2005.
45-47.
hét


november 07.
-----
november 27.

 

 

 

FAGÉPSZER házivásár

2005. november 18-án volt a FAGÉSZER Kft. házivására Kecskeméten. A gépeket és berendezéseket a cég telephelyén lehetett megtekinteni, a konferencia pedig a városközpontban, a Három Gúnár Rendezvényházban volt. Dóka Károly úr nyitotta meg a konferenciát, majd részletesen bemutatta a cég termékválasztékát, a legújabb fejlesztéseket és megoldásokat.

Az 1992-ben alakult FAGÉPSZER Kft. 1993. óta képviseli a WEINIG márkát, majd 1994-től egyéb német és olasz gépgyártókat is. A bemutatóterem 1998-tól működik. A Holz-Her csoport képviseletét 2002-ben vették fel a palettára. A legfrissebb változás pedig, hogy 2005-től a FAGÉPSZER Kft-ből kivált a FAGÉP-SZERVÍZ Kft. Az áttekintő anyag megismerhető, illetve számos megfontolásra alkalmas technológiai javaslat is található az itt elérhető teljes előadás (pdf 8,5 MB) anyagából. (Terjedelmi okokból az állomány a filmrészleteket nem tartalmazza. Ezért a 41. oldal "vetítővászna" fekete.)
Ternbach Aurél a NESTRO Kft-től a porelszívás terén egyre terjedő tiszta szívott rendszerek előnyeit mutatta be. Továbbá ismertette a cég kínálatában lévő faeselék hasznosító megoldásokat: a brikettálást, az aprítási megoldásokat, a kazánrendszereket, stb...
Herhold Ágnes a Budapest Lízing GE Money Bankon belüli helyzetét, valamint cégük lízing kínálatát ismertette.
A cégbemutatókat követően igazán érdekes volt hallgatni Petschnig Mária Zita - a Pénzügykutató elemzője - előadását a magyar gazdaság makrofolyamatairól, illetve férjének Kéri László - politológus - elemzését a pillanatnyi politikai folyamatokról.
Az előadások után a két autóbusznyi résztvevő visszautazott a FAGÉPSZER telephelyére, ahol a gépbemutatók következtek.
FAGOSZ beszámoló

Néhány kép a Bútorvilág 2005. szakvásárról

A Bútorvilág szakvásár Budapesten, november 9-13. között fogadta látogatóit.
A vásárt Hidas Mátyás, a Bútor- és Faipari Szövetség elnöke nyitotta meg.

Utána Petykó Zoltán a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elemezte a magyar bútipar, illetve a hazai bútorpiac főbb tendenciáit. Egy évtized alatt keresletiből kínálatiba fordult a piac, az EU felé nyitással, majd a taggá válással a hazai bútoripar a korábbinál sokkal erősebb versenynek van kitéve. Meglehetősen nyitott az a piaci szegmens, hiszen a termelés fele export, a hazai fogyasztásnak pedig mintegy fele külföldi termék. A közeli jövőben a hazai nagy rendszerek és a közigazgatás, államigazgatás reformja nehezen lesz elkerülhető, továbbá az euro bevezetése is várhatóan az önkormányzati, vállalati és lakossági terhek növekedését hozza, ami által kevesebb szabad pénz lesz a piacon és ez általában szűkítheti a hazai bútorértékesítést. A keresleti szegmensek tovább differenciálódnak, ami jelentős feladatot jelent majd a reklám és a piackutatás terén. E folyamatban a Bútorvilág kiállítás évente mérföldkövet jelent.

A megnyitó képei kinagyítva.

Szövetségünk, a FAGOSZ az idén is bemutatta széleskörű szövetségi szolgáltatásait, melyek részletesebben itt a honlapunkon is megismerhetőek. Ugyanakkor különböző fából készült, illetve fához kapcsolódó termékek voltak láthatóak standunkon. A FAGOSZ stand képei kinagyítva.

STEFA A STEFA2003 Kft. NEBULAND gyermekbútort, illetve játszóbútort mutatott be, amelyik elemekből teszés szerint könnyen összerakható és átalakítható.
WOODSHOP WOODSHOP A WOODSHOP Kft. EU-konform, a vonatkozó szabványok szerint tanusított játszótéri berendezéseket mutatott be.
Györkös László Györkös László Györkös László művészi kivitelű nyírfa kéregből készült ajándék és használati tárgyakat állított ki.
CHRINIC A CHRONIC Kft. klímaszobra: különleges légkondícionáló berendezés, melynek nonfiguratív rozsdamentes acél öntvény teste hűtőfelület és egyben érdekes látványelem vendéglátóhelyen, vagy lakásban is.
6723 Szeged, Agyagos utca 10/b. chronic2005@t-email.hu
Nagy István: (30) 686-05-98
Fajátékgyártás NYME FMK a Fajátékgyártás tantárgy keretében a diákok által fejlesztett fajátékokat mutatta be. A fakultatív tantárgyról további részletek annak honlapján ismerhetőek meg. A tárgy előadója: dr. Gerencsér Kinga.

