis-és középvállalkozások helyzete, a várható folyamatok. A kis-és középvállalkozások 2006.évi támogatása, lobbilehetoségek a GKM-ben
Dr. Tamás Pál, MTA: Az utóbbi évek életmódjainak változásai Magyarországon és a világban: Az életmódváltozás, a lakótérváltozás hatásai a bútor-és belsoépítészeti igényekre.
Elek Márton, Gepetto: Hogyan lehet sikerrel menedzselni egy hazai kisvállalkozást a változó piacon? Az európai piacon is sikeres hazai fejlesztések miként.
Préda István, Magyar Tigris: Milyen körülmények között, melyik marketingeszközök a legcélravezetobbek a kis-és középvállalkozók részére? Tigrismarketing. Olcsó, gyors és átüto ügyfélszerzési és -megtartási stratégiák növekedni akaró kkv-k számára.

OAFSZAz OAFSZ (Asztalosszövetség) is értékelte az elmúlt év eseményit és az előttük álló feladatokat, melyre vonatkozó előterjesztéseket a küldöttközgyűlés elfogadta. Elnökségükben két változás volt. Új elnökségi tagjaik: Hohl László KANIZSA BÚTOR Kft. - HOHL Bútor-Lakberendezés és Hám Lászó LERNIGO Kft.

2006-03-30 FATÁJ


Vélemények az állami erdőkről

Az Értéktőzsde fejlődése kapcsán volt tv-vita, amiben arró is szó volt: ki mit privatizálna. Abban úgy tűnik, mindegyik párt egyetért, hogy vannak olyan stratégiai állami vállalatok, amelyeket nem szabad eladni. Veres János példaként Paksot, az Állami Erdőgazdaságot és egyelőre, főként a szabályozási hiányosságok miatt, a Volán-társaságokat említette. ... további részletek: Inforádió
2006-03-20... FATÁJ


EU vélemény: erdő, fatermék és éghajlatváltozás ügyében

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság március 21-én megjelentette az EU Hivatalos Lapjánan (C 69/5-10) véleményét ezzel a címmel: "Fenntartható fejlődés a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és a halászatban az éghajlatváltozás tükrében" Öt oldalon bonyolult körmondatokban járják körül a témát, igyekezve, hogy annak minden szegletére kitérjenek.
A következtetésekből egy pont amely talán a leginkább konkrét és számunkra fontos: "5.9 Az EGSZB úgy véli, hogy a fa mint erőforrás termelését és használatát fokozni kell, és hogy az erdők klímaváltozás fékezésében betöltött szerepének nagyobb súlyt kell tulajdonítani. Az a véleménye, hogy fontos az erdősítések mértékének növelése, mind az EU-ban, mind globális szinten. Ezt az EU fejlesztési politikájának is központi elemévé kell tenni."
FATÁJ kommentár: Ez nagy előrelépés, ugyanakkor még mindig nem jelenik meg elég határozottan, hogy az erdők bővülése és a fatermékek fokozottab használata az egyetlen, amely jelentős tömegben képes "visszaszívni", tehát lekötni a korábban kibocsátott CO2-ot. A Kiotói jegyzőkönyv alapján eddig ugyanis mindenki csak azzal foglalkozott, hogyan lehet az újabb kibocsátást csökkenteni és minden intézkedés, támogatás csak ennek elősegítésére vonatkozott. A lekötésről, a szén-nyelésről vannak ugyan elemzések és vélemények, de ehhez intézkedések és támogatások, sőt eszközök nem kapcsolódnak. Lehet hogy ez az EGSZB vélemény az első lépés ebbe az irányba?
Az EU Hivatalos Lapjának 2006. március 21-i, C 69 számú lapszáma magyarul, az EGSZB vélemény szövege magyarul pdf-ben.
2006-03-20... FATÁJ, BXL 007 figyelemfelhívása alapján


Védett területek Magyarországon

A KSH honlapján minden nap van egy "a nap statisztikája" nevű grafikon. Március 29-én a magyarországi védett területeket régiónként és azon belül védelmi tipusonként mutatták be, íme:
Érdekes, hogy az Alföldön, illetve Észak-Magyarországon a nemzeti parki és tájvédelmi körzetek területe általában több, mint a Dunántúlun. Bár ezekkel a különböző védettségű területekkel a Natura 2000-esek esetenként átfednek, mégis érdekes lenne olyan grafikont is látni, amelyik ez utóbbiakat is mutatná.
2006-03-29 FATÁJ, forrás: www.ksh.hu


Céghírek

Kátai Tibor: www.fenyokereg.hu = Kátai Tibor - Kertészeti fenyőkéreg gyártó, forgalmazó új honlapja megnyílt, érdemes megnézni a termék végett, no meg mint a műküdő webáruház jó példáját is. Gratulálunk!!

Július 1-től három évre a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja dr. Náhlik András. Az általános és oktatási dékánhelyettes dr. Varga Szabolcs, a tudományos dékánhelyettes  dr. Albert Levente, a gazdasági és igazgatási dékánhelyettes pedig dr. Bidló András. Forestpress (Kicsit meglepett, hogy az Egyetem honlapján ennek nyomát sem találtam. MM) NYME EMK a Fatudakozo/Woodinfo-ban.

Összevonták a Bánokszentgyörgyi és a Csömödéri Erdészetet a ZALAERDŐ Zrt-nél. A 4200 hektárnyi erdőt kezelő csömödéri egység állományai javát a bükk teszi ki, és 2008-ig a bruttó fakitermelési lehetőség 40 ezer m3 . Az erdészet kezelésében van a több mint száz kilométernyi erdei kisvasút is, amelynek elsősorban faanyag-szállítási feladatai vannak, ami ma már ritkaságszáma megy, de nyáron személyszállítás is folyik. A csömödéri kollégákat Bánokszentgyörgyön Hopp Tamás igazgató fogadja be.
A ZALAERDŐ Zrt. aktuális cégadatai, ebben az erdészetek is megtalálhatóak a Fatudakozóban.
2006-03-28 FATÁJ, forrás: Zalaerdő 2006/1.


Sajtószemle

A Gripen International képviselőivel közösen a tárca folyamatosan szorgalmazza, hogy a nagy cégek mellett több figyelmet és lehetőséget kapjanak a kis és középvállalatok is. Ezek bevonása munkaigényes, az első eredmények már érzékelhetőek. A beszállítás mellett az exportban és az ellentételezésként elismerhető befektetésekben is megjelentek a műanyagfeldolgozás, csomagolóanyag gyártás, a járműipari alkatrészipar, ipari légszűrők, parketta gyártás terén működő kis és közepes cégek. Számos más ipari termék piaci bevezetése is folyamatban van, ezeket az Ellentételezési Bizottság várhatóan 2006 első félévében tekinti át.  Magyarorszag.hu , Tőzsdefórum

Pécs határán az Elektro World és a Tesco áruházak mögött épül meg a Kika lakberendezési áruház, ami még az idén megnyit. Baranyanet

2005-ben a McDonald's az étteremhálózat korszerűsítésére fektette a hangsúlyt. A 2001-ben kezdődött ún. "remodelling" program az elkövetkező években is prioritást élvez majd. Lényege, hogy felújítják a meglévő, esetenként 10 évesnél idősebb éttermek belsőépítészeti kialakítását, és korszerűsítik a konyhai berendezéseket. Gróf Tibor, a McDonald's Hálózatfejlesztési Igazgatója elmondta, hogy a térkialakításnál letisztult formavilágra, ugyanakkor barátságos szín- és anyagválasztásra, valamint a kényelemre törekszenek. BTL.HU , tozsdeforum.hu , uno.hu

A bauMax Magyarország Kft. hat új áruházzal erősíti piaci pozícióit az elkövetkező években, és a szegedi, valamint a budapesti egység átépítése, modernizálása után már a pécsi fejlesztés szerepel. A lap úgy tudja, hogy az OBI is keresi pécsi áruházának helyét. Dunántúli Napló

Pécsvárad: Felnőtt méretben az országban elsőként alagútrendszerű fűzlabirintus létesül a városban. Az élő fűzvessző-fonat hűen illeszkedik majd a meglévő idős füzekhez és a várkert hangulatához. Scholtz Péter erdőmérnök elképzelését a Dévényi Stúdió öntötte tervbe, és Ripszám István, a Mecseki Erdészeti Zrt. Pécsváradi Erdészet igazgatója vezényletével alkot meg a kivitelező, Gróf András kertészmérnök-vállalkozó. (bsa) Dunántúli Napló

Építkezési alternatívák: könnyen, vagy téglából? Ezzel címmel van egy írás a HVG-ben, mely röviden sorra bemutatja a könnyűszerkezetes építési bódokat a nagyközönségnek.

Gyalogakác: ... Lehet, mégis van megoldás gyérítésére? - Bioenergia előállítására alkalmas lehet a gyalogakác - ismertet egy lehetséges hasznosítási módot Vass Sándor, a Dél-alföldi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója. Nagy energiatartalmú keményfáról van szó, elégetéskor anyagának legnagyobb része hasznosul, és jelentős illóolaj-tartalma is fokozza fűtőértékét. .... Délmagyarország

Kerékpárügy: .... Kóka János szerint előkészület alatt áll a KRESZ módosítása a kerékpározás feltételeinek javítására, például a buszsávokat igénybe vehetik majd a biciklisek. Az elképzelés szerint módosítják az erdőtörvényt is, amely lehetőséget ad az eddigi, a kerekeseket megkötő szabályok oldására. Mindez a kerékpározás szélesebb elterjedését, a kerékpáros turizmus fellendülését szolgálja - emelte ki a miniszter. .... Magyarország.hu

Egy turistaegyesület erdőtakarítási akciót akart szervezni, majd lemondta. Kiderült: csak akkor szedhetik össze a szemetet, ha befizetik a január 15-től érvényben lévő környezetvédelmi szolgáltatási díjat. Egy másik szervezet a kroszsmotorosok okozta pusztítást szerette volna felszámolni, de visszakozott, amikor a díjfizetésre figyelmeztették. Az sem egyértelmű, hogy civil természetvédők a nemzeti parkok megbízásából végezhetnek-e élőhely-rekonstrukciós munkát díjfizetés nélkül. ... MH

Csaknem 300 regisztrált álláskeresőnek ad munkát márciustól a Nyírerdő Zrt. közmunkaprogram keretében. ..... DTV A társaság a napokban kezdte a Nagyerdő megtisztítását közmunkaprogram keretében. ... DTV

Visszahívás: Az IKEA bevonja a 2005 augusztusában vagy ez után vásárolt TASSA és SNIGLAR 55 x 112 cm-es kiságyakhoz tartozó matractartó ágyalapokat. Az érintett kiságyak képei. ... MTI

Az EU további keleti bővítése miatt 2020-ig folyamatosan nőhet az Ausztriába évente bevándorlók száma a Wifo gazdaságkutató intézet szerint. A legtöbb külföldi munkavállaló alacsony képzettségű, és a turizmusban, valamint a mező- és erdőgazdaságban alkalmazzák őket. A Wifo szerint inkább a magasabban kvalifikált jelentkezőket kellene az országba csalni a kanadai vagy az ausztrál pontrendszerhez hasonló módszerrel. ... Világgazdaság

Görgényi Judit, okleveles belsőépítész, tervezőművész érdemelte ki idén "Az év belsőépítésze" címet. Az immár nyolcadik alkalommal odaítélt elismerést csütörtökön vette át a kitüntetett dr. Finta Józseftől, a zsűri elnökétől és Laki Pétertől, a LAKI ZRt. elnök-vezérigazgatójától, a Fővárosi és Pest Megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Dísztermében rendezett ünnepségen. A díjazás háttere és az életmű részletesebben a Figyelőnetben.

Kiosztották a 2006. évi Construma nagydíjakat március 23-án. Faipari termékkel nyertek:
KUNSÁG FENSTER ABLAKGYÁRTÓ- ÉS FAIPARI FEJLESZTŐ KFT. KUNSÁG RUSTIC termékrendszer (nyílászárók) A nyertes termék bemutatása
HORVÁTH REDŐNY KFT. Horváth biztonsági faredőny A nyertes termék bemutatása
CONSTRUMA nagydíjasok

Túljelentkezés a NYME soproni karain : Az elmúlt évekhez hasonlóan többszörös a túljelentkezés a faipari mérnöki kar formatervező, illetve építész szakán, valamint a gazdaságinformatikus szakon is. A közgazdaság-tudományi karon (Sopron) a gazdasági szakok idén is slágernek számítanak, ezen belül pedig - a számok alapján - ki kell emelni a gazdálkodási és menedzsment, illetve a gazdálkodási szakot. ... Kisalföld Online

A svéd Ikea lakberendezési cikk termeltető vállalat és áruházlánc első áruháza 2007 tavaszán nyílik meg Bukarest északi határában. ... GazdaságiRádió , Bogdan Belciu, az A.T. Kearney tanácsadó vállalat szakértője szerint az Ikea lesz a román bútorpiac legnagyobb szereplője. ... MenedzsmentFórum

2006-03-20... FATÁJ gyűjtés

 

Utolsó frissítés: 2006-04-11

Ha van híre a FATÁJ számára, küldje bátran.

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze:

 

 

 

 

 


 Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, FAGOSZ
 ©1999-2017.
 Minden jog fenntartva. All rights reserved.

FAGOSZ: H-1119 Budapest, Fehérvári út 89-95. L/125. 
Tel: (+36 1) 798-5685, Fax: (+36 1) 762-3011  e-mailinfo@fagosz.hu 

W: www.fagosz.hu / www.fatudakozo.hu / www.fataj.hu/ www.hungarobinia.hu /