A hagyományokhoz híven az Országos Asztalos és Faipari Szövetség az idén is meghirdette AZ ÉV ASZTALOSA versenyt, melynek versenyműveit az OAFSZ kiállította standján. Az egyes kategóriák nyertes darabjai az alábbiak.
AZ ÉV ASZTALOSA képei kinagyítva, az alkotók adataival.

Korhű kópia-, másolatkészítés, illetve tetszőleges történelmi bútor stílusjegyeit hordozó faipari termék kategória
Korszerű, formatervezett bútor, épületasztalos szerkezet kategória
Az év ifjú asztalosa

A vásár látogatottsága jó volt. A kiállítás területe és a kiállítók száma ugyanakkor kevesebb volt, mint azt a korábbi években megszokhattuk. Érdekes újítás volt a vásárközpont bemutatója, amely - szövegezésében - talán már előremutat a vásár további fejlődési iránya felé.

FAGOSZ beszámoló

CE jelölés az építési termékeken

Az ITDH a fenti címmel december 1-én 10:00-tól szemináriumot tart a székházában. Előadók és témák: | Winkler Júlia GKM szakértő: A termékbiztonság szabályozása, különös tekintettel a CE jelölésre | Soltész Ilona osztályvezető OLEH: Az építési termékekre vonatkozó európai szabályozás | Pintér László tanusítási irodavezető, ÉMI: Tájékoztató az ÉMI Kht. építési termékek megfelelőség igazolási eljárásáról |. Az esemény teljes meghívója és jelentkezési lapja doc állományban letölthető az ITDH honlapjáról. A eseményen résztvétel díjtalan. További tájékoztatás: Konrád Zsuzsa T:(1) 472-81-53
Faipari szempontból minden építési célú fatermék forgalombahozatala, illetve építési felhasználása esetén fontos lehet e rendszer ismerete, amivel kapcsolatban már több korábbi konferencia és érdekegyeztetési esemény volt.
FAGOSZ ismertetés

A PEFC felfüggesztette a svájci Q-címke megfelelőségét

A Q-címe Fa Tanusítási rendszer 3 PEFC követelménynek nem felel meg: nemzetközi PEFC falánctanúsítási szabályok, a tanusítási eredmények összefoglaló jelentéseinek nyilvános hozzáférhetősége, továbbá a tanusítás során igénybevett külső szereplőktől származó információk, mint a tanusítási folyamat bizonyítékai.
Ennek alapján a svájci Q-címkével tanusított erdőterületeket nem lehet PEFC tanusítottnak tekinteni, valamint a svájci Q-címkés falánc tanusítások sem PEFC értékűek, amíg ez a felfüggesztés meg nem szűnik. A mielőbbi visszaállításon szorosan együttműködik a PEFC Tanács és a svájci Q-címke Fatanusítási rendszer. További részletek.
A PEFC 1999. évi megalakulása óta mára a legnagyobb erdőtanusítási ernyőszervezetté fejlődött, több mint 127 millió ha tanusított erdővel. Forrás: www.pefc.org, kivonat: FAGOSZ

Erdőipar az EU-ban

EU-FBI Az EU Erdő Apalú Iparok ügyeit összefogó honlap olyan gyűjtőhely, ahol minden lényeges EU irat megtalálható az erdőgazdálkodás, a fafeldolgozás, a cellulóz- és papíripar, a papírfeldolgozás, a nyomtatás, valamint a bútoripar területéről. A szociális párdbeszéd az áruforgalmi, környezetügyi, ágazatpolitikai és számos egyéb téma feldolgozását találhatjuk meg itt.
Érdekes például az Iparpolitika oldal, amelyiken november 5-i dátummal az EU új Iparpolitikájának meghirdetése található. Ehhez háttérvizsgálatként 27 szektort elemeztek és az áttekintő anyag letölthető pdf fájlként. Ebben 4-4 oldalnyi áttekintés van a bútoripar (47. oldaltól) és a faipar (102. oldaltól) versenyképessége és növekedése szempontjából legfontosabb elemekről.
FAGOSZ kivonat

Zöld bűnözés

A november 18-i, Zöld bűnözés című szakmai tanácskozáson nulla toleranciát szorgalmazott Persányi Miklós KvVM miniszter a környezeti károkat okozó bűncselekmények elkövetőivel szemben. Ebbe a körbe tartozik az illegális hulladéklerakás, a mérgező illetve vegyi anyagok, állati tetemek, vágóhidi hulladék szabálytalan tárolása, az illegális fakitermelés, a vízszennyezés, védett állatok kereskedelme, a lopott nemesfém huzalok szigetelésének elégetése, stb. További részletek.
Forrás: www.magyarorszag.hu

Jól látogatottak a FAGOSZ honlapok

A honlapjaikat kiszolgáló szerver rendszergazdája az idén második negyedévtől szerver oldali látogatottságfigyelő statisztikai szoftvert működtet. A www.fagosz.hu honlapot októberben 7373-an és november első felében már 4600-an, naponta átlagosan 270-en (180-422) látogatták. A nemrég indult www.fatudakozo.hu honlapot pedig októberben 1421-en, november első felében 858-an, naponta átlagosan 50-en (31-70) látogatták.
2005-11-17 FAGOSZ

 

Utolsó frissítés: 2005-11-29

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze: